|

Amerikai segítség a brit pilóták képzéséhez

A RAF pilótái augusztus 10-én teljesítették új CH-47 MK6 tandemrotoros helikopterükkel kapcsolatos teszteket a Tengerészeti Légi Hadviselési Központ Repülőgép Részlegének (NAWCAD) segítségével.

A NAWCAD dolgozói egy, a Boeinggal kötött kereskedelmi megállapodásnak köszönhetően járulhattak hozzá a RAF által meghatározott feladatok végrehajtásához. A Patuxent River területén elterülő bázis egyedi lehetőségeket kínál a megfelelő tesztkörnyezet biztosításához. Ilyen például a döntött leszállóhely, a manőverezés gyakorlására szolgáló pálya vagy a nehéz teheremelő állomások kialakítása. A tesztpályán végrehajtott repülések biztosítják, hogy a helikopter új, digitális automatizált repülésirányító rendszere (AFCS) széleskörű környezeti viszonyok és forgatókönyvek esetén is a megfelelően működjön a sivatagi körülményektől egészen a sarkköri utánpótlás lerakásáig.

Fotó: Fred Troilo

Fotó: Fred Troilo ,

„Ezek a tesztek biztosabb irányítást tesznek lehetővé számunkra rossz látási viszonyok között, amikor is nagyon bonyolult körülmények között kell operálni, mint például sötétben, poros környezetben vagy épp havas tájon, ami akadályozza a pilótát a látásban. A pilóták képesek monitorozni a helikopter repülését és így a későbbiekben nem fognak túlterheltté válni” – nyilatkozta Chris Boddy, a RAF repülésvezetője.

A digitális repülésvezérlő rendszeren felül a felfrissített Chinook egyedi kiegészítőkkel is rendelkezni fog, mint például a COBRA tűzoltó rendszer, külső teheremelő beépítése mentés esetére és a rotorfék megléte. Az MK6 verzió új törzskialakítása alacsonyabb karbantartási mutatókat ígér és a csekélyebb vibrációnak köszönhetően egyben hosszabb élettartamot is.

Számos RAF csoport látogatta meg a központot a teszt időszak alatt és a különböző személyzetek hozzájárultak a tesztek igazgatásához valamint a forgószárnyassal kapcsolatos repülési tapasztalatok bővüléséhez.

„Nagyra értékelünk minden képességet, amelyet képesek vagyunk kiaknázni mind bázison, mind a helyi közösség területein. Ez egy jó hely dolgozni és élni.” – jegyezte meg zárszóként Bobby.

A RAF még 2011-ben rendelt 14 darabot az új verziójú helikopterből, s az első példányt ígéretéhez híven a Boeing 2013 vége előtt le is szállította. A több mint egy milliárd fontos szerződés öt év logisztikai támogatást tartalmazó csomagot is magába foglal s ezzel a szigetország tandemrotorosainak számát 60 fölé fogja emelni.