|

Megmenekülhet a Sentinel-flotta?

A brit védelmi minisztérium felülvizsgálja a Bombardier Global Express üzleti repülőgépeken alapuló Sentinel R1-esek kivonásáról szóló döntését.

A brit kormány 2010 szeptemberében költségcsökkentési megfontolásból útjára indított felülvizsgálati programja (SDSR – Strategic Defence and Security Review – Stratégiai Védelmi és Biztonsági Felülvizsgálat) a szintetikus apertúrájú radarokkal és egyébb szenzorokkal ellátott Sentinel-flotta 2015-ös kivonásáról határozott, ám a 1.2 milliárd font (1.9 milliárd USD) költséggel beszerzett, 2008 novemberében a földi csapatmozgások megfigyelésére szolgálatba állított madarak nélkülözhetetlen képességgel bírnak, csak részben váltaná ki őket a NATO közös Global Hawk flottája, már amennyiben Nagy-Britannia csatlakozik az együttműködéshez.

Sentinel R1

A Raytheon vállalat által átépített gépek az 5. Század kötelékében települnek a RAF Waddington bázisán, Lincolnshire-ben. A gépek közül kettő kiküldetésen van, egyik Afganisztánban, a másik Maliban ténykedik, de rész vettek a Dakar Rally biztosításában is Szenegálban, emellett ténykedtek Líbia felett is 2011 folyamán.

A brit parlamentben elhangzott, hogy felülvizsgálják a döntést és a következő, frissített SDSR-ben nyilvánosságra hozzák az eredményt.

2 hozzászólás “Megmenekülhet a Sentinel-flotta?”