|

Helikopterbeszerzés elhalasztva

Február folyamán kormányzati paradigmaváltásra került sor helikopterügyben: a jövőre esedékes választások utánra tolódik az új gépek beszerzése, melyre tendert írnak ki. A meglévő szovjet gépek fenntartására kiírt novemberi pályázaton viszont már győztest hirdettek, mellyel jelenleg is tárgyal a Honvédelmi Minisztérium a szerződéskötésről.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) mintegy két és fél éve vizsgálja a honvédségi helikopterflotta megújításának lehetőségét. 2010-11 fordulójától kezdve az Egyesült Államok tengerészgyalogsága által kivonásra kerülő UH-1N helikopterek szerepeltek a HM érdeklődésének homlokterében, ám a HM végül nem látott garanciát arra nézve, hogy ezekhez az immár harminc éves gépekhez még legalább húsz évig biztosítani lehet a szükséges üzemeltetési hátteret. Az amerikai kormányzattal folytatott tárgyalások hírére aktivizálták magukat Magyarországon a vezető nyugati helikoptergyártók is. Az amerikai Sikorsky, a német-francia dominanciájú európai Eurocopter és az olasz AgustaWestland közül az utóbbi került a figyelem középpontjába. Olyan konstrukciót ajánlottak ugyanis, melyben gépeik egy olasz-magyar államközi szerződés, katonai együttműködési program keretében kerülnének Magyarországra, meglehetősen rövid átfutási idővel. A szükséges jogi kereteket a HM olasz partnereivel februárra ki is alakította, ám több fejlemény miatt – így az olasz cégvezetők februári letartóztatása nyomán – a kezdeményezés ebben az állapotban megrekedt.

A Honvédség Mi-17 „Hip” SAR, azaz kutató-mentő helikoptere | Forrás: x-factorialis-redisz.blogspot.hu ,

A fejlemények hatására a kormányzati döntés szinte azonmód megszületett arról, hogy a beszerzést teljesen új alapokra helyezik. A korábban elképzelt államközi séma helyett a gyártók számára rövidesen – ötpárti egyeztetést és szakmai vitát követően – nemzetközi tendert fognak kiírni, ám hogy azt mentesítsék az esetleges politikai nyomásgyakorlástól, csak a jövőre esedékes választások után hirdetnek eredményt.

Mivel a paradigmaváltás késlekedést eredményez az eredeti cél, a honvédségi helikopterflotta megújítása szempontjából, előtérbe került az az áthidaló megoldás, mely az új gépek rendszerbe állításáig a meglévőekkel biztosítja a szükséges képességeket. A HM tavaly novemberben írt ki beszerzési eljárást a honvédség két Mi-24P, öt Mi-8, és hét Mi-17 típusú szovjet helikopterének a fenntartására vonatkozó keretszerződésre. Márciusban győztest is hirdettek, információnk szerint a szerződéskötésről jelenleg is folynak a közvetlen tárgyalások az orosz Oboronprommal, mely a Russian Helicopters helikopteripari egyesülés tulajdonosa.

Szerző: Zord Gábor László, Phalanx blog
Továbbiak a mai Magyar Nemzetben olvashatóak

28 hozzászólás “Helikopterbeszerzés elhalasztva”

 1. Én a hírben mégis az ötpárti eggyeztetést tartom a legérdekesebbnek! Ez a legjobb hír mert végre legalább a honvédelem ügyében leülnek beszélni a pártok!
  A típus szinte mindeggy a lényeg hogy elindult valami….

 2. Szerintem meg épp fordítva van. Nem történt semmi. Nem mertek dönteni a választás előtt, nehogy elbukják a választásokat. Mert bármit is választottak volna, az ellenzék belekötött volna. Most meg majd abba fognak belekötni hogy miért nincs több helikopter, miért csak most döntöttek az orosz gépek felújításáról, amikor arra minden forgatókönyv szerint szükség lett volna. Most ötpártilag elvitatkoznak majd hónapokig eredmény nélkül és feleslegesen, de a választások után úgyis Viktor fog dönteni, mint mindig. Az „ötpárti eggyeztetést ” remek fedőtevékenység arra, hogy nem történik és nem csinálnak semmit.

