|

HTKA Hírhalom 2012. 46. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Új fejezetbe lépett a svéd Saab és a brazil Akaer cégek közötti együttműködés. A dél-amerikai vállalat elkészült a Gripen NG hátsó törzsrészének megtervezésével, és készek beindítani a sorozatgyártást. Előtte azonban 5 mérnökük Svédországba utazik, hogy személyesen is bemutassák az elkészült terveket svéd kollégáiknak, valamint hogy megbeszéljék a törzsközéprész és a kompozit szárnyak hasonló munkálatait. Az Akaer 2009-ben kapott megrendelést a Saab-tól a Jas-39E/F Gripen NG egyes részeinek megtervezésére, ezzel ők lettek az első cég Brazíliában, akik egy 4+ generációs vadászbombázó fejlesztésében vesznek részt.

—-

A Lockheed Martin az Amerikai Haditengerészet által használt C-130T Hercules szállítógépek modernizálására kapott szerződést. 30 millió dollár értékben lecserélik a gépet kommunikációs, navigációs rendszereit, valamint felújítják a pilótafülkét is: utóbbiak színes kijelzőket kapnak, melyek hasonlóak az MH-60 helikopterekben használtakhoz. A modernizációval 20 évvel meghosszabbítják a flotta üzemidejét, a munkát New York államban, Owego-ban végzik, 2016 első negyedévéig bezárólag.

A Blue Angels bemutatócsapat C-130T-je, ismertebb nevén Fat Albert ,

Október 13-án a Thai Aviation Industries átvette a Thai Királyi Légierő első modernizálandó F-16-osát, mely a 403. századból került ki. A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA – Defense Security Cooperation Agency) még 2010 szeptember 30-án tájékoztatta a Kongresszust Thaiföld modernizációs igényéről, mely szerint 18 F-16A/B Block 15 gépük számára rendelnék meg az MLU csomagot. A 700 millió dolláros szerződés értelmében a vadászbombázók 3 részletben újulnak meg, mindegyik szakasz 6 gép átalakítását biztosítja, egyéves periódusidő alatt. A csomag tartalmazza az APG-68V(9) radarokat, APX-113 barát-idegen felismerő rendszereket, ALQ-213 zavaróberendezést, az ALE-47 zavarótöltet szórót valamint pótalkatrészeket, kiszolgáló eszközöket, logisztikai támogatást és kiképzést.

—-

Charlestonban megkezdődött az Indiai Légierő jövőbeli C-17 pilótáinak kiképzése. Összesen mintegy 100 repülős kap képesítést az amerikai szállítógépre, 4 fős csoportokban. A felkészítést a 373. kiképző század végzik 4-6 hetes kurzusokban. Az osztálytermi oktatáson kívül gyakorlatot is szereznek különböző szimulátorokban.
Az első csoport már végzett is a képzéssel, ők november 8-án kapták meg a képesítésüket.

Az egyik indiai C-17 a gyártósoron | Fotó: Boeing ,

Tajvan megkezdte új hajók elleni rakétájának tesztelését. A fegyver egyelőre nem kapott külön megjelölést, de azt a Hsiung Feng III nagy hatótávolságú változataként említik. A „repülőgép-hordozó gyilkos” néven emlegetett rakéta 400 km-es hatótávolságával az eddigi legnagyobb távból bevethető tajvani fegyver, és állítólag képes a háromszoros hangsebesség elérésére is.
A tesztelés megkezdésére egy hónappal azután került sor, hogy Kína üzembe helyezte első repülőgép hordozóját.

—-

Az Eurocopter átadta a Francia Hadsereg 3. NH90 forgószárnyúját. Az eseményre november 9-én került sor a gyár Marignane-i telephelyén, ahol a típust gyártják. A helikopter a hadsereg Le Cannet des Maures-i bázisára kerül, ahol a kiképzésben segédkezik majd.

—-

A héten dán katonai delegáció utazott Washingtonba, hogy az ország harci gép beszerzési tenderéről tárgyaljanak. A 2005-ben az F-16 leváltására indított tendert két éve jegelték, ám idén újraindították. Dánia küldöttei Washingtonban találkoztak a Boeing és a Lockheed Martin embereivel, előbbi cég az F/A-18E/F Super Hornet-el, míg utóbbi az F-35-el pályázik a dán tenderre. Ugyan Dánia partnerország a JSF programban, még közel sem biztos hogy az 5. generációs típust rendelik meg: Per Lyse Rasmussen alezredes szerint még nem hoztak döntést, és egy nyílt beszerzést akarnak folytatni.
Dánia eredetileg 48 vadászbombázó beszerzését tervezte, ám ezt később 30 példányra csökkentették. A két amerikai vállalat mellett a Saab is pályázik, és a korábban kilépett Eurofighter is szeretne visszalépni a tenderbe.

