|

Végrehajtotta első repülését a PAK-FA – VIDEO

A RIA Novosztyi hírügynökség tájékoztatása szerint az orosz fejlesztésű, ötödik generációs vadászbombázó, a PAK-FA (Front Légierő Perspektivikus Repülő-komplexuma) végre a levegőbe emelkedett!

A jeles eseményre Komszomolszk-on-Amur repülőterén került sor. A 47 perces szűzrepülést Szergej Bogdan tesztpilótával a katapultülésben hajtotta végre a PAK-FA prototípusa. Mindezt a gépet tervező Szuhoj iroda erősítette meg a „Russia 24” televíziós csatornának.

„Ma végre sor került az ötödik generációs gép első repülésére Komszomolszk-on-Amur repülőteréről. A repülés 45 percig tartott és minden elvárásunkat teljesítette a típus. Remekül vizsgázott. A bemutató sikeres volt.” – nyilatkozták a tervezőiroda részéről.

A következő generációs orosz vadászbombázó számos korszerű megoldást ötvöz. A digitális vezérlőrendszer és többfunkciós kijelzők alkalmazása már évtizedek óta megjelent más gépeknél is, ám a fix antennás, aktív fázisvezérlésű (AESA) radarja, tolóerő-vektorálással ellátott hajtóműve és a sárkányszerkezet csökkentett észlelhetőségű kialakítása emeli az ötödik generációs gépek sorába.

Képek: Szuhoj

Videó a gurulópróbáról:

http://www.youtube.com/watch?v=mp0yd6no7B4&feature=player_embedded

222 hozzászólás “Végrehajtotta első repülését a PAK-FA – VIDEO”

  1. Ivánék aztán értenek a titkolózáshoz…

    Az egész világ bezsongva ül a golyóin, ezek meg csak annyit képesek nyilatkozni h igen, felszállt, jah és 40-45 percet repült. Kész, Csókolom. Képet már luxus kiadni róla…

  2. Reméltem, hogy nem az előzetesen leközölt rajzokon látható szívócsatorna-megoldást választották, de ezek szerint mégis…

    Nem értem miért kell görcsösen ragaszkodni ahhoz a megoldáshoz, amit már a Szu-27-es gépcsaládon és a MiG-29-esen is alkalmaztak. Az egy dolog, hogy bevált elrendezés, de úgy világít a radaron, mint atombomba az éjszakában…

  3. Hát szerintem nem egy nagy durranás!
    Ilyet az amcsik már régen tudtak, sőt két félét!!
    Ilyen sokáig tartott lefordítani a YF-23 tervrajzait?
    20 éves előnyben vannak az amik még mindig!
    Ezek a képek nem a szűzfelszállást, hanem a guruló próbát mutatják, nem?

  4. Ahelyett h végre mindenki extázisban lenne h van kép a PAK-FA-ról, (ugyan csak a gurulópróbáról, de legalább tudjuk h h néz ki…), itt károgtok. Szép, mondhatom… :D

    Én amúgy kb. pont ilyet vártam az oroszoktól. Nem csalódtam (pozitívan sem).

  5. Bocs, nem neked kritika!
    A kinézete meg szerintem csalódás! Én azt hittem, hogy legalább kicsit különbözik az USA versenytárstól, de inkább egy olcsó kínai utánzatnak tűnik. Most még türelmetlenebben várom a Sárga változatot! :)

  6. Phoenix!
    Köszönjük a cikket! Örölünk, hogy legalább már ennyit is láthattunk az új gépből!
    Az orosz fiúk nagyon biztosra mennek, mivel itt nem versenyeztetnek egyszerre két pályázatott, úgy mint az YF-22 vagy YF-23 esetelében, de a Joint Strike Fightert is ide lehetne sorolni! Ott is két cég küzdött…
    Lehet, hogy a másik „kisebb” 5. generációs gépet a MiG fogja tervezni?
    Nem kizárt, a 4. generációt is így osztották fel egymás között: Szuhoj a nagy vadászt, MiG a kisebbet, terevzte és gyártotta!
    Majd elvállik!

  7. Végre a levegőbe emelkedett! De, mindez nem elég, kéne valami korszerű, és megbízható légi indítású fegyver is, ami Ivánéknak nem nagyon szokott menni.. Amúgy nem azért, de elég kópia hatása van.. Ivánéknak ez a húzása a Távol Keleten leszállt B-29-es szivartartójára emlékeztet engem.. ;) Jól van, azért ők is tudnak innovatívak is lenni :)

  8. Hát nem tudom, de hiába sasolom nagyfelbontásban is, de nem látok semmi belső fegyvertérre utaló jelet. És ez a szívócsatorna kialakítás sem tűnik valami szupernek!
    Sajnálom, de nekem nem tetszik!
    Akkor inkább Szu-35!

  9. Jáfás Norbert

    Milyen szép nap, ma szált fel az uj orsz gép jön az uj mclaran, mi kell még? :D Bár nekem is csalódás a gép felépítése, a fantázirajzok nyilván ugy születtek hogy belekalkulálták a belő fegyver konténereket, de én még csak rá utaló jeleket se látok. Bár ha jól emlékszem az alapkoncepció ugy szolt hogy részben belső részben külső. De erősítsetek meg…

  10. Hát ez a gép elég micsurini lett, olyan F-23 megmászta a MiG-29-est kinézetű.

    > gacsat ezt írta: Túlbecsülitek a műholdas felderítést. A műholdakat nem lehet ide-oda küldözgetni.

    A kémműholdak tudnak pályagörbét módosítani, de ilyet csak kiemelt célok esetén tesznek, mert hordószám fogyasztja a a manőver hidrazint és ha kifogy, akkor az orientációs képesség elvesztése miatt használhatatlan a műhold, vagy oda kell küldeni az űrsiklót feltankolni, ami túl drága.

    A tengerészeti kémműholdak néha még olyat is csinálnak, hogy „zuhanórepülésben” lemennek 160km-re a jobb felbontás érdekében, aztán rakétával visszamásznak 250km fölé, ahol kisebb a légellenállás. Ez még több üzemanyagot fogyaszt, ráadásul a kis magasság miatt napelemet sem használhatnak a légellenállás miatt, így gyakran atomgenerátor kell rájuk, ami környzetvédelmi rémálom.

    A jenkik nyilván nem küldhetik az SR-91-est Szibéria fölé repkedni, mert abból balhé lenne, marad kémműhold, ami legális.

  11. A múltkor azt írtátok, hogy valami indiai fejes el volt ájulva attól a csodagéptől, amit a ruszkik mutattak neki. Az tuti nem ez a kiábrándító batár volt, szóval lehet, hogy van nekik egy csészealj a szekrényben – vagy pedig az új orosz military sci-fi díszleteit látta a lóvá tett hindu.

    Ebből a gépből csak akkor lesz lopakodó, ha tudnak rá hidegplazmát tenni és akkor lehet külső fegyverzet is. Ennek a generátornak kb. 800kW a teljesítményigénye, ami nem egyszerű dolog hordozható méretben az ő elektronikai színvonalukon.

  12. Csak a plazma álcázásnak több hátránya van, mint előnye.

    – Az egész gépet szemből leárnyékolni elég vicces.

    – Csak szemből véde.

    – Ekkor a te radarod is ki van lőve, használhatatlan. Magyarán mikor rakétát indítasz és MCG jeleket küldsz nincs csökkentett észlelhetőség, pont a legkritikusabb szakaszban.

    Szerintem semmi értelme nincsa a plaznámak. Még egy korlátozott geomtetriai siker az RCS csökkentés terén is többet ér nála.

  13. Újabb sci-fi vadász…

    Majd meglátjuk mi lsz belőle, nem nagyon formabontó (a hátsó része nagyon emékeztet a korábbi Szuhookra), de különösebben nem is bánom. Számomra külsőleg emészthetőbb, mint az F-35.

    Nagy fantáziával a örs alatt a szíócsatornák között el tudnék képzelni egy belső fegyverteret, de az max 1-2 légiharc rakéta…

    A repülős vidinek működnie kellene, mert nekem csak statikus képet hoz be…?!

    Tacsk0
    A műholdak egy gombnyomásra pályát váltanak! Jack Bauernek kellene szólni! :-)))

  14. Egy dolgot nem fogok, mivel különb ez a gép a MiG 1.42-esnél? Éveket vesztegettek el, miközben már lehetne egy saját EFA-juk.

    Amúgy jól látom, hogy a PAK-FA szárnyában hátul van egy háromszögvonalzó alakú lyuk, amiben a magassági kormány hegye mozog? Ennek mi értelme azon kívül, hogy pénzhiány miatt rövidebb lett a gép, mint tervezték?

  15. Tacsk0 EFA mániáját képtelen vagyok felfogni, mint hivatkozási alapot.

    @Mackensen

    Nekem is ez jutott eszembe. Mindannyian tévedhetünk, de egyes alapvető dolgok első pillantásra hiányoznak a gép kialakításából. Nagy mérete ellenére nem látni rajta nagyobb méretű belső fegyver teret.

    Az AESA radar kész van már hozzá?

    Viszont felszállás közben a toloerő az látszott. Utánégető nélkül is emelkedett, mint állat. Üzemanyag is lehetett benne, mert 45 percet repült. Ezen a téren a jelek szerint nem lesz gond.

  16. Viszont az infra védelemért nem sokat erőlködtek!
    Két bazi nagy kályhacső hátul.
    Nekem így, a levegőben sem tetszik!
    2010-ben valami forradalmibbat vártam volna!
    Tolóerő vektorálás???
    Nagyon kiforratlan ez még!

  17. Üdv Fiúk!

    Én nem látok olyan nagy gondot a géppel. Lehet, hogy a SZU-35 „szebb”, de ennyi erővel az F-35 vagy A-10 is vacak lenne? Bár a szépség is relatív, felülnézetben a gép szerintem tetszetős, oldalról pedig egyszerű vonalvezetésű, lapos szerkezet.

    A tolóerő emelkedés közben tényleg impozáns.

    Amennyit orosz forrásokból tudni lehet, az annyi, hogy 8 db légiharc rakéta fér a belső térbe, amit a szívócsatornák közötti törzsszekcióba építettek be. (Ebből 4 db BVR, 4 db kisebb hatótávolságú fegyverzet.)

    Valószínűleg a berepülések során lesznek még kisebb módosítások a gépen, de nem gondolom, hogy gyengébb masinát raktak volna össze, mint egy SZU-35. Ráadásul volt idejük sokminden egyéb külföldi infót is elemezni a többi gépről, így egyáltalán nem kizárt, hogy kevésbé „kényes” gépet raktak össze, amelyik jól fogja bírni a nedvességet és a mínuszokat is. A következő időszakban úgyis sok infó fog még napvilágra kerülni.

    Üdv: M

  18. Hogy mért hagyták a Mig 1.42 a fenébe, politika.

    Akkor nem kellett volna szenvedni a Szu-35 fejlesztésével hogy meg legyen a technológiai lépcső.

    Új pár éve meglévő mig miatt most se kellene sietniük és lenne valamijük amely minden ízében 4++ gép

  19. Ez még csak egy prtotípus! Nyugalom, a fiúk tudják mit csinálnak! Majd előjönnek a gyerekbetegségek, majd kiderül miben jó és miben kevésbé, habár óvatosan kell kezelni ezeket az infókat, elvégre a Raptorról sem tudunk mindent!
    Nem tudom miért de én szurkolok ennek a tehcnikának!
    Nagyon kiváncsi lennék, hogy Kína mit lép erre!
    S vajon japán?
    http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://img152.imageshack.us/img152/295/japan3zf6.jpg&imgrefurl=http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php%3F142675-Japanese-next-generation-aircrafts&usg=__FWjOnT04b6Ftz3sTeH6vahGsRAw=&h=481&w=768&sz=84&hl=hu&start=1&um=1&tbnid=t5C7FXt71g-g8M:&tbnh=89&tbnw=142&prev=/images%3Fq%3Dkawasaki%2Baircraft%26hl%3Dhu%26sa%3DN%26um%3D1
    Kattintsatok rá. Lehet, hogy csak egy technikai demonstrátor,de az ember fölöslegesen nem öli a pénzt egy ilyen dologba!
    Hosszú távon kell gondolkodni! Lehet, hogy az F-2 nem jött be, ahogy szerették volna, most lehet, hogy ezt a saját 5.generációs gépüket jobban átgondolják…

  20. Üdv Pocok75!

    Szerintem kár ezen filózni, valószínűleg nem egy felfegyverezhetetlen díszmadarat látunk a videón. (Arra ott volt a MiG-1.44 és a Berkut.) Egyébként nem vágom, hogy miért ne férne el ott légiharcrakéta? És miért lenne gond lefelé kilökni?

    Rövidesen úgyis lesz még infó bőven a gépről.

    Üdv: M

  21. Hát, M, én azért megvárom a légi indítási teszteket! :)
    Szerintetek melyik mai orosz BVR rakéta férne bele, főleg 4 db?
    Egymás mellé? Egy fölé?
    Lehet hogy láma vagyok, de nem látom, hogy miként helyezkedne el 8 rakéta a törzsben.
    És akkor hova kerülnek a műszerek, meg az üzemanyag?

