|

A Tupoljev fejleszti az újgenerációs orosz bombázót

A MAKSZ 2009 légibemutató, kiállítás és vásáron újabb fontos szerződés köttetett. Az orosz védelmi minisztérium és a Tupoljev iroda szignálta azt a szerződést, melynek értelmében a megnevezett konstruktőr fejlesztheti a következő generációs orosz stratégiai bombázót.

„A gép, amely a stratégiai bombázóerő gerincét fogja adni a jövőben, a legmodernebb technológiák alkalmazásával készül majd”- mondta a szokásos orosz „szerénységgel” Igor Shevchuk, a Tupoljev iroda vezérigazgatója.

„Az új gép széles fegyverpalettával rendelkezik majd, melyen megtalálhatók a precíziós, valamint nukleáris csapásmérő fegyverek is. A típusnak a hagyományos háborúkon kívül egy esetleges nukleáris konfliktus esetén is bizonyítania kell.”- ecsetelte a Légierő elvárásait Alexander Zelin vezérezredes.

Jelenleg a Tu-95MC Bear, Tu-160 Blackjack és Tu-22M3 Backfire bombázók készek a világ bármely pontjára történő csapásmérésre, az ehhez szükséges rugalmasságot az Il-78 Midas tankerekből álló flotta biztosítja. Az új fejlesztésű gépnek a bejelentés szerint 2020-ra kellene szolgálatba állni, kiegészítve/leváltva a most üzemelő gépeket.

Hogy új típus még ember vezette avagy autonóm kialakítású lesz-e, azt nem közölték, de nagy a valószínűsége, hogy mindkét tulajdonsággal felruházzák a típust, mint ahogy annak is, hogy csökkentett észlelhetőségű lesz. Továbbá az sem tisztázott, hogy szuperszonikus típust preferálnak-e, avagy az amerikaiakhoz hasonlóan maradnak a hangsebességnél lassabb gép fejlesztésénél, habár egyelőre az Újvilágban sincs pénz újabb bombázó létrehozására, kíváncsian várjuk, hogy mi lesz az ambiciózus orosz tervekből…