Dán F-16

Dán F-16

És ha már Dániánál tartunk: a Therma szerződést kapott a Dán Védelmi Beszerzési és Logisztikai Szervezettől (Danish Defence Acquisition and Logistics Organization – DALO) a légierő EH-101 helikoptereinek elektronikai védelmi rendszereinek modernizációjára. A munkát 2013 folyamán végzik el, a kész helikoptereket az év végén szállítja le a Thema.

—-

Új Delhi lehet hogy törli a 197 könnyű helikopter beszerzésére indított tendert. Az 1 milliárdos szerződéssel kecsegtető beszerzésre két cég pályázik, az orosz Kamov a Ka-226T-vel és az olasz-brit AgustaWestland az AS 550 C3 Fenec-el, utóbbi vállalattal azonban gondok akadtak. Olasz kivizsgálók arra gyanakodnak, hogy a cég 2009-ben lefizette az Indiai Légierő egyik dandártábornokát, hogy a részükre döntse el a fontos személyek szállítására optimalizált helikopter beszerzési tendert. Az említett beszerzést az AgustaWestland nyerte az EH-101 Merlin átalakított verziójával. Ha a gyanú beigazolódik, a tendert lefújják, és a cég feketelistára kerül Indiában.
Az AgustaWestland persze tagadja a vádakat, és azt állítják hogy sosem fizették le az Indiai Légierő egy emberét sem.

Ka-226T

Ka-226T ,

163 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2012. 46. hét”

  1. „Az előttünk álló tíz év még az az időszak, amikor a Varsói Szerződés idejéből származó, a ‘70-es, illetve a ‘80-as években beszerzett haditechnikai eszközök mind nagyobb számban érik el élettartamuk végső határát. Ezért alakítottuk ki a Hadik-tervet, a hadfelszerelési iparkorszerűsítési tervünket, amelynek első eredményeivel ezekben a hetekben, hónapokban szembesülhetnek” – mondta a honvédelmi tárca vezetője.

    http://www.honvedelem.hu/cikk/34951_a_lakossag_szolgalataban_a_honvedelem

  2. A honvédelmi miniszter látogatása Gödöllőn:

    http://www.hirado.hu/~/media/Images/Hirado/2012/11/19/14/d7bf74f3_e426_407f_bb3f_ad32f6b4a134.jpg.ashx

    http://www.hirado.hu/~/media/Images/Hirado/2012/11/19/14/8d4da486_064b_40b6_b2b2_ba5944b77ef7.jpg.ashx

    http://www.hirado.hu/~/media/Images/Hirado/2012/11/19/14/9dfd3a0c_038e_4c95_ae34_e71c8da0758f.jpg.ashx

    http://www.hirado.hu/~/media/Images/Hirado/2012/11/19/14/d21412d6_1589_46c8_9495_3b9af814f07b.jpg.ashx

    http://www.hirado.hu/~/media/Images/Hirado/2012/11/19/14/5237610f_5191_41bb_a6ce_7b6892d64c42.jpg.ashx

  3. Szia tankman.

    Látom van néhány T-72 a gödöllői üzemben, gondolom javításon.
    Mit szabad megtudni, összeállt már a tatai HKZ, katonák létszámában, illetve, a harckocsik is a megfelelő darabszámban rendelkezésre állnak ?
    Gondolok itt arra, a zászlóalj, valóban zászlóalj méretű kötelék már ?
    Valamint, a másik két alegység, szintén felállt már zászlóalj méretben ?
    Mit tudni a Leopárd beszerzésről ?
    Köszi előre is, ha van publikus híred.

  4. A múltkor volt egy cikk, hogy 4db t-72-est elküldtek Gödöllőre javítás céljából, de ahogy én számolom az üzemben 9-10 db harckocsival minimum foglalkoznak, szóval ez biztató jel lehet. Remélhetőleg a zászlóaljat fogják bővíteni velük.

  5. Szia karesz !

    A Honvédség esetében nehéz megmondani mi az „optimális”. :)
    Megítélésem szerint, a minimális és egyben hatékony kötelék a zászlóalj méret.
    Mennyi kellene ?..
    Nos, elvileg, két összfegyverneminek „gondolt” dandárunk van, bár rögtön megjegyzem, egyik sem igazán az.
    Túl sok minden hiányzik belőlük.
    Ettől függetlenül, ideális az lenne, ha mindkét dandár rendelkezne önállóan, harckocsi zászlóaljjal, valamint tüzér osztállyal, felderítőkkel, stb., a lövész zászlóaljak mellett.