  22. Pocok: Te latod a tervrajzokat, vagy rontgen szemed van? Vagy meseld mar el honnet tudod hogy mi van es mi nincs a boritas alatt?

    Márk: Ennyi informaciobol nem hiszem, hogy komoly ember vallalkozna ra, hogy a gep kepessegeirol nyilatkozzon. Nem ma de nem is holnap fogjuk megtudni mire kepes valojaban, tegnaphoz kepest csak annyival tudunk tobbet, hogy lattuk, meg mar tudjuk, hogy repulni is tud. Azt, hogy teljesit e minden 5. gen kovetelmenyt, ennyi alapjan nincs ember aki megmondja, persze talalgatni lehet csak ertelme nincs kb, mint a koncepcio rajzok eseteben. :)

  23. Az R-77-nek elvileg van olyan verziója – vagy tervezik – ahol a vezérsíkok behajthatóak. Akkor lehetséges, hogy elfér 4 db bent ott a kis helyen, viszont akkor meg nuku R-73? Az is elég érdekes, hogy az R-73 cseréje szóba sem kerül.

    Nem tudom, hogy mennyire lett fejlesztve egy AIM-9M/X váltáshoz képest.

  24. @Montezuma: igen, nekem is az F-16XL ugrott be ahogy megláttam felülnézetből.

    Egyébként meg még iszonyatosan hosszú és göröngyös út vár erre a madárkára hogy csúcsragadozóvá váljon. Tudtommal nem a szériagépekbe szánt AL-41 hajtóművekkel repült, azokra még vár egy kis fejlesztgetés.

  25. Én sem tudom még hogy mit gondoljak. Mindenesetre, ha valóban rálátni szemből a lapátokra (és jelenleg nagyon úgy tűnik) akkor egyértelmű.
    Számomra formailag egy kicsit csalódás, formabontóbbat vártam, ha már ennyire titkolóztak azt gondoltam okuk is van rá.

  26. Nem rossz gép de kíváncsi lennék a radar elnyelő anyagra amit majd rákevernek mit fog tudni mert elég kopasz a gép és azok a lemez csavarok ááá:Tipikus orosz technika:D
    A fantázia rajzokon sokkal szebb gépeket kreáltak na de mit várunk tőlük csak lopni tudnak máshoz nem értenek.
    Grat a „Raptorszkijnak” azért nem olyan rossz:D

  27. @sergie: az R-77-es átdizájnolt (és reménység szerint továbbfejlesztett és megbízhatóbb) változatát szánják a T-50/PAK-FA belsejébe, ami a jelenlegi rácsvezérsíkot elhagyva, elvileg az AIM-120C-hez hasonló kormányfelületekkel készül.

  28. Végre!:D

    Sokkal eredetibb lett kinézetre, mint gondoltam, azt hittem többet másolnak az amerikaiaktól. Az eleje elég F-35 mondjuk, de a hátsója tiszta Szu-27/MiG 1.41 kidőlt vezérsíkokkal. A szárny meg tényleg az F-16 XL szigmoidális szárnyai csak tördelve, egyébként anno a T-10 is ilyen szárnynal készült, csak akkor széles volt, itt meg hosszú és nem ívelt annyira, szóval házon belül volt már ez részben. Meg nagyok is a szárnyak, szóval biztosan pakolnak bele kerozint nagyon sokat. És furcsa, hogy a légbeömlők meg a gázturbinák csak úgy direktben virítanak, mi lesz így a lapátopkról való visszaverődéssel? Vagy rosszul látom, és közben a csatorna a gép közepefelé hajlik? Mert akkor lehet rejtett valamennyire. Meg a gázsebességfokozó a lemalláikkal, az is adhatja a radarkeresztmetszetet rendesen. És ja én is néztem, hogy a fegyverzet az hova is lesz rejtve.

  29. Na végre repült!

    Az igazat megvalva egy kicsit többet vártam a gép kialakításától, de azért szép lett.
    Gyanús, hogy a hajtóművek meg vannak emelve, ezért szerintem lesz (vagy van) a szívócsatornában valamilyen takarás.
    Külföldi fórumon láttam egy felülnézeti képet és ott azért látszik, hogy igen széles a gép törzse, úgyhogy lesz benne hely fegyvernek is meg üzemanyagnak is.
    Nagyobb felbontású képeken lehet két dolgot jobban megfigyelni a gépen. Az egyik a mozgatható LERx, a másik pedig a főfutók mellet található „púpok”, amikbe tippem szerint rövidtávú légiharc rakéta vagy EW cucc kerülhet.

  30. A fantázia rajzokon sokkal szebb gépeket kreáltak na de mit várunk tőlük csak lopni tudnak máshoz nem értenek.

    Szerinem ez erősen sértő volt. Szputnyik, Gagarin szavak mit juttatnak eszedbe?

    A MiG-31 Zaszlon PESA radarja? Hát az Sz-300 rendszer azon verziója, ami első szárazföldi SAM rendszerként szimultán célleküzdéssel bírt?*

    *Legalábis tudtommal.

    Titán hegesztésben és kohászatban ki az ász? Ők. Nagyon egyszerű, nekik volt elég anyag a kísérletezéshez.

    Reaktív páncélzat fejlesztés?

    Mondjak még példákat? Lehet, hogy nagy átlagban le vannak maradva, de azért ilyen veretes baromságot talán nem kellett volna leírni…

  31. Von Braun nélkül meg a V-1,V-2 nélkül nem lenne se Szputnyik se Gagarin se Apolló erre értettem.
    Az alap koncepciók mind a Németektől valók meg a tudósaik nagy része akik nélkül nem létezne nagyon sok minden.
    Vannak dolgok amik elismerésre méltók de nagyon kevés inkább mindig csak „kölcsön” vettek dolgokat.

  32. Végre valami kézzel fogható. Én is futurisztikusabbra gondoltam volna, de ők értenek hozzá igazán, nem én. Valószínűleg olyan lett, amilyen lehetett. Nem hiszem hogy arra készült, hogy technológiailag átugorja a raptort, inkább ellensúlyozásra. Arra meg lehet hogy van esély, főleg ha a darabszámot tekintve is előrébb lépnek.

    Végülis várhatóan a két típus soha nem fog élesben találkozni, max. az indiai gépek mennek közös hadgyakorlatra az amikkal, de olyankor úgyis titkolják a valós képességeket.

  33. És most jöhet az, hogy mi lett volna, ha a kínaiak nem találják fel a puskaport, meg a tűzijátékot…

    No meg az is vicces, hogy mindenki a 16XL-hez hasonlítja a szárnyformát, pedig azt a formát bizony nem a jenkik kakkantották.

  34. Ki írta azt hogy reaktív páncélzat először olvasd végig még egyszer ha nekem írtad ezt a veretes baromságot?!
    Azt írtam hogy a radar elnyelő anyag mit fog tudni ami tudtommal egy folyékony cucc ami megszáradva válik szilárddá és azután nyeli el a radar hullámok nagy részét.

    Volt a múltkor valami a kis PAK-FAról a majdani F-35ös ellenfeléről írásotok most akkor lesz belőle valami vagy csak ez marad mert kicsit nagy gép és kiegészítésnek a SZU-35 egy ugyan ilyen kategóriájú gép nem biztos hogy megfelelő választás.

  35. Jaja, az F-16XL feltűnően hasonlít egy sokkal-sokkal régebbi géphez, melynek neve Draken. :)

    (Azzal a géppel csináltak először Kobra manővert.)

    A kínai példa jópofa.

    @AGRESSOR

    A XIX. század óta a legtöbb dolgot szinte párhuzamosan találták fel. Gázturbina is ilyen, de ha régebbi példa kell, akkor ott a dinamó. Ha nem születik meg WVB, akkor is lett volna rakéta előbb útóbb.

    Személy szerint nekem kicsit a könyökömön jön ki, hogy „ez is a németektől van”. A legtöbb igazán jó német öltet gyakorlatilag prototípus szintig jutott el, koncepció tervikg. Ami megvalósult, abból kevés volt és / vagy megbízhatatlan volt. Rádió és szonartechnika terén pl. ’43-ban csak a szövik hátát nézhették…

  36. Mikor megláttam azt mondtam, Szu-27/Raptor keverék,de
    valóban inkább YF-23.
    Annak idején a Szu-25 nél is így jártak,lemásolták az egyik
    tesztgépet,de a másik győzött(A-10).
    Asszem,a pentagonban hátradőlhetnek,van 20 év előnyük.

  37. Üdv Fiúk!

    Drasztikus formabontás és új alapelvű technológia = 6. generáció minimum!
    De miről is beszélünk? Van a világon jelen pillanatban 3 db típus, amelyiket 5. generációsnak nevezhetünk és még repülni is tud: F-22, PAK-FA és F-35.
    Ebből egyenlőre 1 típus van, amelyik hadrendbe is állt.
    Szerény véleményem szerint ezek az 5. generáció első képviselői, akár F-22, akár PAK-FA, alig van velük bármiféle tapasztalat.
    És mivel egyik nagyhatalom sem teljesen hülye, nyilván a saját meglévő képességeik és filozófiájuk szerinti gépeket fognak készíteni, hiszen a már bevált és ígéretes dolgokat miért rizikóztatnák?

    Nem értek egyet azokkal a véleményekkel, amelyek leszólják ezt a gépet. Milyen alapon? Az oroszok nagyon komoly tapasztalatokkal, háttériparral és technológiával bírnak a katonai repülés területén, egyenlőre az USA után ők az egyetlenek, akik képesek voltak egymaguk összehozni egy ilyen masinát.
    Valóban le vannak maradva a kommunikációs és digitalizált kütyük fejlesztésében az USA-hoz képest, de ennek a hátránynak a behozása ma már szinte csak pénz kérdése.

    A titánmegmunkálás, illetve általában véve a kohászat terén a mai napig az élen vannak.

    Nekem továbbra is meggyőződésem, hogy semmit sem tudunk még ezen madárka igazi képességeiről, de egy apróságot megjegyeznék: az utánégető nélküli felszállás közben én nem láttam a „szokásos” kormolást. Ennek ellenére nem volt piti a mutatvány.

    A gép aerodinamikai kialakítása alapján pedig szinte biztosra vehető, hogy nem fog elmaradni sem a repülési tulajdonságok sem a manőverező képességek tekintetében egy SZU-35 mögött. Márpedig az sem gyenge gép.

    Üdv: M

  38. Valóban le vannak maradva a kommunikációs és digitalizált kütyük fejlesztésében az USA-hoz képest, de ennek a hátránynak a behozása ma már szinte csak pénz kérdése

    Meg szellemi tőke,az nem terem 1-2 év alatt minden bokorban.
    Az Usa azért jár az élen mert ők szívják el a legtöbb
    szürkeállományt.
    A múltor láttam egy Nasa-ról egy dok filmet,ott panaszkodtak,
    hogy a kína évi 250000 mérnököt képez,usa 15000/év.
    De nem aggódnak,a színe java,úgyis az usaban köt ki.

    Aerodinamika? Mindig ez volt az orosz gépek előnye(csakis),a szokásos
    lemez ment: mi lenne,HA a kasztniban usa tech volna.

    Amikor meglátok egy mig 29 sziluttet azt mondom a legszebb
    a világon,de mit ér ez tartalom nélül(nőben is ez a helyzet)
    Mit ér a jó forma,ha az ellenfél már olyan mesziről lelőtt,
    hogy én még nem is észleltem őt.Persze az is fontos,hogy a gépet minek tervezik,támadni,védekeznei stb,de ez egy 5 generációnál nem
    kérdés,annak mindent kell tudni.

    India?
    A tecnológiában(számitástecnika) jó.Indiában 20 éve rájöttek,hogy a kínai tömegtermelésre(másolásra)alapozó ipart csak fejben,
    szürkeállományban tudják legyőzni.Ezt ha hozzátolják az orosz
    dolgokhoz(kohászat+aerodinamika+nyersanyag)valami jó is kerekedhet belőle.
    De azért ehhez még az Usa-nak is lesz egy pár szava.

  39. Nah, itt a szuhoj honlapján a hír nyersfordítása…

    Sukhoi kezdte repülési teszteket a hosszú távú légiközlekedési rendszer légi élvonalban (PAK FA)

    : Moszkva, január 29. Ma Komszomolszk – on – Amur volt az első repülése egy tapasztalt repülőgép összetett, az ötödik generáció. A repülőgép-ben kipróbálták megtiszteltetésnek tesztpilótája Szergej Bogdan Oroszországban. Prototype PAK FA 47 percet töltött a levegőben, és landolt a kifutópályán, a gyár repülőtéren.

    A repülés sikeres volt, teljes összhangban a repülési tervet. „A repülés már volt egy elsődleges értékelését az irányíthatóságot, légi jármű, motor és nagy rendszerek, a légi jármű tett a teljes munkaidőben takarítás és futómű. A légi járműnek bizonyult, és minden szakaszában a mi tervezett repülési programot. Ők egyszerűen és kényelmesen „, – mondta Szergej Bogdan.

    Összehasonlítva az előző generációs vadászgép, PAK FA számos egyedi jellegét, funkcióit egyesítő támadást repülőgépek és harcos.

