|

Pakisztáni Hatf-IX teszt

Pakisztán hétfőn tesztkilövést hajtott végre nukleáris robbanófejjel is felszerelhető Hatf IX „Nasr” kis hatótávolságú ballisztikus rakétájával.

A hivatalos közlemény szerint két rakétát lőttek ki egymás után és mindkét esetben sikerrel végződött a kísérlet. A hírek szerint az NDC (National Development Complex – Nemzeti Fejlesztési Komplexum) által készített egyfokozatú rakéta képes repülési közben manőverezni, valamint nagyjából hatvan kilométeres hatótávval rendelkezik.

Hatf-IX kilövés | Forrás: canindia.com

Hatf-IX kilövés | Forrás: canindia.com ,

Nem lehet véletlen a mostanra időzített teszt, ugyanis India a napokban jelentette be, hogy saját Agni-VI interkontinentális ballisztikus rakétájának több, nukleáris robbanófejjel felszerelt változatán fáradozik. Két ország már régóta ellenségeskedik, 1947 óta négyszer is viseltek háborút egymás ellen, valamint több határvillongás is megesett. A nagy ellentétnek „köszönhetően” Pakisztán és India saját fegyverkezési versenyét vívja, hiszen az egyik fél valamilyen rakétatesztjére a másik oldalról mindig jön egy „teszt-válasz”.

10 hozzászólás “Pakisztáni Hatf-IX teszt”

  1. 60 Km-er ma mire elég? Azt nem hiszem, hogy csak arra készülnek, ha 60 km-re lévő célokat aprítsanak vele. Legyen az átlag 40 km-er. 40km-re nem értem, hogy miért ez a fajta rakétatechnika. Ha már ilyen közel kell nukit bevetni, akkor ott már igen nagy baj lehet!

  2. Ez a Hatf IX leginkább egy felhízlalt sorozatvetőrakéta és egy wellnessközpontból elszabadult Luna szerelemgyermekének tűnik =)
    harcászati-taktikai fegyverként szerintem teljesen indokolt a ~1kT körüli töltet. Abszolúte használható fegyver mondjuk egy csapatösszevonás vagy vezetési pont támadására.

  3. Üdv GrGly!

    Engedd meg, hogy a cikk mellé néhány gondolatot tegyek még:
    Az indiai-pakisztáni versengés (mini hidegháború) vitathatatlan. Ami viszont árnyalja a képet, az India fejlesztési iránya és léptéke.
    A saját hadszíntéri rakétavédelem fejlesztése valamelyest csökkenti a pakisztáni rakéták „hatásos” elrettentő (azaz fenyegető) képességét, ugyanakkor egy ICBM léptékű fejlesztés (pláne, ha a MiRV fejrész is asztalon van már) nem Iszlámábádnak szól, hanem mindenki másnak.

    (Egyébként jó kis cikk, nem okoskodni akartam, csak kibickedtem egy kicsit. ;D )

    Mac:

    Könnyen lehet, hogy igazad van, legalábbis lehetnek ilyen irányú pakisztáni törekvések. Kis túlzással a fejlesztés alatt álló indiai „mini rakétavédelemre” a pakik „mini iszkanderekkel” válaszolnak.