  6. karesz:

    Anno ezt már fejtegettük itt,és akkor a legkevesebb 30 darab volt,maximum meg 60 talán. Én örülnék olyan 80db-nek (annyi optimális lenne), de ez csak az én vágyálmom. Ha rajtam múlna, akkor még sok más jóságot is beszereznék a leókhoz pl: + páncélzat, lövészpáncélosok…. De ez csak álom:).

    Nem tudom,hogy az anyagi zárolások/megvonások miatt lesz-e esély rá, de ráférne már a harckocsizókra, hogy kapjanak értelmes vasak, és akkor még a tüzérségről nem is beszéltem, az önjáró tüzérség meg egyenesen álom kategória nekünk:S.

    Fél off:

    Azért az nem semmi, hogy már az index is a HTKA-ra hivatkozik forrásként :):

    http://index.hu/tech/2012/11/20/igy_mukodik_a_vaskupola/

  7. Sajnos elég sokszor lemaradok olyan témákról kommentekről ami amugy engem is érdekel . Nem feltétlenül a száraz adatok hanem a véleményetek érdekel , az adatokat megtalálom a net-en vagy könyvekben .

  8. honved,danielblack,karesz !

    No akkor sorjában:
    – a hk zászlóalj még nem teljes, de jól fejlődik, ez érvényes úgy a létszámra, mint a harckocsikra is (számokkal most ne játszogassunk)
    – Igen jól látjátok, Gödöllőn több T-72 látható, köztük olyanok is amelyek a javítás után erősítik majd a hk zászlóaljat
    – sajnos hazánk gazdasági helyzete nem valami rózsás, ezért a hetvenkettesek közepes javítás után (inkurrenci8ból való üzembehelyezés után) egy ideig még hadrendben lesznek, ettől függetlenül el lett rendelve a T-72 váltótípus kiválasztása
    – hogy mennyi az ideális mennyiségű harckocsi? – szerintem legkevesebb 3 század – 3x14db + oktató és tartalék gépek
    – jó jel, hogy a vezetés a gazdasági nehézségek ellenére sem mond le a hk zászlóaljról, és továbbra is az orszáégvédelmi képesség fontos elemének tartja

    Jelenleg ennyi …

  9. Nem bírom megállni, hogy ne szóljak közbe.

    A hk. zlj. még a kormányváltás után nem sokkal megalakult. Hozzárendelt technika és állomány nélkül. A helyzet változatlan és nincs is tervben más.

    A váltótípus: El lett rendelve a kiválasztása? Erről nem tudok, de ha így is van, ez nem kerül pénzbe, ez még csak maszatolás (még mindíg). Ha ki is választjuk az új szekeret, akkor is mi van? Betervezzük 2020-ra, vagy mi? Egy évre nem tudunk előre gondolkodni, mert mindíg változik a helyzet. Ez nem csak az MH-ban az egész országban így van.

    A vezetés nem mond le a hk.-ról: Ez sem kerül semmibe. Én sem mondok le róla.

    Végezetül: Ha valóban Gödöllőn most készülnek az „új” reaktivált harckocsik, miért nem tud róla senki? Nem kürtölnék világgá, hogy erősödünk, fejlődünk, stb.?

    Bocsánat a negatív hsz.-ért, de sok itt a kérdőjel.

  10. danielblack

    Lécci, lécci adj egy linket, mert én nem találtam. Egyébként mondani bármit lehet. Emlékeztek? Osztrák Leo 2 beszerzés? 2014-ben rendszerbe állító lövészet? Meg hasonló nép butítások.

  11. Szia gigabiga !

    A haeckocsi váltótípushoz (hivatalos):
    „h) A BTR-harcjármû, valamint a harckocsi-váltótípus tervezési feladatainak végrehajtása, valamint a közepes és nagy
    hatótávolságú páncéltörõ rakétarendszer alkalmazói követelményeinek kidolgozása.”

    megtalálod itt: http://www.kozlonyok.hu/kozlonyok/Kozlonyok/12/PDF/2011/38.pdf

    „A hk. zlj. még a kormányváltás után nem sokkal megalakult. Hozzárendelt technika és állomány nélkül. A helyzet változatlan és nincs is tervben más.”
    – Ezt nem egészen értem…

  12. A haeckocsi váltótípushoz (hivatalos):
    “h) A BTR-harcjármû, valamint a harckocsi-váltótípus tervezési feladatainak végrehajtása, valamint a közepes és nagy
    hatótávolságú páncéltörõ rakétarendszer alkalmazói követelményeinek kidolgozása.”

