|

Olaszország felfüggesztette az F-35 vadászgépek beszerzését

Azt hangoztatva, hogy a gazdasági válságban másra kell költeni az állami forrásokat, az olasz parlamenti pártok többsége nemet mondott arra, hogy a védelmi tárca F-35 Lightning II típusú vadászrepülőgépeket vásároljon.

Mario Mauro olasz védelmi miniszter javaslatára így a római kormány ideiglenesen felfüggesztette az F-35-ösök beszerzését, miután a vadászgépek megvásárlásáról hétfő estére kitűzött parlamenti szavazást is elhalasztották. A képviselők többsége azt jelezte, hogy nem szavazza meg az F-35-ösök júliusra tervezett megvételét.

Fotó: USAF

Fotó: USAF ,

Az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) és a Baloldal Környezet Szabadság (SEL) frakciója mellett a kormányt vezető Demokrata Párt (PD) parlamenti csoportjának pacifista szárnya sem támogatta a védelmi kiadást. Az M5S azt szorgalmazta, hogy az összeget fegyverkezés helyett oktatásra, kultúrára fordítsák, a SEL szerint jutna belőle a munkanélküliekre is, és egy ekkora kerettel el lehetne kerülni az általános forgalmi adó megemelését is.

Az olasz védelmi tárca 2001-ben csatlakozott a JSF (Joint Strike Fighter) programhoz. Eredetileg százharminc F-35-össel akarta frissíteni a még a kilencvenes évek elején vásárolt korábbi vadászgépparkját. A gépek számát még a Monti-kormány idején szintén takarékossági okokból kilencvenre csökkentették. A korábbi olasz kormányok két és fél milliárd eurót fektettek be az F-35-ösök alkatrészeit gyártó itáliai gyárba is.

Forrás: MTI

13 hozzászólás “Olaszország felfüggesztette az F-35 vadászgépek beszerzését”

  1. Vajon hány európai megrendelő fogja ezt még eljátszani?…Nem inkább arról van szó, hogy a digó politikusok olyan helyre költenék ezt a pénzt, ahonnan könnyebben a zsebükbe szállingózik egy része? Oktatás, kultúra, munkanélküliek, vicc.

  2. A USMC vett. (Lasd nagyjavitott britt Harrierek esete.) A wikipedia szerint ugyanok tervezik a Link16 integralasat es valamennyi radar es kommunikacios eszkoz fejlesztest.
    Ahogy jelenleg az Olaszoknal a dolgok allnak, ugy nez ki, hogy a Harrierek kirepulik a repidejuket es a Carvour is ugy jar mint az Ark Royal.

    Mondjuk azon tobbszor melaztam, hogy ki mire menne ezekkel a zsebhordozokkal egy komolyabb katonai konfliktusban.

    Az oktatas fejlesztese nem azonnal, de sokszoras megterul, akarcsak a kulturae.
    A munkanelkuliseg pedig… Attol fugg, hogy kezelik. A magyar megoldas leginkabb a „hogyan ne” rovatba kerulhetne…

  3. Az oktatásba való plusz befektetés sokszorosan akkor térül meg (és csak nagyon hosszú távon), ha alapból szar a helyzet az oktatás téren, mint pl sok afrikai országban, ahol nincsenek könyvek, rendesen felszerelt sulik, képzett tanárok, minőségi egyetemek stb. Náluk minden egyes jó helyre és ésszel elköltött plusz euró látványosan javít a bányászbéka segge alatt levő színvonalon. Az olaszoknál, mivel egy gazdag ország, azért nem ez a helyzet. Ott alapból jól el van látva az oktatás mind anyagiakkal, mind képzett személyzettel, további plusz pénzek belenyomása közel sem lenne annyira látványos.
    A kultúra nem termelő ágazat, szinte semmit nem hozna a gazdaságnak, esetleg boldogabb lenne 1-2-, és gazdagabb másik 1-2 ember. A munkanélkülieknél a megfogalmazás miatt – „jutna belőle a munkanélküliekre is” – a magyarországi példa / módszer jutott eszembe, vagyis hogy növeljük a segííílyt.

  4. Politikai játszma: meg kell mutatni, mennyivel másként gondolkodunk a pénz elköltéséről, mint elődeink. Olaszország a kontinens legtöbb kormányváltásával büszkélkedhet, naná, hogy egy ilyen milliárdos üzletben sincs stabilitás. (mellesleg éppen az ilyenek miatt vannak kormányválságok, de ők ezt pontosan tudják.. )
    Az, hogy az olaszoknak szükségük van-e ezekre a gépekre, a rosseb tudja.

  5. Válság idején üres a pénztárca, tehát ez 1 logikus döntés! Melyet valószínűleg több ország is követni fog /”sikkasztás” nélkül is/!

    Szerintem az oktatás fontosabb lenne, mint néhány méregdrága vadászgép beszerzése…!!! Igaz, a hadiipar termelő ágazat, de az F-35 gyártásából az olaszok csak részvételük arányában profitálnak, a többi az USA nyeresége. Az oktatás hiánya azonban mindenki vesztesége!!! /Egyetértek ruhakupaccal!/

    Hasonló cipőben járó országoknak a legjobb megoldás a Harrierek modernizálása és üzemidő hosszabbítása lenne. Részint a gyaníthatóan ragadós olasz példa, másrészt a méregdrága F-35B késése miatt is…!

