|

Használt F-16-osokat vásárol Portugália Romániának

Az IHS Jane’s információi szerint Portugália a használt F-16 Fighting Falconokat azért szerzi be, hogy azokat korszerűsítve továbbértékesíthesse őket Románia számára.

A portugál DGAIED ügynökség három darab használt F-16 Fighting Falcon típusú vadászbombázót vásárol az Amerikai Egyesült Államoktól az EDA (Excess Defense Articles) program keretében, melyeket – korszerűsítést és üzemidő-hosszabbítást követően – továbbértékesítenek Románia számára. A munkálatokat az EMPORDEF (Empresa Portuguesa de Defesa) és a brazil EMBRAER által tulajdonolt OGMA-Indústria Aeronáutica de Portugal asszisztálásával a Portugál Légierő műszaki gárdája végzi majd el.

Fotó: FAP

Az első korszerűsített ex-portugál Falconok még idén megérkeznek Romániába | Fotó: FAP ,

Bár korábban úgy tűnt, biztosan Bulgária veszi meg a használt portugál Falconokat, később mégis tolták a beszerzést és már június folyamán Románia újbóli esélyéről írt a média. Úgy tűnik, nem csak szóbeszéd volt, valóban keleti szomszédunk térfelén pattog a labda.

A IHS Jane’s információi szerint július 12-én megtörtént az elnöki jóváhagyás és a felek heteken belül aláírják a szerződést. A korszerűsített gépek azon kilenc Falconnal együtt kerülnek majd Romániába, melyeket már korábban kiválasztottak az üzlethez. A 248.5 millió dollárra becsült üzlet a 12 gép mellett tartalmazza a tartalékhajtóműveket, két éves logisztikai és technológiai támogatást, valamint a pilóták és műszakiak képzését.

Természetesen Románia fegyvereket is be kíván szerezni a gépekhez (bár az izraeli segítséggel korszerűsített MiG-21 LanceR gépekhez vásárolt Magin 2 és Python 3 rakéták integrálva vannak az F-16-oson), de ezt minden valószínűség szerint egy másik csomag keretében teszik majd meg.