    Továbbra is azt mondom, hogy ez még önmagában nem jelent semmit. Tudod mennyi terv, elképzelés született az elmúlt 20 évben, amit sokszor még papírra is leírtak? Nagyon sok. Tervezni (álmodozni) lehet, mert nem kerül semmibe.

    A másik: A hk. zlj. csak papíron létezik, persze ha neked a 15 hk zlj.-nak tekinthető, akkor a kecskemétiek lehetnek légi hadsereg is csak át kell írni a nevüket.

  13. gigabiga erre csak annyit : 5-6 éve amerikai katonák voltak itt látogatóban és kaptak pár képeskönyvet a Honvédségről. Mikor meglátták a MiG-29 képeken az 59. TfW feliratot elkezdtek hüledezni hogy nem is tudták hogy ekkora légierőnk van. Majdnem lefordultam a székről a röhögéstől :D :D :D

  14. A Totalcar Komondoros videójával kapcsolatban:

    Lehet azon vitázni, hogy mire jó vagy mire nem a Komondor, de egyvalamit el kell ismerni, mégpedig azt, hogy a Gamma és a Respirátor PR-osai nagyon ott vannak a szeren (vagy máshol sok a „barát”). Az utóbbi kb 1-2 hónap alatt szó szerint sz*rrá reklámozták a járművet, ha ezután nem fog legalább a fél világ rendelni belőle, akkor megeszem a kalapom :D.

    Winkler és Bazsó továbbra is nagyon hülye, bírom őket:). A Hooters-es csajok szerintem azt se tudták, hogy miről beszélnek a srácok, persze gondolom, hogy az ott dolgozó lányok nem is az eszük miatt kaptak munkát (nem kell a kamu szöveg,hogy innen meg onnan van végzettségük, meg úgyis mindegyik méjdíja szakon van/végzett:D:D).

    Amint átalakul a HTKA block 5-re, valaki/valakik azonnal csináljanak a kutyának egy fórumos ólat, mert már lassan rajongótábora lesz neki, vagy már van (Én még várok a hazai 8×8-as PSZHmra!!) :).

  15. A szárazföldi erőknek a személyi felszerelések fejlesztése mellett szerintem a modern tűztámogatásra van a legnagyobb szüksége. A tüzérség terén az Archer Artillery Systemhez hasonló gépet egész baráti áron össze lehetne hozni, esetleg Rába platformon. A T-72 esek legjobb hasznosítását BMPT-re vagy TOS-1-re átalakítással lehetne elérni :-\

  16. Amennyiben még nem tudunk beszerezni új harckocsikat, ezekkel kell ellátni a lövész csapatok páncélos támogatását.
    Sajnos még ezen járművekből is nagyon kevés van.
    Amikor váltunk, meg kell nézni, működés szempontjából, meddig lehet használni az alvázakat. ( motor, meghajtás, futómű,stb. :)
    A T-72 nálunk használt verziója, ebben az állapotában, korszerűsítés nélkül, harckocsiként, már nem első vonalbeli tank, ez tény.
    Szegény ország haderejeként, meg kell nézni ez esetben használhatók-e még valamire, vagy sem.
    Mindenképp ajánlatos lenne egy csapatlégvédelmi eszköz a harckocsizó zászlóaljnál, de a lövészeknél is…
    Ennek az eszköznek viszont, hosszú távon azonos platformon kellene lenni a harckocsik, vagy gyalogsági harcjárművek bázis járművével.
    Jelenleg, mind a harckocsizó, mind a lövész alegységeknél teljesen hiányzó fegyver, a közeli légvédelmet ellátó harceszköz.

  17. :DDD Mi bajod a cirkusz rt-vel dudi?
    Anno az Unimogjainkba olyan kazánlemezeket hefteltek hogy öröm volt nézni… De a Cougarokra heftelt fegyvertorony sem volt sz.r pölö.
    Persze értem miről beszélsz, nem véletlenül hívtuk mindig is HM cirkusz RT-nek mi sem. Az általuk végzett gányolást sok esetben még egy 3. világbeli országban sem vették volna át, persze itthon még dícsérni is kellett hogy hu de faxa , huu de jaaauuu.

