|

A Boeing nyerheti az F-X2 tendert

Bár legutóbbi, az F-X2 tenderről szóló írásunkban arról számoltunk be, hogy a romló pénzügyi helyzet miatt Brazíliában még csak megbecsülni sem lehet, hogy mikor választják ki a beszerzési program győztesét, több jel is arról árulkodik, hogy erre mégis sor kerülhet belátható időn belül – mégpedig a Boeing javára. A közelmúltban Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke hivatalos látogatást tett a dél-amerikai országba, ahol sok minden más mellett az évek óta húzódó vadászbombázó-beszerzésről is tárgyalt Dilma Rousseff miniszterelnökkel. Ennek kapcsán árulta el a Reuters hírügynökségnek három, az eseményen résztvevő, anonimitásba burkolódzó személy, hogy Biden alelnök biztosította róla Rousseff asszonyt: amennyiben Brazília a Boeing ajánlatát fogadja el, úgy az USA Kongresszusa teljes mellszélességgel támogatni fogja az F/A-18E/F eladását, a teljes technológiai transzferrel és gazdasági ellentételezéssel együtt.

Mint ismeretes, Brazília az F-X2 tender keretében 36 darab modern vadászbombázót kíván beszerezni jelenlegi típusainak leváltására, amire első körben mintegy 4 milliárd dollárt szán, de később várhatóak további rendelések is. A pályázók a Boeing mellett a Dassault Rafale és a Saab JAS-39 Gripen NG. Az elmúlt évek során a franciákat egyszer már kikiáltották győztesnek, de – jelentős részben a svéd vállalatnak köszönhetően – a döntést felülbírálták, majd újraindították a versenyt. Elméletileg egyébként már többször sort kellett volna keríteni a tender lezárására, de valamilyen indokkal ezt minduntalan elhalasztották, így jelenleg sem lehet tudni, mikor kívánja a brazil kormány meghozni a végső döntést. Ezt Rousseff és Biden találkozója után sem tudja megmondani senki, abban viszont minden forrás egyetért, hogy az amerikai alelnök sokat tett a Super Hornet sikeréért.

F/A-18F - befutó lehet Brazíliában is | Forrás: Wikimédia Commons, US Navy

F/A-18F – befutó lehet Brazíliában is | Forrás: Wikimédia Commons, US Navy ,

Rousseff részéről egyelőre semmilyen konkrétum nem hangzott el ezzel kapcsolatban, de Bidennel folytatott beszélgetéséből levonható az a következtetés, hogy előnyben részesíti a Boeing ajánlatát, és akár még azelőtt leteheti mellette a voksát – a Brazil Légierővel egyetemben -, mielőtt idén októberben látogatást tesz Washingtonban. A Fehér Házban pedig, Barack Obama elnökkel együtt, akár elláthatja kézjegyével a szerződést, ami pontot tesz az F-X2 végére.

Joe Biden azon kijelentése, miszerint az Egyesült Államok nem gátolja meg a technológiai transzfert, különösen fontos. Brazília ezt minden céggel szemben követelménynek tekinti, mivel szeretnék fellendíteni saját repülőiparukat, amihez elengedhetetlen a külföldi segítség. Mivel azonban az elmúlt időszakban több olyan országgal kerültek gazdasági-katonai téren kapcsolatba, amiket az USA nemzetbiztonsági kockázatként kezel (Irán vagy Venezuela), Washingtonban egyre több hang szólalt fel a modern technológiák átadása ellen, mivel félnek tőle, hogy azok egy része előbb-utóbb Teherán számára is elérhetővé válik Brazílián keresztül. Ezek a hangok pedig Brazíliavárosba is eljutottak, ezért Rousseff a megbeszélés során kiemelt szerepet szánt az ügy tisztázásának. Kérdéseire az amerikai alelnök megnyugtató választ adott, lecsillapítva ezzel a hullámokat, és elegyengetve a Boeing útját.

A szem- és fültanúk beszámolói szerint Biden biztosította róla Rousseffet, hogy a Kongresszusban sem a demokraták – akik sosem mentek szembe haditechnikai eladások tekintetében Obamával – sem a republikánusok – akik pedig mindig is támogatták a brazil üzletet – nem fognak gátat szabni a technológiai transzfernek. Ezt azzal is megerősítette, hogy a költségvetési megszorítások miatt csökkenő belföldi megrendelések könnyebbé teszik a hasonló, nagy bevétellel kecsegtető exportüzletek megkötését amerikai óriásvállalatokkal. A Kongresszus Biden szerint maximum olyan esetekben vétóz meg eladásokat, ha azok konfliktusokkal terhelt területre irányulnának, vagy destabilizálnák a térség erőviszonyait, Dél-Amerikában viszont ilyesmivel nem kell számolniuk. A tárgyalás végeztével állítólag Rousseff külön megköszönte, hogy Biden ilyen erős érveket hozott fel a Boeing mellett – ebből szintén arra lehet következtetni, hogy a tenderen az amerikaiak esélyei a legnagyobbak.

Forrás: Reuters

4 hozzászólás “A Boeing nyerheti az F-X2 tendert”

  1. Valamit kellett még kapnia Braziloknak a szájtépésen túl hogy bevállalják szart csináltak a szájukból ! Tengeralattjárók? Rephordozó ? A fene se tudja de majd kiderül ez mint minden más is ! Most majd a Franciák jönnek a licitben és nagyot kell dobniuk….

  2. Nos ezek szerint a politikusok is olyanok mint az utcalányok. A pénzért jönnek mennek. Talán részvényes a tisztelt úr ? Nehéz lenne elhinni a technológiai transzfert. A másik az hogy igazán mit ért ez alatt. Hiszen elég nagy a paletta. Másrészt egy politikus ígérete (pláne a kézfogása) a semmivel egyenlő, sőt tudjuk hogy aláírt szerződés sem ért semmit bizonyos esetekben.

  3. Hello mindenki.

    Az lenne a kérdésem, hogy szóval hogyha végre eldöntik mit vesznek, akkor csak a légierőnek vesznek új gépeket, vagy a São Paulo rephordozójuk-ról is leváltják az öreg A-4-eseket? Mert szerintem arra egy kicsit nagy lenne a SH. Jó ha talán egy tucat elfér rajta.