    Ötödik generációs vadászgép szerelve egy alapvetően új repülési, az integráló funkciója az e-pilóta, és az ígéretes radar szakaszos antenna tömb. Ez jelentősen csökkenti a terhelést a pilóta, és lehetővé teszi, hogy koncentrálni végrehajtásának taktikai feladatokat. Fedélzeti berendezés egy új repülőgép lehetővé teszi az adatok cseréje a valós idejű, mint a földhasználati rendszerek, és ezen belül a légiközlekedési csoport.

    A kompozit anyagok használata és az innovatív technológia, aerodinamikai tervezés repülőgépek, csökkentése érdekében tett intézkedések láthatóságának a motor eddig soha nem látott alacsony szinten a radar, az optikai és infravörös láthatóságát. Ez lehetővé teszi, hogy jelentősen javítsa a küzdelem hatékonyságát a munkában, mind a légi és földi célok, bármikor a nap, az egyszerű és a kedvezőtlen időjárási körülmények között.

    „Ma kezdődött a program a repülési tesztek az ötödik generációs vadászgép. Ez egy nagy siker az orosz tudományos és mérnöki gondolkodás. Mert ez a teljesítmény is többet ér, mint száz szövetkezetek szövetséges vállalatok stratégiai partnerek közé. PAK FA program megjeleníti az orosz repülőgép-gyártási és a kapcsolódó iparágak egy minőségileg új technológiai szintre. Ezeket a repülőgépeket, valamint korszerűsíteni a légi közlekedési rendszer a negyedik generáció fogja meghatározni a lehetséges orosz katonai repülőgép az elkövetkező évtizedekben. A terveket a Társaság „Sukhoi” szerepel, és további fejlesztése a Program PAK FA, amelyen mi fog működni az indiai partnerekkel. Bízom benne, hogy a mi közös projektet meghaladja majd a nyugati társaik a kritérium a költség-hatékonyság és nem csak erősíti a védekező erejét a légierő, hogy Oroszország és India, de majd elfoglalja helyét a világpiacon „- mondta főigazgatója JSC” Sukhoi „Mikhail Pogosyan, kommentálva kezdete repülési tesztekre.

    Küldjön be egy jobb fordítást
    Köszönjük, hogy javaslatával Ön is hozzájárult a Google Fordítóhoz.
    Küldjön be egy jobb fordítást:
    Sukhoi kezdte repülési teszteket a hosszú távú légiközlekedési rendszer légi élvonalban (PAK FA) : Moszkva, január 29. Ma Komszomolszk – on – Amur volt az első repülése egy tapasztalt repülőgép összetett, az ötödik generáció. A repülőgép-ben kipróbálták megtiszteltetésnek tesztpilótája Szergej Bogdan Oroszországban. Prototype PAK FA 47 percet töltött a levegőben, és landolt a kifutópályán, a gyár repülőtéren. A repülés sikeres volt, teljes összhangban a repülési tervet. "A repülés már volt egy elsődleges értékelését az irányíthatóságot, légi jármű, motor és nagy rendszerek, a légi jármű tett a teljes munkaidőben takarítás és futómű. A légi járműnek bizonyult, és minden szakaszában a mi tervezett repülési programot. Ők egyszerűen és kényelmesen ", – mondta Szergej Bogdan. Összehasonlítva az előző generációs vadászgép, PAK FA számos egyedi jellegét, funkcióit egyesítő támadást repülőgépek és harcos. Ötödik generációs vadászgép szerelve egy alapvetően új repülési, az integráló funkciója az e-pilóta, és az ígéretes radar szakaszos antenna tömb. Ez jelentősen csökkenti a terhelést a pilóta, és lehetővé teszi, hogy koncentrálni végrehajtásának taktikai feladatokat. Fedélzeti berendezés egy új repülőgép lehetővé teszi az adatok cseréje a valós idejű, mint a földhasználati rendszerek, és ezen belül a légiközlekedési csoport. A kompozit anyagok használata és az innovatív technológia, aerodinamikai tervezés repülőgépek, csökkentése érdekében tett intézkedések láthatóságának a motor eddig soha nem látott alacsony szinten a radar, az optikai és infravörös láthatóságát. Ez lehetővé teszi, hogy jelentősen javítsa a küzdelem hatékonyságát a munkában, mind a légi és földi célok, bármikor a nap, az egyszerű és a kedvezőtlen időjárási körülmények között. "Ma kezdődött a program a repülési tesztek az ötödik generációs vadászgép. Ez egy nagy siker az orosz tudományos és mérnöki gondolkodás. Mert ez a teljesítmény is többet ér, mint száz szövetkezetek szövetséges vállalatok stratégiai partnerek közé. PAK FA program megjeleníti az orosz repülőgép-gyártási és a kapcsolódó iparágak egy minőségileg új technológiai szintre. Ezeket a repülőgépeket, valamint korszerűsíteni a légi közlekedési rendszer a negyedik generáció fogja meghatározni a lehetséges orosz katonai repülőgép az elkövetkező évtizedekben. A terveket a Társaság "Sukhoi" szerepel, és további fejlesztése a Program PAK FA, amelyen mi fog működni az indiai partnerekkel. Bízom benne, hogy a mi közös projektet meghaladja majd a nyugati társaik a kritérium a költség-hatékonyság és nem csak erősíti a védekező erejét a légierő, hogy Oroszország és India, de majd elfoglalja helyét a világpiacon "- mondta főigazgatója JSC" Sukhoi "Mikhail Pogosyan, kommentálva kezdete repülési tesztekre.

  40. Na, már csak 15-20 év és úgy ahogy kiforr :D

    Molnibalage, miért lenne időleges az R-73asok leváltása, már ha így értetted? Tudomásom szerint Sidewinderéknek kellett felzárkózni az Archerhoz az X-el, legalábbis indítási ‘lehetőségekben’, nem megbízhatóságban.

  41. Phoenix: Ez nem annak tünik.

    pl indexen utolsó video 14.másodperc körül fentröl nem egyezik. http://index.hu/tech/2010/01/29/megkarcolta_az_eget_az_orosz_szuperrepulo/

    montezuma: Ez a gép jó döntés. RCSben komoly előrelépés mégha és ezt te is látod ha megnézed a videt fényévekkel lesz elmaradva az F22től. De vmivel le kell cserélni a kiöregedett flottát és azt evvel a géppel 6év múlva el tudják kezdeni (és sokkal jobban járnak vele mint a su35bmel).
    USAn kivül ez mindenhova elég ahoz, hogy megvédjék magukat. USAval meg nem fognak háboruzni.

  42. Voltaképpen még csak az első felszállásán van túl a szerencsétlenje, de már jóelőre le van írva. Egyáltalán miről beszélünk?
    Másolás, koppintás? Távolról sem. Nézzétek meg az F-15 vs. SZU-27 gépek közötti különbséget, szinte permanens ugyanez az F-22 vs. PAK-FA viszonylatában – ha csak a külsőségeket nézem.

    Vagy ez csak az oroszok újabb üres progagandája? Erre igen kicsi esélyt látok. A magánvéleményem annyi (most nem tartom meg magamnak), hogy a PAK-FA az F-22 és az F-35 között foglal majd helyet. Természetesen erre lehet fogadást is kötni. :D

    Bárkinek a feneke alá tehetünk BMW-t vagy Volvót, autózhat vele, sőt, utolsó csavarjáig szét is szedhetei, de garantált, hogy még csak hasonlót sem lenne képes összehozni.

    Üdv Trident!
    Kína per pillanat többet költ innovációra, mint az USA. Szép álom, hogy a kínai mérnökök úgyis ott kötnek majd ki, lassan két éve pont fordított a folyamat. Amerikai frissdiplomások keresnek munkát Kínában.

    Üdv: M

  43. Szvsz Japán, Nagy Britannia se azért állította le a saját ötödik generációs programját, mert technikailag nem bírták volna, hanem mert lehetőséget láttak, vagy kaptak az USA programjaiba beszállni Montezuma. Rajtuk kívül még talán Franciaország lenne képes saját erőből ötödik generációs harci repülőgépet kifejleszteni.

  44. Én inkább az F-35 és a Silent Eagle közé tenném az utóbbihoz közelítve Montezuma. Ami világosan kiderült ma és amit korábban is megmondtak, hogy nem kívánnak egy lopakodó csúcsvadászt kifejleszteni, ami azt is jelzi, hogy nem számolnak USA-Oroszo. konfliktussal a jövőben, kardcsörtetés ide vagy oda.

  45. mz: A látottak alapján mért ne irnánk le? 1x évvel F22után még szerinted is F22 után lesz. Szerintem a videokat átnézve még EUban se kezdték el vakarkni a fejüket az EF/F35k bőségesen elégségesek lesznek.

    Ennyi. Erre képes az orosz ipar. Nagyon szép, nagyon ügyesek de nem állt el senki lélegzete mint anno nagyon sok orosz(szovjet) gépnél.

  46. Tisztáztuk a dolgokat oroszok nem gondolkodnak a nyugat katonai lerohanásával.
    Nem kell haderejüket a nyugati hadak ellen felkészíteni.
    EU-t sakkban tartja az energia hordozókkal. Olcsóbb és biztosabb fegyver a gáz számla mint egy extra turbó 5+ gép esetleg amely adott esetben 300-400 m.dollárba is fájna.

    Ez a gép légvédelemre tökéletes. Légvédelmet ellátja ez is de lehet kevesebb költséggel mint egy F-22 vagy annál valamennyivel jobb vas.

    Indiánk se rossz e gép tapasztalatokat szereznek 5. generációs gépek terén. Csapás mérésre ott van a ma meglévő gépek.
    Pakisztánnak még a Szu-30MKI-hez fogható gépük sincs szerintem.
    Tapasztalat szerzés és tanulás. Ez a gép arra is jó és egy használható dolog.

    Ez a gép tükrözi az új orosz gondolkodást amit láttunk Grúzia esetében is.
    Nem akarnak mindet brutálisan nyers erővel megoldani és nem akarnak mindenkit uralmuk alá hajtani

    Ez alapján ha nagyon kell lehet nagyobb izmosabb vasat építeni

  47. Ja híre Eu katonai szállítóval mi újság? 11 milliárd nem elég.

    Japánok 3,5 milliárdból kihozták a sajátjukat. Ami működik is és biztos hogy gyártani fogják!

    Új teher szálitól és új vadászgép fejlesztése között ég és föld a különbség.
    EF is mostanra lett vadász bombázó.

  48. Nem igazán értem miért kell kifakadni azon hogy fellelhetők elemek az f22-ről.Hogy is volt mint is volt….
    Volt a ’70-es években egy Mig25 nevű vadász amit szépen darabokra szedtek és megszületett az F15.Tellt az idő megjelent az F22 ami szintén az F15 szerkezeti kialakítását örökölte.
    Ivánék szépen visszavették a technikát amit az amik fejlesztgettek a Mig25-ből

  49. Amúgy is az Oroszoknak csapás mérésre ott a SzU-34 ahogy az itteni írásokból kiderül elég komoly akitív zavaró berendezéssel.

    vadász bombázó a Szu-35.

    Vagyis kellett egy praktikus légifőlény gép.

    Amúgy is pedzegették az oroszok hogy csinálnak alacsony érzékelhetőségű bombázót.
    Akkor hol itt a baj.

    Oroszok nem akarnak a világ másik végén háborúzni. Akkor nem kell akkor gép.
    Közel a honi bázisokhoz nem probléma a 6-8 potyanos rakéta.
    Gyorsan újra lehet tölteni

  50. Szerintem is csinos darab, az F-22 robosztus rombusz geometriájához képest szinte „nőies”. :)

    Az első tesztrepülés után pedig arról okoskodni, hogy miben erős vagy gyenge ez a gép szerintem komolytalan. Ezt még a valódi szakemberek sem engedik meg maguknak. Az 5. generáció komplex fegyverrendszert jelent, nem egy szimpla hordozó platformot. A gépnek vannak olyan alapkövetelményei, amit simán hoznia kell, ettől tekinthető 5. generációsnak, de itt minőségileg új tulajdonságokról van szó, amit kívülről senki sem fog tudni ránézésre értékelni.

    Van, aki komolyan azt gondolja, hogy az USA hírszerzése nem ismerte a PAK-FA-t már jóval korábban? Vagy az orosz hírszerzés nem ismeri a Raptort?

    M

  51. Egy alap tény e gép megléte okán Iván is jól alszik.
    Valamint én se fogok álmatlanul forgolódni hogy jön iván izmos F-22 szerű géppel.

    Most a minőség és a képesség a lényeg.

    Ha jó megoldják akkor nyugodtan lehet méregetni .

  52. Helló Montezuma
    Hogy az orosz hírszerzés megszerezte a Raptor tervrajzát, az elég valószínű.
    Viszont hogy az USA hírszerzés megszerezte a PAK-Fa tervrajzát, az már kevésbé valószínű.
    A PR hírszerzésben jó Sam bácsi, a gyakorlati hírszerzésben inkább Ivánra fogadnék.