  18. Nos, látva a miniszter cégnél tett látogatásáról készült képeket, kicsit én is mosolyogtam. :)
    Az üzemben próbáltak kitakarítani a látogatás előtt, ez látszik.
    Viszont az is, hogy nagyon elhanyagolt egyébként.
    Az üzem talajburkolata a régi szoci időket idézi.
    A dolgozókra ráadtak egy mellényt, gondolom a látogatás okán, mert túl tiszta volt és nagyon új, mindenkin. :)
    Egyébként, rombolta a képet, a dolgozók általánosan össze vissza munkaruhája. :)
    Legalább egységes munka ruházatot biztosítanának számukra.
    Az úgynevezett „5 S” munkahelyi rendnek nyoma nem látszott.
    A zsúfoltság ebből fakadóan igencsak feltűnt.
    Netán csak rendetlenség volt épp ? :)
    Na mindegy, nem biztos hogy ez a lényeg, de számmora ezek jutottak eszembe, mikor megnéztem a képeket.

  19. Nem értem a szerkesztő kollégákat. Nem egyszer érte őket az a vád, hogy minden apró „lényegtelen” eseményről beszámoltak, ami az F-35-össel kapcsolatos.
    Erre napokkal ezelőtt két mérföldkőnek számító esemény is történt a típussal, de egyetlen szó sincs róla.

  20. Airshow China 2012 – vegyes

    India-to-buy-nearly-130-su-30-fighter-jets-from-russia

    http://www.defencetalk.com/india-to-buy-nearly-130-su-30-fighter-jets-from-russia-45612/

    Russia and China reached preliminary agreement for 48 Su-35BMs

    http://english.ruvr.ru/2012_11_21/Su-35-does-Russia-need-Chinese-contract/

    The PLAAF is still trying to get their hands on some of them Il-78 Midas aerial refueling tanker

    http://china-defense.blogspot.hu/2012/11/the-plaaf-is-still-trying-to-get-their.html

    Russian Officials Reveal J-31 Engine and Describe Sales to China

    http://www.ainonline.com/aviation-news/ain-defense-perspective/2012-11-23/russian-officials-reveal-j-31-engine-and-describe-sales-china

    IN FOCUS: How China downplayed the bombast at Zhuhai show

    http://www.flightglobal.com/news/articles/in-focus-how-china-downplayed-the-bombast-at-zhuhai-show-379308/

  21. Mack.

    Egyelőre nyerésre állsz, mert egész nap semmi…a Sojgu már távol-keleti körzetet ellenőrzi. Csak annyit mondták, hogy a hajtóművekről aláírták szerződést….ja, még egy problémás dologról volt szó. Kináiak aláírták régen egy 34 db. Il-76MD deszantos-transzportos és 4db üzemanyagtöltős gépről szóló szerződést. Ezeket Taskenti Cskalov gyárnak kellett csinálni, csak nem tudják….Most, állítólag megegyeztek, hogy eddig is kapják néhány teljesen felújított darabot. Ennyi…

  22. hammer!
    Ez bár nem haditechnia oldal,de minden témához van benne szöveg és feladat is:
    http://www.cdlponline.org/
    A felkészül is sokat számít, s attól is függ, hogy Neked melyik „stílus” (vizsgatípus) jön be. Behelyettesítés vagy nyelvtan és/vagy levélírás…
    A feliratos film vagy klipp esetleg dokumentumfilm nézés – feliratosan – sokat tud segíteni.
    Megkérdezhetem, hogy milyen vizsga – középfok- és milyen típusra mész vagy szeretnél menni?

  23. http://www.airforce.com/
    http://bluejacket.com/index_site.html
    http://www.anft.net/f-14/f14-history.htm
    http://www.f-16.net/

    hammer!
    Nagyjából ennyi, ha még ezeket nem ismerted volna, ahogy már előttem is írták a neten annyi van, hogy nem tudsz válogatni.

    Szóbeli és a hallás utáni gyakorlására, arra ezt ajánlom:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Dogfights_%28TV_series%29

    A youtube-on szinte az összes rész meg van.

  24. hammer, molni az elöbb belinkelte az http://avaxhome.ws/ ot. Ott nem csak haditehnikai folyóiratok vannak, hanem könyvek is. De azokon túl nyelvleckék is.
    Érdemes több időt eltöllteni ott. Kicsit óckodtam az ajánlatától mindenféle szerzői jogi dolog miatt, de olyan anyagok is rajta vannak amiket kereskedelmi forgalomban szinte biztos, hogy nem talál meg az ember.
    Szóval…
    :)

  25. A kérdés önmagában fura. Melyik változattal és mi ellen? F-14A/B vs Sz-300P, mikor SEAD képesség nincs, mert egyfeladatos gép? (Mondjuk tudtommal a D cicusnak sem volt HARM.)

