|

Az új HTKA-rend, avagy a Block 5 újításai

Pár napja beüzemeltük a már régebben beharangozott új rendszert, ami számos újítást hozott közösségünk életében, a jól láthatóakon túl számos, kevésbé egyértelműt is.

Jelen írás keretében kívánunk tájékoztatni minden olvasónkat, látogatónkat az új rendszer egyes elemeiről, életre hívásuk okairól, illetve azok működéséről.

Elöljáróban kiemelendő, hogy az új rendszer több téren is szemléletmódváltást hozott, követel, de mik is ezek pontosan?

A lapcsoport

Az igazat megvallva a lapcsoport kérdése, egész pontosan annak létrehozása, illetve pontos keretei sokáig ingoványos területnek számított még a szerkesztőségen belül is.
Ennek oka a HTKA múltjára vezethető vissza (most egy kis HTKA történelem jön, akit nem érdekel ugorjon a következő bekezdésre).
A Haditechnikai Kerekasztal a harcirepulok.hu és a militarypapers.hu egyesülésével jött létre még évekkel ezelőtt, bár akkor még csak egy (jól hangzó) elnevezés volt.
De ahogy az lenni szokott az elnevezés önálló életre kelt, s a Haditechnikai Kerekasztal (későbbiekben egyre inkább csak HTKA) teljesen háttérbe szorította az alapító oldalakat, azok feloldódtak az új oldalban (a domain nevek jelenleg is léteznek, de nem áll mögöttük tényleges oldal).
Az alapító oldalak létezéséig indokolt volt a lapcsoport megjelölés, ugyanakkor azok végleges megszűntetését követően e megjelölés vitathatóvá vált, ennek ellenére általában használtuk (bár nem létezett egységes gyakorlat).
E helyzet a szerkesztőség által a polgári repüléssel foglalkozó radarfigyelo.hu (RF) elindításával drasztikusan megváltozott.
Az utóbbi hetekben folytatott egyeztetések során egységes álláspontot sikerült kialakítani e kérdés tekintetében, ami az alábbi:

Jelenleg minden olvasónk a HTKA Lapcsoport (főszerkesztő: Mezey Béla, Tcat) olvasója, melyet két oldal alkot.
• Haditechnikai Kerekasztal (htka.hu) – téma: haditechnika, főszerkesztő: Bera Bálint (Aim-120), üzemeltető: Kontroll Stúdió Kft.
• Radarfigyelő (radarfigyelo.hu) – téma: polgári repülés, főszerkesztő: Liszkai János (Phoenix)

A fenti szervezeti és személyi kérdések meghozatala a htka.hu megváltozott kinézetén is észlelhető, a fejléc alatti menüsorban a Radarfigyelőre hivatkozás, s ez nem lesz másként a radarfigyelo.hu esetén sem.

Technikai háttér

A Radarfigyelő elindítása, s ezáltal a HTKA Lapcsoport újbóli felélesztése szükségessé tette bizonyos, felhasználók szempontjából előnyös, technikai megoldások alkalmazását.
Ezek sorában leginkább a Lapcsoport szintű felhasználói adatbázis emelhető ki. Tehát a két oldal közös felhasználói adatbázisból dolgozik, így aki regisztrál a htka.hu-n, regisztrált taggá válik a radarfigyelo.hu-n is és vica versa.
E megoldás elsősorban a fórumok szempontjából jelentős (a két oldalnak külön fóruma van, közös felhasználói adatbázissal).
A közös adatbázis ellenére a két oldalon külön-külön kell bejelentkezni, értelemszerűen azonos belépési adatokkal!

Kinézet, használhatóság

A változás talán leglátványosabb eleme az új kinézet. A kinézetváltás nem azért vált szükségessé, mert a korábbi rossz lett volna, hanem mert Tcat nézetei szerint „bizonyos időnként váltani kell…”.
Az új kinézet színvilága és háttere folytán talán jobban összefolyik, mint elődje, az egyes dobozok közötti határok kevésbé markánsak, ennek ellenére pozitív fogattatásban részesült, s majd meglátjuk kiállja-e az idő próbáját (Tcat-t „nézeteit” biztos nem fogja :) ).

A kinézetváltáson túl az oldal szerkezetén is változtattunk a reményeink szerint jobb használhatóság elősegítése érdekében.
E körbe tartozó egyik változtatás (részben tartalmi is) az oldal témáinak korábbi ötről háromra redukálása, míg a másik változtatás a hírek korábbi ömlesztett tálalása helyett – témák szerinti bontása.
A fentieken túl az egyes hírcsoport blokkok végére a fórum adott részére vonatkozó hivatkozás is bekerült.

