|

Dél-Korea ismét Global Hawk-ra pályázik

Tavaly októberben írtunk róla, hogy a DSCA (Defense Security Cooperation Agency – Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség) értesítette az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusát Dél-Korea azon szándékáról, miszerint négy darab Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk pilóta nélküli felderítő repülőgépet vásárolnának. A csomagot, mely a gépek mellet a földi irányítórendszereket és egyéb kiegészítőket is tartalmazta, akkor 850 millió dollárra becsülték, az üzlet megköttetése esetén pedig 2015-re datálták a szállítások kezdetét. A tárgyalások azóta nem haladtak túlzottan jó irányba, a hírek szerint Szöul sokallta az UAV-k árát, és más lehetőséget keresett, valamint szóba került egy saját HALE kategóriájú felderítő kifejlesztése is. Most viszont ismét nyilvánosságra került egy DSCA-jelentés, amiben újfent dél-koreai igény kerül kifejezésre az RQ-4 iránt.

A USAF egyik Block 30-as RQ-4B-je |Fotó: Daniel Rosenau, USAF

A USAF egyik Block 30-as RQ-4B-je | Fotó: Daniel Rosenau, USAF ,

Dél-Korea eszerint jelenleg még mindig négy darab, RQ-4B Block 30 verziójú Global Hawk-ra ácsingózik, amikhez rendszeresítenék az EISS (Enhanced Integrated Sensor Suite) szenzorcsomagot, melynek többek között részét képezi szintetikus apertúrájú radar, elektrooptikai és infravörös képalkotó rendszerek, valamint képes mozgó földi célpontok felderítésére és követésére – mindezeket pedig egyetlen központi számítógép koordinálja, és küldi adataikat a parancsnoki központba. A korábbiakhoz képest változást jelent még, hogy Dél-Korea a négy RQ-4B-ért és a hozzájuk tartozó egyéb dolgokért (földi vezérlőközpont, kiértékelő és irányító szoftverek, kiképzés, logisztikai támogatás, stb.) immáron körülbelül 1,2 milliárd dollárt fizetne.

Mivel Dél-Korea számára a saját hírszerző és felderítő képesség kiépítése kiemelten fontos, így valószínű, hogy ezúttal nem fog megbukni a program az anyagiak miatt sem. Szöul célja az, hogy 2015-ig a lehető legnagyobb mértékben függetlenné váljon ezen a téren Washingtontól, amihez elengedhetetlenül szükséges egy ilyen jellegű beruházás.