    Still, it’s a Legacy Hornet evolution and it’s not as revolutionary as the F-14 was when it entered the active service in the ’70s, as the most experienced Tomcat driver, Capt. Dale “Snort” Snodgrass, once said.

    Nem tudok egyetérteni. Igen, az AWG-9 rendszer fantasztikus volt, ellenben AIM-120 vadászok ellen inkább jobb, mint AIM-54. Oda nem „hosszú”, hanem valóban „éles” penge kell.

    Az F-14 avionikáját és sokminden mást eleve ostobaság a Super Hornethez mérni és nem is fair.

    Lehet akármilyen dögös az F-14 és simán a Super Hornetre szavaznék, de még a ’80-as és ’90-es években is inkább egy Hornetben ültem volna.

  26. Allesmor Obranna

    Most, hogy átadták az első Szu-30SzM-et az orosz légierőnek, íme egy családfa, ami tartalmazza a legújabb verziókat is:

    http://www.militaryphotos.net/forums/attachment.php?attachmentid=190908&d=1353676497

    Elég jó, gyakorlatilag pontos. Látszik, mit gyártanak, mi rekedt meg prototípus szintjén. Érdekes, hogy magát a Szu-30SzM-et is ide sorolták, de csak mert óvatosak voltak :)

    Szóval szerintem a HTKA szerkesztősége ki is tehetné főoldalra, így ha bárki azzal jön, hogy számára követhetetlen az egész, akkor csak klikk és máris minden rögtön világossá válik!

  27. Hír:
    Még mindig keresik a táborfalváról elcsent rakétákat, most mondta a híradó.

    Vagy a kici ócóknál lesz, vagy a színeseknél (júj most rásszísták voltam :D) vagy a pandák voltak. Dec 21.-én készülnek valamire :).

  28. danielblack:

    Sajnos mi Magyarok nagyon a lejtő alján vagyunk, részben mások és mi is tehetünk róla:S. Lehet, hogy 2000-4000 év múlva már csak lábjegyzet leszünk egy könyvben:(.

    Bár ez sem biztos mert dec 21.-e után elvileg már föld se lesz, viszont ha most még sietünk, akkor a Francia Pic de Bugarach hegyen túlélhetjük még az atomtámadást is mert az ilyen íti hazatelefonál állomás :).

  29. Néhány hazánkkal szomszédos országban már megtörtént az új gyalogsági harcjármű (páncélozott szállítójármű) kiválasztása. Hazánk és Szlovákia egyelőre halogatja.
    Nézzük a tényeket:

    Ausztria: ULAN
    http://www.bmlv.gv.at/images_skaliert/ulan_14_960x640_1353680847.jpg

    Szlovénia: SVARUN (PATRIA)
    http://rotorshutter.files.wordpress.com/2011/06/35.jpg

    Horvátorsdzág: PATRIA
    http://farm8.staticflickr.com/7046/6899963998_8bc0f06a60_z.jpg

    Szerbia: LAZAR-BVT
    http://www.oklop.net23.net/lazar/lazar-22.JPG

    Románia: MOWAG PIRANHA-III
    http://maryus315.files.wordpress.com/2011/12/800px-mowag_piranha_iiic_military_parade_on_december_the_1st_2009.jpg

    Ukrajna: BTR-4
    http://blog.yimg.com/1/2HsG5CV7s59GBtFWv_23Ir0swlqPG9PeuKZRRehp6Ge72mZFEnP2rQ–/9/o/RdgOacELyHNuizHJOOxiUw.jpg

  30. Szia dudi !

    A szerbek egyelőre csapatpróbázzák a lazart, de minden bizonnyal ez a típus lesz rendszeresítve.
    Az ukrán hadsereg egyelőre csak kis mennyiségben vásárolt BTR-4-est, de ezzel szeretnék lecserélni a BTR-70 és később a BTR-80-as járműveket.
    Románia is csak 31 db PIRANHA-III-ast vásárolt, ott folyamatban van egy uj harcjármű a SAUR fejlesztése.

