|

A Silent Eagle nyerte a koreai tendert?

Koreai források szerint az F-15 Eagle kései leszármazottja diadalmaskodott a dél-koreai F-X III tenderen, maga mögé utasítva az EADS és a korábban kieső Lockheed Martin ajánlatát.

A DAPA (Defense Acquisition Program Administration) bejelentette, hogy hibás dokumentumok miatt visszaléptették a 7.2 milliárd dolláros közbeszerzés egyik finalistáját. A dél-koreai lapok tudni vélik, hogy az EADS konzorcium került kizárásra, így a Boeing F-15SE Silent Eagle egyedül maradt a versenyben.

A koreai média már csak azért is gyanakszik az európai vereségre, mert az EADS dacolva a követelményekkel (15 kétüléses és 45 darab együléses vadászbombázó), csupán 6 darab kiképzőverziót ajánlott arra hivatkozva, hogy az jóval drágább, mint az együléses változat. A csak 54 gépre szóló európai ajánlat szerint egy példány kivételével az összes koreai Typhoon a távol-keleti félszigeten kerülne összeszerelésre.

F-15SE Silent Eagle | Fotó: Boeing

F-15SE Silent Eagle | Fotó: Boeing ,

Az EADS természetesen tagadta a híreket, és a dél-koreai média spekulációjának tartja a történetet, melyet nem kívánnak megerősíteni. Emellett még egy dologra rá kell világítani, az F-15E Strike Eagle és annak leszármazottai (így az F-15SE Silent Eagle is) kétüléses vadászbombázók. Tehát ha úgy vesszük, a Boeing terméke sem teljesíti a kiírást. (Mondjuk a Lockheed Martin ötödik generációs vadásza sem lenne különb, mert annak csak együléses példányai vannak.) Arra azért gondolni kell, hogy ha az egyik döntőst valóban kizárták, akkor a korábban lemorzsolódott F-35 Lightning II visszatérhet-e a küzdelembe? Ha igen, ár/érték-arányban felvenné valószínűleg a versenyt társaival.

Mindenesetre a bejelentésre még várni kell, a végső döntést szeptember közepére ígéri a dél-koreai védelmi miniszter, Kim Kwan-jin. A győztes pályázónak 2017 közepére kell leszállítania az F-4-eket és F-5-ösöket váltó típus első példányait.