  53. Alapvető dolgok kiderültek Montezuma. A leglényegesebb, hogy ez a csökkentett észlelhetőségű gépek közt nem az F-22/23 kategóriája, aki feljebb a Silent Eagle-re asszociált, az egy jó hasonlatot adott. Ha minden más tekintetben képesek hozni a nyugati 4,5 kategória képességeit, akkor behozták a lemaradásukat.

  54. Sziasztok szép az új gép és az oroszok sokat tanúltak az elmúlt évekbe,és sokat fejlődtek minden téren.Eletronikai téren is sokat hozztakbe a lemaradásukból,igaz francia segitségel.Nem próbálták egyedül megcsinálni bevonták indiát ezzel is sokkat nyertek már.Szeritem se kell nagyon leszólni ezt a gépet.

  55. @Maggi

    Csak a felzárkózás olyan jól sikerült, hogy az X verzió lekörözi az R-73-at. Nagyobb az indítási tartománya – 120 vs. 180 fok vagy, ha jobban tetszik +/- 60 helyett +/90 fok – és a megbízhatóságban a rendelkezésre álló adatok szerint is.

    Az oroszok a ’90-es évek elején még asszem kicsit kalapálgatták az R-73-at, de lényegében egy ’80-as évek eleji fegyverről vagy szó, amit a ’70-es évek legvégén fejlesztettek ki. Az AIM-9X gyakorlatilag egy generációval újabb fegyver. Az M verziónál sem a zavarvédelem vagy a megbízhatóság volt a gond, inkább a +/- 27,5 fokos befogási / indítási zóna.

    Az orosz fegyverek papíron nagyon szép értékkel rendelkezek, de alacsony élettartamuk egyben alacsony megbízhatóságot is jelent. (Holott ennek nem szabadna ez jelentenie!) A legutóbbi eset az indiai R-77-es „balhé”. Kicsit kiverte a biztosítékot, hogy a méregdrága fegyverek komoly százaléke tárolás után elővéve nem ment azokon az teszteken, hogy egyáltalán gépre lehessen függeszteni. Azért ez elég meredek. A R-77 naptári élettartam és repült órára számolt élettartam még a ’80-as évek eleji AIM-7M és AIM-9M szintjét sem érik el (kb. 200 óra). A C AMRAAM-ból van olyan példány, ami már 800 órát volt gépre téve és hiba nélkül működik.

  56. Volt a ‘70-es években egy Mig25 nevű vadász amit szépen darabokra szedtek és megszületett az F15.

    Az események kronológiája még véletlen se zavarjon meg…

    F-15 első repülés, 1972 közepe. Belenko szökése, 1976, az F-15A rendszerbe állítása után.

    Tellt az idő megjelent az F22 ami szintén az F15 szerkezeti kialakítását örökölte.

    Leszámítva, hogy a mindkét gépnek szárnya van, kéthajtóűves és iker farok vezérsíkos, itt a hasonlóságok még külsőleg is véget érnek, nemhogy belsőleg…

  57. Ez a gép tükrözi az új orosz gondolkodást amit láttunk Grúzia esetében is.
    Nem akarnak mindet brutálisan nyers erővel megoldani és nem akarnak mindenkit uralmuk alá hajtani

    oszd meg és uralkodj,ezt már Putyinék elött is tudták
    gyorsan tanulnak Vagyimérék.

  58. A kép szerint ez 5. hanem 4.5 generációs. Ezt nem 100 kilométerről, hanem csak l8-ról fogja látni a raptor !
    E kevés képi információ alapján nekem csalódás ! Na de várjuk ki a végét, bár szerintem már ott sem fogja hozni azt amit a raptor !

  59. pannonhun.

    Honnan jött ez a következtetés. Ez csak a váz. F-22 váza is csak csökkentet érzékelhetőségűnek lehet mondani nem pedig alacson érzékelhetőségűnek.

    Most jön a munka java amiből az India mérnökök is kiveszik a részüket meg kell csinálni gép külső rétegét amely a radar sugarakat elnyeli és szorja.
    Avionikát is bele kell rakni és adott esetben aktív zavarok se ártanak.

    Gép alakra 5.gen.

    Most jön az munka oroszlán része. Amitől nemcsak 5.gen gépnek néz ki hanem valóban az is lesz.

    India hadügy miniszter meg jó hogy nagyon örült.
    Képességeit tekintve ez a típus költség hatékony lesz és a többi gépük létjoga is meglesz.Legalább is szerintem ezt várják tőle.
    Aminek az India pénzügy minisztériumba helyeselnek majd.
    .

    Hogy viszonylag zömök gép az a feladatától ered.

    Honi elfogó légvédelmi vadász.
    Vadász bombázónak ott a Szu-35, harctéri bombázó Sz-34.

    Ez Európai légierőkkel szemben előny is ha normálisan meg van szervezve.
    EF soha nem fog azzal a földi csapás mérő kapacitással rendelkezni mint a Sz-34, Sz-35 átmeneti műfaj.
    EF elhárítás lenne az Pak_fa dolga

    Egy Grúziai háborúban hasonló esetben a két géptípust oltalmazza ellenséges vadászokkal szemben. Valamint a saját légteret.

    Egy feladatú gép lesz igazából de nem baj.

  60. Allesmor Obranna

    Én csak most vettem szemügyre a gépet, van belső fegyvertere és van egy érdekes installáció mind a két szárnytőnél, ami még akármi is lehet.
    A mozgatható LERX egészen jópofa, az egész gép nagyon tetszik nekem, de egy dolog ennél a példánynál nagyon szíven ütött: MI AZ A MEREVÍTÉS A KABINTETŐ FELSŐ RÉSZÉN?!?!?! Ez nagyon retro így… :)
    Amúgy nyílván ez csere lesz, nem marad így. Örvendjünk inkább a vadonat új széles HUD-nak és annak, hogy Bogdan bácsi startkönyvébe újabb típus került. :)

  61. > nem kizárt, hogy kevésbé “kényes” gépet raktak össze, amelyik jól fogja bírni a nedvességet és a mínuszokat is.

    Halkan jelzem, hogy a lopakodó bevonatok ha meglátják, hogy esik, depressziósak lesznek. Hó láttán valszeg öngyilkosságot követnének el.

    Reméljük nem lesz annyi esze Ivánéknak, hogy rájöjjenek: modern gépet nem lehet a szokott módon ridegtartásban, ponyva alatt üzemeltetni.

    > Hogy az orosz hírszerzés megszerezte a Raptor tervrajzát, az elég valószínű.

    Felettébb valószínűtlen, mivel az egész Raptor programon csak született amcsik dolgozhattak és a pilóták is csak született amcsik lehetnek, a legmagasabb biztonsági minősítéssel.

    Persze lehet, hogy gépet tudnak lopatni egy pilótával pénzért, másenykáért, de a tervrajzot nem hiszem – így kénytelenek lennének az utolsó csavarig visszamérni a vasat és úgy koppintani, mint egykor a B-29-est.

    Biztos, hogy a teljes Raptor tervrajzok nem is léteznek egyben, hanem számos modulra szétbontva külön-külön helyen őrzik a fájlokat offline adathordozón, hogy fizikai vagy netes betörés esetén se lehessen mindent vinni.

    > Viszont hogy az USA hírszerzés megszerezte a PAK-Fa tervrajzát, az már kevésbé valószínű.

    A PAK-FA bizonyára nem fa rajztáblán, logarléccel terveződött, hanem ámítógéppel. Minden számítógépben amcsi proci van, minden prociban beépített hátsóajtó van és az Echelon hálózat is ott figyel! Nem lennék meglepve, ha az NSA a kigurulás előtti napon elkülde volna a PAK-FA tervrajzait kivonatolva a „stellanor kukac armaz pont ru” címre, hogy értsék az oroszok ki az úr a háznál.

    >Most jön a munka java amiből az India mérnökök is kiveszik a részüket meg kell csinálni gép külső rétegét amely a radar sugarakat elnyeli és szorja. Avionikát is bele kell rakni és adott esetben aktív zavarok se ártanak. Gép alakra 5.gen.

    Ez vicc! A gépváz manapság egy nulla, kétharmadrészt az elektronika, a bevonat és a hajtómű a lényeg – ott pedig csúnya orosz lemaradás van. Egyelőre azt látjuk, hogy már a gépváz sem 5gen! A lopakodó bevonatok vegyipari része többet fog ártani az orosz gazdaságnak, mint a vodkázás miatt kimaradt munkanapok száma!

    > Egy feladatú gép lesz igazából de nem baj

    Azért szerintem a pénzügyminiszter sűrűn emlegette a kecskét, amikor megmondták neki, hogy az ígért multi-funkcionárius igyísztrebityel helyett egyfeladatú PAK-FA lesz. Ő még emlékszik rá, hogy a nagy SZU abba rokkant bele, hogy 20-25% GDP volt évente az orosz katonai kiadás – amiben a számtalan példányban rendszerben álló számos különféle egyfeladatú harcigép komoly szerepet játszott!

    Manapság már a Raptort, meg az EFA-t is bombázni tanítják, mert még a nyugatnak sincs elég pénze több példány gépre.

  62. > MI AZ A MEREVÍTÉS A KABINTETŐ FELSŐ RÉSZÉN?!?!?!

    Gondolom megnézték meddig tart ki az egybe kád akril dekli a használatban és mibe fáj a pótlása, aztán feltették a kérdést: visszavisszük a vodkás üvegeket vagy marad a merevítés?

  63. > Eletronikai téren is sokat hozztakbe a lemaradásukból,igaz francia segitségel.Nem próbálták egyedül megcsinálni bevonták indiát ezzel is sokat nyertek már.Szeritem se kell nagyon leszólni ezt a gépet.

    Amit a franciákkal nyertek, az elbukják az indiaiakon, mivel ott még határidőre semmi nem készült el, különösen nem a repiparban!

  64. Külsőre szerintem szép gép,a belső dolgokról meg sz*rt se tudunk úgyhogy felesleges károgni,meg előre leírni gépet.

    Tacsk0 ezt írta:

    Fékernyő? Ezek szerint karbon féktárcsák terén még mindig nem állnak jól az oroszok, pedig az ma már minden sportkocsiban van.

    Mikor először láttam én is filóztam,hogy mivan:S de lehet,hogy ez is még át lesz alakítva.

    Érdemes ide is majd néha-néha benézni: http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?173341-New-PAK-FA-fighter-thread

    a humor se marad el :D xD http://img43.imageshack.us/img43/6145/0001et32.gif

  65. Üdv!

    Itt volt az ideje, nekem szimpatikus.

    Csak egy megjegyzés:
    Ha repcsikről beszélünk, akkor hívjuk már inkább sárkánynak a „gépvázat”
    Nem értem a fékernyő körüli problémázást.

    Tacsk0:
    vicces figura vagy.
    „multi-funkcionárius igyísztrebityel”
    Ez így mi ez?
    Maga az isztrebityel szó pusztítót, megsemmisítőt jelent.
    De kifejezetten az elfogóvadászokra alkalmazták a megnevezést.
    ( én legalábbis így tudom )

  66. Üdv Mindenkinek!

    Kabintető merevítés: amennyire tudom, a Raptor esetében is problémás a dolog, tehát vagy sosem lesz egybekabin, vagy ebben az esetben is sűrűn fogják cserélni.

    Azt sem értem, hogy miért ne lenne képes hozni a gép nyugati szemmel is 5. generációs képességeket? Senki nem állította, hogy a PAK-FA egy az egyben Raptor másolat. Ez a gép egy új generációt képvisel, dacára annak, hogy eltérő filozófia és tapasztalatok alapján készítették. Megkockáztatom, hogy a fejlesztés során két szempont volt mérvadó: az új gép valóban minőségi ugrás legyen, ugyanakkor finanszírozható is.
    Lesznek területek, amelyben a Raptor előnyösebb, de lesznek olyanok is, amiben a PAK-FA. (Az F-35-el én azért nem említeném egy napon ezt a masinát, eleve más súlycsoport.)

    Valaki végre elagyarázhatná, hogy a képek szerint mitől nem 5., hanem „csak” 4.5 generációs ez a gép.

    Egyáltalán, mi az 5. generáció követelménye a külső formát tekintve? Ugyanis akkor az F-117 is 5. generációs gép volt, nem?

    Egyáltalán, mennyi a valós RCS értéke a gépnek? És milyen hullámsáv tartományban mérve? Ugyanis a deciméteres tartományban a Raptor vagy a B-2 is ordít az indikátoron. A manapság csökkentett észlelhetőségű gépek egytől egyik milliméteres hullámsávra lettek tervezve. Olyan gépet ugyanis nem lehet készíteni, amelyik a mm, cm, dm és m sávokban is lopakodó. Illetve lehetne, ez lenne a plasma stealth, de ennek egyéb komoly hátrányai vannak.

    Kicsit az az érzésem, hogy néhány hozzászóló számára ez olyan, mint „Pistike és a sapka”. Ha Raptor koppintás lenne, akkor az lenne a baj, ha meg eltér, akkor az.

    Az, hogy a Szuhoj mérnökei pár éve ezen a gépen dolgoznak, nos ez cseppet sem zavarja a kollégákat – milyen kár, hogy nem kérték ki az ő véleményüket és szaktanácsaikat is anno… :)

    Kedves TacskO!

