|

További modernizált TPz 1-eseket rendelt a Bundeswehr

További 25 darab TPz 1 Fuchs páncélozott szállító harcjárművet fejleszt tovább a Bundeswehr megrendelésére a Rheinmetall. A Bundeswehr fejlesztéseit, beszerzéseit, valamint információtechnológiai újításait felügyelő szövetségi szervezet (BAAINBw – Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr) és a haditechnikai nagyvállalat között Koblenzben már meg is köttetett a 36 millió eurós szerződés, melynek keretében az APC-k külső támadások elleni védelme jelentősen javulni fog. 2013 februárjáig egyébként a Rheinmetall már 123 megnövelt védettségű TPz 1 Fuchs járművet adott át a német haderőnek, melyek hadrendi jelzése immáron TPz 1A8. A mostani, 25 darabos növeléssel a megrendelés-állomány immáron 177-re növekedett.

A TPz 1 (Transportpanzer 1) a német haderő egyik leginkább elterjedt páncélozott szállító harcjárműve, jelenleg különféle verzióiból kicsit több mint 1000 darabot tartanak rendszerben. Ebből fakadóan missziós feladatokra is küldtek belőle Irakba és Afganisztánba is, ahol a németek is szembetalálkoztak a modern aszimmetrikus hadviselés körülményeivel, jelesül a házi készítésű robbanószerkezetekkel és a gerilla-harcmodorral. Az 1A8 verzió főként az IED-k és páncéltörő aknák elleni védettségben mutat komoly fejlődést a korábbi TPz 1-esekkel szemben, de a kézifegyverek tüzétől is jobban védi a benne ülőket. Utóbbit erősíti meg, hogy felszerelték távvezérelt fegyverállvánnyal, ezáltal a lövész nincs kitéve közvetlen veszélynek.

TPz 1A8 Fuchs

TPz 1A8 Fuchs ,

Mivel a Fuchs többféle verzióban áll rendszerben a Bundeswehr kötelékében, a mostani, 25-ös megrendelés sem csak egyféle TPz 1 modernizációját tartalmazza. Jelesül, a gépjárművek a következő variánsok közül kerülnek ki: 7 darab HRM kommunikációs jármű nagyfrekvenciás rádiókkal, 5 parancsnoki és tűzvezető jármű, 4 meteorológiai felderítő és értékelő központ, 6 páncélozott mélységi felderítő, illetve 3 speciális felszerelésű jármű a tűzszerész egységek számára. Érdekesség, hogy ezek közül három teljesen új lesz a Bundeswehrnél, amivel a rendszerben álló Fuchs-verziók száma 16-ra növekszik. A Rheinmetall a szerződésben vállalta, hogy 2014 negyedik negyedévében megkezdi a szállításokat, amiket 2016-ban fejez be.