|

HTKA Hírhalom 2012. 52. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

HTKA Hírhalom 52. hét

A belga honvédelmi miniszter jelenlétében az Eurocopter átadta Belgium első NH90 közepes szállítóhelikopterét. Mr Pieter de Crem Franciaországban, a gyártó Marignane-i telephelyén – ahol a helikopterek is készülnek – vette át országa számára az első új helikoptert. Az új szerzemény Beauvechain-be kerül az 1. ezredhez, ahol szállító feladatokra alkalmazzák majd.
Belgium összesen 8 példányt rendelt az európai fejlesztésű forgószárnyasból, 4 példány NH90 TTH konfigurációban kerül a hadsereghez, a fennmaradó 4 pedig a haditengerészetet erősíti majd, NH90 NFH verzióként.

—-

A közös Pápai szállítóezred felállításának dacára a NATO erői továbbra sem rendelkeznek megfelelő szállítókapacitással, ezért a szövetség vezetői úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják az ukrán An-124-100 nehéz teherszállítók bérlésének idejét. A NATO 2006-ban kötötte meg az Antonov és a Volga-Dnyeper cégekkel a SALIS (Strategic Airlift Interim Solution) szerződést, melynek értelmében 6 példányt használ az óriás szállítógépből, évi minimum 2000 repült órával. A 14 NATO országon kívül két partnerország is csatlakozott a programhoz, Finnország és Svédország is kiveszi a részét az évi repült órából. 2006 márciusa óta a gépek 2100 alkalommal repültek a szövetség megbízásából, és ez alatt 120 000 tonna árut szállítottak a világ különböző részeire.
A jelenleg megállapodás 2014. december 31-ig bővíti ki a szerződés érvényességét.

Antonov An-124 a Kennedy Űrközpontban

A Volga-Dnepr Airlines egyik Ruszlánjából a Nemzetközi Űrállomás egyik Japánból érkezett modulját rakodják ki a Kennedy Űrközpontban | Forrás ,

A Pentagon 21 példánnyal bővítette az V-22 tiltrotoros gépek rendelésállományát. A szerződésmódosítás 1,4 milliárd dollárral gazdagítja a Bell-Boeing párost. Az új gyártású példányokon kívül az összeg magában foglalja 22 további helikopter gyártásának előkészítését, melyeket az októberben kezdődő 2014-es költségvetési évben rendelnek meg.

—-

Az internetre kiszivárgott egy kép a Brit Királyi Légierő első RC-135 Rivet Joint (Szegecskötés) elektronikai felderítőgépéről. A RAF 2010 márciusában rendelt 3 példányt az Egyesült Államokból a méregdrágán felújított, majd a költségvetési megszorítás áldozatául esett Nimrod MRA4 típus pótlására. Mivel az Amerikai Légierő az összes példányára hosszú távon is igényt tart, ezért a Nagy-Britanniának készülő példányokat 1964-es gyártású KC-135 Stratotanker-ek átalakításával hozzák létre.
Az új típus a légierő 51. századába kerül, ahol korábban a Nimrod R1-ek üzemeltek. Az első példányt vélhetően a következő év elején veheti át a század, hogy erre felkészüljenek, a jövőbeli személyzetek most tapasztalatszerzés érdekében az USAF 55. ezredének gépein járnak repülésre.

Első brit RC-135 Rivet Joint | Fotó: aviationweek.com

Első brit RC-135 Rivet Joint | Fotó: aviationweek.com ,

A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA – e Defense Security Cooperation Agency) december 21-én terjesztette a Kongresszus elé Törökország azon kérelmét, mely szerint Aim-9X Block II Sidewinder közeli-légiharc rakétákat szereznének be az államoktól a Foreing Military Sales program keretében. A lehetséges szerződés 117 éles, 6 gyakorló és 6 földi oktatási rakéta beszerzését tartalmazná a hozzájuk tartozó kiszolgáló eszközökkel, kiképzéssel, pótalkatrészekkel és logisztikai támogatással, mindez 140 millió zöldhasújába kerülne a török adófizetőknek.

—-

Brazíliában felkészülnek az A-Darter közeli-légiharc rakéta sorozatgyártására. Az új brazil és dél-afrikai fejlesztésű rakétával már teljesítették a tesztprogramot, ennek megfelelően hamarosan megkezdődhet a típus rendszerbe állítása. A Brazil Légierő gépein 2015-től jelenhet meg az új fegyver, az F-X2 program győztese is ezt a típust vetheti majd be a közel merészkedők ellen. A légierő parancsnoksága december 6-án kötött szerződést a Denel-el, mely a fejlesztés oroszlánrészét elvégezte. Az 1,4 millió dolláros megegyezés értelmében Sao Paulo ipari parkjában felkészülnek a rakéta gyártására, mely a San Jose dos Campos cég üzemeiben folyik majd.

A-Darter

A-Darter ,

Megszerezte első exportmegrendelését az orosz Ka-62, az orosz helikopterből a brazil Atlas Táxi Aéreo rendelt 7 példányt, hasonló mennyiségű opcióval. A Kamov-tól szokatlan farokrotoros masinák leszállítását várhatóan 2015 első negyedévében kezdik meg, és vélhetően 2016-ra be is fejezik.
Az Atlas Táxi Aéreo-nak már összegyűlt némi tapasztalata az orosz forgószárnyason üzemeltetése terén, lévén több Mil Mi-171A1 közepes szállítóhelikopter már korábban üzembe állítottak.

—-

Technikai hiba miatt sérült meg az Izraeli Légierő egy F-16 Fighting Falcon gépe. A vadászbombázó egy rutin kiképzőrepülésen vett részt, majd sikeresen leszállt a Ramat David légibázison, ám a baj ezután következett: a pilóta nem tudta időben megállítani a repülőgépet, így az lefutott a pályáról. Személyi sérülésre szerencsére nem került sor, a baleset okaként egy technikai hibát jelöltek meg a légierő szóvivői.

—-

Némileg módosítana a P-8A Poseidon tengeri járőrgépek beszerzésén az Amerikai Haditengerészet. Az eddigi elképzelések szerint évről évre rendelnék meg a típus új példányait, a haditengerészet azonban egy 5 évre szóló szerződést kötne a Boeing-al a típus gyártásáról, mely 2015 és 2019 között 72 gép legyártását foglalná magába. Az elképzelésük szerint a hosszútávú szerződéssel 10 százalékkal csökkenthetnék a beszerzési költségeket, ami több milliárdos beszerzésnél akár százmillió dollárokat is jelenthet.

—-