|

Elkészült az első indiai C-17-es

A Boeing tegnap leszállította India első C-17 Globemaster III szállítógépét, amelynek most kezdődik meg a berepülési programja az Edwards légi támaszponton.

India még 2011. június 15-én rendelt meg 10 darab C-17-est az Iljusin Il-76-okból álló nehézsúlyú szállítóflottájának leváltására, kibővítésére, mert mint tudjuk, nincsenek nagyhatalmi törekvések megfelelő logisztikai kapacitás nélkül :) A tervek szerint ezt az első példányt (melynek száma CB-8001 lett) még idén átvehetik az újdonsült tulajdonosok, valamint további ötöt még 2014-ben. Ha mind a tíz gigászt leszállítja az Egyesült Államok, akkor India lesz a C-17-esek második legnagyobb alkalmazója, ugyanis ezzel beelőzik az eddig a címet birtokló 8 darabos angol flottát. Egyébként nem meglepő módon a legtöbb Globemastert az USA üzemelteti valamilyen formában, szám szerint 218 darabot.

India első C-17-esének első felszállása | Forrás: aame.in

India első C-17-esének első felszállása | Forrás: aame.in ,

„Izgalmas volt a C-17-est újra repülni látni, ezúttal az Indiai Légierő színeiben, miközben a repülőgép végrehajtotta első felszállását január 11-én. Izgatottan várjuk a napot, amikor az IAF első C-17-se átrepül Indiába” – nyilatkozta Sanjay Nimesh, légi attasé.

Forrás: aame.in

Forrás: aame.in ,

„A C-17-es azon képességei, hogy képes extrém hideg és meleg éghajlaton üzemelni, hatalmas szállítmányokat nagy távolságokba eljutatatni és rövid, puritán reptereken leszállni, ideálissá teszik India légi szállító-igényeinek a kielégítésére.” – mondta Nan Bouchard, a Boeing alelnöke és a C-17-es program vezetője.

Forrás: defence.pk

Forrás: defence.pk ,