|

Kiújultak a harcok a Gázai övezetben

Olvasóink előtt nem ismeretlen, hogy Izrael a napokban megkezdte a Pillar of Cloud hadműveletet, amely során több célpontot is támadás alá vett a Gázai övezetben.

A zsidó állam a támadás egyértelmű okának a Gáza felől érkező, izraeli célpontokra irányított rakétákat nevezte meg. A hadművelet Ahmed al-Dzsabari autójának lebombázásával és így a Hamasz katonai szárnyának lefejezésével kezdődött november 14-én, ezután az izraeli légierő több rakétaállás, Hamászhoz köthető, valamint egyéb célpont bombázásába kezdett. A palesztinok válasza több száz rakéta indítása volt a zsidó területek felé. Úgy tudni ezek leginkább házilag készült lövedékek voltak, azonban néhány, a hírek szerint iráni gyártású Fadzsir-5 rakéta elérte Tel-Avivot is, amire az öbölháború óta nem volt példa. Izrael lakott területeit a Vaskupola légvédelmi rendszer őrzi, azonban a védelem nem százszálékos, így a palesztin mellett akadnak izraeli civil áldozatok is. A konfliktus a továbbiakban még tovább szélesedhet, mivel harmincezer izraeli katonát rendeltek a Gáza határába, emellett immár 75000 tartalékosnak küldték ki a behívókat.

A Vaskupola éles körülmények között a napokban

Egyes források arról is beszámoltak, hogy izraeli oldalon már több gépveszteség is történt: a Hamász katonai szárnya egy izraeli UAV, illetve egy F-16-os lelövését is bejelentette, bár ezeket az Izraeli Légierő cáfolta. Emellett olyan híreket is olvasni, hogy egy Szíria felől érkező bomba több izraeli határőrt is megsebesített a Golán-fennsíkon, bár a támadók pontos kilétét nem tudni.

A kiújult konfliktus egyébként a nemzetközi politikában sem maradt szó nélkül, több ország, köztük leghevesebben Egyiptom és Törökország ítélte el a légicsapásokat, de az Egyesült Államok és több más nyugati ország szerint a zsidó államnak joga van megvédeni magát. A nyilatkozó felek abban viszont egyetértenek, hogy a harcokat minél előbb be kell fejezni és meg kell próbálni békés úton rendezni a nézeteltéréseket.

181 hozzászólás “Kiújultak a harcok a Gázai övezetben”

  1. Még jó hogy cáfolják :D

    Ali egy csúzlíval és egy 10-es csavar anyával lelőtte a szupergépet :D

    Akkor holnap után kezdődik a banzáj. Az a baj ezel a palesztin zsidó harcokal hogy olyan mint Dávid vs. Góliát harca, csak itt mindig Dávid szív.

    És főleg a civilek. Ma hajnalban az izraeliek benézték és egy fél családot kinyirtak. Köztük 3 vagy 4 gyereket. Ennyit a nagy preciziós fegyverekről.

    Az ilyeneket falhoz állítanám aztán egy fűrészel elkezdeném feldarabólni legyen az zsidó vagy arab

  2. „A tájékoztatás szerint az izraeli vezetés üzenetet küldött Egyiptomba arról, hogy ha 36 órán belül nem állapodnak meg a tűzszünet feltételeiről, akkor kiszélesítik a (jelenleg folyó) izraeli hadműveletet. A Hamasz követelései és az Izrael által támasztott feltételek közötti eltérés nem nagy – állították a rádióban. ” – most a blokád feloldása és az ENSZ által kijelölt paleszin határok elfogadása az az apróság, ami az eltérés a kettő között?

  3. „És főleg a civilek. Ma hajnalban az izraeliek benézték és egy fél családot kinyirtak. Köztük 3 vagy 4 gyereket. Ennyit a nagy preciziós fegyverekről.”

    Ezzel gyakorolnak nyomást a Hamaszra. Minnél tobb civil áldozat (no, gyerek) annal hamarább fogja a Hamasz elfogadni a tuzszunetet. ˇigy volt ez 2008-ban is.

  4. OFF:
    A neten található Irán elleni légicsapás lehetséges útvonalatit elnézve csak én látom úgy, hogy mostanában erre nem kerül(het) sor mert nincs ahol odarepülni?
    http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2012/08/Israeli%20Air%20Force%20Strike%20Routes.jpg
    http://www.yalibnan.com/wp-content/uploads/2012/02/israel-iran-attack-possible-routes.jpg
    http://4.bp.blogspot.com/-hmA9QJ5fX9s/T1bJ4ywGtKI/AAAAAAAAAEc/MVnPfbVJ9Fk/s1600/Israel+attack+routes+to+Iran.jpg

  5. Boki

    De ezzel maguk ellen hajtják a vizet. Mert hiába támogatják a nyugati kotrmányok Izraelt ha a közvélemény a nagy civil áldozatok miat nyomást gyakorolhatnak a kormányokra. És ugye tudjuk hogy a nyugati társadalom nem szerese a mészárlásokat hacsak nem ők csinálik :)

  6. rico

    És ez még csak a kezdet, ha beindul a szárazfoldi offenzíva, akkor tobb száz civil halott lesz(mert a pallesztinok nem tudnak hová elbujni, nincsenek foldalatti búvohelyek)Igen akkor a kozvélemény ( a nyugati is) Izrael ellen fordul. De hát Izraelben választások lesznek Netanjahu bemutatja, hogy o „macho” aki képes megvédeni Izraelt a gonosz Hamasztól.

  7. Kína úgy tűnik, a palesztinok oldalán van pillanatnyilag:
    „Chinese foreign ministery spokewoman Hua Chunying says that China supports the Arab countries’ position on Palestine:

    China supports Arab countries’ position on the
    Palestine issue, and appreciates and supports the proactive
    efforts of Egypt and other countries and the Arab League to
    improve the present situation.

    We strongly urge relevant
    parties, especially Israel, to maintain maximum restraint
    and cease fire as soon as possible.”

  8. A lakott területen kívül csapódó rakétákra nem megy rá. Igazából Dimona környékén 90% környékén van a találat Beer-Sheba környékén is magas a találati arány. A többi „kistelepülés” nincs annyira megerősítve, vannak olyan területek, ahol csak 20%-os.

  9. „Azt beleszámolták szerintetek, hogy az Iron csak azokat a célokat támadja amik lakott területre eshetnek? Tudomásom szerint a nem fenyegető rakétákat hagyja becsapódni” – Jeruzsálem meg Tel Aviv nem annyira lakatlan :)

  10. „Ha kellett volna a franciáknak németeknek Kínának vagy az oroszoknak akkor előbb utóbb ők is kifejlesztettek volna hasonlót.”

    Próbálná meg ezt vki fentiekkel pl Kínával eljátszani, olyan maflást kapna a fal adná a másikat. Persze 50esével lövöldöznek át rakétákat Kína területére hónapokon keresztül, mert az xyz éve megszált vmi területet.

  11. Pocok75 – „nagy” hatótávolságú rakétáik (fajr-5 –> 75km) nem volt túl sok kilőve, az említett két város ellen meg főleg ezeket vagy csak ezeket használták. Szóval minden találat elég nagy százaléknak számít.

  12. Én nem temetném az Iron Dome-ot. Nincsenek pontos adataink sem arról hogy hány rakétát indítottak, sem arról hogy ebből hányat löttek le. A másik dolog, hogy azt sem tudjuk pontosan hány célt dobott el a rendszer azért mert eleve lakatlan terület felé repült.

  13. Lenne egy kérdésem? A Hamasznak nincsenek légelhárító rakétai? Például Igla?

    Am Gázát úgy kéne átalakítani, mint anno Berlin-t, rengetes RPG-s géppuskás ürgét, IED-ek tucatjait elrejteni mindenhova, az utcákat úgy lezárni, hogy a tankok csak szűk kis utcákon haladhassanak és itt elvesznének a tank nyújtotta előnyök. Sebezhetővé válnának a Merkavák. Hátha 4-5 vagy akár több Merkava elvesztése elvenné Izrael kedvét a keménykedéstől.

    Vagy ez a mai modern hadviselésben már nem működne?

  14. A Hamasz hivatalosan nem rendelkezik légvédelmi fegyverzettel. Persze feketén kerülhettek be MANPAD eszközök , de sok értelme nincs a dolognak mert az IAF eleve számol a veszéllyel így a repülési profiltz is ahhoz igazítják. Csak megjegyzem hogy még az El-Al gépein is megtalálhatok az önvédelmi rendszerek…

  15. dudi

    Most őszintén, ha annyira frankó a Moszad akkor tudnia kéne mely célpontokat kell likvidálni. Vagy egy Kórház,családi ház, iskola vagy lakóház mióta katonai célpont??? Fura hogy a Hamassz katonát alig gyilkolják de a gyerekek és nők a halotak többsége.

    Ezzel csak maguk alatt vágják a fát (már bocs) de ezzel csak jobban fel hergelik az arabokat. És hiába van Izraelnek Atom bombálya egy olyan nép ellen akik inkább magukra kötnek 40 kiló C4-et és be gyalogolnak velle akárhová és ott had szóljon a rock.

    És még egy baj van de ez inkább a hazai média rossz oldala. Túll egyoldalú a tályékoztatás.

    Igaz mind 2 oldalon nagy a civil áldozat de palesztin oldalon rengeteg. Ma láttam olyan képeket hogy meglett ember létemre majdnem elsírtam magam.

  16. @mijki

    A Hamaszosok értenek viszonylag ahhoz, amit csinálnak, valószínűleg pont ezen dolgoznak éppen. Csak eléggé limitáltak az erőforrásaik, illetve ott van az a fenyegetés is, hogy ha a harcálláspont a levegőből láthatóvá válik, rögtön jön rájuk a légicsapás.

    Ebben a konfliktusban mindkét fél sokadszor játssza el ugyanazt a szerepet. Hacsak nem sikerült fű alatt (és ebben az esetben az a bizonyos fű az egyiptomi-gázai határvonalon nő) jelentősebb mennyiségű modern páncéltörő rakétát becsempészni, nem valószínű, hogy komoly meglepetést tudnának okozni az Izraelieknek. A Tel-avivba becsapodó rakéták viszont tényleg nem voltak szokványosak, szóval ennek fennállhat az esélye, bár én inkább még mindig azt mondanám, hogy nem lesz komolyabb meglepetés, és egyszámjegyű marad az elvesztett harckocsik száma.

    Bevonulás pedig lesz, kizárt, hogy a Hamasz abbahagyja a rakétázás, és az is, hogy erre válaszul Izrael ne hatoljon be.

