|

Pilóta nélküli 6. generációs gépet fejlesztenek az oroszok

Augusztus 26-án Moszkvában jelentette be az Orosz Légierő korábbi vezetője, Pjotr Dejnekin, hogy az orosz mérnökök egy pilóta nélküli „hatodik generációs” harci gépet fejlesztenek.

„A harci gépek hatodik generációja nagy valószínűséggel pilóta nélküli lesz. Természetesen mi aktívan dolgozunk ezen.” – nyilatkozta egy interjúban Dejnekin, aki nem nevezte meg az új generációs drónt fejlesztő cégeket.

A MiG Skat | Forrás: gunpoint-3d.com

A MiG Skat vajon zsákutcának bizonyult? | Forrás: gunpoint-3d.com ,

Oroszországban több vállalat is foglalkozott már pilóta nélküli eszközökkel, legismertebb ezek közül a MiG Skat elnevezésű típusa. A tervezőiroda egy májusi interjúban közölte egy, a kereskedelmi minisztériummal kötött szerződés után, hogy kész kutatást és fejlesztést végezni egy UCAV kategóriájú típussal, melynek a Skat lenne az alapja.

Mihail Pogoszjan, a UAC elnöke azt nyilatkozta tavaly novemberben, hogy a Szuhojnak kéne a felderítő és támadó UAV-ket gyártania a közeljövőben.

Bármelyik iroda is kapja a hatodik generációs típust, óriási szakadékot kell átugrania, mivel Oroszországban nem állt még szolgálatba egy potens, saját fejlesztésű pilóta nélküli repülőeszköz sem.