|

Meteor-éleslövészet Vidsel felett

Újabb mérföldkőhöz érkezett az MBDA konzorcium által fejlesztett, BVR-kategóriájú légiharc-rakéta, a Meteor fejlesztése.

Az egyik tesztelésre használt Gripenről június végén két éles rakétaindítást is végrehajtottak a svédországi Vidsel lőtér felett. A svéd FMV tudósítása szerint mindkét esetben a sorozatgyártású példánnyal megegyező konfigurációjú rakétával történt az éleslövészet.

Fotó: Saab

Meteort indtó Gripen | Fotó: Saab ,

„A rakéta rendben levált a hordozó repülőgépről és a köztük lévő adatkapcsolat is megfelelően működött, így a fegyver képes volt befogni a célt” – közölte Michael Östergren, a svéd részről megbízott projektmenedzser. (Sajnos azt nem közölték, hogy a távirányítású célgépeket sikerült-e megsemmisíteni a rakétákkal és ha igen, akkor közvetlen találattal vagy a közelségi gyújtó hozta működésbe a harci részt.)

A skandináv fél reményeik szerint még az ősszel további lövészeteket hajtanak végre, majd ha minden jól megy, 2014-ben szolgálatba állítják a Meteort, elsőként a világon. A típust a Dassault Rafale és a Eurofighter Typhoon fedélzetén is integrálják, rendszeresítését vállalta Franciaország, Olaszország, Németország, Spanyolország és Nagy-Britannia is.

One Response to “Meteor-éleslövészet Vidsel felett”