    A számítógépekbe jórészt tajvani procik vannak, a nukleáris robbantások szimulálására szolgáló amerikai szuperszámítógépekben van amerikai processzor. Való igaz, hogy a 90-es évek végén 4-5 db ilyen gép átkerült az oroszokhoz, de ezeket nem repülőgép tervezéshez használták.

    A jelenkor legnagyobb problémája a kiskapukat illetően Kína + Motorola. Csak megjegyzem, hogy London térfigyelő kamerái (pár ezer db) használata során derült ki pár hónapja, hogy kiskapuk működnek bennük. Majd kiderült, hogy a technológiát gyártó cég kínai tulajdon, ráadásul az adattovábbítás célállomása egy kínai szerver volt.
    Sokkal cikibb az a dolog, hogy ugyanezen tulajdonosok egyéb cégei évek óta beszállítói az amerikai telekommunikációs cégeknek és a hadiiparnak, többek között a katonai műholdakhoz tartozó kütyük tekintetében. Az amerikai elhárítás manapság emiatt izzad, bár nem verték nagydobra ezt a „kis malőrt”.

    A magyar rendőrség által is használni kívánt térfigyelő és autópályakamera rendszereket nem véletlenül jegelték nagyhirtelen pár hónapja – miután kiderült, hogy ugyanarról a beszállítói körről van szó, mint akikről írtam. :)

    Egyszóval kíváncsian várom a további véleményeket és most én mondom: nyugodtan ízekre lehet szedni az általam leírtakat. A forrás rendkívül autentikus, így nyugodtan várom a szkeptikusok hadát. :)

    Üdv: M

  67. Profi ez a masina!orulok neki hogy egy uj 5.generacios gepet lathatok!
    es kivancsian varom errol a geprol a tovabbi fejlemenyeket!remelem hogy kihozzak belole a maximumot!mint radar meg fegyverzet szempotjabol es hullanak az egrol az europai madarak!

  68. Na végre nem csak üres maketteket tologatnak a fotósoknak. Bár én nem bobok hátast a masinától, de már ideje volt valamivel előállnia az orosz koponyáknak is. Még rászánnak 10 évet és a kövi gépük egész jó lesz. :D
    Már csak a kínai kütyüre lennék kíváncsi.

  69. Fékernyő vs Karbon tárcsafék. Szerintem telefonálnak egyet a MaRussia-hoz (orosz sportkocsi,kézi készítésű,karbonfékes) és lesz nekik. Vélhetően a hollandok F-16-osán sincs tárcsafék,azért ernyőzgetnek mindig.Amúgy ha olvastátok az Aranysasban Kővári László cikkét(ő sem az orosz technika barátságáról híres) akkor abból kiderül,hogy már a MiG-23-ason is volt elektromechanikus fékerő elosztó és blokkolásgátló például. Szóval valószínű nem hülyék annyira a fékekhez,fékrendszerekhez. A fékernyő viszont kiváló fékkímélő dolog,meg a rosszabb minőségű pályákon is jól jöhet.

  70. hát szép gép lett.

    De jelenleg még problémás ld szép kerek hajtomű problémás lopakodás szempontjából ezen még gondolom köszörülnek, vagy szintúgy lopakodás szempontjából a kiálló szegecsek se épp hasznosak (de legalább már nem bádogos szinvonalon van rakat rész) vagy épp…. Szóval ha lopakodót akarnak van még mit köszörülni egy így csak egy F15SE.
    De tudjuk be ezt annak, hogy ez prototipus. (Mert különben ez tényleg nemtöbb egy F15-SE nél)

    Amiben vártam hozza amit kell pl megy mint a barom :) ez bizony raptor szint.

    Amiben meg problémás lehet a gép azt nem látjuk… :)

    mz: Ami ht hadiiparban legalábbis elektronikában nem kerül Kínai cucc. Megvan mindenük hazai gyártással. Az elektronikai kémkedésben pedig NSA már akkor nagyhatalom volt amikor Kína GDPjében a vezető ág még a mezőgazdaság volt… Elöbb volt echelon mint, hogy Kína átált volna a kapitalista útra…. nem ma volt. és ha már a ki holról beszélünk: milyen proci van a Kínai szuperszámítógépekben akár az amik álltal összerakott legerősebben?
    Gizike Gőzeke.

  71. Kivancsi vagyok kinek mikor esik le, hogy ezen a prototipuson meg kb semmi sem vegleges, meg messze nem ott tartanak, hogy a lopakodo vagy egyeb kepessegeket teszteljek. Egyelore ott tartunk, hogy repult egyszer, ezt ki lehet pipalni, de ebben a szakaszban a hajtomuboritason meg a szegecselesen fennakadni eleg erdekes dolog. Ugyan ez igaz az „OMG fekernyo…” tipusu hosszaszolasokra vagy van aki szerint ez az elsodleges szempont ebben a fazisban? Majd 1-2 even belul talan oda is eljutnak. Az oroszok sem ma kezdtek repuloket tervezni. Egy ilyen komlexitasu eszkozt szerintem senki nem csainalna keszre a szuzfelszallasra, mert ez nem igy mukodik, hanem aprankent…

  72. Üdv Fade!

    Mégegyszer leírom: az Egyesült Államok telekommunikációs és haditechnikai beszállítói között jónéhány cég kínai tulajdonban van. Olyan cégekről is beszélek, akik az USA területén „születtek” és a mai napig is ott működnek.

    Üdv: M

  73. Nah még egy kép a gépről, ezennel alulról:

    http://s003.radikal.ru/i204/1001/07/02835a0c8cef.jpg

    http://img683.imageshack.us/img683/735/43590842.jpg

    Jah és akinek nem volt világos h hol a belső fegyvertér, az lesse meg ezt a képet:

    http://img194.imageshack.us/img194/1438/pakfabodegas.jpg

    http://www.aereo.jor.br/wp-content/uploads/2010/01/T-50-details-2-499×361.jpg

    ÉS a ráadás:

    http://www.aereo.jor.br/wp-content/uploads/2010/01/pak-fa-28.08.2009.jpg

  74. Nem egy kis teljesítményű géppel fogunk szemben állni, az biztos. Azon sem lepődnék meg, ha a szériagépeknek egy picit jobb is lenne a manőverező képessége mint a Raptornak.

    Ivánéknak volt bőven ideje tanulmányozni a Raptort, meg egyéb dolgokat és mintha sikeresen implementáltak volna pár dolgot, meg egy két újdonságot. Tiszta F-15 – Szu-27 párhuzam. Az utóbbi később jelent meg, és tartalmazott pár újdonságot, pl. LERX, de akkor is a 15 maradt a kicsivel nagyobb teljesítményű, pl. radar, fegyverzet, stb.

    Mindenesetre kíváncsi vagyok, mennyire fogja stimulálni a Raptor programot.. A Raptorra is ráférne pl. egy infravörös érzékelő rendszer, hasonló, mint az F-35-ösön AA üzemmódra specializálva..

  75. A szárnyai nagyon a Raptorra emlékeztetnek –> LERX, a szárny, a vízszintes vezérsík mind hasonló nyilazási szögű, akárcsak a Raptornál, aminél ez asszem 40 fok. Még a buszterek is hasonló ‘dudorokban” foglalnak helyet. Az YF-23-asnál ezt máshogy oldották volna meg amúgy.

  76. Örülök annak, hogy végre valóban értelmes hsz-k vannak, s nem a gép előítéletes, lenéző, zsigerből való leokádása, csak azért, mert valami orosz!
    Csak így tovább.. .
    Én Ivánékat nem féltem, eddig még mindig tudtak nagyot dobni, ha kellett. Úgy gondolom, most is hasonló előtt állunk. Ha bárkinek lennének efelől kétségei, annak javaslom tanulmányozni például a vietnami konfliktust. Vannak tanulságai mára nézve is.

  77. > A számítógépekbe jórészt tajvani procik vannak

    Tajvanról már évek óta kivonultak a procigyártók, mert túl sok volt a földrengés, ami miatt hetekig állt a gyártás és víz sem volt elég az üzemeknek. Mentek a szárazföldi Kínába, ahol van víz, olcsó munkaerő, viszont nincsenek környezetvédelmi előírások és lakossági tiltakozások sem.

    A procikat pedig még mindig amcsik, pontosabban az Intel tel-avivi irodája tervezi, mert ahhoz ész kell, így viszont ők tehetik be a rejtett kiskaput. Aztán, hogy az izraeliek a jenkik titkait adják-e el az oroszoknak, vagy fordítva, azt csak tippelni lehet – bár az átkosban amcsi hadititkokért tudtak kihozni sok aliázót a cccp-ből.

    Mindensetre az oroszok inkább ne bízzanak a számítógépeikben, ahogy a híres gázvezetékes példa, meg a szír bombázás esete is bizonyítja!

    Pont az elektronika és csúcstechnológia része az, ahol semmit sem tudunk a PAK-FA-ról, csak azt, hogy szükségszerűen nagy hátránnyal indul. Ezért kiábrándító, hogy eleve a gép sárkánya sincs a csúcson!

    A Szabályzat megsértése miatt moderálva!
    Tacsk0, iimáron sokadszor nyomatékosan megkérlek, hogy vagy hagyd abba a zsidózást és minden egyéb nem ideillő viselkedést, vagy nagyívben kerüld az oldalt!! Köszi…

    Phoenix

  78. > Ugyanis a deciméteres tartományban a Raptor vagy a B-2 is ordít az indikátoron. A manapság csökkentett észlelhetőségű gépek egytől egyik milliméteres hullámsávra lettek tervezve.

    Elvileg az YF-23 a hárompúpos kialakítása miatt hosszabb hullámok ellen is rejtett volt, de a leereszthető polcos fegyvertartója nem tetszett a katonáknak és gondolom az árát is sokallták az előző B-2 tapasztalatai alapján.

    Lopakodó fúvőcsövet amúgy csak egy ember tudott tervezni a világon, de őt 5 éve elmegyógyintézetben tartják fogva a jenkik, mert azt gyanítják, hogy eladta a kínaiaknak a titkot.

  79. Üdv!

    Kör keresztmetszetű fúvőcsövek (PAK-FA) = 4 irányú (2 tengely körüli) vektorálási lehetőség
    Négyszög alakú fúvócsövek (F-22) = 2 irányú (1 tengely körüli) vektorálás

    A hátsó féltér felőli infratartományon belüli korlátozott észlelhetőség kontra extrém manőverezőképesség – a PAK-FA az utóbbit preferálja ezzel a kialakítással. A 360 fokos figyelő rendszerének köszönhetően így sem marad vak hátulról, tehát az egyik előnyt beáldozták egy másik előny érdekében.

    Phoenixnek!

    Évek óta rendszeres olvasója vagyok Trautmann Balázsnak, a szakmai tudását nem is kérdőjelezem meg.

    A mostani következtetéseit azonban igen: a 90-es években a Jelcin éra alatt – miközben nagyban zajlott Oroszország belső és külső lerablása – valóban sok prototípus megrekedt a pénztelenség miatt.

    De azóta eltelt 10-12 év, már nem Jelcin ül az elnöki székben, az oroszok valutatartaléka a világ 3. legnagyobbja, a PAK-FA mellett pedig párhuzamosan több program is beindult illetve fut: Mi-28, Ka-50, T-95, SZ-400, Borej, stb…

    A közeljövőben további extrabevételek várhatóak a szénhidrogének növekvő árai miatt, miközben újabb mezők feltárást kezdik meg Ivánék, a többirányba kiépítés alatt lévő tranzitok pedig paradox módon az orosz kőolaj és földgázszállításokat diverzifikálják a vevők oldaláról – vagyis az oroszok megcsinálják azt visszafelé, amiről az EU tagállamok csak beszélnek.

    Mindebből az következik, hogy nem egy elvetélt újabb prototípust látunk.

    Üdv: M

  80. M! Az F-35 fúvócsöve is kör keresztmetszetű, a PAK-FA gázsebesség-fokozó lamelláinak hasonló kialakítása esetén sokkal kisebb radarjelet generálna hátulról.

    És én is eléggé meg vagyok róla győződve, hogy Ivánék ezennel vmi tényleg megvalósuló dologba vágták a fejszét. Ez nekik most presztízsmeló. Ha bebukják, jelentős exportbevételtől is eleshetnek. Ha Kína használhatóbb gépet eszkábál, azt fogják venni a többiek, akik az F-35-öst nem kaphatják meg.