    Az Iron Dome nagy tesztje ez a konfliktus, és egyelőre úgy tűnik, elég jól működik, mert az nem valószínű, hogy a Hamasz eddig sem kifejezetten jó célzási statisztikái romlottak volna az eddigiekhez képest. Kár, hogy nincs olyan falu, ahova amerikai, illetve orosz védelmi rendszereket telepítettek, érdekes lenne összehasonlítani a kapott eredményeket. Egy Pantsir továbbfejlesztve pl. elég jól teljesíthetne szerintem.

    @GrGly, egy apró pontosítás, 75 000 behívására kaptak engedélyt a parlamenttől, viszont még nem hívtak be csak ~30 ezret. A feleslegesen behívott tartalékos ugyanis elég drága, és mint tudjuk, ők szeretik a pénzt:)

  17. „A Hamasz hivatalosan nem rendelkezik légvédelmi fegyverzettel. Persze feketén kerülhettek be MANPAD eszközök , de sok értelme nincs a dolognak mert az IAF eleve számol a veszéllyel így a repülési profiltz is ahhoz igazítják. Csak megjegyzem hogy még az El-Al gépein is megtalálhatok az önvédelmi rendszerek…”

    A Hamasznak van már SA24-ese is, nemrég lőttek vele AH-64-esre. Az El Al gépein még nincs elhárító rendszer, de lesz.

  18. „Túll egyoldalú a tályékoztatás.”

    Az igen:)

    Hamasz katonákra azért nem lehet légicsapást mérni, mert ebben a formában nem léteznek. Nem egy reguláris hadsereg küzd egy reguláris hadsereggel. Az IDF-el ellentétben a Hamasznak nincsenek bázisai, repterei, kikötői amiket lehet civil áldozatok nélkül támadni. Régebben egyébként volt reptér, vasút és kikötő, szét is lettek bombázva sajnos mind.

    Kb. úgy képzeld el a Hamaszt, mint egy pártot, ami a politikai szereplőn kívül egyben egy civil szervezet, és egy erőszakszervezet is egyben, és a különböző részek között személyi összefonódások is vannak. Ebből a jellegből kifolyólag nagyon nehéz megkülönböztetni a civileket és nem civileket. Aki kimegy a piacra felrobbantani az ott vásárlókat, az nyilván nem civil. Viszont, előtte két órával amikor éppen elbúcsúzott otthon a családjától mielőtt a három utcával arrébb lévő lakóház földszintjén működő Hamasz központban felvette volna a robbanó mellényt, még az volt, nem?

  19. Drága Kolombusz :)

    Ha látod honnan lőnek nem oda tűzelsz? Am ha már magára köti az a sok sz…t lehet azért teszi mert már nincs kitől elbúcsuznia. Én is ezt tenném ha a helyükben lennék.

    De mért nem lehetne Civil? Nem kell ahoz katonának lenni hogy fegyverem legyen nem? :D

  20. De mért nem lehetne Civil? Nem kell ahoz katonának lenni hogy fegyverem legyen nem? :D

    No pont emiatt van az, hogy a légicsapások jelentősebb civil áldozattal járnak, mert a fegyveres-ellenséges civilt a nemfegyveres civiltől, és pláne a fegyveres-de-nem-ellenséges-csak-ha-a-birtokát-háborgatják civiltől sokkal nehezebb megkülönböztetni, mint a katonai bázist a lakóteleptől.

  21. Ok, bocsi.

    Úgy tűnik igen. Ugyanakkor izraeli szemmel nézve azok az „ő” civileik, akik pedig a rakéták és merényletek által veszélyeztetve vannak, azok a „mi” civileink. És mint ahogy az a Gilad Salit-os fogolycseréből is látszik (1000+ palesztin elengedése cserébe 1 izraeliért), Izrael számára következetesen a saját ember jóval többet ér a többi ország embereinél.

    Az, hogy ez mennyire helyes gondolkodás, vagy sem, egy másik kérdés.

  22. Az hogy van pár Iglájuk nem jelenti hogy hivatalosan birtokolják azokat. A másik dolog ezekkel az eszközökkel , hogy eléggé érzékeny cuccok, amik kényesek a tárolás körülményeire (mint minden modern rakéta) szóval a hatékonyságuk is eléggé kérdéses, mivel sejtéseink sincsenek arról hogy honnan szerezték be , ott mennyi időt állt stb…

    http://www.timesofisrael.com/israels-passenger-planes-to-get-new-missile-defense-system/

    Az egyik külföldi spotteroldalon láttam amúgy olyan fotót ahol egy El-Al gépen voltak láthatóak rakétaindítást érzékelő szenzorok.

  23. Abban igazat adok , hogy mindenkinek a sajátjai a legfontosabbak , de ha már sajnos így alakult , azért ekkora techinaki fölénnyel nem kéne ilyen „hentes” munkát végezni . A 2008 as dolgoknak is azt hiszem az egyik oldal vesztesége 10 alatt maradt a másik meg 1500 ra rugott . ( Ha jol emlékszem a fele civil volt )

  24. http://jets.hu/news?id=253 Ebben a cikben van szó a C-Music rendszerről, amely az El Al gépein lesz. Egyelőre csak egy 767-esre szerelték fel nem állandó jelleggel kísérleti célokra, a többi gépen még nncs. Ha van fotó, nagyon kíváncsi lennék rá.

    „Az hogy van pár Iglájuk nem jelenti hogy hivatalosan birtokolják azokat. ” Ezt nem értem. Van nekik, lövöldöznek vele, csak nincs papírjuk róla? Nem mindegy?

  25. Igen, és sajnos valószínűleg ez most is így lesz.

    És minden ilyen akció tovább radikalizálja a gázaiakat, hiszen 1500 áldozat esetén még pár 10ezer olyan ember lesz, akinek a rokonát az izraeli hadsereg ölte meg, és ezért bosszút fogad.

    És pont ezért, ahogy jelenleg zajlanak ott a dolgok, úgy biztosan nem lesz vége soha a konfliktusnak.

    Fejleszteni kéne, munkahelyeket teremteni az övezetben, megélhetési lehetőségeket, alternatívát az erőszak helyett, mert amíg 70-80%-os munkanélküliség mellett ennyi ember van összezsúfolva egy helyre, nem fog változni semmi. Ez Izrael felelőssége, hiszen ő az erősebb fél.

    Mint ahogy a másik oldalról pedig fel kéne fogni, hogy az Arafati úton való továbbhaladás jelentheti a normális életkörülmények, és a függetlenség elérését, nem pedig a Hamasz által képviselt dzsihadista megoldás.

    Volt ilyen próbálkozás, elég jól is működött, viszont az utóbbi időben mindkét terület az ellenkező irányba szavazott, szóval úgy tűnik nem a megoldást keresik, vagy nem ez a legfontosabb szempont számukra.

  26. Minden esetre az Izraeli költségvetés romokban volt és romokban lesz, ugy hogy a részvényeseket újabb befizetésre kell kérni ha igy folytatódik. A kérdés hogy ez is USA pénzből megy mert azt hiszem az már nem fér bele barackos elnök költségvetésébe. Nem azért mondom van valakinek fogalma a vasdóm mennyi rakétát pazarolt el és ez mennyibe került. HA a palesztinok 250 rakétáját lelőtték nem számítva hogy esetleg egyre kettőt pazaroltak akkor talán ki lehet számítani mibe is van a buli eddig. És még csak az elején vagyunk. És mennyi rakéta lehet még raktáron? mert ez nem kis mennyiség akkor lassan hiány fog lenni . Ezért pedig felelni kell valakinek, márpedig ezt a balhét az izraeli kormány provokálta ki. Lehet hogy a fagyi visszanyal. Ezt hogy ezt el lehessen kussolni csak a tűzszünettel lehet elkerülni. Én azt mondom, közel a tűzszünet.

  27. Kolombusz

    „Úgy tűnik igen. Ugyanakkor izraeli szemmel nézve azok az “ő” civileik, akik pedig a rakéták és merényletek által veszélyeztetve vannak, azok a “mi” civileink. És mint ahogy az a Gilad Salit-os fogolycseréből is látszik (1000+ palesztin elengedése cserébe 1 izraeliért), Izrael számára következetesen a saját ember jóval többet ér a többi ország embereinél.

    Az, hogy ez mennyire helyes gondolkodás, vagy sem, egy másik kérdés.”

    Ebbe inkább már ne menjünk belle mert akkor már faji kérdések vetödnének fell.

    :)

  28. http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_israel

    Nagyon azért ne féltsük a gazdaságukat, 2011-ben 4.8%-al növekedtek, amiről még Gyurika se nagyon mer álmodni itthon, ráadásul pozitív az ÁHT, alacsony az infláció, és még a népesség növekedése is pozitív. Arról már nem is beszélve, hogy a /fő gdp mennyivel magasabb.
    Aggodalomra legfeljebb a viszonylag magas államadósság (bár a mienknél még mindig kisebb) és a negatív külkereskedelmi mérleg adhat, de egyik sem tűnik súlyosnak egyelőre.

    Arról nem is beszélve, hogy hazai rakétákat használnak, tehát nem az országból talicskázzák ki a pénzt, hanem a saját magánszektorukba, ahonnét egy jelentős része visszajön adóként, egy megint másik része pedig a hadseregnek fontos k+f tevékenységekre megy el, és csak a harmadik rész landol, az egyébként szintén hazai munkavállalók és tulajdonosok zsebében. Hát igen, szép is az, amikor valakinek van normál hazai ipara.

  29. commandante: 2008-ban pont az volt a baj, hogy a politika a légierőre tette mindenét fel, hogy ők majd megoldják a rakétafenyegetettség problémáját. Nem oldották meg, a szárazföldi csapatokat pedig későn vetették be. Akkor a Hamasz kitűnő stratégiát folytatott, szerintem most is hasonló elvek alapján próbálnak minél több borsót törni az IDF orra alá.
    Nem különben a Hamasz – mint iráni szatellit-szervezet – az IDF lekötésére és nemzetközi elszigetelésére tett erőfeszítései is sikeresek lehetnek, ezáltal akár az iráni támadás esélyét csökkentve.

  30. Egyszerű lenne a dolog.

    Izraelnek a Sínai vagyis a nyugati részt átt kéne paszolni a Palesztinoknak. Csak sajna a palesztinok nem hagynák ezt a dolgot mivel rengeteg szent helyük van a keleti részen, és persze a víz és infrastruktúra is ott van.

    Kolombusz.

    Hogy teremtsenek munkahelyeket ha egy zsák cementet nem lehet bevinni Gázába? Lehetne sok mindent csinálni a palesztinoknak de alapvető dolgok nélkül nem fog menni. Pl míg egy Izraeli napi (mondjuk) 40L vazet asznál addig egy Palesztin csak 10L-t. És míg ilyen nagy külömbségek lesznek ember és ember közt adig rugdosák majd egymást.

