|

Ötödik generációs évtized Indiában

2016-ig levegőbe emelkedhet a Szuhoj T-50-esen alapuló ötödik generációs repülőgép, az FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft) – árulta el Alexander Fomin, az orosz FSMTC (Federal Service for Military-Technical Cooperation) vezetője. Az indiaiak tájékoztatása szerint a saját tervezésű masinájuk (AMCA – Advanced Medium Combat Aircraft) is megérkezik az évtized végéig.

Az Aero India 2013 rendezvényen számos repülőeszköz és technológia bemutatásra kerül, nem meglepő módon szóba került az FGFA és az AMCA projektek helyzete is.

FGFA

Az orosz-indiai együttműködésben fejlesztett, a Szuhoj T-50-esen alapuló FGFA fejlesztése Fomin tájékoztatása szerint előrehaladott állapotban van, éveken belül elkészülhet az első prototípus, melyet várhatóan 2015-2016 folyamán mutatnak be a nyilvánosságnak.

Eszerint az FGFA projekt minimum 5-6 éves lemaradással követné a T-50-es fejlesztési programját, hisz az orosz masina már 2010 januárjában a levegőbe emelkedett.

Persze nem tudjuk, hogy az avionikai fronton megpiszkálandó, saját igényekre szabott PAK-FA többi részén mennyit piszkálnak, hisz’ minél nagyobb a módosítás, annál kevesebb adatot használhatnak fel az orosz verzió berepülési programjából.

AMCA

A rendezvényen az AMCA-ról is szó esett. Az indiai fejlesztésű, ötödik generációs vadászbombázó tervei az ADA (Aeronautical Development Agency) kommünikéje szerint várhatóan 2018-ra állnak össze, az első felszállásra a tervek szerint 2020-ban kerül sor. A gép fejlesztéséhez felhasználják mindazon tapasztalatokat, melyeket a Tejas megalkotásával szereztek.

2 hozzászólás “Ötödik generációs évtized Indiában”