|

Ausztrália új tengeralattjárói is svéd hátterűek lesznek?

Ausztrália minden eddiginél nagyobb védelmi szektoros programja, nevezetesen a 6 svéd eredetű Collins-osztályú tengeralattjáró utódosztályának megalkotása kapcsán az elmúlt években sok mindent lehetett olvasni. Mint ismert lehet a SEA 1000 programban az alábbi 4 lehetőség került megjelölésre:

  • egy már rendelkezésre álló típus módosítások nélküli beszerzése
  • egy már rendelkezésre álló típus ausztrál igények figyelembevételével történő módosítása
  • egy már meglévő típus továbbfejlesztése
  • egy teljesen új tengeralattjáró tervezése

Idén májusra a lehetőségeket két vonalra szűkítették az ausztrál illetékesek:

  • egy már meglévő típus továbbfejlesztése
  • egy teljesen új tengeralattjáró tervezése

Látható, hogy bent maradt a szempontjukból legrizikósabb lehetőség, a teljesen új, hazai tervezésű tengeralattjáró. A másik lehetőség kapcsán megemlítendő, hogy természetesen nincs elvetve a svédek által a Västergötland-osztály megnagyobbításával létrehozott Collins-osztály továbbfejlesztése.

Az korábban is egyértelmű volt, hogy az ausztráloknak segítségre lesz szükségük, főleg, ha teljesen önerőből létrehozandó tengeralattjárót akarnak, lévén ahhoz nincs elegendő tervezői tapasztalatuk. Ellenben mondjuk az ausztrálokkal a Collins-ok kapcsán szoros kapcsolat ápoló svédeknek nagyon is van…

Még a lehetőségek idei leszűkítése előtt, 2012 májusában az ausztrálok fel is vették a kapcsolatot a svédek tengeralattjáró vonalas fejlesztéseit végző Kockums AB-vel, a Collins-osztály továbbfejlesztési lehetőségeinek tanulmányozása, illetve előkészítésének ügyében.

Ennek kapcsán azonban előzetesen szükséges volt, hogy a svéd állam jóváhagyja a tengeralattjáró fejlesztéssel és építéssel kapcsolatos svéd szellemi tulajdonok ausztrálok általi felhasználását arra az esetre, ha az ausztrálok a Collins-osztály továbbfejlesztése mellett döntenek.

Ezen kis hírünk ezen folyamathoz kapcsolódik, lévén Stephen Smith ausztrál védelmi miniszter közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy intenzív előkészítő tárgyalások után a két fél megállapodott a szóban forgó szellemi tulajdonok felhasználásáról, mely véleménye szerint kikövezi az utat a svéd szerepvállalásnak az új ausztrál tengeralattjárókban.

2005, Silent Fury hadgyakorlat: a U.S. Navy 2 rombolója, 2 fregattja, 1 vadász atom-tengeralattjárója és egy tengóvadász helikoptere az egyik Collins-ra, az HMAS Rankin-ra vadászott. Az ausztrálok feladata a felderítés elkerülése egy egy előre meghatározott régióban tartózkodó amerikai romboló lefényképezése volt. Jó kis videó, a végén pedig kemény az amerikai szonárosoknak küldött fricska :D

4 hozzászólás “Ausztrália új tengeralattjárói is svéd hátterűek lesznek?”

  1. Ember legyen a talpan vagy legalabbis Brazil aki megmondja mi lesz.
    Fel evvel ezelott arrol volt meggyozodve a folyosoi pletykahirado es a szaksajto hogy egy a Virginia osztaly modositasaval letrejovo tengo az az USA egyuttmukodes lesz.
    Alig egy hete vagy ketto a Britekkel lett alairva egy egyuttmukodes a jovo fregattjanak es tengojanak kozos fejlesztesi lehetosegerol.
    Most meg a Svedek ( akik igazabol nemetek mert nemet ceg a tulaj )

    Most adta ki az itteni ketbalkezes akarom mondani baloldali kormany az uj feherkonyvet hogy ” reagaljon az elmult harom evben vegbement vilagpolitikai esemenyekre”
    Az „esemeny” ami tenylegesen mozgatta illetve kikenyszeritette az uj feherkonyvet az nem mas mint hogy elszortak egy rahedli penzt negativba vagtak a koltsegvetest es sporolni kell .

    A lenyeg tengo ugyben hogy a darabszamot meghagytak de kategorikusan kijelentettek hogy nuki nem johet szamitasba.
    Osszel valasztasok lesznek es nagy meglepinek kell tortennie hogy ne legyen hatalomvaltas ami utan gyakorlatilag minden ujra tisztalappal indul es barmi meglehet.

    meglatjuk