|

HTKA Hírhalom 2013. 5. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

HTKA Hírhalom 5. hét

A Lockheed Martin január 25-én bemutatta az első tunéziai megrendelésre készülő C-130J-30 Super Hercules típusú teherszállító repülőgépet, melyekből két darab kerül az afrikai országba, várhatóan még 2013 folyamán. A Tunéziai Légierő C-130H és C-130B típusú gépeket üzemeltet, melyeket még a ’80-as évektől kezdve állítottak szolgálatba.

Fotó: Lockheed Martin

Fotó: Lockheed Martin ,

A Lockheed Martin Fort Worth-ben található üzemében január 30-án megkezdték a 100. F-35-ös összeszerelését a gép szárnyainak végszerelésével. Az AF-41 jelzésű, hagyományos fel- és leszállásra képes (CTOL) masina az egyike azon 88 darab F-35-ösnek, melyek a különböző gyártási fázisokban készülnek az amerikai gyártó és beszállítóinak üzemeiben. Amint elkészül, a berepülési programot követően az arizonai Luke támaszpontra repülik majd át, ahol a pilóták átképzésében kell segédkeznie.

Fotó: Lockheed Martin

Fotó: Lockheed Martin ,

Norvégia 62 darab Iveco LMV-t vásárol már meglévő olasz járművei mellé – jelentette be az Iveco Defence Vehicles. A skandináv ország 2006-ban vásárolt először LMV-t meglévő Mercedes terepjáróinak leváltására. A mostani megrendeléssel közel 170 darabosra hízik Norvégia LMV flottája.

Sikeres próbalövészetet hajtottak végre a Boeing új földi telepítésű elfogó rakétájával (ground-based interceptor – GBI). A három fokozatú hajtóművel felszerelt fegyver a Raytheon Exoatmospheric Kill Vehicle elnevezésű űrbeli elfogóját juttatta fel az űrbe, majd a leválasztás után az végrehajtott néhány előre tervezett manővert, ám valódi elfogásra nem került sor.
A tesztre január 26-án került sor a Vandenberg légibázisról, helyi idő szerint délután 2-kor. A Boeing szakemberein kívül a legfontosabb szerepet a Rakéta Védelmi Ügynökség (Missile Defense Agency – MDA) kapta, az adatokat felhasználják a további fejlesztésnél és próbalövészeteknél.

Ground Based Interceptor az indítóállásban

Ground Based Interceptor az indítóállásban ,

A RIA Novosti hírügynökség megerősítette, hogy Moszkva olasz helikopterek beszerzését tervezi. Konkrétan az AgustaWestland gyár AW139 típusáról lenne szó, melyből 7 példányt szereznének be, 630 millió rubeles, azaz 20 millió dolláros darabáron.
Az oroszok valószínűleg azért döntöttek a típus mellett, mert annak gyártása tavaly kezdődött meg Oroszországban. Az AgustaWestland és a Russian Helicopters erről még 2008-ban kötött szerződést, az az évi Farnborough Nemzetközi Repülőnapon. A vállalat évi 14-20 helikoptert gyárt, ezzel kielégíthetik a hazai igényt is.

—-

35 millió dolláros szerződésmódosítást írt alá a Izraeli Védelmi Minisztérium és az Elbit Systems, ennek keretén belül utóbbi cég továbbfejleszti pilóta nélküli masináinak felderítő képességét. A modernizálás célpontja elsősorban a Hermess 900 UAV, a legfontosabb követelmény hogy két küldetés között minél gyorsabban lehessen kicserélni a gép által hordozott hasznos terhet, avagy a felderítő berendezéseket. A munkára három évet kapott az Elbit Systems.

Hermes 900

Hermes 900 ,

Új csónakokba szánt motorkoncepció kifejlesztését rendelte el a Brit Védelmi Minisztérium. A gyors felfújható csónakok új erőforrása dízelmeghajtásúnak készül, ám sok új szabadalmat tartalmaz – ezeknek köszönhetően a Cox Powertrain elnevezésű dízelmotor hasonló teljesítmény/tömeg aránnyal rendelkezik mint a benzinmotorok, ám fogyasztása jelentősebb kisebb, ugyanez vonatkozik a méretére is.

—-

Az Angolai Nemzeti Légierő átvehette első három A-29 Super Tucano kiképző és könnyű támadógépét. Az Embraer a Sao Paolo-i üzeménél rendezett ceremónián adta át a második afrikai megrendelőnek az új gépeit. Angola tavaly év elején rendelt 6 példányt a típusból határvédelmi feladatokra, kiképzéssel, pótalkatrészekkel és logisztikai támogatással.

Első angolai A-29 Super Tucano

Első angolai A-29 Super Tucano ,

Az Ausztrál Királyi Haditengerészet eladja kivont Sea King helikoptereit, jelentette be az ausztrál védelmi miniszter, Jason Clare. A forgószárnyasokat az Aerospace Logistics (ASL) vállalat vásárolja meg, mely már több mint 30 év tapasztalattal rendelkezik a repülőgépek javítása, karbantartása és átalakítása terén. Az ASL a helikoptereket alkatrészbázisként használja majd, hogy ezzel biztosítsa a nemzetközi Sea King flotta üzemeltetését.

—-

Elvégezte szűzrepülését az Amerikai Partiőrség első Rockwell Collins által modernizált HC-130H repülőgépe. Az átalakítás során 4 színes képernyőt kapott a pilótafülkébe, új digitális robotpilótát, kommunikációs és navigációs rendszereket és további új avionikai berendezéseket, leszámítva az időjárásradart, mert mert azt már korábban lecserélték a MultiScan Hazard Detection Weather Radar típusúra. A sikeres tesztek után a Rockwell Collins megkezdi a Parti Őrség HC-130H flottájának további gépeinek átalakítását is.

—-

Átvette 100. Eurofighter Typhoon vadászbombázóját a Brit Királyi Légierő. A masina a mindössze 4 hónapja újraalakított 1. vadászszázad állományába kerül, Skóciába, azon belül Leuchars-ba.

—-

Az indiai autóiparban érdekelt Mahindra informatikai vállalat új üzleti modellt valósítana meg a repülőgép-iparban, ezzel az indiai szegmenst a világ vezető repülőgép-gyártójává tenné egy évtizeden belül.