|

Októberben átveheti első két C-130H repülőgépét Afganisztán

Miután több évig szinte csak helikopterekre alapozott légi szállítási képességgel rendelkezett, Afganisztán a jövő hónap elején megteszi a következő lépést egy magasabb kategóriába, ugyanis átveheti első két Lockheed Martin C-130H Hercules repülőgépét, melyeket az Amerikai Egyesült Államoktól kapnak ajándékba. A US Air Force állományából összesen négy használt Herkyre kerülhet afgán felségjel, melyek közül az első kettőt október 10-én tervezik átadni az új tulajdonosnak. A „csomag” másik felét várhatóan jövőre kapják meg az afgánok, akiknek nagy szükségük is lesz a négy hajtóműves teherszállítókra, hiszen amellett, hogy a C-27A-program befuccsolt, hamarosan a NATO-erők kivonására is sor kerül, mellyel a támogatásként kapott szállítási kapacitás is csökkenni fog.

Az afgán hajózók és karbantartók kiképzése már tavasszal elkezdődött az Egyesült Államokban, előkészítendő a mostani átadás-átvételt. A folyamat azonban még nem ért véget, ami egyrészt a típus komplexitásából is fakad, ezért még körülbelül két és fél évre van szükség ahhoz, hogy az afgánok saját erőből, külföldi segítség nélkül legyenek képesek üzemeltetni a C-130-asokat – közölték a NATO szóvivői. A C-130H már csak méretei miatt is újdonság az afgán pilóták és földi karbantartók számára, akik eddig csak a C-27A és az An-32 típusokkal ismerkedtek meg. A dolgot a nyelvi és kulturális különbségek sem könnyítik meg, hiszen egy teljesen új szemlélettel, üzemeltetési gyakorlattal kell megismertetni a tanulókat.

Amerikai C-130H, a képen éppen a Delaware Légi Nemzeti Gárda állományában - hamarosan afgán színekben is láthatunk ilyen repülőgépeket | Fotó: USAF

Amerikai C-130H, a képen éppen a Delaware Légi Nemzeti Gárda állományában – hamarosan afgán színekben is láthatunk ilyen repülőgépeket | Fotó: USAF ,

Az üzemeltetési támogatás mellett anyagi szinten is segítségre szorul majd Afganisztán – elég csak arra gondolni, hogy egy C-130H repülőképes állapotban tartása hozzávetőlegesen négyszer többe kerül, mint egy An-32-esé – de persze a kapott képesség is magasabb kategóriába sorolható. Az afgán biztonsági erők légi komponensének így már szinte minden téren rendelkezésére áll majd valamilyen típus, de főként a kutató-mentő, könnyű- és közepes teherszállító, valamint a könnyű csapásmérő repülőgépe és helikopterek területén lesznek erősek.