  31. @rico,

    Nem feltétlenül, neked hasonló helyzetben nem lennének fontosabbak a megvédendő magyarok?

    Az amerikaiak és britek „War on terror” koncepciója azt bizonyítja, hogy ők is hasonlóan gondolkoznak 911 és a londoni metró után.
    Az oroszok grúziai kalandjából is ez olvasható ki valamennyire, bár náluk azért volt pár akció, ahol ez ennyire nem volt egyértelmű (pl. a színházas túszejtős, ahol sikerült több civilt megölniük a „mentő” akcióval, mint támadót).
    Magyar múltból most hirtelen nem tudok példát hozni, de az izraeli szemlélet korántsem egyedülálló.

  32. Kolombusz

    Már hogyne lennének azok. De tegyük fell most mi elkezdjük gyilkolni a Szlovák kisebbséget. Mit szolnának hozzá a nagyok? Pedig tegyük fel mindenki tudja hogy „Teroristák”.

    Akkora csinadrata lenne körölötünk hogy Kuba elleni szankciók pitik lennének.

    Van egy nemzet mely már lassan 70 éve ezt teszi és mit teszünk? Pártóljuk öket, biztatjuk öket. Na mondtam ne menjünk belle :D

  33. Nos azért nem szabad elfelejteni az Izraeli polgárok jó része nagyon elégedetlen volt még nyáron, és nem tudom most mitől élnének jobban. Úgy hogy nem kolbászból van a kerítés ott sem. Azért ez a kis megmozdulás sok pénzbe fog kerülni és nem tudni mi lesz a vége. Továbbra is azt mondom nem fog ez hónapokig tartani. Arra is emlékezni kell hogy a pár évvel előtti akció hogy végződött. Azt kéne tudni hogy páncélelhárító eszközzel hogy állak a gázaik. Irán gyárt kornetet, és azt az érdekes alakú RPG-t is aminek baromi nagy dupla töltetű feje van. Tehát nem éppen a pincében gyártott palesztin verzió van csak a kezükben mint régen.

  34. „Kolombusz.

    Hogy teremtsenek munkahelyeket ha egy zsák cementet nem lehet bevinni Gázába? Lehetne sok mindent csinálni a palesztinoknak de alapvető dolgok nélkül nem fog menni. Pl míg egy Izraeli napi (mondjuk) 40L vazet asznál addig egy Palesztin csak 10L-t. És míg ilyen nagy külömbségek lesznek ember és ember közt adig rugdosák majd egymást.”

    Rico, ha visszaolvasol, ebben egyetértünk.

    Azt írtam, hogy ez Izrael felelőssége. Nekik kell lehetővé tenni, hogy legyen más alternatíva, és normál megélhetési lehetőség a gázai övezet lakóinak, hiszen ők határozzák meg a feltételeiket. Régen az izraeli telepek voltak a legnagyobb munkaadói az övezeteknek, de megszüntették őket, többek közt a Hamasz nyomására. Volt kikötő, reptér, vasút, de Izrael szerint fegyvercsempészésre lettek használva, ezért porig bombázták. Lehetne olyan megoldást találni, ami mindkét félnek jobb a mostaninál pl. ellenőrzött kikötő, reptér, vagy vasút, fegyvergyártásra nem felhasználható ipari fejlesztések, etc., de jelenleg egyik oldalról sem ebbe az irányba mennek a dolgok a Gázai Övezetben.

    Mehetett be cement, lett belőle csempészalagút meg bunker, és most nem mehet be cement. De ha lenne rá szándék, ezt is át lehetne hidalni, ha pl. egyes projektekre lenne kiutalva, vagy ellenőrizve lenne a kivitelezés. Csak nincs.

    Ezért is mondom, hogy kettőn áll a vásár, de mindkettő nép a másik irányba szavazott.

    Ellenben a PLO által irányított területeken ehhez képest viszonylag jól mennek a dolgok, bár még nagy különbségek vannak, a 40 liter 10 liter példa ott igaz (Gázában szerintem meg se közelíti sajnos a 10 litert).

  35. „Hogy teremtsenek munkahelyeket” Teremtettek, az Izraelieknek gondjuk volt rá az előző cshipuhban hogy azokat lőjék szét elsőre. Pedig uniós pénz is volt benn. Észre kéne venni hogy nem érdeke Izraelnek egy jól prosperáló Palesztina. Olcsó munkaerő szinte ingyen. Ez kell. Meg aztán ugrana a támogatás.

  36. comandante

    Magadnak mondasz ellent.

    Ha Izraelnek az olcsó munkaerő miatt csinálná az egészet, akkor teremtenének munkahelyeket a Gázai Övezetben, hiszen csak úgy tudják ezt kihasználni. Most viszont nem teremtenek, hiszen 80% körüli a munkanélküliség, és a maradékot is kb. a mezőgazdaság teszi ki egy-két kivételtől eltekintve.

  37. A linkelt cikkben kicsit másképp látják az izraeli „sikertelenséget”. Sajnos mi nem látjuk az igazságot. Az biztos, hogy Izrael az egyik vezető nemzet a radar- és rakéta technológiában, főleg a kutatás-fejlesztés területén. A palesztinok is valószínű fejlődtek, főleg Irán által. Macska – egér játék.

  38. Nem is hívták be az összeset. Így spóroltak néhány rakétára valót :-)

    A háború az egy költséges játék. Az olyan kis országok, nemzetek, mint Izrael nagyon érzékenyek a humán veszteségekre (na nem a palesztinra) és minden pénzt megér nekik, ha ez a védelem ára. A másik a lélektani hadviselés szempontjából is meghatározó lehet, hogy meg tudja védeni magát bármi ellen.

  39. A behívottak egyre jobban be vannak pöccenve hogy behívták őket a semmiért és még a családjuk se látogathatja meg őket… Úgyhogy valamit lépni kell a fejeseknek vagy hazaengedni őket vagy csatába küldeni mert ezt nemigen húzhatják tovább.
    http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4308564,00.html
    Amúgy érdemes héberre fordítani googleval és keresgélni (föleg a harcjárművek állapota elkeserítő de komolyan a nagyrészük totál leharcolt.)
    650 kilőtt rakétából 200 at kapott el a vas kupola a hír végén (tudom csak lakott területre csapódókat szedi le de nem én írtam a cikket ) http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4306928,00.html
    (ez mondjuk szombati hír.

    ez is érdekes
    http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4308683,00.html

    és ez is http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4308366,00.html

  40. azon kívül, hogy a héber sem az angol, sem a magyar nyelvtannal nem igazán kompatibilis a google fordító szerint, sok minden nem jött át a cikkekből, mert fordítás függően elég máshogy értelmezhetőek. Na majd esetleg sulyid kolléga.

  41. Ennyit arról,hogy milyen motiváltak az izraeli katonák…Már 2008-ban kiderült,hogy ez az izraeli haderő már csak árnyéka annak ami pár évtizede volt(és itt nem a haditechnika számára vagy minőségére gondolok mert az arabok párszor bemutatták,hogy az szert sem ér a katona nélkül).

  42. dudi

    „Ennyit arról,hogy milyen motiváltak az izraeli katonák…”

    Legyünk őszinték, azért szeretnénk, ha a magyar katonák csak legalább fele ilyen motiváltak, képzettek és tapasztaltak lennének. Szerintem te tudod, miről beszélek.

  43. comandante

    Csak egy kérdés, szerinted a szíriai légierő mit tud tenni? Akár teljesen bedurvulhat, akkor sem jelent nagy veszélyt, a kőkorszaki gépeivel, főleg nem az izraeli légierőre. Legfeljebb a homokba csapódik egy két Mig. Csak megy a keménykedés, a légierejük semmit nem képes tenni ellenük.
    Egy másik gondolat, komolyan elhiszitek, hogy Izraelnek nincs elég felhalmozott hadianyaga? Készültek ők, és a tuti megkaptak mindent már jóval a buli előtt. Ami érthető is, mindenki a saját szövetségeseit támogatja, ahogy lehet. (Ismerős: Vietnám-Szovjetunió)
    Mindenki csak találgat, a sakkjátszma meg megy a háttérben, aminek az egyik fő célja az ellenség megtévesztése, ilyen egyszerű. Véleményem szerint tudják mit csinálnak, ami a számunkra a leglényegesebb, hogy ez a konfliktus ne terjedjen át Európára és a világ más részeire.

  44. rpeter

    Szerintem motivációval nincs nagy gond , hiszen a 80-as évek ezközeivel kell megállni a helyüket 2012-ben . Ha ez nem elhívatottság akkor semmi sem az . Úgy gondolom képzetséggel se lehet olyan nagy probléma mert akkor nem lehetnénk ott ahol a többiek lassan 10 éve .(Nem hiszem , hogy csak azért mert NATO tag valaki és nem rendelkezik megfelelő tudással oda mehetne ) . Tapasztalat? Na ebben egyetértünk de nem 100%-ban , és döntse el mindenki hogy ez jó nekünk vagy nem . („Klaszikus” értelemben hadban áll valakivel az ország vagy nem )

  45. „Szerintem motivációval nincs nagy gond , hiszen a 80-as évek ezközeivel kell megállni a helyüket 2012-ben . Ha ez nem elhívatottság akkor semmi sem az .”

    Egyrészt hol állják meg a helyüket… mert amíg nem tör ránk senki ezt nehéz igazolni. Másrészt, hogy alapban 70-80.000Ftért. Lehet erre sok mindent mondani de hosszú távon ez bizony csúnyán morál romboló.

    C: Szír rezsimnek most az utolsó ami kéne, hogy megnyiljon egy újabb front akárkivel.

    szitya hszéről meg annyit, hogy ha jól emlékszem főiskola mellett évi 1.5hónapot évente katonáskodással töltenek Izraelben. Ezek után megmosolyogni való a „haza akarnak menni”. És persze én is akarok.

  46. karesz

    Nézd a katona azzal harcol amit a politika biztosít. A technikának csak kis szerepe van a motiválásban. Ha valakiben nincs késztetés, abban nem is lesz soha. A mai világban a pénznek van súlya, de ennyi. Van alapom összehasonlítani a magyar honvédség állományát más hadseregben szolgáló emberek hozzáállásával. Nem azt akarom mondani, hogy nem jó, de azért a nagy többség azért lett katona nálunk, mert nem volt más lehetősége. A felkészültség, hála isten egyre jobb, sőt közép európai szempontból erősnek mondható. Elég néha körülnézni egy laktanyában, hát jobb nem feszegetni a látott képet, persze ez nem mindenkire igaz, ismerek olyan magyar katonákat, akikre büszke lehet a nemzet. De még az ő állításuk szerint is a többség hagy kívánnivalót maga után mind hozzáállás mind motiváció terén, és sajnos nagy igazság az, hogy valakivel bármit csinálsz a nem sokat fog változni a hozzáállása.

