|

Hende: 7 milliárddal nőtt az idei honvédelmi költségvetés

Hétmilliárd forinttal nőtt az idei honvédelmi költségvetés a tavalyihoz képest, de továbbra is takarékos gazdálkodásra van szükség – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön az éves feladatszabó állománygyűlésen a fővárosban.

A miniszter közölte: 2013-ban három százalékkal magasabb összegből, összesen 241 milliárd 367 millió forintból gazdálkodhat a tárca, amely a GDP 0,8 százalékának felel meg.

Hende Csaba emlékeztetett a kormány vállalására, hogy 2015-ig garantálják a honvédelmi költségvetés nominális összegének szinten tartását, ezt követően pedig évente a GDP 0,1 százalékával növelik.

Fotó: Galambos Sándor, honvedelem.hu

Fotó: Galambos Sándor, honvedelem.hu

Idén is rendkívül „feszes és takarékos” gazdálkodásra van szükség, ezért ismét zárolják majd a költségvetés egy részét, a HM és háttérintézményei esetében 20 százalékos, a csapatoknál, a Honvédkórháznál és a katonai biztonsági szolgálatnál pedig 10 százalékos zárolásra lehet számítani – fűzte hozzá.

A tárca vezetője az idei célokról elmondta: a honvédség a tervek szerint újra elvállalja a kabuli nemzetközi repülőtér őrzését, átalakítják az afganisztáni szerepvállalást, és megszűnik a tartományi újjáépítési csoport (PRT) mandátuma a közép-ázsiai országban.

Már körvonalazódnak a Mali-misszió részletei is, előreláthatólag 10 körüli katonát küld majd a tárca az afrikai országba – mondta.

A miniszter az egyik legfontosabb idei feladatnak nevezte a „helikopterképesség” fenntartása. Itt három út lehetséges: vagy felújítják a régi szovjet gépeket, vagy használtakat vásárolnak, vagy esetleg újakat. A miniszter szerint a leggazdaságosabb az lenne, ha új helikoptereket vehetne a tárca.

AW139M

Hende Csaba szerint 2013-ban Magyarországot felkérhetik Szlovénia légterének védelmére, amit a Gripen harci repülőgépekkel végezhetne a honvédség, és szeretnék elérni azt is, hogy a katonai repülőtereket ezután civil gépek is használhassák.

A miniszter a közelgő választási időszakra utalva azt mondta: továbbra sem tűrnek semmiféle „pártoskodást vagy kampányolást” a minisztériumban, a honvédelem ugyanis „nemzeti ügy”.

Forrás: MTI