|

HTKA Hírhalom 2013. 24. hét

Az Eurojet EJ200 sugárhajtómű gyártója, az Eurojet Turbo GmbH nemrég ünnepelte az 1000., sorozatban gyártott erőforrás átadását. A szintén európai, államközi összefogásban készülő Eurofighter Typhoon vadászbombázó hajtóművének ezredik szériapéldányát a madridi Industria de Turbo Propulsores S. A. (továbbiakban: ITP) szerelte össze, majd adta át a Spanyol Légierő számára május 23-án. A jelentős mérföldkőnek számító eseményt azonban csak később, június 4-én ünnepelte meg a konzorcium Berlinben, a Német Külpolitikai Társaság központjában.

Eurojet EJ200

Míg az Eurojet az ezredik EJ2000-es leszállítását, addig a Thales Australia az ezredik Bushmaster csapatszállítót.

Ausztrál Bushmaster MRAP-ek Afganisztánban, 2010 áprilisában

Ausztrál Bushmaster MRAP-ek Afganisztánban, 2010 áprilisában | Fotó: Ausztrál Védelmi Minisztérium ,

Nemrégiben a Raytheon esetében is egy szép kerek számot ünnepelhettek, hiszen elkészült az 5 000. AIM-9X Sidewinder. Ezen szóban forgó mennyiséget hozzávetőlegesen 11 év alatt gyártották le a jelenleg is továbbfejlesztés alatt álló kis hatótávolságú levegő-levegő rakétából.

Block II-es AIM-9X egy F/A-18F törővégén |Fotó: HTKA.hu - AIM-120

Block II-es AIM-9X egy F/A-18F törővégén |Fotó: HTKA.hu – AIM-120 ,

Nem hivatalos források szerint a Fülöp-szigetek kormánya Izraellel készül megállapodást kötni légvédelmi rendszerek szállításáról, melyeket a Dél-kínai-tenger mentén telepítenének a kínai fenyegetés enyhítése érdekében.

Az információt kiszivárogtató forrás tájékoztatása szerint várhatóan a Rafale vállalat termékkínálatából lesz válogatás, ami erősen valószínűsíti a SPYDER (Surface-to-air PYthon and DERby) rendszer esetleges beszerzését. Egy másik forrás szerint az igen közeli jövőben fülöp-szigeteki delegáció utazik Izraelbe ez ügyben.

Spyder-SR | Forrás

Spyder-SR | Forrás ,

Forrás">


Hosszú évek ködösítése után a tavalyi év őszén vált többé-kevésbé hivatalossá, hogy a 3 inaktív Kirov-osztályú csatacirkáló közül a korábbi tervekkel ellentétben csak egy lesz reaktiválva, lévén a kisebb munkálatokat már kapott Admiral Nahimovon felül nincs értelme foglalkozni a másik kettő Kirovval.

A Nahimov felújításával kapcsolatban érkezett egy apró kis híranyag a közelmúltban a Szevmash részéről, mely alapjában véve egybeesik a tavaly szeptemberi közleménnyel. A felújítást végző hajógyár a tavalyi év őszén – még a felújítási és modernizálási csomag pontos összetételének ismerete nélkül – azt nyilatkozta, hogy az idén elkezdődő munkálatokkal 2017-re végeznének. A friss nyilatkozatukban ennek végül is nem mondanak ellent, de az már biztosnak tűnik, hogy az évben még nem kerül vissza szolgálatba az Admiral Nahimov, lévén a mostani hajógyári bejelentés ezt 2018-ra teszi.

Admiral Nahimov

—–
Közreműködött: Tcat