  47. rpeter

    Én se azokról beszélek akik egy , másfél év után otthagyják (bár őket is megértem valamiből „élni” kell , ezt nem vetheti senki a szemükre ) . Hanem azokról akik minden nehézség és hiányosság ellenére ( legyen az pénz vagy felszerelés ) odaállnak és végzik a dolgukat becsülettel , tisztességgel .

  48. molni, meglátjuk! :)

    Teljesen egyetértek azzal amit írtál! Meglátjuk.

    De legalább ez a Vaskupolás cikkük már nem annyira bulváros, hogy finoman fogalmazzak. Emésztgetőnek, emészthető egy haditechnikában járatlan embernek is.

  49. molnibalage szerint: 2012. november 20. kedd @ 15:46

    Molni, ne legyél naiv! Attól még hogy mindenhová belinkeled (pl. legutóbb a HM Fészbuk oldalán láttalak), nem fogja mindenki elolvasni és/vagy megérteni, megjegyezni. Akit érdekel annyira a téma hogy egy fél képernyőnél hosszabb szöveget elolvasson róla, az eleve nem ír olyan hülyeségeket, mint az index cikk.

  50. rpeter

    A képzettség és tapasztalat ok(bár ne saját földön vagy a környéken szerezzünk tapasztalatot),abban igazad van de a motivációban szerintem nincs mert az,hogy két nap után sírnak nekem a motiváció hiányát jelent.

    karesz

    Hogy egy klasszikust idézzek:”Igazából egy nagy dilemmában vagyok,hogy ez két nem vagy csak egy?”

    Fade

    Igazad van!!

  51. Nos én nem vagyok annyira biztos a vaskupola sikerében. Rengeteg a becsapódás, még úgy is hogy volt elfogás. A törmelék is leesik és szép kis károkat okoz.Rengeteg képet lehet látni a becsapódások eredményeiről. Volt egy olyan kép ahol az ütegtől pár száz méterre álló házba éppen becsapódik a lövedék. Nos szerintem az Izraeli vezetés elkalibrálta magát, most már nem először, és politikai balfogást is sikerült elérni. Egy ember kivégzése nem ért meg ennyit egyszerűen. Ráadásul ez a juj benyomulunk sem biztos hogy olyan zökkenőmentes lenne. Meg mondtam itt béke lesz nemsokára. Így már nem buli a háború, hogy vissza is lőnek, és a védekezés ennyibe kerül. A kérdésem az hogy a lövedék anyaga mennyire befolyásolja vajon a detektálást. Tehát azt hogy fémből van vagy üvegszálból készül a test, vagy hogy egy nagyobb hatótávolság esetén a már kiégett és lehűlt lövedék ballisztikus pályán esetleg kevésbé detektálható?

  52. c: Neked vessző paripáddá vált ez a vaskupola szar. És ha azt nézzük az is novemberig kicsit több mint 1év az első felállítása óta csak ~400-500 rakétát szedett le és tök igazad van ennél messze több becsapodott Sderot, Askhelon, Ashdod, Ofakim…ba. De az egész rendszer kiépítés alatt, SW ügyileg béta állapotban…

  53. Nagy sírás lenne akkor. Ez a gyenge buszrobbantás csak figyelmeztetés volt. Eddig mindenki csinálja a betanult szerepét. Izrael bombáz, a Hamasz katyusázik, aztán lemegy a választás, és 4 évig megint nyugi lessz.

  54. En ezt igy latom:
    Izrael szeretne Iranal foglalkozni. De pilanatnyilag olyan mint egy bokszolo akinek az egyik szeme be van kotve es se nem erzi magat biztonsagban hogy tamadjon se nem bir olyanokat utni amekorakat akar. A kotes a szemin a palesztina es a hezbolah. Adig nem birja megtamadni irant amedig a kozvetlen kozeliben vannak terorista csoportok. Mert azok egy Irani tamadas eseten megtamadhasak Izraelt.
    Nezzuk meg az esemenyeket, megtamadtak egy csomo hamasz tisztviselot, egy nagyobb vezerjuket meg is oltek. Egy ilyen tamadast nem 3 nap alat lehet kitervezni. Azokat az embereket meg kellet talalni, azutan meg kellet talalni hol tartoszkodnak, mien idoben hol vannak es stb. Ilyesmi nem 2 napig tart. Es nem egy ilyen cel volt hanem par szaz. Ez az Egesz tervezve volt Izraeltol. Miuta halgasuk hogy lonek rajuk? es nem tetek?
    -semmit. Miert most tamadtak le a gaza-t? Mert most felel meg nekik!
    Szerintem, nemsokara lathatunk egy hasonlo akciot a hezbolah csoportjai ellen is…majd lesz valami kifogas. Kulonosen ha hezbolah lesz olyen hulye hogy elsore lol izraelra.

    Ez a vas domos dolgog jo hot az izrael elensegeinek is, mostmar tobbet tudnak rola, menyire hatekony es stb. +Ki tudja mekorak az Izrael keszletei ebbol a raketabol? Lehet mostmar nincs is nagyon sok beloluk.
    Valaki emlitete sziriat is, hat azok igy is nagy gubancban vannak. Nem felel meg nekik meg egy haboru es meg egy elenseg.
    Kul csinaltam egy kis oszefoglalot sziriarol, akit erdekli, elolvashasa itt:http://hunforum.com/viewtopic.php?f=42&t=1086

  55. altx szerint:
    2012. november 21. szerda @ 17:47

    Ez így igaz, a nyugati „pénzsegély” tarja Egyiptomot életben. Ha megtámadják Izraelt, elveszik ezt az évi több milliárdos segélyt és Egyiptom azonnal bereccsen. Nem tudnának háborúzni.

  56. Sajnos erre nem vennék mérget. Az arab tavasz nem igazán úgy sült el ahogy azt gondolták nyugaton. Bebizonyosodott hogy azok a csúnya diktátorok mégsem voltak olyan rosszak, mert legalább rendet tartottak. Egyiptomban jelenleg a Muzulmán Testvériség kezében van a hatalom akik jóval kevésbé megbízhatóak és kezelhetőek mint Mubarak rezsimje volt. Előbb vagy utóbb, de ennek Valaki meg fogja inni a levét…

  57. Üdvözletem Mindenkinek.

    Ma estére van egy apró jó hírem:
    http://www.hirado.hu/Hirek/2012/11/21/18/Gazai_konfliktus_tuzszunetet_jelentett_be_Kairo.aspx
    Ma este 8.00-tól tűzszünet. Drukkolok, mert ez időt jelent. Aki időt nyer az életet nyer.

    Közben azért szembe jutott valami:

    Izrael tűzszünetet kötött a Hamasszal. A hadművelet nem érte el a hivatalosan deklarált izraeli célokat jelen időpontig.
    Akkor Izrael – elsöprő technológiai és pénzügyi fölényének ellenére – miért áll meg nemhogy félúton, de már az elején és egyezkedik tűzszünetről egy a Nyugat szemében terrorista szervezettel?
    Tény, a Hamasz nyugati mércével mérve egy teljesen demokratikusan választott terrorista szervezet.
    (Újabb logikai paradoxon, melyet szimplán a legalizált politikai magyarázatok és a valóság közötti jelentős eltérés generál.)
    A két fél elfogadta egymás tűzszüneti feltételeit. „Az erőssel alkudoznak, a gyengének parancsolnak” – mondotta egykoron Clausewitz, a nyugati világ egyik autentikus katonai gondolkodója.
    A helyzet a következő: Izrael tárgyalni kényszerül.
    Természetesen nem a Hamasz brutális katonai ereje miatt, ez is egyértelmű. A gond az, hogy már London is kénytelen volt szólni: egy szárazföldi hadműveletet nem lehet letolni a világ torkán, a szimpátia nyugaton is erősen csökken. A világ többi része Ázsiától Dél-Amerikáig már letette a voksát, ami nem Izrael mellett szólt. Az USA és GB már nem teheti meg, hogy figyelmen kívül hagyja ezt. Ellenkező esetben a további pozícióvesztés a világ térségeiben csak a legenyhébb dolog lenne, ami garantált. És minden pozícióvesztés újabb kisebb-nagyobb sikert jelent minden riválisuknak.
    Ennyit globális szinten, ahol kicsit nagyobb a tét, mint Izrael aktuális derékfájása, amit a palesztin putrikon jól megbosszulnak.

    Kicsit nézzük lokálisabban a dolgot:

    Fip7 eredménytábla. Nekem az időjárásos inkább szimpi volt, a másik kicsit morbid. Ugyanakkor a zsidó-palesztin „arány” messze nem extrapolálható a zsidó-muzulmán „arányokra”!

    Altx:
    Izraelt nem a Hezbollah és a Hamasz tartja vissza Irán megtámadásától. Első helyen az a tízezer amerikai katona, aki az Izraelbe telepített amerikai rakétavédelmi/légvédelmi rendszert üzemelteti. A második helyen a földrajz, ami egyben már Iránt is jelenti. Tovább most nem sorolnám….
    Izrael nem támadni akar, hanem az USA-val akarja megveretni a kis haverját, mivel egyedül nem megy, az atomfegyverzettel pedig az a gond, hogy azonnal globális szintre emelné a konfliktust lokális szintről és a nagy játszótéren akad néhány olyan nagypályás is, aki – ez is garantált – nem hagyna „szó nélkül” egy izraeli atomcsapást.

    Iron Dome:
    Olvastam a valamelyik hsz-ben linket Trau blogot a témában, két dologban egyet kell értenem vele:
    1. A Közel-Keleten merőben új helyzet körvonalazódik.
    Kontra: De ennek az égvilágon semmi köze az Iron Dome-hoz.
    2. Az Iron Dome egy sikeres eszköz.
    Naná, elég sokat erőlködtek vele, még az lenne a szép, ha semmit sem érne.
    A Hamasznak milyen rakétái vannak?
    Ha most idetennék egy smile jelet, sokan félreértenék. A lényeg: a pekingi olimpián a tüzijáték rakéták sokkal durvábbak voltak.

    Messze nem ünneprontó akarok lenni, félre ne értse senki. De ebben a közel-keleti történetben egyetlen győztes lehet csak azon az úton, amelyen haladnak: a halál.

    Vagy a megegyezés és a béke. Itt pedig tudomásul kell venni, hogy 7 millió nem diktálja az ütemet a végtelenségig többszáz milliónak. Ahogy 320 millió sem 6700 milliónak. Ezt hívják racionalitásnak. Aki pedig ezt nem akarja belátni, azt másnak nevezik.