Az új felépítés összegezve: legfelülre került a kiemelt hírek gördítős doboza, ami kvázi ugyanaz, mint amit az előző verzióban láthattatok a menüsor alatt, amit követ az utolsó négy legfrissebb hír (tulajdonképpen ez is maradt a régi, azonban a friss híres doboz alá bekerült egy cikk gördítősáv, így a HTKA-n megjelent ezen kategóriába tartozó írásokat most már könnyebben elérhetitek), végül az említett cikksáv után pedig az egyes fegyvernemek hírei.

Mindezen módosításoktól az oldal jobb áttekinthetőségét, használhatóságát reméljük, s e tekintetben különösen számítunk visszajelzéseitekre.

Az új fórum

A következő jelentős változtatás az új fórum beindítása volt. Egyesek kérdezhetnék: új, volt régi is? Igen a korábbi htka.hu-n is volt fórum, bár annak forgalma elenyésző volt.

Miért kellett az új fórum?
A korábbi oldalon az olvasói aktivitás és látogatottság növelése céljából minden közzétett írás végén hozzászólási lehetőséget biztosítottunk. A komment-rendszer beindításakor nem is reméltük, hogy az ilyen sikeres lesz, viszonylag gyorsan kinőtte magát.
A komment-rendszer önmagában jó ötlet volt, de felpörgése közben, érthető módon nem tudott átlépni saját korlátain.
A kommentek számának exponenciális növekedése miatt kényszerhelyzet alakult ki, hiszen a felhasználók az egyszerűség, gyorsaság folytán szinte kizárólag a kommentezés lehetőségével éltek, a fórum rovására, ami így gyakorlatilag elhalt.
A viták, beszélgetések a kommentek keretében folytak (a fórum helyett), ami viszont (törvényszerűen) sok esetben témaromboláshoz (off-topic) vezetett, mivel nem volt egyéb hely ahol az adott tárgytól eltérő vitákat lehetett volna folytatni.
Tovább rontotta a helyzetet, hogy e témarombolás ellen lehetetlen volt hatékonyan fellépni, hiszen hiába moderáltunk volna, nem lehetett volna hova áthelyezni az egyébként értékes, konstruktív hozzászólásokat, így csak azok állandó törlése maradt volna. ami viszont visszavetette volna a hozzászólási hajlandóságot, vagyis abban a rendszerben feloldhatatlan patthelyzet alakult ki.

A beérkező jelzések alapján is egyértelmű volt, hogy lépni kell, s a felhasználókat „be kell terelni a fórumba”.
Igen ám, de a hónapok alatt mindenki megszokta a komment rendszert, így azt megszüntetni öngól lett volna.
Szerencsére technikailag könnyedén megoldható volt a kommentezés és a fórum összekapcsolása. Így a kommentezés megszüntetése és általános fórum működtetése helyett a két rendszer összekapcsolása mellett döntöttünk, minek eredményeként minden egyes íráshoz hozzárendeljük a fórum adott részében (Általános haditechnikai témák) lévő kapcsolódó témát.

Összegezve az írtakat, az új fórum felépítése:
Eligazító (szerkesztőségi bejelentések, illetve felhasználói javaslatok, észrevételek)
Magyarország (nem igényel magyarázatot…)
Általános haditechnikai témák (általános eszmecsere bármely haditechnikai témáról)
Képek & videók (szigorúan haditechnikai témájú multimédiás tartalom)
Egyéb (minden ami a fentiekbe nem fér bele)
Biztonságpolitika (sokszor felmerülő téma)
Kantin (a régen várt off-topic rovat)

A fenti főkategóriákon belül alfórumok, illetve al-alfórumok helyezkednek el, értelemszerű bontás szerint.
A diskurzus az egyes al-alfórumokban található témákban folyhat (ezekben bárki jogosult témákat létrehozni).

A fórum használata kapcsán mindenkinek felhívjuk a figyelmét a kereső használatára, így jó eséllyel elkerülhető a téma duplikálás!

A fórum használata

A kezdeti nehézségek leküzdését segítendő a struktúrát itt egy áttekinthető formában is megtudjátok nézni. Remélhetőleg könnyen elsajátítjátok majd a használatát :)
Néhány dolgot tisztázni kell a fórum működésével kapcsolatban:

1) Topiklétrehozás

Nektek, Olvasóknak a fórumban ugye topik-létrehozási jogotok van, ami azt jelenti, hogy a fórum struktúrájában a topikoknál magasabb szintű egységeket (alfórumokat, al-alfórumokat) nem hozhattok létre. Ez amolyan „igényléses” módszerrel történik, tehát ha úgy gondoljátok, hogy a struktúrát bővíteni kell, akkor a szerkesztőségi e-mail címekre, de inkább a „Visszajelzések és javaslatok” topikba ezt jelezzétek felénk és ha megalapozottnak tartjuk az igényt, akkor intézkedünk ezügyben.

