|

Dél-Korea is a Global Hawk felé kacsintgat

Dél-Korea és északi szomszédja között folyton áll a bál, a köztársaságiak a korábbi incidensek miatt egyre inkább szeretnének belátni az ellenséges ország határai mögé, ehhez megfelelő eszközre van szükségük.

Nem meglepő tehát, ha az Egyesült Államok szövetségeseként egyre komolyabb érdeklődést folytatnak 4 darab Block 30-as verziójú RQ-4 Global Hawk beszerzéséről. Olyannyira, hogy szeptember folyamán a védelmi beszerzésekért és a haditechnikai exportokért felelős DSCA (Defense Security Cooperation Agency) megkereste a Kongresszust, hogy döntsenek a gépek eladásával kapcsolatban.

Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk

A Global Hawk érkezésével Japán stratégiai felderítő képességei jelentősen megnőnek majd. Ráadásul ugyanezen típust az Egyesült Államok is üzemelteti majd a szigetországi támaszpontjairól, így a két flotta kölcsönösen kiegészítheti egymást ,

A 4 darab HALE kategóriájú drón és egy földi kezelőállomás 850 millió dolláros áron kerülne az ázsiai országba. A Northrop Gurmman által gyártott masina első két példányát 2015-ben szállítanák le Dél-koreai Légierő (ROKAF) számára, további két gépet pedig a rákövetkezendő évben vehetnék át.

A típus nem ismeretlen a koreaiak számára, ugyanis az USAF több típusa közül a Global Hawk is állomásozott már a félszigeten. Hamarosan tehát kiderül, hogy engedélyezik-e a típus ázsiai exportját, azonban több mint valószínű, hogy igen, hisz ha a németek is kaphattak belőle, akkor az USA fontos csendes-óceáni szövetségesétől miért tagadnák meg?

7 hozzászólás “Dél-Korea is a Global Hawk felé kacsintgat”