  58. Monte
    en nem mondtam hogy a hamasz es a hezbolah tartja visza izraelt. en csak ara akartam utalni, hogy lehet izrael elobb tisztitana a kornyezetet mielot belecsapna valamibe. Izrael nem nagy orszag, nepesege se nem valami hu de sokbol al (ha oszehasonlitsuk a muszlimokal a kornyezeteben). Es ilyen orszagok erzekenyek a vesztesegekre. Szerintem megerne neki letisztazni a fenyegeteseket(akar tuzijatekraketa is legyen, de bir olni) mint csak ugy belemeni egy kalamajkaba aztan meg nezni hogy esnek az aldozatok.
    Szerintem izrael biztosra fog jatszani, megtervezi amit csinal es szepen lassan eleri azt.
    Iran elleni nagy tamadasra nem is gondolok, majd elkuldenek egy csomo repulogepet, szetlovik a atom gyartast es az lesz az egesz. Ha Iran lelol valamenyi Izraeli repulogepet akor is meg fogja erni nekik mert a fenyegetesnek anyi lesz.
    Duck
    szerintem epp ugy men ahogy akartak, mit csinaltak?
    vegyuk pl libiat, volt rend meg stb, es mi let belole?
    egy kaosz..
    szerintem egy rendezt orszag nagyobb fenyegetes egy elenfelnek mint egy szetkurt orszag ahol oszevisza gyilkoljak egymast kulombozo csoportok..

  59. Altx:

    Tudom mit írtál és eszemben sincs kiforgatni a szavaidat. Amire utalni akartam, hogy a Hamasz vagy Hezbollah jelentette valós katonai képességek eltörpülnek például egy iráni képességhez viszonyítva – már hogy konkrétak maradjunk. Ezek nemhogy a szemét nem takarják el a júdeai bokszolónak, maximum két – igaz, roppant kellemetlen – furunkulusnak jók csak a seggén. Katonai értelemben persze, egyéb területen már más a helyzet.

  60. Montezuma

    „Tény, a Hamasz nyugati mércével mérve egy teljesen demokratikusan választott terrorista szervezet.
    (Újabb logikai paradoxon, melyet szimplán a legalizált politikai magyarázatok és a valóság közötti jelentős eltérés generál.)”

    Ebbe semmi paradox nincs. Fasisztákat is választottak már meg demokratikus módon. A demokrácia nem nézi ki milyen ligában játszik…
    A mindenkori nagy „liberális” megmondó emberek csinálnak a közéletben belőle paradoxont.
    Pl: Most Mo.-n is „rettegnek” a demokráciáért, meg fasiszta állam épül, de amikor 2006-2008-ig rendszeresen verték szarrá a békés/nem békés tüntetőket, meg nem engedett eszközöket használtak a rendőrök, és lépni nem lehetett BP.-n a kordonoktól akkor érdekes, nem érezték veszélyben a demokráciát. Nyugaton is ez megy, ez nem a mi sajátunk. Így lesz jó USA barát a világ egyik legdurvább diktatúrája Szaud-Arábia, és senki nem megy oda demokráciát csinálni. De ha egy ország nem úgy viselkedik, ahogy a „nyugat” elvárja, egyből diktatúra meg „jaj veszélyben a szabadságjogok”, meg feltör a „fasizmus” stb…
    Szóval ez nem a tudomány része a politikának…

    Az eredménytábla meg tájékoztató jellegű. Szerintem látszik belőle, hogy nem lesz ott soha béke. Ilyen mérvű veszteségek mellet mindenkiben ott van a tüske.

    „Izraelt nem a Hezbollah és a Hamasz tartja vissza Irán megtámadásától.”
    „Ezek nemhogy a szemét nem takarják el a júdeai bokszolónak, maximum két – igaz, roppant kellemetlen – furunkulusnak jók csak a seggén. ”

    Én boxoltam egy ideig, úgyhogy a saját életemből hozom a példát. Izrael egy boxoló, Irán meg egy másik. Az iráni boxoló beleütötte az izraeli boxolónak a szemébe a saját szempilláját, ami nem kicsit akadályozza őt a küzdelemben. Nekem is ütötték már a szemembe a saját szempillámat, hát minden az csak nem kellemes, ráadásul nem is látsz tőle tisztán mert könnyezel, meg megszúr, néha bele is áll a szemedbe:S
    Remélem ezzel sikerült jól érzékeltetnem azt a probléma kört, hogy a Hamasz és a Hezbollah milyen kicsi kis „szempillák”, mégis micsoda „szálkák” Izrael szemében akkor amikor küzdeni kell.

  61. Gáza és a Hezbollah is tele van Kornettel és ki tudja még milyen kézifegyverekkel(valamivel ki/le kellett lőni azt a hajót,Heront,Apacheot és F-16-ost). Elég nagy tüske lenne, ha be kéne menni oda. Libanonban ráadásul emellett sok irányítatlan rakéta is van.
    Egy szárazföldi műveletet ráadásul nem hagyna se Egyiptom, se Törökország se katonailag. Az is lehet átmenne az egész álló/anyagháborúba. Nem véletlen ment bele Izrael a békébe, de szerintem erről a harci ösvényről már nem tudnak lelépni, valaki úgyis meg fogja szegni az egyezséget. Izraelnek se érdeke szerintem, hogy kivárja ezt az egy hetet, hogy ENSZ szavazás útján szabadítsák fel a gázai blokádot.
    Egyiptom és Törökország pl. kijelentette, hogy a blokádot fel fogják törni mindegy milyen áron. Nekik se érdeke már a béke. Törökország és szerintem a szunnita világ is ki akarja terjeszteni a szárnyait, még Asszad elleni háborúba is belementek emiatt, aminek a legnagyobb nyertese maga Izrael. A sííták pedig ugyancsak kaphatók lesznek egy „szent” háborúra.
    Az új török-egyiptomi szövetség nagyon be fog még kavarni meglátjátok és akkor még nem beszéltünk a GCC országok reakcióiról.

  62. altx : a gond az hogy iszlám szélsőséges csoportok vannak hatalmon a legtöbb helyen és ez komoly táptalaja a terrorizmusnak.

    István : A gond az hogy a szankcióknak sosem a vezérek isszák meg a levét hanem a csóró köznép. Szóval én ezért nem vennék mérget rá hogy a seggükön maradnak. Most sem túl rózsás a helyzet náluk de mégis a fritzektől szeretnének új U-Boatokat venni. Pedig hogy őszinte legyek kb annyira hiányzik az most nekik mint lepratelepre a kolerajárvány…

  63. Valakinek van valami kézzelfogható infója a leszedett izraeli Apache-ról, F-16-ról, drónról, meglőtt hadihajóról? Valami konkrétum, egy hihető cikk, egy fotó, egy elfogott izraeli pilóta (na neki nem lennék a helyében), akármi, ami alá tudná támasztani ezeket a híreket.

  64. „A mindenkori nagy “liberális” megmondó emberek csinálnak a közéletben belőle paradoxont.”

    konkrétan most MZ a nagy liberális.

    „de amikor 2006-2008-ig rendszeresen verték szarrá a békés/nem békés tüntetőket, meg nem engedett eszközöket használtak a rendőrök, és lépni nem lehetett BP.-n a kordonoktól akkor érdekes, nem érezték veszélyben a demokráciát.”

    Igazából pont ahogy írod, ha vhol parlament elött lehet tüntetni 6+hónapig úgy hogy engedélyezve se volt ott ezért tán nem kéne félteni.
    Ellenben ahol az alkotmányosság vmi ami kiröhgni való dolog, jogállamiság egy vicc…

    „Így lesz jó USA barát a világ egyik legdurvább diktatúrája Szaud-Arábia, és senki nem megy oda demokráciát csinálni.”
    Mért menne? A probléma pont az, hogy pl Afganisztánba ment. Teszem hozzá annak tán volt vmi előzménye, amit Kína/Oroszo vagy bármilyen nagyhatalom ugynaúgy casus bellikent értelmezett volna…

    doca: Annak, hogy Izreal „belement a békébe”, annak két fő oka van, egyrészt hamasz megint vállalta, hogy nem fog rakétázni másrészt hogy 2hónap múlva választások.
    Ha Izraelt 3-5hó múlva ahogy szokott lenni a hamasz nekiállja lövöldözni egy ideig nem történik aztán amikor meghaladja a rakéták napi száma(40-120rakéta/nap)/veszteségek Izrael megint oda fog csapni és ha levegőből nem éri el a célját bezony bemegy WBba, ahogy 2006ban is.

    „Egyiptom és Törökország pl. kijelentette, hogy a blokádot fel fogják törni mindegy milyen áron. Nekik se érdeke már a béke.”
    Mért mit nyer rajta Egyiptom és Töröko? Semmit? Ellenben k* sokat bukik. Egyiptom aztán biztos katonai konfliktusba akar keveredni Izraellel miközben ~minden erejét leköti, hogy otthon megtartsa a hatalmát az Egyiptomi tábornokok meg sokkal inkább az üzlethez értenek mint a hadsereg vezetéséhez/irányításához.
    Töröko uígy nagyon át fogja gondolni merre, meddig. Ha Töröko direktbe megpróbálja felfegyverezni a hamaszt, pillanatokon belűl megjelenhetnek az igencsak fejlett légvédelmi atgm eszközök Kurd kezekben. Ha egy elhúzodó háborút szeretnének megkaphatják…

  65. Fade

    „Igazából pont ahogy írod, ha vhol parlament elött lehet tüntetni 6+hónapig úgy hogy engedélyezve se volt ott ezért tán nem kéne félteni.”

    Ez így nem igaz. Mert alkotmányos joga mindenkinek a gyülekezés amennyiben nem erőszakos célú és a közlekedést nem akadályozza.(köznyelven megfogalmazva) Szóval az embereknek joguk volt ott lenni, továbbá a rendőrség megtagadta az engedélyezést, pedig erre az alkotmány szerint nem lett volna joga.
    De volt még 2008-ban hasonló olyan jogállású tüntetés, ahol emberek egy csoportja szimplán leült és nem volt hajlandó fölállni. Ezt a „veszélyt” sikerült könnygázzal és gumibottal elhárítani.
    Továbbá a tömegoszlatás rendszeres kellékei voltak olyan eszközök amelyek használata belügyi célokra tiltott.
    Abba meg már nem megyek bele, hogy politika filozófiai értelemben mennyire volt legitim az akkor aktuális rezsim.

    „Ellenben ahol az alkotmányosság vmi ami kiröhgni való dolog, jogállamiság egy vicc…”

    Ez meg szimplán komolytalan kijelentés. Gondolom a kifejtés már nem menne… Alkotmányokat olvastad-e? Tudod mi az a jogállam??

    Kulturált válaszod elolvasom, és ha a szerkesztők engedik válaszolok is rá. (Aktuálpolitikát törölni szokták, részben érthető okokból)

    És most ON:

    Egyiptomnak mint írtam gazdaságilag nincs lehetősége egy háborúra, Törökország helyzete meg finoman fogalmazva bonyolult. „Bele gabalyodtak a saját hálójukba”.