Tehát a különböző topikokat szabadon lehet létrehozni, azonban nem eszetlen módon. Minden alfórumban igyekeztünk előre létrehozni topikokat amolyan példaként, hogy lássátok, hogyan is kéne kinéznie normális esetben ezeknek. Kiemelendő, hogy ezek követendő példák.

Jellemzően méretesebb orosz haditechnikai eszközöknek, rendszereknek van NATO elnevezése is, egy új topik létrehozásánál ezt mindenképpen érdemes odaírni annak nevébe az eredeti orosz megnevezés után (NATO-KÓD „NATO-név”) formában. Emellett látható, hogy főleg a járműveknél nem csak az adott jármű neve szerepel, hanem a gyártója is. Amennyiben több cég is gyártja, gyártotta az idők folyamán, akkor értelemszerűen ezek is felsorolásra kerülnek, valamint ha egy adott eszközre több más eszköz is épül, vagy abból licensz-gyártás révén más, nem sokban, de mégis eltérő eszközöket fejlesztettek ki (főleg a szárazföldi járműveknél), akkor érdemes ezeket egy közös topikba rakni. Néhány nemzetre jellemző, hogy haditengerészeti egységeire kettős elnevezést használ, például az orosz hadihajóknál az osztály megnevezése mellett mindig van egy projektszám is, valamint a kínai hajóknál is van egy „Type xyz” besorolás is általában. Ezeket is mind érdemes feltüntetni a topik címében. Pár példán bemutatva az elmondottakat:

Apache helikopterekROSSZ! Nincs gyártó megadva.
Boeing/AgustaWestland AH-64 Apache

MiG-25ROSSZ! Nincs gyártó és NATO-megnevezés megadva.
Mikojan-Gurevics MiG-25 „Foxbat”

Kijev-osztályú merev szárnyú repülőgép-hordozókROSSZ! Feleslegesen hosszú cím és hiányzik a projektszám.
Kijev-osztály (Projekt 1143.5)

„No de honnan szedjem én elő ezeket az információkat?” – jöhet a jogos kérdés. Az interneten ezeknek a dolgoknak pár perc ráfordítással utána lehet nézni és bár sokan ódzkodnak haditechnikai témákban a használatától, de nyugodt szívvel ajánljuk a Wikipédia használatát is ilyen esetekben. A legfontosabb és leglényegesebb egy topik címével kapcsolatban az, hogy átláthatóan, de minél több információt tartalmazzon az adott topikról.

Természetesen a topiklétrehozásokat igyekszünk majd figyelemmel követni és adott esetben korrigálni egyes kisebb elmaradásokat, pontatlanságokat, de a teljesen értelmetlen, vagy duplikált témákat törölni fogjuk.

2) Témarombolás, azaz Off-topik

A fórum újbóli bevezetésével lehetőségünk nyílt egy külön részt létrehozni az Off-topik hozzászólásoknak, ezért ezentúl szigorúbban is fogunk eljárni egyes témák „szétoffolása” esetén. Mivel jelenleg nincs meg a technikai lehetőségünk, hogy egyes hozzászólásokat áthelyezzünk egy másik topikba, ezért ezeket kénytelenek leszünk törölni, még ha ténylegesen értékes információt is tartalmaz, de a rossz helyen. Az új fórumstruktúra magával hozta a Hírhalomhoz való hozzászólás lehetőségét (az általános haditechnikai témák mellett nem akartunk még egy általános témát), ami eddig amolyan link-gyűjtőhelyként is funkcionált, ezért arra kérünk mindenkit, hogy amennyiben meg kíván osztani egy vagy több linket a fórumtársaival, akkor azt a link témájának megfelelő topikban tegye. A korábban említett technikai akadály miatt ezeket a linkeket sem lesz lehetőségünk áthelyezni máshova és kénytelenek leszünk törölni.

Moderáció

Végül essen pár szó a moderálásról is, hiszen a fórum–komment kérdés mellett a másik nagyobb változás a moderálást érinti.
A korábbiaknál jóval részletesebb és szigorúbb fórumszabályzat elkészítésén túl kialakítottunk egy a fórum egészére vonatkozó eljárási rendet, amit DEFCON névvel illetünk.

