|

Dübörög a gép – hírek az F-35 háza tájáról

Július 12-én a Northrop Grumman átadta az első, Olaszország számára készülő F-35A vadászbombázó törzsközéprészét az észak-olaszországi Novara mellett található végszerelő- és javítóüzem számára. A Cameri légitámaszponton felépített FACO (Final Assembly and Check Out) feladata lesz az olasz F-35-ösök végszerelése, majd a megrendelt 90 példány szervizelése, nagyjavítása, de ezen kívül a többi európai rendszeresítő Lightning II-eseit is képesek lesznek javítani, amitől a befektetés megtérülését is várják. Az olasz F-35A-k egyébként a tervek szerint Cameriben települnek majd, ennek tudható be, hogy itt került sor a 22 épületegységből álló üzem felépítésére, ahová a világ különböző részein lévő gyártósorokról kerülnek az F-35 – részegységek. A most átadott törzsközéprész például – hasonlóan az eddigiekhez – a kaliforniai Palmdaleben készült.

Az első olasz F-35A törzsközéprésze | Fotó: Northrop Grumman

Az első olasz F-35A törzsközéprésze | Fotó: Northrop Grumman ,

A sorban 115. elkészült F-35-törzsközéprész gazdája az AL-1 névre fog hallgatni, elkészülte még idén lehetséges. Időközben egyébként a második olasz Lightning II is születőben van, a palmdalei üzemben ennek központi elemét is elkezdték összeszerelni, 34 másik törzsközéprésszel együtt, melyek többek között amerikai, ausztrál és brit F-35-ösökbe kerülnek majd.

A 100. F-35, az AF-41 a végszerelő soron | Fotó: Lockheed Martin

A 100. F-35, az AF-41 a végszerelő soron | Fotó: Lockheed Martin ,

Szintén az F-35-höz kapcsolódó hír, hogy a 100. szériapéldány elérkezett a végszerelő üzem utolsó állomáshelyére. Az AF-41 névre hallgató F-35A, mely az Amerikai Egyesült Államok Légiereje számára készül, még egy fontos mérföldkővel is kapcsolatban áll, ugyanis ez lesz az arizonai Luke légitámaszpont első ilyen repülőgépe, átadására jövő év elején kerülhet sor. Az AF-41 mellett, egy idén júniusi döntés értelmében, még további 143 darab F-35A települ majd a Luke AFB-n, összesen hat repülőszázadban, így ez lesz a világ legnagyobb, Lightning II-t üzemeltető bázisa. Az itt települő századok fő feladata a hajózóállomány kiképzése lesz a USAF és más légierők számára.