|

Jön a BrahMos Mini

A BrahMos Aerospace bejelentette, hogy a BrahMos csapásmérő robotrepülőgép kicsinyített másán dolgozik. A „BrahMos Mini” néven emlegetett eszközt a Dassault Rafale és a MiG-29K is hordozhatja majd.

Az orosz-indiai vállalat tervei szerint két éven belül már az éleslövészeteknél tartanak majd. A fejlesztés, az integrációs munkák és a tesztindítások után az indiai haderő két jövőbeni típusa, az MMRCA-tendert megnyerő Dassault Rafale és az Indiai Haditengerészet hordozóira kerülő MiG-29K is alkalmazhatja majd, a „BrahMos Mini” néven, ill BrahMos-3 (vagy BrahMos III) jelzéssel emlegetett fegyver méretétől függően 1-3 darabot hordozhatnának.

BrahMos

A BrahMos szárazföli hordozóplatformján | Forrás ,

A 2,8–3 Mach sebesség elérésre képes, orosz–indiai koprodukcióban megvalósult robotrepülő első kilövésére nagyjából egy évtizede, 2001. június 12-én került sor. A BrahMos egy egyedi termék, amit számos platformról – szárazföldi, vízi, víz alatti és légi – lehet bevetni a legkülönfélébb tengeri és szárazföldi célok ellen. A robotrepülőgép levegőből, illetve víz alól indítható változatait jelenleg is fejlesztik, emellett készül a hiperszonikus és a többször felhasználható változat is.

17 hozzászólás “Jön a BrahMos Mini”

  1. Javítsatok ki, ha tévednék, de a BrahMos-nak torló sug.h.műje van.
    Így tud ilyen nagy sebességet elérni.
    Ennek a hajtóműnek pedig nincs startteljesítménye, -> muszáj valami kiegészítő meghajtás, ami lendületbe hozza, ha nem a levegőből indítják.
    Visszafelé ez azt jelenti, hogy a levegőből indított változatnek elég kell, hogy legyen a torló h.mű, aminek lényegében nincs súlya, amúgy. Így a levegőből indított változat kisebb és könnyebb kell, hogy legyen.
    Nem így van?