|

Azonos tulajdonrészt szerezhet a német és a francia kormány az EADS-ben

Németország 12 százalékos részesedést szerez az EADS légi- és hadiipari konszernben és Franciaország is ezzel megegyező mértékűre csökkenti 15 százalékos részesedését – írja a német Handelsblatt online kiadása kormányforrásokra hivatkozva.

A 12-12 százalékos német és francia részesedés mellett Spanyolország 5,5 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik majd a konszernben, azaz a tárgyalások várhatóan novemberi lezárása után az EADS közel 30 százaléka állami tulajdonban lesz.

A német kormány korábban nem rendelkezett számottevő részesedéssel az EADS-ban, az Airbus anyavállalatában, német tulajdonban van azonban a részvények 22,45 százaléka, és ugyanennyi, 22,45 százalék francia tulajdonban. A német tulajdonrész a Daimler 15 százalékos, a német tartományi kormányzatok, valamint privát- és tőzsdei bankok konzorciumának 7,5 százalékos üzletrészéből tevődik össze. A 22,45 százalékos francia részesedés a kormány 15 százalékos, és a Lagardére konszern 7,5 százalékos pakettjéből áll.

A német, francia és spanyol alapító tagok az EADS létrehozásakor megállapodtak az ellenséges felvásárlási kísérleteket megakadályozni képes tulajdonosi struktúra fenntartásában.

A Daimler el kívánja adni részesedését az EADS és a brit BAE Systems egyesülésének meghiúsulása miatt. A német kormány a Daimler részesedésének megvásárlásra készül.

A hírek szerint a francia Lagardére konszern is meg kíván válni jövőre EADS-pakettjétől.

Az EADS konzorcium gyártja az Airbus utasszállító és katonai szállító repülőgépeket és az Eurocopter helikoptereket. Az EADS Astrium érdekeltsége műholdakat és űreszközöket, valamint hordozórakétákat gyárt. Az EADS Cassidian érdekeltsége részt vesz egyebek között az Eurofighter Typhoon harci gépek gyártásában is.

Forrás: MTI