|

Egy héten belül kétszer emeltek készültségi gépeket oroszokra a japánok

Úgy tűnik, mintha Moszkva demózná a japánoknak, milyen nagyvasakkal is rendelkezik, mert nem egészen egy hét leforgása alatt kétszer is levegőbe kellett emelni japán készültségi gépeket a japán légtérhez túl közel ólálkodó, illetve azt meg is sértő orosz gépekre.

Az első esetre augusztus 22-én került sor, mikor is egy Tu-95MSz géppár lépett be Japán légterébe a délnyugati fő sziget, Kjúsú közelében. Állítják a japánok, lévén az oroszok meg tagadják, arra hivatkozva, hogy a fedélzeti műszerek alapján nem történt semmiféle légtérsértés. A japán fél közlése szerint a két orosz bombázó, melyek elfogására Mitsubishi F–2 gépeket emeltek – cirka két percet tartózkodott a légterükben. A japán vadászok természetesen egy ideig még szemmel tartották a már nemzetközi vizek felett haladó két Medvét.

A Mitsubishi F-2-eseket legutóbb amúgy idén júliusban emelték Medvékre | Fotó: Japanese Air Self Defence Force

Fotó: Japanese Air Self Defence Force ,

Nem telt el egy hét sem, vasárnap ismét nyugat felől érkező gépekre kellett készültségi gépeket emelniük a japánoknak – ezúttal szerintük sem történt határsértés, a két Il-38 tengerészeti járőrgép csak megközelítette az ország légterét annak északi területén.

Az ilyen-olyan orosz gépek miatti gépemelés nem ritka esemény Japánban – egy Jane’s híranyagban szerepeltetett, a japán védelmi minisztériumtól származó adatok szerint a tavalyi évben majdnem 250 alkalommal került erre sor, ám ezzel a korábban vezető oroszok már sehol sincsenek a kínaikkal szemben, akik miatt 2012-ben 306 alkalommal kellett gépeket emelni. Hogy milyen arányú volt a civil / katonai gépek aránya, arról nincs említés.