  81. Agressor! Egyet értek Molnival,messze nem csak lopni tudnak,nagyon jó saját fejlesztéseik vannak. K-36 ülés, meg a Molni által felsorolt egyebek is. A kohászatban tényleg ászok,a „titáná gázáplává” öntési eljárást például megvették tőlük az amcsik(erről egy top gun újságban volt anno hír),de ha például megnézed a Kamaz teherautóikat,az is tök saját fejlesztés,és mégis általában legalább egy vagy két lépéssel jár a Dakaron résztvevő nyugati(Mercedes,Daf,stb) kamionok előtt mindenben.Nem véletlenül nyertek 9-szer,(2000-óta egy Dakaron nem nyertek csak,mert a vezető helyen álló Csagin kamionja 130-al kanyarban ráfutott egy sziklára,minden oldalán átfordult>Csagin feladta,meg is sérült,és az eddig második helyen álló nyugati kamion nyert egy másik Kamaz előtt)nem véletlenül Csagin „Cár” birtokolja a világon a legtöbb Dakar szakaszgyőzelmet.És ezeknek a versenygépeknek az alapján fejlesztik a katonai és civil közúti technikáikat.Akik nagy ászok a lopásban azok a kínaiak.
    Végül egy feliratos orosz videó:

    http://www.youtube.com/watch?v=ziaTVXqFHyI

  82. A 2013-as évszám nagyin hurráoptimista. Még, ha a gép készen is áll a sorozatgyártásra az lesz a nagy kérdés, hogy ki és hol fogja csinálni. 2007 vége óta kb.30-32 Szu-34 gépet kellett volna átvenni. A jelek szerint nem tudtak ennyit legyártani, nem pénzügyi okai vannak a csúszásnak.

    Szép szép, hogy az orszok szénhidrogénben üzeletelnek, de fel nem fogom, hogy mért nem finomított termékekekt adnak el. Amit csinálnak, az a hülyelottózás tipikus esete. Fektessenek be finomítókba és a finomított termékekkel még nagyobb hasznot lehetne termelni. Az irániak finomított terméket importálnak, mert nincs finomító kapacitásuk…

    http://www.aereo.jor.br/wp-content/uploads/2010/01/pak-fa-28.08.2009.jpg

    Ez csak spekuláció. Az édekes, hogy a szérny belépőélenek és máshol is radarokat képzlenek. Vajon ezt mire alapozzák? RWR antenne meg akkor hol van?

    Egy nem létező rakéta van az ábrán, ingerlát ECM-nek nyoma sincs.

    Szreintem ezt nem kell komolyan venni. Érdekesnek érdekes, de semmi több.

  83. Onedin kapitány

    Sidewinder!
    Azt tudtad, hogy a Kamaz gyár úgy, ahogy van, komletten amerikai?
    Az Egyesült Államok egyik autóipari vállalata (Ford) eladta egy egyszerű, erős tehergépkocsi-típus licenszét a Szovjetuniónak. Az üzlet magában foglalta egy tehergépkocsi-gyár felépítését az elvtársaknál. Azóta is ott készülnek a híres Kamaz teherautók.
    Mintha 400 millió USD rémlene a gyár (és a licensz?) vételáraként, de ebben nem vagyok biztos.

  84. Onedin kapitány

    Tehát az általunk jól ismert Kamaz típus = Ford XY. Pár évtized alatt biztos továbbfejlesztették, de e téren olyan nagy ugrást nem várok tőlük, lásd Zsiguli-LADA vonalon évtizedek alatt lezajlott nagy fejlődést…

  85. Gregor: Az szted mit jelent, hogy: „De tudjuk be ezt annak, hogy ez prototipus.” hm?

    MZ: Lehet sorolni. Amúgy pedig: NCSC. Még akkor is óriási balhé van amikor egy makimajom összerakó munkát ami cég elad Kínai cégnek nemhogy htt.
    Mint mondtam amik már akkor az elektronikai kémkedés/hadviselést tolták pl az elhíresült Echelonnal amikor Kínaiak még agrár országnak számítottak. Kínai gépekben ami a proci. Annyira fejlettek, hogy megint könyörögtek egy sort EUnak, hogy ugyan oldja már fel a ht embargót….

    takcs0: Ez nagy: „Tajvanról már évek óta kivonultak a procigyártók, mert túl sok volt a földrengés, ami miatt hetekig állt a gyártás és víz sem volt elég az üzemeknek. Mentek a szárazföldi Kínába, ahol van víz, olcsó munkaerő, viszont nincsenek környezetvédelmi előírások és lakossági tiltakozások sem.”
    SIben egy helyen nagyok a Taiwani cégek konkrétan a TSMC foundaries a világ legnagyobb bérgyártója. pl. NV kiszervezte a gyártást azaz fabless cég TSMC mg gyárt. Na de a lényeg TSMC minden félvezető fabja Taiwan területén van. http://www.tsmc.com/english/h_footer/h03_contact.htm (A fab jelenti a gyárat.)
    Amúgy Taiwan elemi érdeke, hogy ezen technologiák ne kerüljenek Kínai kézbe és mivel rajtuk kívül csak amik(messze legnagyobbak) japán(pl Toshiba), EU(pl STM), Korea(Samsung) rendelkezik fejlett gyártástechologiával és mind keményen embargozzák Kínát, Kínának egyelőre max a nyála csuroghat.

    „Mindensetre az oroszok inkább ne bízzanak a számítógépeikben, ahogy a híres gázvezetékes példa, meg a szír bombázás esete is bizonyítja!”
    Senki se bizzon az elektronikájában ha az nem hazai. HWbe uugy lehet kiskaput épteni mint SWbe, csak ott az elrejtése/hatástalanítása pöppet problémásabb.

    CPUban a Core2, Nehalem, Sandy Bridge, Haswell vonal ami gyak Izraeli, az pedig csak az egyik vonal.

    mz2: Oroszoknál jelenleg az elsődleges prioritást a Bulava program élvezi, Nem kétséges, hogy azt a vonalat KELL minnél elöbb befejezni. Amíg az nincs megoldva a fejlesztésre szánt pénzek nagyját az fogja elszívni.

    molni: Ez az Orosz style. Finomítóra nincs pénz, az emberek oroszó nagy részén szó szerint éheznek, de Bulavara, PakFara van pénz. Két Orosz munkatársam volt meséltek eleget milyen az élet Oroszhonban.

  86. Onedin kapitány ezt írta:

    Tudom,hogy Ford volt. Viszont a Kamaz Master nevű kamionjuk tök saját alkotás,és szinte évente fejlesztik. Tavaly óta új futóművet kapott például,de más téren is fejlesztették. Az,hogy valaha régen valami mi volt az már nem sokat jelent. Egy mai Lada,meg egy régi fiat licenszes,kb. annyiban hasonlít egymásra,hogy mindenek van motorja, kormánya,meg négy kereke.

  87. abba meg nem a daimler keze van benn? :DDD Végülis 8 a lényeg, hogy príma gépeket gyártanak.
    Egyik kedvencem: http://www.youtube.com/watch?v=2cXXUL9YhpY :DDD Igaz ez zil.

    más: Az egyik terület ahol MO gépipar ki tudja elégíteni a hadsereg igényeit az pont ez a vonal.
    http://www.raba.hu/jarmu/katonai_jarmugyartas.html
    ha magyar iparfejlesztés akkor ez pont egy értelmes vonal lenne, Ellentétben az 1millioft/db áron korszerüsített AMDkkel ami egy hajtépős agyrém.

  88. Mondjuk idén előreláthatóan 40 százalékkal emelik az orosz nyugdíjakat,szóval dolgoznak a probléma megoldásán,biztos,hogy vannak még súlyos helyek vidéken,de a Jelcin-érához képest már így is lényegesen jobban állnak jövedelmi szempontok terén.

  89. A Kamazban, Kamaz Masterben senkinek sincs benne a keze az oroszokon kívül. A Ladában van 25 százalék Renault részesedés tavaly óta,több nem is lehet a szabályok miatt.A ZIL meg gyönyörűen kijött,pedig gazdagon meg volt pakolva.

  90. most így nem emlékszem, hogy ki írta, de teljesen igaza van, hogy felesleges lehurrogni a gépet, mivel még tesztelik, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a rendszerek többsége tesztelve volt,van a SZU-35-ben, az elektronikán kersztül, a hajtóművig, annyira szar nem lehet, az meg hogy hogyan néz ki, és hogy mire hasonlít tök mind1, legalábbis szerintem, nem sok országnak van 5-ik generációs gépe(USA,Russia) , és egy ideig nem is lesz,legalábbis 10 éven belül nem, és nem értem miért kell „IVÁNÉKAT” lehurrogni, az hogy hol áll a mai repülőgépipar, az épp az USA-IVÁN közti hidegháborúnak köszönhető (és sok más egyéb), és az is hogy most az űrben lehet mászkálni! Aki ezekben az országokban született az büszke, hogy mit értek el, Ti meg most azon vitatkoztok, hogy koppintás, vagy sem (Irigység lenne?) Más ország annak is örülne ha lenne akár saját fejlesztésü 4+-os vadászgépe, vagy bármilyen más ipara!

  91. @sergie

    Azért a ló másik oldalára se essünk át. Az oroszoknak nem 5. generációs gépük van. 5. generációs – vagy annak mondott, ez majd eldől – prototípus gépük. Ez rohadtul nem ugyanaz. A kettő között van kb. 10 év és sok milliárd dollár. F-22 első felszállás és rendszerbe állítás között volt 14 év. Ha hurráoptimista vagy és ezt elfelezed akkor is 2017 előtt nem lesz rendszerben ilyen gép sehol.

  92. Cinikus: Egyrészt ez konkrét forrás. Itt nálunk dolgoztak ill tanítottuk be őket protosra és örömmel eljöttek volna a Haunihoz havi 150K nettóért mindent hátrahagyva. (És ők kint is átlag felett kerestek.)
    Másrészt, nézheted az Orosz GDP/cpt simán vagy PPre a hudeszar Magyarhoz képest is 20-50% a difi. Lefele. Add ehez hozzá, hogy a korrupció véletlen se Magyar szintű, hogy hadseregre fordított pénzbn TOP5ben vannak és máris nem leszel annyira cinikus.
    Mondhatni köszönjük Emese!

  93. Onedin kapitány

    Ha nagyon nyomatni akarják a gyártást, akkor megtehetik, hogy gyors átmeneti megoldásként kihoznak egy korai változatot, szerényebb teljesítményű, de már gyártásban lévő elektronikai eszközökkel, hajtóművel. Lásd: a MiG-23 történeténél.
    Aztán ezt adják oda az indiaiaknak is:)

  94. „az emberek oroszó nagy részén szó szerint éheznek”
    Mikor beszéltél azokkal a derék muszkákkal? Még az 1930-as években? Még akár a jelcini időszakról is elhinném ezt (komoly fenntartásokkal), de napjainkban ez szimplán nem igaz. (Arról már nem is beszélve, hogy Oroszország _nagy részén_ alig lakik valaki. A népesség gyakorlatilag a „kis részére” koncentrálódik.)
    Nem arról van szó, hogy Oroszországban senki nem éhezik, hanem arról, hogy vagy fogalmazni nem tudsz vagy szimplán hülyeségeket irkálsz össze-vissza.

  95. Sziasutok

    Az nem tűnik fel senkinek a képeket nézegetve hogy ennek a gépnek mjen kicsik a fügöleges vezérsíkjai? Vajon miért? A tolóerő vektoros kormányzás?A tudását tekintve majd a jövő eldönti Tull keveset tudunk még róla

  96. Ezek szerint tudtak volna design-osabb gépet (kisebb RCS-el) is tervezni – ezt a változatot viszont korábban gyártásba tehetik – ezért tűnt úgy elsőre mindenkinek hogy 4.generációba oltott a technológia. Az új kaszni lesz az izgi, bár az jóval nagyobb beruházást igényel, és már így sem a legolcsóbb , nem mintha számítana

  97. ropy: Tervezni vszeg igen. A kérdés a gyártás. De ők szvsz helyesen a biztosabb utat választották. Valós gépre van szükségük gyorsan mert lassan minden szétrohad. Valós gépre van szükségük az exportpiacaik miatt is. (vki említette is Kínát ha jól emlékszem) A fejődés a 20asRCSről így is óriási.

    Cinikus: Ha érdemben tudsz a témához hozzászólni hajrá, ha viszont csak ez a szint megy….

  98. @B-2

    A nyelv portugál, a Google fordító átnyomja érthető angolra.

    A kabin már eleve elüt abban, hogy a jelek szerint HUD van. Az alakja és mérete viszont fura. Nem szögletes és baromi nagynak tűnik.

    Kabinfotó sajnos nincs. :(

  99. Phoenixnek!

    Köszönet az új képekért, ha majd még lesz, akkor légyszi rakd ki azokat is! :)
    Bár néhányan leszólták a gépet, én ahányszor megnézem az új képeet, mindig meg kell állapítanom, hogy alapvetően kifinomult vonalvezetése van. Akár orosz, akár nem, ez egy szép repülőgép.

    A HUD tényleg érdekes, valószínűleg kicsit többet tud, mint amiket eddig ismertünk.

    üdv: M

  100. Lehet hogy talan azert latjuk a sok szegecset a PAK FA-n ,mert meg nincs semmifele radarjel abszorberrel bevonva ? Az F-35 pedig mar igen ? Ha szegecselesek helye mondjuk sullyesztve lenne a PAK FA-n, aztan bevonva a spec. festekkel akkor talan az is `szep sima` lenne ?
    En ezt csak feltetelezni mereszeltem.

  101. Főleg oldalirányból látszik hogy különleges , csak azért furcsa mert általában a többi gépnek éppen a profilja „tökéletlen” – persze szubjektiv dolog. Megfelelő beállításokból kirajzolódnak azok a balerinás vonalak, de inkább csak mozgás közben tűnnek fel a szépségjegyek (a sikerültebb videókon).