  31. Tudom, hogy nem a külső alapján kell ítélni, de valljuk be, a románok nem nagyon szakadtak meg, hogy valami egyedi/sajátos harcjárművet alkossanak (az is lehet, hogy nekik ez pont megfelel). Nekem az egész SAUR 2 egy BTR 70/80 másolat, de még azon se lepődnék meg ha a védelme is a felsoroltakhoz hasonlítana, vagyis gyatra lenne. A SAUR 1 össztömege kb 13-14 tonna, a SAUR 2-é pedig 18 tonna. Nem nagyon érződik rajta mintha követnék a nyugati felfogást, persze hozzáteszem, hogy még így is le a kalappal előttük, ők legalább csinálnak valamit nem úgy mint mi:S.

    Nincs bajom a BTR-ek kinézetével de remélem, hogyha a RÁBA fejleszteni fog egy PSZH-t, akkor nem az őskomcsi/ősorosz stílust/doktrínát fogják követni, mert ha igen akkor inkább jobb ha maradnak még a Mars kolonizálásig a BTR-80asok.
    Azt meg végképp nem értem, hogyha van PIRANHA-III-asuk, akkor miért nem másolják le a főbb részeit és úgy fejlesztenek ki valami „új” járművet.

    A szerbek járműve futurisztikus meg minden de az PSZH-nak szerintem nem felel meg, de úgy tudom, hogy nem is annak szánták hanem inkább missziós járműnek. Mindent összevetve azért vannak ilyen „érdekes” vadhajtások a szomszédságunkban:).
    Én szerintem példának a Lengyeleket, Cseheket, Horvátokat, Szlovénokat kéne vennünk HA nem tudunk/akarunk fejleszteni egy „saját” harcjárművet.

  32. Hmmm lehet benne valami, de a TAB is eléggé szovjetes:) Persze érthető is, hogy miért, keleti blokk ugye :).

    SAUR 2-ről adatok:

    http://www.armyrecognition.com/romania_romanian_army_wheeled_armoured_vehicle_uk/saur_2_multi-role_armoured_vehicle_personnel_carrier_romania_romanian_pictures_technical_data_uk.html

    A Protection Level 2 Stanag 4569-et gondolom, hogy a pót páncélok nélküli védelemre érti, mert ha azokkal együtt érti a Level 2-őt, akkor eléggé gyenge a védelme szerintem.

  33. Javítom magamat:

    A SAUR-os linkemben a technikai adatoknál Level 2 a védelem kiegészítő páncélzatok nélkül, velük együtt pedig elérheti a Level 3-at is. A BTR-80asnak úgy tudom, hogy Level 1-es a védelme, szóval a SAUR 2 már veri páncélozottságban:) vehetünk románéktól is PSZH-t :D.

  34. gacsat(+ mindenki más):

    Én láttam már, de nekem sajnos csalódás a film. A fényképezése nagyon szép, a katonai felszerelések korhűek de aki egy olyan igazi tankcsatás akciófilmre számít, annak előre szólok, hogy sajnos csalódás lesz a film. Elég sokat beszélnek, filozofálnak benne, inkább művészfilmes beütése van mint kőkemény darálós akciófilm. Körülbelül ha 2 nagyobb tankcsata van benne és azoknak is a vágása/ vágási sebessége nem a megszokott stílust követi.

    De attól függetlenül ajánlom a filmet mert az alaptörténet érdekes

    SZPOJLER (Aki még nem látta a filmet az ne olvassa tovább)!:D

    Az alaptörténet egy klasszikus vadász és vad szituáció, vagyis Moby Dick/ Fehér bölény adaptáció 2. világháborús környezetbe átültetve egy kis misztikummal megfűszerezve.
    A fehér Tigristank (sajnos) nem eredeti Tigris, hanem egy replika, aminek egy IS-2-es volt az alapja. Viszont azért néz ki kicsit másképpen, mint a többi átlag Tigris mert ebből csak egy van, vagyis egy prototípus, egy nagyvad:). Valójában nem is a tankon/tankokon van a hangsúly, hanem a háborús gépezetről, ami bedarál mindenkit. A film végén meg egy soha meg nem történt beszélgetés/tanúvallomás van Hitler és egy ismeretlen,néma személy között (talán az ördög/isten vagy csak egy pszichiáter/riporter), amiben Hitler a szócső és rajta keresztül fejtik/fejtegetik a háború értelmét. Megjegyzem, hogy elég jól sikerült ez a „beszélgetés” a végén.

    Dísztárcsa vége!

    Bocsánat az off miatt, de le kellett írnom:S:).

