|

Hétközi vegyeshírek

A Húsvéti ünnepek miatt szerkesztőségünk kicsit lemaradt a hírek közlésével, ezt igyekszünk mihamarabb bepótolni. Következzék most néhány rövidebb hír, egy csokorba fűzve.

Egyre nagyobb a feszültség a koreai félszigeten – az Amerikai Egyesült Államok és Dél-Korea 2 hónapos hadgyakorlatot tart a déli országrészben, 3 nappal a hadgyakorlat megkezdése előtt pedig az észak koreai vezető, Kim Dzsong Un felmondta a Koreai háboró 1953-as lezárása óta érvényben lévő fegyverszünetet. A „nagy vezér” március végén tovább rontott a helyzeten, 28-án harckészültségbe helyezte a hadsereget. Persze az amerikaiakat sem kell félteni, válaszul B-52H és B-2A bombázókat vezényeltek a körzetbe, hogy azok is részt vegyenek a gyakorlaton. A legújabb hírek pedig már arról szólnak, hogy egy másik lopakodó típust is bevonnak a gyakorlatozásba: az USAF két F-22A Raptor vadászbombázót telepített át az Osan légibázisra Japánból. A Pentagon szóvivője, George Little úgy nyilatkozott a Fox News-nak, hogy a lopakodók bevetése szerepelt az eredeti tervekben, hogy biztosítsák a pilóták számára a megfelelő gyakorlási lehetőséget.

Fotó: USAF

Fotó: USAF ,

A RIA Novosti hírügynökség jelentése szerint Banglades új kiképző és könnyű támadógépek beszerzését tervezi, a választásuk pedig a Jak-130-ra esett. A múlt hét szerdai bejelentésre a LIMA-2013 nemzetközi kiállíáson került sor, Malajziában: Bangladesh 24 példányt vásárolna a két hajtóműves típusból, potom 1 milliárd dollárért. A Rosoboronexport tudomása szerint Banglades több új fegyvertípus beszerzését fontolgatja, ennek egyik fontos részlete a Jak-130-asok megrendelése. A tárgyalások várhatóan késő tavasszal kezdődnek.

Jak-130 |Fotó: HTKA.hu - Aim-120

Jak-130 |Fotó: HTKA.hu – Aim-120 ,

Kényszerleszállást hajtot végre két amerikai haditengerészeti pilóta E-2C Hawkeye gépükkel március 27-én. A VAW-126. század állományába tartozó légtérellenőrző aznapi repülése rutinfeladatnak indult, ám nem úgy végződött – szokatlan füst tört ki a jobb hajtóműből, ezt észlelve a pilóták a kényszerleszállás mellett döntöttek. A Norfolk-i haditengerészeti bázis kifutójára letett gépben nem esett anyagi kár, ahogy a személyzet sem sérült meg, ezért a haditengerészet egy egyszerű biztonsági okokból végrehajtott kényszerleszállásnak nevezte az esetet.

És a végén pár mondatban foglaljuk össze a múlt heti baleseteket: lezuhant a nemzeti védelmi erők állományába tartozó egyik helikopter a Dél-afrikai Köztársaságban. A típust Agusta A109LUH-ként azonosítja a helyi sajtó, a forgószárnyas az orvszarvúk orvvadászok ellni védelme céljából elrendelt őrjáraton vett részt a Kruger Nemzeti Parkban március 30-án mikor a baleset bekövetkezett. A fedélzeten tartózkodó 5 személy életét vesztette, az eset okainak kivizsgálását megkezdték.

A Kínai Légierő sem úszta meg veszteség nélkül a hétvégét, vasárnap lezuhant egyik Szu-27UBK vadászbombázójuk. A balesetre Shendang tartományban került sor, mindössze 200 méterre északra a Changhuikou hídtól. Egyik pilóta sem katapultált, mindketten a gép roncsai között lelték halálukat.

Kép a roncsról

Kép a roncsról ,

És egy nem sokkal az eset után készült videó: