|

Nyizsnyij Tagil-i bejelentések

Az Urlavagonzavod főhadiszállásaként szolgáló Nyizsnyij Tagilban szeptember 25-28 között zajló Russian Arms Expo kapcsán szednénk össze a nyitónap óta, kapcsolódó fórum topikunkban mát nagyobbrészt tárgyalt bejelentéseit.

Azt tudni lehetett márt korábbról is, hogy a már nagyon sokak által tűkön ülve várt T-99 Armata, azaz az orosz haderő következő generációs harckocsija, pontosabban (egyik) lánctalpas platformja csak a kiválasztottak, a felső vezetés egy részének lesz megtekinthető. A „pórnépnek” várhatóan a prototípus november-december környékén kezdődő tesztjeiig biztosan várnia kell. (Azért hátha kiszivárog valami fotó addig…) Az Armata mellett a kerekes Bumeráng platform leleplezésére is várni kell, de ettől még kerekes és lánctalpas vonalon is felvonultattak fejlesztéseket az oroszok.

Ezek rövid bemutatását kezdjük talán a kerekes vonallal, ahol egy, a franciákkal közös fejlesztésű gyalogsági harcjármű tervét mutatták be. Az elsősorban az exportpiacra szánt, az Uralvagonzavod és a Renault Trucks Defense közötti 50-50 százalékos leosztású fejlesztésben a franciák adják a jármű alapkoncepcióját, a meghajtás és erőátviteli rendszereket, valamint a tűzvezetést, míg az orosz fél a pofozkodáshoz szükséges elemeket. Ami az ebben a kategóriában megszokott 30, esetleg 40 mm-es gépágyú helyett egy 57 mm-es löveg lenne, ami a nyilatkozatok szerint akár 16 kilométeres távolságig is el tudna lőni.

Az Uralvagonzavod és a Renault Trucks Defense 30 tonnás gyermeke az Atom nevet kapta elvileg és az oroszok szerint lesz rá kereslet rendesen külföldön, de esetleg egy orosz-francia közös vállalaton keresztül az orosz piacra is kerülhet belőle. | Fotó: armouredvehicle.info

Az Uralvagonzavod és a Renault Trucks Defense 30 tonnás gyermeke az Atom nevet kapta elvileg és az oroszok szerint lesz rá kereslet rendesen külföldön, de esetleg egy orosz-francia közös vállalaton keresztül az orosz piacra is kerülhet belőle. | Fotó: armouredvehicle.info ,

A tegnapi bejelentések közül kiemelt második, harmadik és negyedik témánk mindegyike a T-72-eshez kötődik.

Ezek egyike egy városi harcokra optimalizált T-72 változat, melynek összeállításában az oroszok csecsenföldi egykori tapasztalatai mellett minden bizonnyal bekerültek a szíriai események frissebb tapasztalatai is.

Relic ERA, a harckocsi oldalain és hátulján, megerősített védelem, elöl egyben extra védelmet is jelentő dózerlapát. A torony géppuska ugyan nem távirányítású, de a kezelőjének védelméről gondoskodtak.

Relic ERA, a harckocsi oldalain és hátulján, megerősített védelem, elöl egyben extra védelmet is jelentő dózerlapát. A torony géppuska ugyan nem távirányítású, de a kezelőjének védelméről gondoskodtak. ,

T-72 urban warfare

Szintén a jó öreg 72-esek és személyzetének túlélési esélyeinek növelését szolgálja az Arena aktív védelmi rendszer, aminek Arena-E jelölésű exportváltozatát a T-90 után most a T-72-es esetében is demózták az oroszok.

T-72 Arena-E rendszerrel. Ezen aktív védelmi rendszer horizontálisan cirka 300 fokos, míg vertikálisan -6 és +20 közötti lefedettséget biztosít. A különféle RPG-k és anti*-tank rakéták elleni védelem burka nagyjából 50 méterre nyúlik túl a harckocsin, a közeledő veszélyforrást ezen zónában igyekszik semlegesíteni a rendszer. | Fotó: military-informant.com

T-72 Arena-E rendszerrel. Ezen aktív védelmi rendszer horizontálisan cirka 300 fokos, míg vertikálisan -6 és +20 közötti lefedettséget biztosít. A különféle RPG-k és anti*-tank rakéták elleni védelem burka nagyjából 50 méterre nyúlik túl a harckocsin, a közeledő veszélyforrást ezen zónában igyekszik semlegesíteni a rendszer. | Fotó: military-informant.com ,

És végül, de nem utolsó sorban jöjjön a BMPT-72, avagy a „Terminator 2”. Aminek ismerős lehet a neve, hiszen BMPT „Terminator” néven van már egy elődje. A harckocsik támogatását megvalósítani hivatott gépszörny új változata amolyan ráncfelvarránsak tekintendő, azaz egy picit mindenben jobb az ellenfél számára sok kellemetlenség okozására képes elődjénél.

BMPT72 Terminator 2 - nem, nem az ítélet napja, de azért jobb nem összefutni vele... | Fotó: RIA Novosztyi

BMPT72 Terminator 2 – nem, nem az ítélet napja, de azért jobb nem összefutni vele… | Fotó: RIA Novosztyi ,

A csecsenföldi tapasztalatok alapján összehozott, T-72 alvázra építkező harcjármű 5 fős személyzete közül mindenki a teknőben foglal helyet, ezen erősen páncélozott régión kívül csak a fegyverzet található. Ami 2 db 30 mm-es gépágyúból, 2 db 30 mm-es gránátvetőkből, illetve 4 db Ataka-T páncéltörő rakéta indítóból áll. Ezen szerzemény jelenleg 2005 óta kis mennyiségben hadrendben áll az oroszoknál – bár ez a továbbfejlesztett tűzvezető rendszert és a fegyverzetnek nagyobb védelmet biztosító Terminator 2 változat elérhetővé válásával változni fog. Az mindenesetre bizonyos, hogy a koncepcióval elégedettek az oroszok, mert a BMPT72 kapcsán nem mulasztották el megjegyezni, hogy az Armata platformon is megvalósítják majd ugyanezt.

A BMPT részletes bemutatása – orosz nyelvtudás nagy előny. A Terminátor szerepelt nálunk film-front keretében is, aki anno elmulasztotta, az nyugodtan kattintson ide további videókért.