E lépés azért vált indokolttá, mivel a Haditechnikai Kerekasztalra, valamint a Radarfigyelőre is szakmai fórumként kívánunk tekinteni, így a „kocsmai stílus” nem megtűrhető, s egyben nyomatékosan kérünk minden hozzászólót az ilyen stílus mellőzésére.

Bár sokaknak egyértelmű, mégis ismételten elmondanánk, hogy:
• hozzászólás előtt gondoljuk át mit akarunk írni,
• a begépelés, de még az elküldés előtt olvassuk át,
• ha átolvasás után is megfelelő a hozzászólás, küldjük el.

E szájbarágós magyarázat lépéseinek követése egyrészt adott esetben megmentheti a felhasználót a moderátorok „zaklatásaitól”, másrészt hozzájárul az esetleges elütések, helyesírási hibák, fogalmazási problémák korrigálásához.

A kis felvezető után térjünk rá a DEFCON-ra! A rendszer 5 fokozatból, szintből épül fel, melyek közül az 5. a legenyhébb, míg az 1. a legdurvább állapotot jelöli.
Az 5. szint egyfajta ideális állapotot jelent, ami valószínűleg sosem fog előállni, s a szintek csökkenésével – a moderátorokat megillető általános ellenőrzési lehetőségen túl – a fórumra kiterjedő egyre szigorúbb ellenőrzési rend lép érvénybe. A szigorítások az 1. szinten teljesednek ki, amikor a teljes fórum, meghatározott időre, lezárásra kerül.

E rendszer elsősorban a moderátoroknak jelent egyfajta irányelvet, de annak aktuális szintjéről minden olvasó értesülhet a főoldal tetején lévő indikátor segítségével.

Az öt szint rövid leírása:

DEFCON 5 Általános moderálási tevékenység
DEFCON 4 Folyamatos, általános, az előző szintnél alaposabb, de még nem célirányos ellenőrzés, moderálási tevékenység
DEFCON 3 Még szigorúbb, egyszerre fokozott általános és az egyes témák, felhasználók felé irányuló célirányos ellenőrzése, moderálási tevékenység
DEFCON 2 Szigorú általános és célirányos ellenőrzés és felügyelet, egyes felhasználók és témák szoros nyomon követése, s a felhasználók jogosultságait korlátozó intézkedések megtétele
DEFCON 1 Hozzászólási lehetőség felfüggesztve az egész oldalon

Hangsúlyozandó, hogy e rendszer nem összekeverendő az egyes felhasználók ellen foganatosítható intézkedésekkel, melyekről a fórumszabályzat rendelkezik. Vagyis például a DEFCON 4-es szint nem zárja ki egyes felhasználók kitiltásának lehetőségét, míg DEFCON 2 szinten nem teszi alkalmazhatatlanná az egyszerű figyelmeztetés kiosztását.

E rendszer tehát nem azonos (csupán nevében egyező) az amerikai haderők készenléti szintjét jelző DEFCON-val (DEFense readiness CONdition, védelmi készenléti szint)!

Jelenleg az összes szerkesztő moderátor is egyben, ami nem feltétlen szerencsés állapot, hiszen jómagunk a cikk- és hírírást tartjuk elsődleges feladatunknak, nem pedig a moderálást, e tevékenységre szükségszerű rosszként tekintünk.
E kijelentésből is következik, hogy nem zárkózunk el kifejezetten moderálási feladatok elvégzésére jelentkezők felvételétől, még ha külön nem is hirdetünk ilyen pozíciókat.
Ezen állítás a szerkesztői posztokra is vonatkozik!

Konklúzió

A fent ismertetett változtatások reményeink szerint elősegítik az oldal színvonalának további növelését, illetve az oldal használhatóságát.
Ugyanakkor az oldal jövőbeli fejlesztése során nagyban szeretnénk támaszkodni a Ti meglátásaitokra is, hiszen az oldalt nem öncélból működtetjük, így sokat számít az olvasóközönség véleménye is. Erre tekintettel a fórumban külön témát indítottunk, ahová várunk minden az oldallal, fórummal kapcsolatos észrevételt, javaslatot. Egyetlen kérésünk, hogy a javaslat azért ne egy félmondat legyen, hanem valamilyen indokolás is legyen hozzá.

A fenti témában beküldött javaslatok mindig válaszolni fogunk, akár elfogadjuk azt, akár nem (az elutasítást tömören indokoljuk is).
A fentieken túl természetesen egyes szerkesztőkkel is kapcsolatba lehet lépni a közzétett e-mail címükre küldött levél keretében, sőt ha egy adott írással támad problémája valakinek érdemes kifejezetten a szerző részére levelet küldeni, mintsem a kommentben beírni azt.