  102. Üdv Mindenkinek!

    Phoenix által felrakott képek között van egy többirányú rajzi vázlat a gépről. Ezen látszik, hogy a hajtóműhöz vezető levegő a csatornában nem jár be „kanyargós” útvonalat, hanem a beömlő nyílás illetve a hajtómű eltérő magassági síkon van beépítve – ez oldja meg valamilyen szinten a turbinalapátok csökkentett reflexióját szemből.

    A gép megjelenése oldalról elég kecses, éles a kontraszt a Raptorral, amely markánsabb és zömökebb kialakítású, alul- illetve felülnézetből viszont nincs akkora eltérés közöttük.

    A szegecselések valószínűleg a radarabszorbens felületképzés után is megmaradnak, ez amolyan oroszos megoldás. Anno a Luftwaffe mérnökei a két Németország egyesülése után teljesen kiakadtak a MiG-29 drabális szegecselései miatt, majd a repülési tesztek után meglepődve konstatálták, hogy a durva szegecselés miatti felületen a kialakuló határréteg leválás előnyösen befolyásolja a gép repülési tulajdonságait.

    Hogy ez most mennyire szándékos vagy csak az ipari gyártás minősége miatt van-e, ezt nem tudom, de igaziból csak egy szempontból fontos a kérdés: mennyire befolyásolja ez negatívan a csökkentett észlelhetőséget.
    Ha valaki közeli fotókat néz a Raptorról, akkor ott is láthatóak relatíve durvább szegecselési felületek a pilótafülkével egy síkban lévő alsó/oldalsó paneloknál a törzsön. Tehát valószínűleg nincs akkora jelentősége a dolognak.

    Üdv: M

  103. A kanyargós úthoz elég egy szimpla ‘s’ profilú csatorna. Az YF-23 estén ez a gépben függőleges irányban volt a képek alapján. A PAK-FA estén mintha víszintesen lenne benne egy enyhe s profil. A képek alapján én ezt nem merem állítani, de mintha… :)

  104. Jetfly-on ezt írják:

    „Az orosz PAK FA fejlesztési költsége mintegy 12-14 milliárd dollárra tehető. A fejlesztési költség figyelembe vételével számítások szerint egy repülőgép ára 20 – 40 millió dollár között várható (a Raptor ára mintegy 150-170 millió dollár, az exportváltozat azonban a 250 millió dollárt is meghaladja).”

    20-40 M$ nem kevés egy ilyen gépért? Ennyiért még új F-16-ost sem lehet venni.

  105. A 40 millós ár is nagyon hurráoptimista. A Szu-30MKI gépekért mennyit fizettek anno az indiaiak papíron. És még aztán mennyit húztak is rá valójában? Ha 30 éves dolláráfolyamot nézünk, akkor lehet, hogy igaz a szám. :)

    Valahogy az egy generációval régebbi gépeket is derágábban mérik. Ez mitől lenne olcsóbb?

  106. Uraim, nézegettem az orosz oldalakat a PAK-FA kapcsán. Igen érdekes.
    Ajánlom az alábbi fórumot(google fordítót már rányomtam)Igen érdekes dolgok vannak benne…

    http://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=ru&u=http://forum.for-ua.com/read.php%3F1,1544853,1555402,page%3D30&ei=jiJnS6DCBKSmnQOWuOQh&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=3&ved=0CBEQ7gEwAg&prev=/search%3Fq%3D%25D0%259F%25D0%2590%25D0%259A%2B%25D0%25A4%25D0%2590%2B%25D1%2586%25D0%25B5%25D0%25BD%25D1%258B%26hl%3Dhu

  107. Üdv Molni!

    Jogos, önnél a pont! :)
    Tehát javítanám magam: kompresszorlapátra gondoltam – na, ebből is látszik, hogy a gépészet nem erősségem. De a többi észrevételem egy laikustól nem rossz, mi? :)

    Üdv: M

  108. Allesmor Obranna

    Azon a képen, ahol alulról látszik a gép, kivehető, hogy a futóakna mélyen benyúlik a szívócsatornába, ez utóbbi miatt feltételezhetjük azt, hogy van benne egy S vízszintesen és a hajtómű is magasabban van, mint a beömlő:

    http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=43286&page=52

    Mindenki elemez, mindenki találgat, akár Falcon rajongói oldal, akár Lock on…

    Egy dolgot a szegecsekhez és a géphez úgy álatlában még hozzátennék. Pogoszjan nyilatkozta korábban, hogy amint megállapodnak az indiai féllel, a PAK-FA szerkezetében fokozatosan növelni kívánják a kompozit anyagok részarányát. Azt már most is láthatjuk, hogy a gép felületi kialakítása (leszámítva a már látott szegecssorokat) nem azonos a korábbi orosz technológiai színvonalal. Ez egy valóban teljesen új gyártástechnológiájú gép és egyelőre megátalkodott dolog jelen állapotában az F-15SE színtjére ledegradálni. Egyelőre se oda, se a Raptor színtjére nem szabad elvinni az összehasonlítgatást. A Raptort se ismerjük, a Silent Eagle még csak egy koncepció, a PAK-FA pedig egy röpképes prototípus. Az SE egyelőre nem egyéb mint egy 3,5 generációs sárkány új képességekkel felvértezve, amelyhez képest a Szu-35BM is előreépés. Már ha a konstrukciót nézzük. Az elektronika az más tészta, ugyanakkor a gépeket egészében kell vizsgálni. Innentől meg csak ismételném magam.

    Egy újdonságot azért szeretnék azért mégis. Nagyon nagy falat a novoszibirszki NAPO-nak Szu-34-es gyártani. Annak az üzemnek még csak most tart a (újra)felfejlesztése és a kapacitása kevés egyelőre projektben kitűzöttekhez. Ez azonban nem igaz a KNAAPO-ra, amelyikbe komolyabb pénzt öltek az utóbbi években és megrendelésük is volt bőven. Azaz életben tartották a komplett beszállítói láncukat. Az irkutszki IAPO se semmi, gondoljunk csak a nyugati elektronikával megsépkelt indiai, maláj és algér tolóerővektoros Szu-30MK gépcsaládra, de a prímet az Amur menti Komoszomolszk városában elhelyezkedő üzem viszi. Venezuela, Kína, Vietnám, Indonézia, Algéria részére gyártottak Szu-30-asokat, modernizáltak jópár (de messze nem a terv szerinti) orosz Szu-27-est és valamit babrálnak a Szu-33-assal is a kínaiak miatt. Közben komoly fejlesztéseket eszközöltek. Ennek örömére tudták elkészíteni a Szu-35BM-et amit szériában is gyártani fognak. Látva az elmúlt tíz év hadiipari bizniszeit, nos nem egy LM, vagy Boeing, de igen is komoly tényező a KNAAPO világviszonylatban is. Szóval nem szájenszfiksön, hogy az orosz egyszer majd gyártásba vigye a PAK-FA-t.

    Bizonyságul egy ügyesen összevágott videócslip, amibe azért került bőven régi és új jelenet is, de ez már a marketing világában csak így szokás:

    http://www.youtube.com/watch?v=jLxglXAwWSA

  109. @Allesmor Obranna

    Csak éppen az SE-nél, az a „nem több” képesség a legradikálisabb RCS csökkentő módszer. Mindek külső függesztmény le lehet pucolni a gépről és mégis megmarad 4 db légiharc rakéta. Ez nem olyan sok, de akkor is egy olyan képesség, amivel a Szu-35BM a jelek szerint nem fog rendelkezni. A rugalmasságon van a hangsúly. Az F-15SES lehet ilyen és olyan is! A Szu-35BN egyelőre nem, még koncepcióban sem.

  110. Üdv Fiúk!

    Nekem abszolúte reálisnak tűnik, hogy a PAK-FA sorozatgyártásba fog kerülni. Voltaképpen semmi okot nem látok arra, hogy ez miért ne történjen meg. Biztos lesznek még finomítások a gépen, sőt, lehet, hogy többféle modifikációban fog készülni, de alapvetően minden pénzügyi és technológiai feltétel adott ahhoz, hogy pár éven belül hadrendbe álljon az oroszok 5. generációs gépe.

    Néhányan eleve kérdőjelekkel említették az 5. generációt, de szerintem nincs tisztázva, hogy mit is jelent ez. Egyáltalán, mitől tekintünk egy gépet bármely generációba illeszthetőnek?

    Az F-15 alap változata szerintem simán ugyanúgy 4. generáció, mint a SZU-35BM, az, hogy az F-15A és a SZU-35BM között van 20-25 évnyi korkülönbség, attól még mindkettő ugyanahhoz a generációhoz tartozik, alapvető tulajdonságaik alapján. Sőt, szerintem az F-117 is 4. generációs masina volt. A 3,5-ös, 4+, 4++ meg 5/ jelölések szerintem mese, ez PR fogás szimplán.

    Egy gép szerintem simán besorolható valamelyik generációba, nyilvánvaló, hogy adott generációs technológián belül lehetnek jelentős minőségi eltérések is, de ismételni tudom csak magam: alapvető képességek és tulajdonságok döntik el, hogy melyik generációhoz tartozik egy masina.

    Az F-15SE szintén 4. generációs gép, jelentős finomításokkal. Ez a gép a 2009-es év színvonalán upgradelt 4. gen, az F-15A pedig a hetvenes évek végének színvonala, de már az is 4. generációs gép. Legalábbis szerintem.

    A SZU-35 BM-et is lehetne hasonlóan tuningolgatni, nyilván ez kevesebb fegyvert de javuló csökkent észlelhetőséget jelentene. Ez inkább csak pénzügyi illetve kereslet függvénye. Ha van megrendelő, akit ez érdekelne és hajlandó érte fizetni is, akkor biztos összehoznák.

    Na, remélem, hogy nem fikáztok agyon az elvetemült nézeteimért. :)

    Üdv: M

  111. Monta, pár hete volt egy hosszú agymenés a generációkról. Ott is ki volt fejtve, hogy a besorolás nehéz, nem egyértelmű és nem is biztos, hogy van értelme. Viszont az alábbi mondatokkal nem tudok kibékülni.

    Az F-15 alap változata szerintem simán ugyanúgy 4. generáció, mint a SZU-35BM, az, hogy az F-15A és a SZU-35BM között van 20-25 évnyi korkülönbség, attól még mindkettő ugyanahhoz a generációhoz tartozik, alapvető tulajdonságaik alapján.

    +

    A 3,5-ös, 4+, 4++ meg 5/ jelölések szerintem mese, ez PR fogás szimplán.

    Alapvető tulajdonságok? Hm…

    – Az F-15A nem multirole, a Szu-35BM kőkeményen az.

    – Az F-15A BVR rakétafegyverzete félaktív radaros Sparrow, a Szu-35BM gépnek aktív radaros. A kettő között elég nagy szakadék van.

    – F-15A, AIM-9G/L/M rakéta (időont és alkalmazó függő), +/27 fokos indítási zóna. Szu-35BM, R-73 +/60 fokos zóna.

    – Az F-15A radarja is csak a légicélok elfogására lett optimalizálva, tudtommal semmiféle levegő – föld üzemmódja nem volt. Azért a Szu-35 SAR képességű multifunkciós PESA és később AESA radajával összemérni vicces még akkor is, ha légi célok ellen a maga idejében királykategória volt és a mi MiG-29 gépeink radarja még a ’70-es évek beli F-15A szintet sem éri el.

    – Az F-15A nem tolóerő vektrolát, a Szu-35BM igen.

    – Az F-15A kabin ergonómiát és kijelzőt vesd össze egy Szu-35BM-mel. Uh…

    Ezek után mond azt, hogy a 4. vagy a 4++ az csak marketing fogás. Csak aztán le lepődj meg, ha kicsit furán néznek rád… :)

    Sőt, szerintem az F-117 is 4. generációs masina volt.

    Ezen gép esetében értelmetlen, mert nem klasszikus vadászgép. Mivel szubszonikus szigorúan véve első generációs, mert a 2. genercációs F-100 és MiG-21-F-13 is gyorsabb nála. Az avionika is érdekes, mert még RWR sincs rajta – egyes infók szerint – ami 3. gen gépeken is volt még, ha primitív is.

    de ismételni tudom csak magam: alapvető képességek és tulajdonságok döntik el, hogy melyik generációhoz tartozik egy masina.

    Ehhez képest lazán ellentmondasz ennek az elvnek! Az F-15A és Szu-35BM alapvető képességekben tér el egymástól.

    Az F-15SE szintén 4. generációs gép, jelentős finomításokkal. Ez a gép a 2009-es év színvonalán upgradelt 4. gen, az F-15A pedig a hetvenes évek végének színvonala, de már az is 4. generációs gép. Legalábbis szerintem.

    Ezt jelzi a + és ++ jel. Hivatalos besorolás nincs, de 4+ gép lesz az én szemben minde 4. generácisóból, amit 0 BVR képességről felfejlődik ARH alkalmazóvá, vagy SARH szintről ARH alkalmazóvá. Az első + lényegében az új generációs fegyverek elterjedését jelzi az adott típuson. ARH, precíziós rakéta fegyverzet. Az adatátviteli rendszer is a + pont. A ++ jelzés az AESA radar, körkörös IR figyelő rendszert takarják, stb.

