|

Bemutatták az első izraeli Super Herculest

Immáron felfestett Dávid-csillaggal került lencsevégre az a C-130J-30 változatú Hercules, mely egyike azon 3 szállítógépnek, amit a Lockheed Martin 2013 végig, de legkésőbb 2014 elejéig szállít majd le a közel-keleti államnak.

Izraeli C-130J-30 - még a Lockheed Martinnál | Fotó: Lockheed Martin

Izraeli C-130J-30 – még a Lockheed Martinnál | Fotó: Lockheed Martin ,

Izrael még 2010 folyamán ütötte nyélbe azon 3 gépről szóló szerződést, mellyel Hercules gépparkját kívánja felfrissíteni. Géppark frissítés alatt ez esetben a már kiöregedő C-130E gépeket kell érteni. Ezen variánsból 6 gép található meg a jelenlegi izraeli flottában, ami persze adja, hogy 3 géppel nehézkes lesz a váltásuk. És erről szó sincs, lévén 2010-ben a 3 gép szállításáról szóló szerződés egyben egy 6 gépes opciót is tartalmaz. Ennek egy részét pedig mindenképpen érvényesíteni kívánja Tel-Aviv, hiszen az elérhető információk szerint jelenleg további 3 gép megrendeléséről folynak egyeztetések.

Izrael jelenleg 18 Herculessel rendelkezik, melyből 16 aktív. Ezen géppark összetételét tekintve 6 C-130H-ból, 4 KC-130H tankerből és 6 C-130E-ből áll össze. A Lockheed Martin Super Hercules gépei – melyek helyileg a Sámson nevet kapták – ezen utóbbi változatot nyugdíjazzák majd.

Mint arról korábbi hírünkben is szóltunk a Sámsonok az Egyesült Államok különleges egységei által is alkalmazott 3 fős pilótafülke-konfigurációval érkeznek majd, illetve nyitva maradt a lehetőség a hazai elektronikai eszközök jövőbeni integrációjára is.