|

Japán exporttilalom miatt nem kaphat F-35-ösöket Izrael?

Nagy balhé van kialakulóban, ugyanis amennyiben nem sikerül helyettesíteni a Japánban gyártott alkatrészeket, nagy az esélye, hogy nem vásárolhat F-35-öst Izrael.

A JSF programba kezdettől fogva bevonta a szövetséges országokat az Amerikai Egyesült Államok, sok alkatrészt külföldi beszállítóktól rendeltek. Így eshetett meg az is, hogy a hadiipari termékekre szigorú exporttilalmat hozó Japán óriásvállalatai is bedolgoztak az F-35-ös gyártásába. Ez önmagában is nem lenne probléma, egészen addig, amíg a kész terméket nem Izrael venné meg. A közel-keleti állam erősen offenzív indokokkal fegyverkezik, a fő ellenség, Irán ellen biztosan bevetné az ötödik generációs típust. Ezt azonban tiltják a japán törvények, így már jóideje keresik a kiskaput az államférfiak, mellyel kikerülhető lehet ez a szabályozás.

Foto: Lockheed Martin

Foto: Lockheed Martin ,

Izrael természetesen foggal körömmel ragaszkodik a típushoz, így most az Amerikai Egyesült Államokon a sor, hogy elsimítsa a jogi problémát. A legrosszabb eset természetesen az lesz, hogy más gyártótól származó alkatrészekkel pótolják a kérdéses alkotóelemeket, ami további csúszásokat okozhat a programban.