  66. „Mert alkotmányos joga mindenkinek a gyülekezés amennyiben nem erőszakos célú és a közlekedést nem akadályozza.(köznyelven megfogalmazva) Szóval az embereknek joguk volt ott lenni, továbbá a rendőrség megtagadta az engedélyezést, pedig erre az alkotmány szerint nem lett volna joga.”

    Összekevered az alktományt magával a törvénnyel. Gizike gőzeke. Teszem csendben hozzá ha igazad lenne a jelenlegi vezetés semmit sem tett a visszásság megszüntetésére.

    „Abba meg már nem megyek bele, hogy politika filozófiai értelemben mennyire volt legitim az akkor aktuális rezsim.”

    politikai kérdésben nem kérdéses az volt. filozofiánál meg azt magyarázol bele amit akarsz.

    „Alkotmányokat olvastad-e? Tudod mi az a jogállam??”
    Igen tudom. Legyen csak egy egyértelmű plda. jogállamban nem hoznak visszamenőlegesen törvényeket. Ez MOon nincs így.
    Ezek után kérdezem én tőled: Alkotmányokat olvastad-e? Tudod mi az a jogállam?? Mert láthatólag nem.

  67. Fade

    „Összekevered az alktományt magával a törvénnyel. Gizike gőzeke. Teszem csendben hozzá ha igazad lenne a jelenlegi vezetés semmit sem tett a visszásság megszüntetésére.”

    Te kevered össze barátom. Joghierarchia van. Ez azt jelenti, hogy az alkotmány az elsődleges „alap” törvény. A többi szép sorban jön ez után. Ez azt jelenti, hogy ami ELLENTÉTES AZ ALKOTMÁNNYAL AZ ONNANTÓL KEZDVE NEM ÉRVÉNYES! (nem kiabálás, kiemelés). Szóval hozhatsz te bármilyen törvényt, ha alkotmány ellenes automatikusan érvénytelen. (Elvileg ez az alkotmánybíróság értelme) Továbbá az akkori törvények lehetőséget adtak a tüntetésre, nem voltak alkotmány ellenesek. Egyszerűen „máshogy értelmezték a törvényeket” vagy úgy is mondhatnánk, pont nem érdekelte őket. EZ PEDIG SÚLYOSAN SÉRTI A JOGÁLLAMISÁGOT. (szintén kiemelés)

    „jogállamban nem hoznak visszamenőlegesen törvényeket. Ez MOon nincs így.”

    Római jog óta nem lehet ilyet tenni, Nürnbergben mégis a cselekedetekkor még nem létező törvények alapján ítéltek el embereket, ergo visszamenőleges hatállyal törvénykeztek.
    Ettől még amit írsz igaz, sérti a jogállamot a visszamenőleges törvénykezés, de mondok jobbat, a rendvédelmi dolgozók nyugdíjának megadóztatása többszörösen alkotmány, törvény, és jogszabály ellenes! Ez is tény.
    De most ezzel szembe had ne soroljam föl azon alapjog, törvény, és jogszabály sértéseket amiket az ez előtti rezsim elkövetett. Nagyon hosszú lenne. Csak a legsúlyosabbra térni ki amikor az emberi méltósághoz való jogot vették semmibe az előállítások és rabosítások során. (gondolok itt például össze bilincselt emberek újainak eltörésére, utána vád nélküli rabosítására, majd „nagy közönség” előtt testüreg vizsgálat végrehajtására!) Ez ELSŐ SZÁMÚ ALAPJOG!!!, még az élethez való jog is ebből következik!
    Ettől függetlenül mindkét rendszerben sérült a jogállamiság valamilyen mértékben, szerintem az ez előtti rendszerben jobban. (Ha ezen cselekmények számát illetve súlyát nézzük).

  68. Fade szerint ha Oroszországba történne hasonló ami minálunk volt 2006-ban az már emberiség ellen elkövetett bűncselekménynek számítana neki.DD Na meg az egész nyugatnak.

    Bezzeg a görög tüntetéseket meg le se szarták, A görög rendbontásokat meg bevágták az „orosz milliók menete” felvonuláshoz mint ha már olyan súlyos tüntetés lenne Moszkvába.

  69. „Te kevered össze barátom. Joghierarchia van. Ez azt jelenti, hogy az alkotmány az elsődleges “alap” törvény.”

    Nem vagy a barátom és de kevered. Attól hogy sokszor elmondod még nem lesz igazad.

    „Ez azt jelenti, hogy ami ELLENTÉTES AZ ALKOTMÁNNYAL AZ ONNANTÓL KEZDVE NEM ÉRVÉNYES!”
    Ha ez megtörténik, vagy épp várható, hogy meg fog történni akkor annyi történik, hogy a FIDESZ átírja az alkotmányt, kihúz pár sort beleír pár sort aztán máris alkotményos. Innen az alkotmény LÓSZART se ér.

    „EZ PEDIG SÚLYOSAN SÉRTI A JOGÁLLAMISÁGOT. ”
    Meg is semmisítette 2008ban az alkotmánybíróság az ominozus 6 és 14.§ Teszem csenben hozzá ez semmiben nem gátolta meg a jelenlegi vezetést, hogy eltüntessen demonstrációkat olyan eszközökkel amiket pont ellene használtak 1988ban és mivel ugye az alkotmány LÓSZART se ér, ha kedve van mert nem kedvez neki reggel beterjeszti az alkotménymodosítást, délelött megszavazzak, duán meg alá is van írva és megint lehet oszlatni.

    „Ettől még amit írsz igaz, sérti a jogállamot…”
    Ennyi.

  70. @dudi

    Nem, ellenkezőleg, örülök, hogy termelitek a kommenteket (előre a százezredik kommentig!!!) :D Csak a magyar belpolitika és jogrendszer szerintem tényleg nem való ide, pláne ha belekeverjük a 2008-as eseményeket, akkor könnyen elszabadulhat a dolog, nekünk meg gyalulni kell, ahelyett, hogy írnánk.

  71. Fade

    A közakaratnak eleget téve zárjuk le a témát, de egyébként minden hozzászólásodból süt a hozzá nem értés. Hozzászólásod első részében megfogalmazott „kritikádból” is látszik, hogy lövésed nincs arról, hogy mi az alkotmány egyáltalán vagy, hogy hogy épül fel egy állam jogrendszere, és meghallgatni/megérteni sem akarod szóval ez a vita innentől kezdve tárgytalan.

  72. Kedves Fade, azért az érvényes törvényes előírások betartásával az alkotmány is változtatható, ezt gondolom nem vonod kétségbe. Az előző alkotmányt is elfogadták valakik, nem az Atyaúristentől származott.

    Ez a kormány van most, ráadásul kétharmados többséggel, jó vagy sem, ez a valóság. A valóság nem opcionális.

  73. Nem rosszak a törökök az biztos, de azért az Izraeli légierővel nem engedném össze őket mert annak csúnya vége lenne. Egyiptomról meg ne is beszéljünk. Az hogy mivel rendelkeznek az egy dolog, de a zsidóknak már eleve jobb cuccaik vannak és kb egy nagyságrenddel jobban felkészült gárdájuk.

  74. Azért a FAjar 3,5 rakéták nem rosszak.
    http://thearkenstone.blogspot.hu/2011/05/fajr-rocket-mlrs-artillery.html
    Persze azt nyilván az irániak másolták de akkor sem rosszak. Ráadásul a palesztinok földbe ásott előre beállított indítókból tüzelik. Csak a telitalálat segít, a személyzet akkor sem sérül mert táv indított. Csak a töltéskor lehet felfedezni és a személyzetet elkapni. Van róla izraeli videó amikor töltötték a beépített silókat.

  75. commandante, nem rosszak persze. Jók amennyire egy 2. VH-s nem irányított rakéta jó lehet. De ezt annak idején is nagy tömegben területtűzre vetették be mert egyébként nem sok értelme van. Még ha indítójárműről startolna sem lenne túl pontos fegyver, így ebben a formában pedig csak terrorra alkalmas és semmi másra. Nem véletlen hogy az újabb rendszerek már irányított rakétákat alkalmaznak.

  76. @fip7: Akkor jól emlékeztem. :) A lényeg az, hogy amiket írtál, azok némelyike jogilag több ponton sem stimmel. Ezzel gond nélkül együtt tudnék élni, de basszus… Miattad kellett igazat adnom egy-két dologban Fade-nek!!! Ember, ilyet ne csinálj többet! ;) :DDD

  77. @fip7: Marhára nem vicc. Szerinted merő poénból igazat adnék Fade-nek? :DDD
    A száraz tényeket megtalálod a Btk.-ban, a gyülekezési és a rendőrségi törvényben. Egyebekben pedig az alkotmányellenes törvények nem lesznek automatikusan „nem érvényesek”; a „politikai filozófia” meg nem mértékadó legitimitás szempontjából (ha az lenne, még soha nem lett volna legitim választási eredmény sehol a világon). Lévén a belpolitikát itt „betiltották”, tömören ennyi.

  78. Fade!

    „konkrétan most MZ a nagy liberális”

    Basszus, ha pofozkodni akarsz, akkor bokszolóval kezdj, vagyis inkább folytasd!
    Egyébként meséld már el, mikor nem voltam liberális? Attól, mert valaki szidta a működő szocializmust még lehetett baloldali. Ha valaki kritizálja az egyházat attól még lehet Istenhívő.
    Ja, hogy vannak tabu témák? Egy liberálisnak nincs tabu téma. :D

    GrGly:

    Bocs, már be is fejeztem!

    és Gáza kicsit máshonnan nézve:

    Bárhonnan nézem is a történetet, állítólag mindkét oldalon jelentős károk és veszteségek voltak eddig, nyilván az alkalmazott fegyverek nagyságrendjének megfelelően.
    Izrael kénytelen volt szembesülni azzal, hogy a közvetlen szomszédos államok hirtelen „összezártak” a kérdésben, mégpedig ellene. A figyelem Egyiptomból, Törökországból, és Iránból mind Gázára összpontosult – nagyon igyekezvén elnyerni az amúgy destabilizált muzulmán társadalmak tömegeinek további szimpátiáját.
    Egyiptom, Törökország és Irán. Emlékeim szerint egyszer már talán írtam erről, a muzulmán nemzetek magállamává válni szándékozó hármasról a térségben: a rivalizáló arab – török – perzsa háromszög.

