|

Megegyezett az USA és Indonézia az Apache helikopterekről

Ahogy arról tavaly beszámoltunk, Indonézia AH-64 Apache harci helikoptereket vásárolna – szám szerint nyolc darabot rendszeresítenének.

A tárgyalások a végére értek és megszületett a végleges csomag, melyet a Kongresszus elé terjesztenek engedélyezésre. Chuck Hagel amerikai védelmi államtitkár és Purnomo Yusgiantoro indonéz védelmi miniszter Jakartában jelentette be, hogy pont került a tárgyalások végére és Indonézia 500 millió dollárért 8 darab AH-64E Apache Guardian típusú helikoptert vásárol. A teljes csomag értéke 1.4 milliárd dollár, mely a forgószárnyasok mellett tartalmaz többek között 19 T-700-GE-701D hajtóművet (ebből három tartalék), a típushoz integrált éjjellátó, célmegjelölő, tűzvezető, barát-ellenség azonosító, kommunikációs, navigációs és önvédelmi rendszereket, valamint 120 darab AGM-114R3 Hellfire levegő-föld rakétát, a szükséges indítókkal együtt. Emellett négy darab APG-78 Longbow radart is magába foglal majd a készlet, tehát csak a gépek fele lesz teljes képességeinek birtokában.

Boeing AH-64E Apache Guardian | Fotó: Boeing

Boeing AH-64E Apache Guardian | Fotó: Boeing ,

A végleges csomag bejelentése mellett az amerikai védelmi államtitkár közölte, világszínvonalú technológiával építik Indonézia katonai erejét. A harci helikopterek mellett felmerült még az is, hogy az Apache-okat 16 darab EMBRAER EMB-314 Super Tucano típusú csapásmérésre is alkalmas kiképzőgéppel egészítik ki.