|

17 évet kapott az atom-tengeralattjárót felgyújtó munkás

A Los Angeles-osztályú USS Miami-val a tűzesete óta nem igen foglalkoztunk, így talán nem ismert tény, hogy a 2012 márciusában egy 20 hónapos felújítási és modernizálási program kapcsán a Portshmouth Naval Shipyard területére érkezett atom-tengeralattjáró május 23-án nem emberi mulasztás miatt kapott lángra. A vadász tengeralattjáró elülső szekcióiban 100 tűzoltó megfeszített munkája ellenére is mintegy 12 órán át tomboló tüzet egy pánikbeteg(?) hajógyári munkás okozta.

A festőként ténykedő bizonyos Casey James Fury május 23-án egy rongyokkal teli zsákot gyújtott meg és hagyott ott a tengeralattjáró legénységének elszállásolására kialakított részleg egyik ágyán. Tette mindezt, mert ideges lett és idő előtt végezni akart a munkával. A begyújtott zsákból a tűz végül igazi fenevaddá nőtte ki magát, amit csak mintegy fél napi megfeszített munkával sikerült a tűzoltóknak megfékezniük.

Az erősen füstölő USS Miami

Az erősen füstölő USS Miami ,

Fury tettére ekkor még nem derült fény, a 26 éves fiatalemberig csak 2 hónappal a tűzesetet követően jutottak el az illetékesek. Aki addigra, a májusi tettét követően egyébként egy újabb tüzet is gyújtott – ugyanazon indokból, mint 3 héttel korábban. Ezen második esetben a tengeralattjáró külső felszínén gyújtott tüzet, amivel szerencsére már nem okozott semmilyen kárt – szemben az első gyújtogatási akciójával, ami az adófizetők 450 millió dollárjába került. Fury eleinte tagadta tettét, ám novemberben beismerte, hogy mindkét alkalommal ő gyújtogatott.

A bírósági ügy nemrégiben zárult le, melyben a 2. gyújtogatást értelemszerűen igencsak súlyosbító körülményként kezelő bíró a védelem által javasolt 18 hónap, illetve a vád által kért 235 hónap között szabta ki a büntetési tételt: 205 hónapnyi börtönbüntetés, illetve 400 millió dollárnyi kártérítés megfizetése.

Ám ha már a USS Miami így előkerült, akkor térjünk vissza picit a tűzesetre magára. A hosszasan és igen intenzíven tomboló lángok eloltása után természetesen még nem lehetett tudni, hogy mennyire sérült a tengeralattjáró szerkezete, gazdaságosan javítható lesz-e. Erre az esetre felmerült, hogy esetleg kikötői gyakorlóhajóként folytatta volna karrierjét az anno Hyman G. Rickover admirális által alapított iskolában.

Erre azonban nem kerül sor, mert menetközben kiderült, hogy a USS Miami-t érdemes lesz kijavítani, lévén a tűzesetben a tengeralattjáró elülső szelvényei nem károsultak, nem következtek be káros metallurgiai változások, a törzs szerkezete erős maradt. Ez pedig nagyon nagy mértékben lefaragott a javítás árcédulájából – amit oly módon is igyekeztek nyirbálni, hogy az érintett szelvények belső tereinek újjáépítéséhez a 2011 áprilisában kivont USS Memphis-ből emelnek majd át elemeket.

A USS Memphis Grotonban 2011 januárjában

Ezen a 2011. január 10-én, Grotonban készült fotón a USS Memphis (SSN 691) fagyoskodik utolsó bevetésére történő előkészítése közben. Osztályának negyedikként elkészült tagja meleg vizekben is lubickolhat ezen útján. Az 1977-ben hadrendbe állított atom-tengeralattjárót az idei évben nyugdíjazzák egyébként. | Fotó: U.S. Navy ,

A javítási munkálatok az idei év tavaszán kezdődtek volna meg, ám most ugye közbeszóltak az anyagiak, így egyelőre kérdéses, hogy a korábban 2015 közepére kitűzött céldátum mennyire lesz tartható.

5 hozzászólás “17 évet kapott az atom-tengeralattjárót felgyújtó munkás”

  1. „… szabta ki a büntetési tételt: 205 hónapnyi börtönbüntetés, illetve 400 millió dollárnyi kártérítés megfizetése” :D na persze és azt ki is fogja fizetni mi?! Kb neki is csak hitelei vannak, mint az amerikaiak nagytöbbségének, nem pedig saját vagyona és megtakarításai és főleg nem 400 millió dollár.