    Ez a hármas kétségtelenül meghatározó tényező az egész térség további sorsában és senkit ne tévesszenek meg a gazdag, de kis lélekszámú olajmonarchiák csillogó kirakat hadseregei. Ők a muzulmán vallású arabok lélekszámának alig pár százalékát képviselik csak, a jó drágán bevásárolt fegyverrendszerek ellenére én szkeptikus vagyok valós katonai erejükkel kapcsolatban.
    El nem tudom képzelni azt, hogy Szaúd-Arábia hadserege egyáltalán mit tudna kezdeni egy teljes erőből támadó török vagy iráni haderővel. Egymaga szerintem nem sokat.

    Miután a Közel-Kelet jövőjébe némileg orcátlan módon az egyébként évszázadok/évezredek óta ott élő népségek is bele akarnak szólni, így az egész konfliktust ezen a szemüvegen át is érdemes végignézni.
    A Nyugat erősödő válsága egyre alkuképesebb pozícióba emelte ezeket az országokat, melyek ezt ki is használták – egyre nyíltabban és egyre többször fordulva szembe a térség eddigi status quo-ját biztosító nagyhatalommal.
    Egyiptomot destabilizálódott (destabilizálták), Iránt szankciókkal próbálják megingatni, Törökországnak megnyílt a szír csapda kapuja, amin keresztül az út egy független Kurdisztánba vezet. És közben Szíria is természetesen tovább vérzik – vagyis véreztetik.

    Mindenki figyelmébe ajánlom a legújabb cikket is: átmenetileg csökken az USA hordozók száma a Közel-Keleten. A harmadára. Elrettentésre elég, Irán ellen kevés. Üzenetértékű Tel-Avivnak: ez a kis háborúsdi most nem időszerű.

  79. Cinikus

    Erre gondolsz?

    „A rendezvények bejelentésére, a sajtótájékoztatókra, valamint a rend fenntartására vonatkozó szabályok
    2009.03.12. csütörtök 12:46
    A gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény (a továbbiakban: Gytv.) I. fejezete mindenkit megillető alapvető szabadságjogként rögzíti a gyülekezés jogát. A gyülekezési jog gyakorlása keretében békés összejövetelek, felvonulások és tüntetések tarthatók, amelyeken a résztvevők véleményüket szabadon kinyilváníthatják, illetve közösen kialakított álláspontjukat jogosultak az érdekeltek tudomására hozni.
    A békés célú gyülekezés nem engedélyköteles, vagyis az a Gytv. kifejezett rendelkezése és a Rendőrség tiltása hiányában szabadon gyakorolható. Az általános tévhittel ellentétben tehát a Rendőrség nem engedélyezi, hanem tudomásul veszi a bejelentett rendezvényeket, illetve a Gytv.-ben foglalt valamely tiltási ok fennállása esetén megtilthatja azt.

    Ugyanakkor a nem békés célú gyülekezés sem engedélyköteles, hanem kifejezetten TILOS!”

    Én ezt így tudom, meg a rendőrség is.

    „Egyebekben pedig az alkotmányellenes törvények nem lesznek automatikusan “nem érvényesek””

    Eredeti hozzászólásomban zárójelben odaírtam az alkotmánybíróságot, konkrétan ők mondják ki azt, hogy egy törvény alkotmány ellenes-e vagy nem. Az automatikusság viszont igaz, mert minden törvényt, külön kérés nélkül megvizsgálnak.

    „“politikai filozófia” meg nem mértékadó legitimitás szempontjából (ha az lenne, még soha nem lett volna legitim választási eredmény sehol a világon).”

    De, mértékadó. A zárójeles megjegyzés meg hibás. A legitimitás a társadalmi iránya szempontjából „kettős”. Lehet alulról jövő, például egy kétharmaddal megnyert tiszta választás, vagy felülről jövő, például ha egy autokrácia gazdasági növekedést és jólétet teremt és ezért az emberek nagy többsége elfogadja a hatalmat. A legitimitás nem állandó, hanem változó. Ma megnyersz egy tiszta választást, holnap beismered, hogy hazudsz, holnap után majd az egész ország fel akar lógatni. Így veszik el a legitimitás két nap alatt akár.

  80. @fip7: Nem. A Gytv. 8. § (1) bek.-et ajánlom figyelmedbe. Itt az a rendkívül fontos, ahogyan a törvény fogalmaz, nem pedig az, hogy ki mit képzel ebbe bele.

    Ha az AB olyan automatikus, akkor a francnak küldözget nekik bárki bármit – feleslegesen? :)

    A társadalom és a „politikai filozófia” két különböző dolog: előbbin nincs mit magyarázni, utóbbi pedig a „süket duma” szinonimája, legalábbis a választási eredmények vonatkozásában mindenképpen. A társadalom valóban számít, a PF nem. Mint írtam, választási eredményekről volt szó egyrészt, másrészt pedig nem nehéz belátni, hogy ha a PF számítana bármit is, bármelyik vesztes csapat elő tudna rukkolni a világon bárhol, bármikor olyan „filozófiával”, ami alapján az eredmény nem lehetne legitim. A választási eredményeket a szavazatok száma, eloszlása és a szavazás szabályos/törvényes volta dönti el, nem holmi önös érdeken alapuló elmélet. Ha valaki törvényesen szerzi meg a győzelmet, akkor legitim és pont. Az egy másik sztori, hogy ez addig tart, amíg a társadalom (döntő része, nem pedig csak egy szűk csoportja) be nem sokall. Mindig vannak „besokallt” szűk csoportok, de ez a kutyát nem érdekli: demokrácia van, a többség dönt. A többi tűr. :)

  81. cinikus

    Erre gondolsz?
    ” 2004. május 1-től a Gytv. 8. § (1) bekezdésében az „illetőleg a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével járna” szövegrész helyébe a „vagy ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható” szöveg lépett.”

    Ha nem akkor légyszíves másold be nekem azt amiről szó van.

    „Ha az AB olyan automatikus, akkor a francnak küldözget nekik bárki bármit – feleslegesen? :)”

    Hát én úgy tudom, hogy legtöbbször igen :) Annyi önkormányzati rendelettel kapcsolatos ügyük van, hogy azt se tudják, hol áll a fejük.
    Tudtommal a parlament által hozott törvényeket automatikusan ellenőrzik. A rendeleteket viszont nem. Én így tudom, de a tévedés jogát fenntartom;)

    „A társadalom és a “politikai filozófia” két különböző dolog”
    Szerintem nem, mert a filozófia nem szükségszerűen elvont valami. Az én tudományágam abból áll, hogy gyakorlati problémákra adunk elméleti válaszokat. Ez alapján vázolunk fel alternatívákat, hozunk döntéseket.

    Amúgy előkotortam a jogi cuccaimat:

    Jogforrások hierarchiája:

    1. Jogszabály nem lehet ellentétes az Alaptörvénnyel (AT, T. cikk (3)
    2. A kibocsátó szervek egymáshoz való viszonya meghatározó –az ellentmondás mentességet biztosítja
    3. Jogforrási hierarchia:
    -negatív: alsóbb szintű jog nem lehet ellentétes a felsőbb szinten állókkal
    -pozitív: felsőbb szintű módosíthatja, hatálytalaníthatja az alsóbbat (korlát a jogalkotó szervek kompetenciája!)

    Jogforrások típusai Magyarországon:

    1. Alkotmány → törvény → kormányrendelet → miniszteri (elnöki) rendelet → MNB elnöki, önálló szabályozó szerv vezetői rendelet- önkormányzati rendelet
    2. + közösségi jog!!
    3. Közjogi szervezetszabályozó eszköz (normatív utasítás, határozat)

    Ezek szó szerint így szerepelnek nálam.

  82. @fip7:
    http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=98900003.TV
    8. § (1) bek. II. fordulata: „vagy ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható” (Ez a jelenleg hatályos megfogalmazás.)
    Namost: ez gyakorlatilag egy zsákfalu esetén, az oda be- és kivezető (egyetlen) úton foroghatna fenn, nagyjából. Budapesten ilyen eset gyakorlatilag kizárt (kivéve a zsákutcákat, de ott ki szokott gyülekezni? :D). Ennek megfelelően Budapesten közlekedési indokra hivatkozni tiltás okaként megalol, a rendőrség mégis meg szokta tenni, jellemzően a melegfelvonulás (vagy mi) alkalmából. /Fura, de pl. a kerékpáros parádé esetében (Critical Mass vagy mi a vihar) már nem, pedig a jogszabály ugyanaz, hovatovább nagyjából pont annyira kíváncsiak az emberek a bringásokra, mint azokra, akik „pávatollal a s*ggükben” vonulnak. Na jó, utóbbi mutatvánnyal ritkábban találkozni, szóval ez azért érdekesebb lehet az átlagpolgár számára, mint egy vagy több drótszamaras figura. :D/
    Szóval a rendőrség annak ellenére süti el ezt az érvet évente, hogy Dunát lehetne rekeszteni azon bírósági döntésekkel, amelyekben a bíróság rendszeresen próbálja beléjük verni, hogy ez ordas baromság. Az “illetőleg a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével járna” vagy a “ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható” megfogalmazás egyébként nagyjából ugyanaz, mint a hatályos szöveg, csak pepitában (az első mondjuk legalábbis pocsék megfogalmazás). Ha valakinek kerülni kell Budapesten pár utcát, az nem aránytalan sérelem, mert ez egyébként is rendszeres, ugye. (Egyebekben pedig vonatkoztassunk el meleg felebarátainktól, mert nem ők képezik a dolog jelentőségét, hanem az alaptalan tiltás: ha velük megtehetik, megtehetik bárki mással is.)

    „Tudtommal a parlament által hozott törvényeket automatikusan ellenőrzik. A rendeleteket viszont nem. Én így tudom, de a tévedés jogát fenntartom;)”
    Elvben lehet, hogy automatikusan ellenőrzik, de a gyakorlatban holtbiztosan nem – és fenntartom, hogy elvileg sem. Nem véletlen, hogy beadványokkal bombázzák őket.

    „gyakorlati problémákra adunk elméleti válaszokat.”
    Nálam a PF az, amikor Béla a választások után benyögi, hogy hazudott, mert „jobb ötlete” van annál, mint amit ígért, mire Pista előáll, hogy akkor a választás el lett csalva, ergo érvénytelen. (WTF) 4 év múlva Pista gyakorlatilag nem ígér semmit, de a korábbi dumáiból tudható, hogy tök jó lesz nekünk – majd miután nyer, kiderül, hogy a fenéket, neki is avn „jobb ötlete”, így hát valójában ismét sz*pni fogunk. Milyen érdekes, Pista ekkor már nem feszegeti a csalás kérdését… (ROTFL)
    A helyzet az, hogy valóban hazudtak a nyavalyások (mindketten), de a választás ettől még törvényes volt, jogszabályi értelemben vett csalásról nem beszélhetünk, a megválasztott csapat legitim mindkét esetben. Ha a törvények alapján nem volt csalás, akkor nem volt és kész.

