|

Dél-Afrika nem adja el Griffjeit

Egy ideje gyülekeznek a sötét felhők a Dél-Afrikai Köztársaság hadereje felett, de most enyhülni látszik a helyzet.

Korábban írtunk róla, hogy anyagi nehézségekbe ütközik a Dél-Afrikai Köztársaság Saab JAS-39 C/D Gripen típusú vadászbombázóinak üzemeltetése. Első ízben a flotta 12 példányának lekonzerválása mellett döntöttek, majd megkezdődött a lekonzervált gépek kannibalizációja, mivel lejárt a Saab-bal kötött logisztikai szerződésük. A helyzet kritikusságát mutatta az a hír, hogy eladásra kínálják meglévő gépparkjukat.

Magyar és dél-afrikai Gripen találkozója Linköpingben | Fotó: Phoenix HTKA.hu

Magyar és dél-afrikai Gripen találkozója Linköpingben | Fotó: Phoenix HTKA.hu ,

A kecskeméti repülőnap során a Saab delegációja azt nyilatkozta lapunknak, hogy Dél-Afrika nem fogja eladni Gripenjeit. Még szeptember első felében a SAAF (South African Air Force – Dél-Afrikai Légierő) elvetette mind a gépek eladásának a lehetőségét, mind a hosszú távú lekonzerválás alkalmazását. Megvizsgáltak minden lehetőséget, és a legköltséghatékonyabb megoldásnak egy rotációs rendszerben való alkalmazást találtak. A rendszer lényege, hogy mind a 26 gépet használnák, melyekből néhányat rövid időre lekonzerválnak és korrózió gátló körülmények között tárolnak a repülési ciklusok között, melyek helyére a kikonzervált Griffek kerülnek.

Ez költséghatékonyabb megoldás, mint a hosszú távú konzerválás, így üzemben maradhat a teljes flotta, és ezáltal esély nyílik a repült óraszám bővítésére.