|

A Tupoljev fejleszti az újgenerációs orosz bombázót

A MAKSZ 2009 légibemutató, kiállítás és vásáron újabb fontos szerződés köttetett. Az orosz védelmi minisztérium és a Tupoljev iroda szignálta azt a szerződést, melynek értelmében a megnevezett konstruktőr fejlesztheti a következő generációs orosz stratégiai bombázót.

“A gép, amely a stratégiai bombázóerő gerincét fogja adni a jövőben, a legmodernebb technológiák alkalmazásával készül majd”- mondta a szokásos orosz “szerénységgel” Igor Shevchuk, a Tupoljev iroda vezérigazgatója.

“Az új gép széles fegyverpalettával rendelkezik majd, melyen megtalálhatók a precíziós, valamint nukleáris csapásmérő fegyverek is. A típusnak a hagyományos háborúkon kívül egy esetleges nukleáris konfliktus esetén is bizonyítania kell.”- ecsetelte a Légierő elvárásait Alexander Zelin vezérezredes.

Jelenleg a Tu-95MC Bear, Tu-160 Blackjack és Tu-22M3 Backfire bombázók készek a világ bármely pontjára történő csapásmérésre, az ehhez szükséges rugalmasságot az Il-78 Midas tankerekből álló flotta biztosítja. Az új fejlesztésű gépnek a bejelentés szerint 2020-ra kellene szolgálatba állni, kiegészítve/leváltva a most üzemelő gépeket.

Hogy új típus még ember vezette avagy autonóm kialakítású lesz-e, azt nem közölték, de nagy a valószínűsége, hogy mindkét tulajdonsággal felruházzák a típust, mint ahogy annak is, hogy csökkentett észlelhetőségű lesz. Továbbá az sem tisztázott, hogy szuperszonikus típust preferálnak-e, avagy az amerikaiakhoz hasonlóan maradnak a hangsebességnél lassabb gép fejlesztésénél, habár egyelőre az Újvilágban sincs pénz újabb bombázó létrehozására, kíváncsian várjuk, hogy mi lesz az ambiciózus orosz tervekből…

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.