 3. Az ötpárti egyeztetés nyilván csak formaság, és ez nem is olyan fontos kérdés, hogy indokolt volna ez a körtánc, kb annyi a magyarázata, hogy ad egy pofát a külvilág felé, ne szajkózhassák a „diktatúrázást” állandóan.
  Annyi talán jó benne, hogy végre lehet látni egyfajta határidőket, koncepciót, és legalább jól átgondolhatják az ajánlatokat. Ezekre de kíváncsi lesz mindenki … hogy melyik pályázó mit fog benevezni és milyen feltételek mellett ?
  A későbbi döntés magyarázat szerintem egész prózai: nincs rá forrás. Ne feledjük az idei és jövő évi költségvetés feszes sarokszámait – a minisztérium már a 2014-est is tervezi, a brüsszeli követeléseket, és a jövőre lejáró IMF törlesztőt. Ha ez utóbbi összegébe belegondolunk, akár full extrás Blackhawk is jöhetne, de az a helyzet, jelenleg nem a mi zsebünket gazdagítja ez az összeg sajnos.
  Az utolsó talány, ki fog kormányozni 14′-től, még nem lehet tudni, bár a tender a nagy nyilvánosság előtt fog zajlani, parlamenti bizottságok, a szövetségeseink árgus tekintetétől kísérve, kíváncsi leszek a politikai befolyásolás mértéke, a lobbik ereje, és a kormány döntési kompetenciája hogyan fog arányulni majd egymáshoz.

 4. A ciklus korábbi részében is látszott, hogy a honvédelmi kiadásokat csak csökkenteni fogják, emlékeim szerint az összes beszerzési igéret 2016-18-20 körülre szólt, tehát a (kormányzati szempontból) távoli jövőbe.

 5. Én is abba bízóm , hogy jó helik lesznek így mindenképpen és nem kell kompromisszumos megoldást kötni , hogy : bár nincs lóvénk de egész jót kaptunk ezért , jó fizetési lehetőségekkel. ( Igaz szart sem érnek harcászatilag )

 6. Sziasztok!

  Én személy szerint kicsit csalódott vagyok a halasztás miatt, de azért van abban okosság.
  Az új típus kiválasztása, rendszerbe állítása, a megfelelő jártassági szint elérése, évekbe telik. Ha ebből a szemszögből vizsgáljuk ,akkor addig egy üzemidő hosszabbítással ki lehet húzni az átmeneti időszakot.
  Viszont jó lenne, ha a katonákat is megkérdeznék az új típussal kapcsolatban! (Mármint a kiképző-végrehajtó állományt.) Mire akarják használni? Legyen e a hátulján nyitható rámpa? Elég -e csak a nagy méretű oldal ajtó? Hány főt legyen képes minimálisan szállítani? Ehhez mind – mind más harceljárásokat kell kidolgozni.,Ne a katasztrófa védelem legyen az elsődleges szempont! Ezek a gépek katonai szállító helikopterek (szándékosan nem harcit írtam), és adott esetben fel is lehet őket fegyverezni, bizonyos mértékig. Nem mellesleg lehet polgári célokra is használni őket, bár akkor többe kerül a leves ,mint a hús szerintem.

  A harci helikopter egy másik kérdés. Itt is kell a felújítás, hogy legyen átmenet a majdan beérkező új típus előtt. Már ha egyáltalán lesz új típus!
  Lehet, hogy csak én figyeltem fel arra, hogy mindig csak felfegyverzett szállítók beszerzéséről hallani?
  Itt is van azért választék.Nem feltétlen kell méreg drága nyugati gépekben gondolkodni! Szerintem egy török ajánlatot is érdemes lenne bekérni ( T129). Ő velük nem fog megromlani a viszonyunk, mindenféle mondva csinált okok miatt(alkotmány,uniós jog, stb), hogy ez az alkatrész és fegyverzet ellátásban fennakadást okozzon! Ugyanis gyártanak hozzá saját fegyverzetet is, ami nem másod vonalbeli, de olcsóbban hozzá férhető, mint az európai, vagy amerikai fegyverzet.

  Van még egy ok, ami miatt szerencsésebb is lehet a türelem.Bár ez nagyon kérdéses. A Hazai technikai-javító háttér felélesztése! Itt egy újra gondolt PG érdemes lenne elgondolkodni szerintem. Hosszú távon biztosan megérné. Mire rendszerbe állnának a gépek (pár év) ,addigra talán rész feladatokat át tudna venni a gyártásból, vagy össze szerelésből!
  Egy kicsit hosszúra sikeredett, de hát minden vélemény számít! :-)

 7. A politikára (zsebekbe) kell a pénz és nem a haza védelmére? Az elajándékozott tankok, a fémhulladék áráért értékesített harcjárművek…… a be nem szerzett eszközök….ami mind-mind azt segíti elő,hogy a haza védtelen legyen. Ez nem feszegeti a hazaárulás fogalmát ?

