|

További Brimstone 2-eseket rendel Nagy-Britannia

Nagy-Britanniát továbbra is kísérti a líbiai konfliktus árnya. Mint ismeretes, a több NATO-országgal együtt lebonyolított, Moammer Kadhafi diktátor rezsimjének megdöntésére indított hadműveletben a Royal Air Force vadászbombázói is több csapásmérő bevetést teljesítettek, melyek során számos líbiai harckocsit, páncélozott gépjárművet és egyéb célpontot semmisítettek meg precíziós vezérlésű fegyverekkel. Utóbbiak között volt a csak pár éve szolgálatban álló Brimstone levegő-föld rakéta, illetve annak Brimstone 2 névre hallgató, kombinált irányítású változata, amiből azonban nem állt túl sok rendelkezésre, így a britek hamar kifogytak készleteikből. Bár ezt hevesen tagadták, a tények elárulták őket, hiszen a szokottnál jóval gyorsabban került sor utómegrendelésekre, aminek főleg a gyártó MBDA örülhetett.

Brimstone egy Tornado GR4 törzse alatt | Fotó: MBDA

Brimstone egy Tornado GR4 törzse alatt | Fotó: MBDA ,

Most pedig ismét okuk lehet az örömre, lévén London részéről további Brimstone 2 megrendelés van kilátásban. Az események irányításában érintett források szerint néhány napon belül sor kerülhet egy szerződés aláírására, melynek keretében több tízmillió font értékben vásárolna Brimstone 2-eseket Nagy-Britannia, feltöltve ezzel készletének azon hiányát, amit még a líbiai beavatkozás okozott. Bár az MBDA részéről egyelőre nem kommentálták az értesülést, a brit védelmi tárca megerősítette, hogy folyamatban van egy ilyen beszerzés. A félaktív lézeres és milliméteres hullámsávú radaros irányítással is rendelkező rakétából körülbelül 230 darabot használtak fel a brit Tornado GR.4 csapásmérők (a Brimstonet jelenleg csak ez a típus alkalmazhatja) Líbiában, illetve jelenleg is használják őket Afganisztánban, ami folyamatos utánpótlást indokol.

Mint ismeretes, még 2011-ben elkezdődött régebbi Brimstone-változatok átalakítása új verziójúvá, ami mostanra befejeződött, így ebből a szempontból is időszerűvé vált új példányok beszerzése. A beszerzéseket egyébként egy technikai probléma is hátráltatta, ami visszavetette a fegyver fejlesztését és gyártását, ám ezt az MBDA szerint már orvosolták.