    A többi stimmel. Elvben. Mert láttunk már karón varjút, ugye…

  83. Szerintem se jelentős a különbség a török,egyiptomi(ami-európai) és az izraeli(részben hazai) tech színvonal közt. A szunnita világ kegyeiért most Szaúd és Törökország verseng a vezető pozícióért, szerintem jelenleg Törökország vezet, mert eleve egy Izrael ellenes hangot ütött meg Erdogan(amit a királyi család még nem mert ilyen volumenben megtenni), ami bejön a moszlim népességnek(popularizmus) és Szíria esetében rálicitált a szaúdiak által megmozgatott erőforrásokra is.
    Szíriával szerintem nagyot hibáztak, hogy nem hallgattak Irán békülékenységére, mert egy igen erős bástyát kezdtek el bontani, ami később erős szövetségesük lehetett volna(csak ők nem akartak egy alavita uralkodót látni egy volt oszmán gyarmaton).
    Amerika kivonta a hordozóit, Iránt ez semmiben sem érinti, mert ők nem fognak lépni. Egyszerűen az idő nekik dolgozik, minden egyes nap.

  84. cinikus

    Akkor lényegében egyet értünk abban, hogy a rendőrség bizonyos esetekben úgy értelmezi a törvényt ahogy szeretné, emiatt pedig betilt bizonyos tüntetéseket, még akkor is amikor azok elvileg megtarthatók lennének. Szóval akkor lényegében egyet értünk (?), csak a régebbi hozzászólásaimban (jogilag) pontatlanul fogalmaztam meg amit mondani akartam.

    „A helyzet az, hogy valóban hazudtak a nyavalyások (mindketten), de a választás ettől még törvényes volt, jogszabályi értelemben vett csalásról nem beszélhetünk, a megválasztott csapat legitim mindkét esetben. Ha a törvények alapján nem volt csalás, akkor nem volt és kész.”

    Még mindig félreérted a legitim fogalmát :) A legitimitás hiánya nem csalást jelent, hanem azt, hogy a hatalom mögött már nincs társadalmi bázis, egyszerűen az emberek nem fogadják el vezetőnek a vezetőt. („eljátszották a társadalmi bizalmat”)
    Most csak példát írok: Ha a mostani kétharmados kormányt mondjuk az emberek 20%-a sem tartaná jó vezetőnek, és naponta tüntetnének ellene sok százezres tömegek, egyértelmű lenne az, hogy a hatalmuk már nem legitim, vagyis nem elfogadott. Ettől még törvényes, csak a törvényesség és a legitimitás nem mindig függ össze.
    Az a helyzet, hogy a politika tudomány sosem fekete-fehér játék, csak szürke van. Sötét szürke vagy világos szürke. Ha például az emberek 50%-a elzavarná a kormányt másik 50%-a meg nem, akkor a legitimitás kérdése érdekes megvilágítást kap :P
    De amúgy ha mondjuk egy közvélemény kutatáson az aktuális kormány csak 40%-ot ér el, az ellenzék meg 60%-ot, az csak annak a jele, hogy a kormány legitimitása jelentősen csökken. Ez egy demokráciában még nem nagy gond, mert mondjuk 2 év és választás, aztán a nem elfogadott hatalmat az emberek „elzavarják” jogilag tiszta úton.
    Egy diktatúrában ilyen helyzetben lehet már kapálózni, hogy mit tegyen a hatalom azért, hogy ez javuljon, mert ha tartósan ez a helyzet akkor hosszútávon nem tud a hatalomban megmaradni a diktátor/vagy a párt. (Ez az idő katonai/belügyi erővel kitolható, de ez hosszútávon nem megoldás)
    Remélem sikerült elmagyaráznom, ennél jobban nem tudom, konkrétan könyvek szólnak a legitimitásról, annyit meg nem írok ide :) (meg nem is tudok)

  85. Még mindig nem tudjátok befejezni a k,rva politikát nyavalyások?
    Viszont egy kérdésem lenne hogy a csalás definíciója nem valami olyasmi hogy : Aki mást haszonszerzés céljából tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart ?
    Persze én nem jogász vagyok tehát nem pontos a megfogalmazás.
    De most már tényleg elég a politikából…
    fip-et É-Koreába deportáljuk hogy ott közgazdászkodjon, cinikus meg mehet a vörös tengerre az egyik AM hajó fedélzetén.

  86. @fip7:

    „Szóval akkor lényegében egyet értünk (?), csak a régebbi hozzászólásaimban (jogilag) pontatlanul fogalmaztam meg amit mondani akartam.”
    Így van: ezért írtam, hogy jogilag pontatlan és nem azt, hogy hülyeség. Ez egyáltalán nem zárja ki, hogy egyébként egyetértsünk. :)

    A legitimitásnál alapvetően megint egyetértünk, csak van némi zavar az erőben, mert a választást is belekevertem. :) Nem értem félre: csaltak, tehát emiatt az emberek megvonják a bizalmukat tőlük, amikor ez kiderül, de ettől a választás még törvényes és legitim volt akkor és ott. Az egy másik dolog, hogy később elküldik őket az anyjukba (akkor már nincs meg a legitimitásuk, ugye), mert ez a választás eredményét visszamenőleg nem befolyásolja, így az nem lesz érvénytelen: nem ezért kell menniük a levesbe.
    Vagyis: Gy.-t törvényesen megválasztották, legitim volt. Kiderült, hogy hazudott (minő meglepetés ez egy politikus kapcsán! :D), de ettől még teljesen szabályosan választották meg anno – még akkor is, ha ennek a kutya sem örül(t). A későbbi lebukását a lakosság döntő része magasról letojta, mert az, hogy utálták, egy dolog, így ezután is legitim maradt a cimboráival együtt, akár tetszik ez nekünk, akár nem, lévén sem a lakosság, sem a szavazásra jogosultak döntő többsége nem kívánta elzavarni őket a sunyiba. Ez tény. Egy kisebb rész igen – ez meg az elmélet (PF). (Senkit nem érdekel, mint akar egy kisebbség.)

  87. duckdodgers

    Bizonyos ügyletek kapcsán a hazaárulást is kimerítették szerintem, de tényleg hagyjuk a politikát. Még össze kell pakolnom… Messze van Észak-Korea :P

    cinikus

    A politikában lenne már akkora egyetértés, mint köztünk :P

    „lévén sem a lakosság, sem a szavazásra jogosultak döntő többsége nem kívánta elzavarni őket a sunyiba.”

    Kívánni kívánta szerintem, csak csinálni nem csinált a lakosság semmit. Ez már a magyar társadalom sajátja. Ha nem lenne a társadalom ilyen közömbös, akkor nem garázdálkodhatnának a politikusaink ilyen szabadon. De alapvetően jól látod a dolgot, igazad van!

  88. @duckdodgers:

    Programszervezőként leszerepeltél, én az északi tájakat preferálom. :D

    A csalásnak alapvetően két „definíciója” van: az egyik a köznapi (itt már az is csaló lehet, aki „csak” hazudott), a másik meg a Btk.-ban szereplő. A kettő között az a különbség, hogy a köznapi értelmezés alapján csalónak fognak tartani, de nem feltétlenül ítélnek el, míg ha a Btk. szerint vagy csaló, akkor valószínűleg elítélnek és mellé még a hétköznapi értelemben is csaló leszel.

    A Btk. szerint a csalás a következő: „Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el.”
    Mint a kiemelésekből látható, 3 feltétele van a csalásnak, amelyeknek teljesülnie kell ahhoz, hogy a tárgyaláson a bíró ne röhögje ki az ügyészt a védővel egyetértésben. Lehetne a témát még fejtegetni, de a tömör lényeg nagyon röviden ennyi.

  89. @fip7:

    „Kívánni kívánta szerintem, csak csinálni nem csinált a lakosság semmit.”
    Ismét egyetértünk. A gond itt az, hogy ha a lakosság (döntő többsége) nem nyilvánítja ki az akaratát, akkor pusztán feltételezés, hogy mit akarnak. Sajnos ez a közömbösség rendkívül komoly gond – és nem csak politikai téren, hanem a hétköznapi életben is. (Politikai téren a fő gond az, hogy az emberek többsége nem lát értelmes alternatívát, szvsz.)

  90. cinikus

    Ez így van.
    De halkan hozzátenném a demokrácia alapfeltétele a „részvételiség” vagyis ha a társadalom szarik bele nem működik. Bár szerintem a magyar helyzet nem rosszabb ilyen szempontból a nyugati átlagnál, de ettől még rossz.

  91. @fip7:

    Ez nevelés kérdése is. Hirtelen példa, de meg lehetne úgy oldani pl., hogy a suliban a diákönkormányzat nagyobb szerepet kap, teszem azt az étlapnál: ha nem tudnak megegyezni a menüben, nincs kaja. Szerintem előbb-utóbb megtanulnának tárgyalni, engedni, együttműködni, valamint azt is megtanulnák, hogy kiálljanak magukért. Így az ilyesmi később már nem jelenthetne nekik kihívást. A lényeg az, hogy ne másoktól várják a csodát, hanem tegye mindenki hozzá a magáét. Mondjuk ilyen téren a sorkatonaság nem volt hülyeség (más téren meg de, de ezt most hagyjuk).

  92. cinikus

    Ez mondjuk nevelésé is, de az állandóan példaként hozott nyugaton sem jobb a helyzet ha mondjuk például a szavazási hajlandóságot nézzük.
    Nekem is lenne az ügyben pár ötletem.
    Például a mostani önkormányzati rendszert úgy átalakítani, hogy a polgármester csak az ügyvitelért feleljen, de a döntéseket az emberek szavazáson döntsék el. Vagyis helyi szinten közvetlen demokráciával. A mai technikai színvonal mellet még drága sem lenne, és helyi szinten tényleg van értelme, mert belátható a politikai tér. Ennek szerintem komoly nevelő szerepe lenne, ha már demokráciáról beszélünk.
    De mondjuk az oktatásba sem ártana valami államismeret szerű óra, ahol az ember legalább olyan alapdolgokat megtanul, hogy mitől jogállam a jogállam, mi a demokratikusság, miért fontos szavazni, mit csinálhat egy kormány, milyen népképviseleti és egyéb szervek vannak, vagy, hogy miért fontos például adózni, vagy, hogy miért kell a köztulajdonra vigyázni? Nagyon egyszerű dolgoknak tűnnek, de szerintem ha csinálnánk egy gyors interjút az utcán kíváncsi vagyok milyen válaszok érkeznének…

  93. @fip7:

    Tökéletesen egyetértünk, az „államismeret óra” meg különösen tetszik – nyilván azért, mert valami ilyesmi már bennem is felmerült. Mondjuk régen még volt valami ilyesmi az oktatásban, de én azzal már nem találkoztam.