 8. Az egyik szemem sír, a másik nevet ! Örülök hogy kirepülik a jelenlegi flottát és nagyjavítják mivel felesleges volna a 29-hez hasonlóan idő előtt kidobni! De a 2 24-est keveslem amikor még a V-ben is van óra(gondolom a t-72-hez hasonlóan csak képességmegőrzés céljából) illetve bosszant hogy nem itthon végzik csak ez ugye kétes! Engem érdekelne hogy a mi-8 2014ben lejáró naptári üzemidejét is kitolják-e a ruszkik mert ha nem tényleg szopóka van! :D

 9. Én úgy hallottam az Augustánál is van valami korrupciós mizéria :) Biztos csak véletlen ez a visszalépés… Amugy ennyit arról hogy az olasz-magyar ipari szerződés mennyire állja meg a helyét és hogy mennyire bízik magában a kormány.

 10. Mit kell itt problémázni? Csődben az ország, tehát nincs más választása a honvédségnek, mint hogy építsenek maguknak néhányat. Példaként az ezen a youtube videón látható konstrukció jó kiinduló pont lehet:
  /watch?v=1jkEFczN8G0
  A magyar katona igenis tudjon fekáliából várat építeni! Ezt kívánja a becsülete!

 11. Mivel az ötpárti egyeztetésen én is részt veszek, ezért ha gondoljátok, akkor írjatok kérdéseket, amire válaszokat szeretnétek, felteszem őket is beírom a válaszokat (amennyiben nem lesz minősített adat).

 12. Valaki ,aki kicsit jobban képben van…tájékoztasson arról,hogy a Lengyel országban gyártott Black Hawk az árán kívül miért nem lenne ídővel jó választás? (Bár abban sem vagyok biztos,hogy árban nem lenne-e olcsóbb mint az USA által gyártott.) Már eleve az ide út a földrajzi helyzetnél fogva jóval olcsóbb lenne….
  – Itt most nem az orosz technikáról való átállásra gondolok….. Inkább konstrukciós hibákra vagy politikai beleszólásokra…..

 13. raider: „Na erre kíváncsi vagyok. Sajnos nem vagyok a tűz közelében, de arra kíváncsi lennék, hogy milyen épeszű, gazdasági indok lehetett a gázüzletág megvásárlása mellett. Mert politikai ok nyilván volt, de más …. hát nem tudom. Persze csak ha nem titok.”

  Vajon miért kell! amikor a komcsik eladták a gázüzletágat akkor se vettek semmit se a honvédségnek szóval nem mindegy?? Inkább azt nézzük mi lett volna ha nem adják el? elég sok forrást el lehetne itt számoltatni! :);)

 14. Allitolag a temahiz 103 hozzaszolas erkezett eddig.
  En miert csak az utolso harmat latom? Miert nem lapzhatok vissza a hozzaszolasok elejere, mint regen?!?!
  Csak mobilrol hasznalom az oldalt, nem tudom, hogy normal pc-n is tapasztalhato-e a problema.
  Maskulonben a decemberi oldal frissites ota szamomra kedvezotlenebb lett az oldal hasznalhatosaga, es igy sajnos egyre kevesebbszer lepek az oldalra. Nagy kar, mert decemberig napi szinten latogattam, olvastam nagyon ritkan hozzaszoltam temakhoz. Sajnos ezt egyre kevebbet teszem mostanaban, a szamomra nehezen kezelheto uj oldal miatt.

  Bocsanat az off-ert, de ezt mar regen jelezni szerettem volna a szereztosegnek, ma telt be a pohar ennel a cikknel, hogy nem latom az osszes hozzaszolast.
  Megegyszer mondom en apple ios keszuleken hasznalom az oldalt, lehet csak nekem nem jo, de akkor szolok, hogy a problema orvosolhato legyen.
  Koszonom!
  Tisztelettel:
  Raptor

 15. raptor

  A fórumról (fent a lap tetején „Közösség”/”Fórum főoldal” és ott kikeresve az adott témát), vagy a jobboldalt lévő „Új kommentek”, vagy „Az elmúlt 24 óra aktivitása” alól lépj be, akkor látszik az összes komment. Ha a cikkre kattintasz, akkor gyakran csak a néhány legutolsó komment látszik valamiért…

 16. „Maskulonben a decemberi oldal frissites ota szamomra kedvezotlenebb lett az oldal hasznalhatosaga, es igy sajnos egyre kevesebbszer lepek az oldalra. Nagy kar, mert decemberig napi szinten latogattam, olvastam nagyon ritkan hozzaszoltam temakhoz. Sajnos ezt egyre kevebbet teszem mostanaban, a szamomra nehezen kezelheto uj oldal miatt.”
  detto…

  „A fórumról (fent a lap tetején “Közösség”/”Fórum főoldal” és ott kikeresve az adott témát), vagy a jobboldalt lévő “Új kommentek”, vagy “Az elmúlt 24 óra aktivitása” alól lépj be, akkor látszik az összes komment. ”

  régen egy kattintással lehetett elolvasni a régi kommenteket, miért kellett egy jól működő egyszerű dolgot elrontani, túlbonyolítani… :(