    Itt megint csak ismételni tudom magam. A határok elmosodnak. Az adott képességet kell megvizsgálni, hogy milyen kategóriának felel meg.

  112. Üdv Molni!

    Jó, oké, tényleg tetemes különbségek vannak gépek között, pláne X év különbséggel. Még a + és ++ jelöléseket is el tudom fogadni, de ettől még ugyanaz a generáció.
    Szerintem az F-15A is 4. generációs gép, és most nem dacoskodásból akarok ellentmondani bárkinek is. Legfeljebb azóta kissé nőttek az igények. :)

    Üdv: M

  113. Nem értem ezt az IR megjegyzést. Az F-22-nek mitől lenne kisebb hőképe? Lehet, hogy nem kell utánégető a szupercirkáláshoz, de milyen frankó gázhőmérséklet és mekkora tömegű meleg levegőt nyomhat ki a hajtómű? Szerintem batár sokat.

    Geomterialiag lehet, hogy néhol maga a fúvócső ki van takarva, de azért ettől nem kellene hasraesni, a gázsugár a gép mögött ugyanúgy ott marad. Be lehet keverni hideg levegőt – teszik? – attól a gázsugár IR kép nem fog eltűnni.

    http://www.ausairpower.net/AIM-9X-FPA-seeker-300.png

    Látható, hogy szemből is milyen jól látszik a kiáramló gázsugár. A felbontóképességen és a rálátási szögön múlik, hogy mit lát a szenzor.

    Szertem az F-22 infravörös rakéták által majdnem annyira sebezhető, mint egy F-15C a befogás szempontjából. A nagy kérdés az, hogy van -e körkörösen figyelő infra rendszer ami verzérli az infracsapda szóró rendszer, automatikusan lövi ki az infracsapdákat szükség estén. Tömegesen alkalmazva az infracsapdákat még minidg el lehet lenni szerintem. Már a csapdák által kibocsátott füst – az orosz gépek esetén a demók alatt nagyon jól látszik, hogy milyen füstöt csinálnak, csakorlatilag egyetlen flare füstje is olyan sűrű, hogy nem látni át rajta. Ebből kell sokat egyszerre kilőni. Ez elég rendes takarást, akár 20-40-60 csalit egy másodperc alatt. A vádászokon meg még nincs DIRCM rendszer…

    Szóval aboszúlt nem értem, hogy miért hozzák fel sokan ezt az IR témát. Véleményem szerint az F-22 is „világít”, pont úgy, mint a PAK-FA.

  114. Allesmor Obranna

    Elvben még jobban is, ha a rendkívül alacson kétáramúságot is figyelembe vesszük. És ugye azt is, hogy az F-119-es hajtóművek turbina előtti gázhője bizony extrém magas, annyi hőesés meg egyátalán nincs a fokozatokon, hogy a diffúzor után, mi több, a fúvócső után ne izzon a levegő. Pont ez a lényeg amúgy, a Raptor hajtóművének igen magas a levegőátfutása, azaz nagy impulzussal jellemezhető, mivel ez a nagy közegmennyiség a magas hőtartalom miatt komoly mozgási energiával rendelkezik a fúvócső után. És így jutunk el a szupercirkáláshoz. Mert ha igazak a pletykák, akkor az F-119-es turbina előtti gázhője 1800 fok felett van (állítólag jóval) és csak szemléltetésképp, az AL-31F-él a forszázskamrában utánégetésnél 1780 fokos hőmérséklet uralkodik. és bizony az sem kevés. Egyátalán nem rossz ennek a hajtóműnek a forszázsteljesítménye. Viszont a fenti adat már kellő magyarázat a Raptor 1,78 Mach-os utánégetés nélküli sebességére. Ami ugye egyes fejtegetések szerint 1,82-is lehet. Alig alacsonyabb, mint forszázzsal. Ez persze két dolgot jelent. Egyrészt azt, hogy nem csoda, hogy ez így van, ha egyszer ilyen magas a gázhő, mert ennél sokkal magasabb amúgy a forszázsnál se lehet. Ez magyarázza a gyér különbséget. (A felső határoló tényező a szívócsatorna szabályzás hiánya). A másik, hogy ezen üzemmódon, illetve ezen sebességtartományban az F-119-es forzsázs nélkül is magas fajlagos tüzelőnyagfogyasztással kell hogy rendelkezzék, ami valószínű, egy, a földi maximál rezsimtől elhangolt, forszírozott érték (amolyan második maximál üzemmód – nevezzük így, nem külön gázkar állás, hanem a FADEC saját műve). És ebben a sebességtartományban már a tolóteljesítmény is hatalmas, ergo a tényleges tüzelőanyagfogyasztás jelentékeny mértékben megugrik. Ez lehet a magyarázata annak, hogy habár a Raptor impozáns belső tüzelőenyagmennyiséggel rendelkezik, a szupercirkálás még a viszonylag nagy sebesség ellenére sem repíti sokkal messzebbre a gépet. Ez egy nagyon hasznos, de speciális képesség, speciális harcászati feladatokhoz. Lényegében csináltak egy nagy teljesítményű hajtóművet, amely az utánégetés nélkül alacsonyabb IR képpel (a forszázs gázlángja méterekkel a gép mögé nyúlik, a benne izzó koromszemcsék komoly IR kontraszttal rendelkeznek, míg a turbinából kilépő forró -de nem izzó- gáz IR-karakterisztikája más) és némiképp alacsonyabb fajlagos tüzelőanyagfogyasztással bír. A gép légellenállása pedig jóval alacsonyabb, mint egy 4. generációs típusé. Ha ezeket összeadjuk, megérthetjük, hogy az utánégetővel elvben 10 percig repülni képes F-15C és a szupercirkáló F-22A közti különbség hogyan épül fel. Természetesen forszázzsal már a Raptor se bírná sokáig és rettentő mesziről látná bármely hőpellengátor. Mert csodák nincsenek.

  115. Allesmor Obranna

    Igen ez egy szép ábra, csak téves. Ugynis az F-119-es kétáramúsági foka olyan kicsi, hogy számottevő hűtőlevegő nem áll rendelkezésre.
    Természetesen létezik hűtés, mitöbb, egy ilyen kis kétáramúsági fokú hajtóműnél a külső áram megléte nem a propulziós hatásfok növeléséhez kell (mint az utaszszállítóknál), de ez a légáramot elsősorban a forszázskamra hűtésére használják. Ugyanis az F-119-es lényegében egy rendkívü modern egyáramú hajtómű, egy technikailag szükséges bypass árammal felvértezve. És pontosan illik a P&W filozófiájába, amely szellemében az F-100-as hajtóműcsalád kétáramúsága is csökkent 0.67-ről 0.33-ra.
    Nem ez a lényege a rendszernek. Hanem az, hogy oldalról a relatív hőkép keresztmetszete kicsi. Ez volt anno a módi az F-117-esnél is. Felülről más a helyzet, de a gépet ritkán éri támadás a világűrből, vagy vadászgéppel a hasa alól. Késrepülés pedig csak manőverező légiharcnál jöhet szóba, de ott meg már működik a forszázs. Mégegyszer mondom, a lényeg ott van, hogy a jóval kisebb hőképet adó maximál üzemmód sokkal szélesebb sebességtartományban használható, mint a 4. generációs típusoknál.
    Amúgy a tendencia megfigyelhető az F-135-ösnél is, hiszen ott ugyan kör keresztmetszetű a fúvócső, de a maximális és a minimális kilépő kersztmetszet között óriási a különbség. Igaz az F-35-ös nem tudja oly széles tartományban használni a maximál üzemmódot (azaz a legkisebb keresztmetszetet) mint a Raptor. Viszont csak egy kilépő keresztmetszet van, ami az IR képet nagyban csökkenti.

  116. Allesmor Obranna

    Kb egy évtizeddel ezelőtt tervbe volt véve mind az F-100PW200/200, F-100PW229, mind pedig az F-110GE100 és 129-eshajtóműveknél az úgynevezett ejektoros fúvócsőre való átállás. Ilyen fúvócsöve van a jó öreg MiG-23-asnak, a Mirage 2000-nek és a Rafale-nak is. (És ugye az SR-71-esnek, MiG-25-ösnek és még jópár másik gépnek). Csak a MiG-23-as és a Mirage idejében még más volt a szempont.
    Arról van szó, hogy ezt a régi megoldást mintegy újra felfedezik, ugyanis a hajtóműgondolában áramló megkerülő levegő (ez igényel némi átalakítás a szolgálatban álló 16-os flottán, mivel extra beönlők kellenek) a fúvócsőnél a konvergens és a divergens szekció közé lenne bevezetve, mintegy 500 fokkal csökkentve a kilépő gázgőt. Ennek további előnye, hogy az így bejutattott hidegebb levegő a hőfelvétel hatására pont a divergens zónában expandál, némiképp növelve a tolóerőt. De hatása elsősorban a hőkép drasztikus csökkentését hivatott eszközölni.
    Ezek a fúvócsövek egyelőre nem jelentek meg.

  117. it only prototype, foe example prototype for su-27 and serial su-27 – it was two different machines

    **
    also it first russian machine after damned 90-th

    it good step for us: it means that we yet can and we will to draw & build new machines

    and if it machine – bad, it no important. now country after long coma build bad figher, but in near time we will build better, in future, may be, – best

    and it price = 1/4, 1/5 price by f-22, when tactical&fly charakteristics ~ haven’t big different, it main for modern unreal-prised machines;

    country with so large natural resourses and with so little population – must to build good machines. its hard hystory’s lesson

  118. Az árat tekintve nem tudom, hogy miért ilyen hurráoptimisták. Először talán azt adják már meg, hogy melyik árra gondolnak.

    A teljes gyártás + fejlesztés kapcsán lehetetlen megmondani az árat, mert perpillanat lövése nincs senkinek, hogy mennyi megy el még a fejlesztésre, és hogy mennyi lesz a legyártott mennyiség. Akkor meg mire alapoznak?

    Ott kezdődik, hogy perpillanat légiharc fegyverzet sincs a géphez igazán. Ezt is tessék szépen hozzáadni. Ahogyan az R-77 program lement az elmúlt 20 évben én nagyon nem lennék hurráopmitista.

    A flyaway cost estében az 1/5 meg azért lenne érdekes, mert 130 millió 1/4-1/5 része az annyi, hogy ennél jóval drágább volt a Szu-30MKI is, ahol a végösszeg az eredeti duplája volt Indiának és máshova is drágábban adják el az elméletileg felvázolt PAK-FA-hoz képest eléggé ealvult Szu-30K gépepek. Azt látjuk, hogy a hordozó átalakításnál és más esetekben is milyen „remekül” áraznak…

    Szóval az én szerény véleményem az, hogy a gép tényleg nagy ugrás orosz szinten, de ennek ára is lesz ám. Ez nem filléres fiú lesz, mint a MiG-21 család…

  119. a ria novosti röviddel ezelőtt jelentette, hogy pénteken végrehajtotta második teszt repülését a t-50-es. az orosz szakértők szerint a pak-fa sikeres konkurrense lesz az f-22-esnek.egy katonai szóvivő a hírügynökségnek azt mondta, hogy az orosz elemzők nagy figyelemmel követik az f-22 fejlesztéseit, hogy a pak-fa konstrukcióját ahhoz igazítsák.szerinte a pak-fa nagy jövő előtt áll. a ria novosti emlékeztetett arra, hogy a szériában gyártott ötödik generációs gépet a légierőnél 2015-ben telepítik.

  120. csak címszavakban írom le a szakértő urak tájékoztatására, hogy az orosz lapok, illetve a ria novosztyi mit ir a második teszt-repülés kapcsán:
    – a 2020-as évek után a piacot két-három gép fogja dominálni, a t-50-es, az amerikai f-35-ös és esetleg a kínai gép,
    – az orosz gép a vadászbombázópiac 30 százalékát is lefedheti,néhány ország, mint pl.india feltehetően orosz és amerikai gépeket egyszerre fog birtokolni,
    – az orosz-indiai gép elsősorban délkelet-ázsiában, a közel- és közép-kelet államaiban, továbbá a mágreb övezetben találhat vevőkre,
    – a gép avionikája vadonatúj lesz, „elektronikus pilótája” önállóan elemzi majd a mindenkori körülményeket és több döntési lehetőséget kinál fel a pilótának, aki íly módon elsősorban taktikai feladataira koncentrálhat,
    – a szakértők figyelmeztetnek arra is, hogy a t-50 drága gép lesz, karbantartási költségei és a pilóta kiképzése sokba kerül majd,
    – a légierő pontosította, hogy mit vár el a gyártóktól, egyben megerősítették, hogy a gép fegyverrendszerei jórészt a törzsben lesznek elhelyezve,
    – egy szakértő a szuhoj irodától úgy nyilatkozott, hogy 2012 kritikus év lesz a fejlesztés szempontjából, mert akkor vizsgálják felül a programot, hogy milyen irányokban változtassanak rajta,
    – szerinte a t-50-es sorozatgyártásával 2018-2020 között lehet számolni.