  6. Köszönöm a megerősítést és én árnyalnám azért a képet.

    Adott ez a csudálatos EU, egy iszonyat nagy kavalkáddal hadsereg fronton is.
    De most komolyan.
    Nem tudom a pontos számokat, de az EU haderők rendszerben tartanak vadászgépből:
    Mirage F1
    Mirage 2000
    Rafale
    Tornado X+1 variánst
    Typhoon Tranche 0.1-től 2.2-ig 0.01-es léptetéssel mindent (bocs az iróniáért, de azért ez röhej)
    Mig29-et (Lengyelek, ha még..)
    F16-ot
    Gripen
    Mig21-t es egyéb egzotikumokat, repülő próbapadokat és múzeumi kellékeket (lásd: Saab 105)
    S ez csak a légierő…
    Hogy a jó büdös fenébe lesz ebből egy egységes majdnem-NATO haderő, ami a fokozódó fegyverkezési versenyben lépést tart az ébredő oroszokkal, a dübörgő kínaiakkal? Mindamellett ugye fenn kellene tudni tartani valami power projection-t a tradicionális európai befolyási övezetekre (lásd Észak Afrika).

    A spanyol, olasz, francia haditengerészet erre konkrétan alkalmatlan már most.
    (A franciák konkrétan 1 vagy 2 Rafale-t és 7 Super Etendard-ot bírtak üzemeltetni a hordozójukról a libiai konflikus során. Ezért felesleges hordozót fenntartani.)

    Az angolok talán alkalmasak lesznek ilyesmire 2020 környékén, vagy később, amikor a QE osztály első egysége eléri hadrafoghatósági szintet. (Ott meg csak nekem hiányzik a hosszú idejű és nagy magasságú bevetésre képes A&EW platform? Meg hát ami a Type 42-es rombolók környékén ment, arról elég sok geget lehetne csinálni Monty Python stílusban is.)

    Szóval egyrészt megértem az olaszokat, hogy pont most nincs kedvük 2milliárd USD-t kiadni egy olyan haditechnikára amire később is csak költeni kell és jó esetben sose lesz bevetve.

    Másrészt megértem a norvégokat is, akik szerintem úgy érzik, hogy ha összetűzés lesz az olvadó sarki területek alatti erőforrások miatt az oroszokkal, iszonyat módon magukra maradnak az első 3 hétben. (Kb annyi idő alatt érne oda egy amerikai hordozó + a poltikai döntés)

    Az angol töketlenkedés és téblábolás több mint egy irgalmatlan nagy WTF.

    Az összes többi nemzet meg járja a maga útját többé-kevésbé sikeres stratégia vagy ad-hoc döntések mentén.

    Harrier modernizációt meg felejtsük el. Komolyabb üzemidő tartalékkal és flottával csak a USMC rendelkezik. A többiek mit idétlenkedjenek mindenféle Harrier változatokkal?
    A olaszok eredetileg 12 AV8B-t rendeltek. A spanyoloknak meg 12 AV8B-t és 8 EAV8B Plus-t. (ezeknél a gépeknél az E(spanyol) és nem E(electronic Warfare))

    Na most maximum 32 gépre ( minusz a veszteségek) kiépíteni egy üzemidő hosszabítást…
    Az egész egy rémálom.
    Szerintem a spanyolok és az olaszok is szépen megválnak a Harrierektől és kis hordozóiktól, amint nagyon fáj a fenntartásuk.

  7. javítások:
    természetesen type 45 a csodás angol romboló amelyiknek vagy működik a légvédelmi rendszere vagy nem. Ezt csak a brit királynő tudja igazán.

    A felfüggesztés oka szerintem kettő lehet:
    – meglátták a járulékos költségeket (képzés, reptér átépítés, hajó átépítés, logisztika, stb)
    – látják a költségvetési lyukakat

  8. T. molni!
    Amit leírtál, az igaz! De az F-35-tel a fejlesztőkön kívül nem sok szakember fog találkozni, tehát egyhamar nem válik tudássá vagy közkinccsé a világ többi részén …!

    A többi szakembernek hi-tech-ként meg marad a féltégla tanulmányozása, mert bizonyos esetekben az is tud repülni…. Zajtalanul…!!!
    OFF

  9. Sztem az 5. gen gépekre való váltást nem lehet megúszni, max halasztani.
    Válság ide, válság oda az nem lehet hogy 10-15 éven belül minden gazdasági-politikai hatalomnak lesznek ilyen gépei, amelyeknek előnyeit nem kell ecsetelni (lásd az elmúlt 20 év konfliktusait ahol az USA jelen volt / F117/B2 ), kivéve az Európai országokat. Az USA-hoz rohannak majd az Európai országok ha 15 év múlva megjelenik a partoknál egy orosz vagy kínai hordozó? vagy mit tesznek, ha pl Törökország jól bevásárol belőlük és jön egy negatív politikai fordulat? Vagy mivel védik a Baltikum légterét, ha Szuhojok helyett PaK-Fa-t telepítenek oda az oroszok?

    A váltást max nekünk és még néhány kis országnak lehet megúszni (tolni még vagy 25 évig), de az olyan gazdasági-politikai középhatalmaknak mint Olaszország, nem kérdés a váltás.