|

Csupaszárny bombázó készül Oroszországban

Oroszországban jóváhagyták a PAK-DA programot, az új bombázó fejlesztését a Tupoljev iroda végzi majd.

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a következő évtizedben érkezik az új orosz stratégiai bombázó, mellyel a Tu-95MS Bear és Tu-160 Blackjack stratégiai bombázókat, valamint a Tu-22M3 Backfire nagy hatótávolságú bombázókat tervezik leváltani. A PAK-DA (Perspektivnyi Aviatsionnyi Kompleks Dalney Aviatsyi, vagy cirill betűvel írva: Перспективный авиационный комплекс дальней авиации, azaz Stratégiai Légierő Jövőbeni Légi Komplexuma) Vlagyimir Putyin bejelentése alapján egy csökkentett észlelhetőségű, nagy sebességű stratégiai bombázót takarna, melyről korábban feltételezték azt is, hogy hiperszonikus sebességtartományban is repülhet majd, ám a napokban történt bejelentések után kijelenthetjük: a PAK-DA lesz az „orosz B-2-es”.

Az oroszok minden bizonnyal a B-2 által kikövezett utat követik majd | Fotó: Bobbi Garcia

Fotó: Bobbi Garcia, USAF ,

Már 2009-ben beszámoltunk arról, hogy az új bombázót a Tupoljev iroda tervezheti majd, ezúttal kiderült, hogy az új bombázó az amerikai testvéréhez képest ún. „csupaszárny” kialakítású és alacsony észlelhetőségű típus lesz. Koncepcióban minden bizonnyal a B-2 csapásvonalát követi majd.

A perspektivikus bombázó sorozatgyártását szeretnék 2020-ban elkezdeni, de nem valószínű, hogy 2025 előtt szolgálatba áll.

10 hozzászólás “Csupaszárny bombázó készül Oroszországban”

  1. Még a rendszerváltás után emlékszem egy híradóra, ahol jórészt kompozitból készülve ígértek egy csupaszárny (méghozzá igencsak széles törzsű) utasszállítót.
    Nyilván ehhez a projecthez nincs semmi köze, de érdekes volt látni, hogy nem tudtak ők se szabadulni a csupaszárny koncepció bűvöletétől :)

  2. Ennek most mi értelme? A mostani gépeknek lejár az üzemidejük? Kit akarnak bombázni? Akinek atomja van azt nem lehet. Akinek meg nincs arra meg 2025-ben is jó lesz valami bombázó az akkori cirkáló halálosztó bizbasszal.

  3. Az a gond, hogy az előzmények ismeretében nem lennék meglepődve, ha két hónap múlva meg(int) bejelentenék, hogy mégsem lesz PAK DA. Kicsit úgy vagyok vele, mint a kínai lopakodóval: majd ha lesz videó repülő a prototípusról, akkor elhiszem.

    Egyébkén meg:
    Перспективный авиационный комплекс дальней авиации
    Perszpektívnij áviácionnij komplex dálnyej áviácii.
    Csakhogy szép magyarosan is meglegyen. :)

  4. Hát nem tudom…
    Az utóbbi idők konfliktusai alapján nem igazán látom értelmét egy ilyen gép kifejlesztésének. Kisebb országok ellen overkill, komolyabb ellenfélnek pedig valahogy nem látom nagy esélyét.
    Egyszerűen nem nagyon tudom elképzelni hogy Ki ellen lenne szükség egy ilyen nagy és drága gépre.Szerintem egy Tu-22 kategóriájú , gyorsabb és kisebb csapásmérő lenne a jobb választás mind anyagilag mind használhatóságban. Nem véletlen hogy az USAF is megelégedett 21 B-2essel, egyszerűen annyira drága hogy még ott sem tudnak többet átnyomni a költségvetésen. Mondjuk B-1ből is kb 3x annyival rendelkeznek mint ahány Tu-160 épült.

  5. Hát nem valami gyors…… Mondjuk a tömege és a fegyverzete miatt érthető, ami viszont szerintem eléggé nagy pusztításra lenne képes HA megcsinálják :/ Csak azt nem értem, hogy miért kell nekik ilyen gép. Esetleg próbálnának lépést tartani az Amerikaiakkal??

  6. boki: Még imo a Szu-US viszonyban is a B2 fölösleges volt az ohio, minuteman…. mellé. Nem volt szükség B2 féle 3.lábra. Amiért csinálták az sikerült, Szu gazdaságilag összeomlott, a hidegháborút megnyerték az amik.
    Le is lötték 21db után, mert minek.
    És ez US amelynek a szomszéda Kanada, Meg Mexikó és nem jópár isztán.

    fip7: Erre ott vannak a pl Tuk soksokezer kmes hatótávval.