  35. Én azon filóztam, hogy talán a purgatóriumban van,de az is lehet, hogy csak a rendezővel beszélgetett egy csésze kávé társaságában :):D.
    Nem a klasszikus háborús filmek közé sorolható be, talán olyan mintha összehasonlítanánk egy James Bond filmet a Suszter, szabó, baka, kémmel vagy a A cég – A C.I.A. regénye filmekkel. Mind a három a kémkedésről szól, de az utóbbi kettő élethűbb, lassabb folyású (sokaknak szerintem ezért nem is jönnek be), és szinte alig van bennük akció, szóval más szintet képviselnek ők is meg a fehér tigrincs is:).

    Nekem azért nem ütött a Fehér Tigris mert én egy igazi kemény tankcsatás filmet vártam és sajnos nem azt kaptam. Erről persze a drágalátos bemutató is tehet, mert ott úgy adták be, hogy darálós háborús film, holott inkább filozofálós, persze ettől függetlenül nem rossz film olyan 10/5-6 nekem :).
    Úgy látszik, hogy még várnom kell egy igazi tankos filmre, amin jobban az akción/taktikán (+ a kb 200 vs 200 tank:D) van a hangsúly:S:):

  36. Chimera:

    Igazad van, a 4 páncélos és egy kutyulínó nagy klasszikus, de azért az eléggé kiábrándító, hogy azóta szinte egy komolyabb tankos film se készült. Tudom, hogy van a 1995-ös Szahara újrafeldolgozás, de abba is csak egy M3-as Lee van, vagyis Lulubelle és az nekem nem elég :D.

    „Szardzsente, szardszente én lenni olasz meccanico! Érteni te Lulubelledhez” (Giuseppe,az olasz hadifogoly)

    „Szerzsan! Szerzsaan!” (Leroux a.k.a Franci)

    „A Nászik levágták a sok szép tehén” (Franci)

    :D:D:D
    Igazi filmzabáló vagyok:)

  37. danielblack:

    Dísztárcsa:):
    Tényleg! ezt el is felejtettem! Én is csak néztem, hogy ott filóznak a bakák, hogy a halott katonák olaszok,románok-e, és a végén kiderül, hogy magyar bakákat raktak ott halomba/tömegsírba. Nekem annyira nem tűnt egyoldalúnak a film, mert talán Hitlert se állítják be vér hülyének, de persze hajolhat maguk felé az oroszok keze. Nekem inkább háborúellenesnek tűnt, mint dicsőítőnek, pl mikor az orosz tankos srác már nem bírt a végén leállni és mondta, hogy akár a világvégére is üldözni fogja a „fehér Tigris”

  38. Nekem az volt zavaros ,hogyha ez egy szellem tank volt akkor , hogy tudott neki ártani az a tuningolt 34-es? meg a tankos srác, hogy képzelte a világvégére üldözést amikor befejeződött a háború? Kölcsönöz egy üzemanyag nélkül működő tankot a hadseregtől és békeidőben is ott fog flangálni vele a sztyeppén? :-D

  39. Én a History csatornán nézem az „Szovjet vihar” sorozatot. Az oroszok csinálták maguknak magukról, ezt nem szabad elfelejteni a film nézése közben. Jók az animációk. Persze a szinkron a csatornán megszokott színvonalú :( A mai gyöngyszem: A németeknek azért volt fontos elfoglalni Leningrádot hogy biztosítsák a Balti-tengert amin keresztül az acélszállítmányok érkeztek semleges Svájcból.

  40. danielblack:

    Ne felejtsd el, hogy mikor a másik főszereplő,a tiszt/politikai tiszt kérdezi, hogy ő honnan tudja, hogy a tankok mit „mondanak”, akkor ő elmondja neki, hogy találkozott a „tankok istenével”, aki adta neki ezt a „tudást”, tulajdonképpen ő a kard ami legyőzi a tigrincset, a pajzsot. Szerintem a srác már nem is élő személy, hisz ugye meghalt (olyan égési sérülésből felgyógyulni amibe ő volt,az egyenlő a csodával). Meg úgy is lehet értelmezni a végét (legalább is én így értelmezem), hogy ő és a Fehér Tigris minden háborúban ott lesznek/vannak, csak lehet, hogy nem ezekben a testekben/alakokban. Ugye a háború az emberiség velejárója, szinte örök, bármennyire is nem tetszik másoknak és nekem se de mindig volt és mindig is lesznek háborúk, és ez a film szerintem ezt jelképezi, csak levetíti egy emberre meg egy tankra, meg ugye a vadászat is örök :).

    Terminator:

    Ma (vagyis most már tegnap:)) ment egy Sztálingrádos dokufilm a History-n, és így dizájnilag nagyon tetszetős és még talán nem is annyira egyoldalú volt. Ha erre gondolsz, akkor nekem nagyon tetszett:).