|

Oroszország megtámadta a svédeket – szimuláltan

Egy svéd lap szerint a napokban néhány orosz repülőgép célzottan Stockholm és kelet-svédországi célok ellen hajtott végre gyakorló repülést.

A Svenska Dagbladet hétfői cikke szerint a szóban forgó kötelék két Tu-22M3 Backfire hadászati bombázóból és az azokat kísérő négy (mások szerint csak kettő) darab Szu-27-esből állt. Az eset még március 29-én történt, akkor az orosz gépek Szentpétervár felől érkeztek éjfél után, majd szimulált támadást hajtottak végre két jelentős, Svédország déli részén található katonai támaszpont ellen , pedig általában ilyen gyakorlórepüléseket Kalinyingrád felé szoktak végrehajtani az oroszok. Egy másik érdekes momentum az eseménnyel kapcsolatban, hogy a lap szerint a svéd légierő későn reagált a közeledő gépekre (mint utólag kiderült aznap Svédországban ünnepnap volt) és ezért Litvániából indultak oda települt dán NATO-gépek, hogy megszemléljék orosz kollégáik ténykedéseit. Egyébként légtérsértés nem történt, az oroszok végig megmaradtak nemzetközi légtérben.

Tu-22M3 | Forrás: wallstock.fr

Tu-22M3 | Forrás: wallstock.fr ,

Hogy a Tupoljevek és Szuhojok tényleg egy Svédország elleni támadást gyakoroltak-e, vagy sem, azt nem igazán tudni, mivel a svéd hatóságok erről nem akartak nyilatkozni, azonban az orosz gépek jelenlétét azért megerősítették, illetve olyan hírek is felreppentek, hogy Moszkva előzetesen értesítette a skandináv országot a gyakorlatról.

Természetesen nem maradt szó nélkül az akció, Radek Sikorski lengyel külügyminiszter szerint Oroszország szükségtelenül okoz riadalmat Európában ténykedéseivel. „Egy semleges országot érintett (az oroszok akciója), de ugyanakkor egy olyan országot, amellyel szoros védelmi együttműködést folytatunk.” – nyilatkozta Sikorski. A külügyminiszter állítása szerint Oroszország és Fehéroroszország katonai gyakorlatokat hajtott végre Lengyelország keleti határainak közelében, szóval úgy tűnik a lengyeleknek meg van minden okuk, hogy megorroljanak keleti szomszédjaikra, erre még rátesz az orosz védelmi miniszter azon bejelentése is, miszerint Moszkva légvédelmi rendszereket és egy ezrednyi vadászgépet telepít Fehéroroszországba.

8 hozzászólás “Oroszország megtámadta a svédeket – szimuláltan”

  1. Az oroszok rendszeresen csinálnak ilyet. Tavaly (vagy előtte) 2 Tu-95 össel, és 2 Tu-160assal (meg töltőgépekkel) Kirepültek az Indiai-óceánra, és Diégo Garcia támadását gyakorolták.
    Gondolom a B2esek sem a reptér felett körözve gyűjtik a mérföldeket.
    Amikor 83ban a bőinget lőtték, kissé idegesek voltak. Abban az évben csak a távol keleti határszakaszon 800 légtérsértést észleltek.