|

Elkészült az első OH-58F helikopterrel az amerikai hadsereg

Az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének Légijármű- és Rakétatechnológiai Kutató és Fejlesztő Központja (AMRDEC) befejezte a munkálatokat az első OH-58F Kiowa Warrior helikopteren. Mint ismeretes, az OH-58D típusú könnyű felderítő forgószárnyasok F verizóra való modernizálásáról még 2010-ben döntött a US Army vezetése, mivel a sok próbálkozás ellenére sem sikerült váltótípust találni a Kiowa Warrior flottának. S bár az OH-58F sem old meg minden problémát (ti. nem kap új hajtóművet), üres tömegét sikerült csökkenteni, valamint főbb fedélzeti rendszereit is modernebbekre cserélték. Egyébként megjegyeznénk, hogy OH-58F néven két program is fut: az egyiket – mely hírünk apropóját adja – a US Army, a másikat a Bell bonyolítja, a különbség köztük pedig az, hogy míg utóbbi újra cserélné az erőforrásokat, előbbi viszont – mint fentebb említésre került – nem.

A hadsereg tehát a saját szakállán hozta létre a „Foxtrot” verziót, mely pár éven belül átveszi a „Delta” szerepét, és akár 2025-ig szolgálatban maradhat. Az első tesztpéldány elkészülte kapcsán egyébként nyilvánosságra került, hogy az új variáns megalkotására összesen 37 millió dollárt költöttek eddig, tehát sikerült viszonylag olcsón megúszniuk, bár a java még csak most következik: a tervek szerint minden OH-58D átalakítása 4-5 millió USD-be fog kerülni, nem beszélve arról, hogy a harci és egyéb veszteségek pótlására szükségessé válik korábbi A és C modernizálása is, ráadásul teljesen új építésű példányokról is beszélnek. Könnyen kiszámolható, hogy mindez akár 2 milliárd dollárjába is kerülhet az amerikai adófizetőknek – bár még mindig kevesebbe, mint ha egy teljesen új típust kellene hadrendbe állítani.

OH-58F |Grafika: US Army ,

Az OH-58F program egyébként az AMRDEC történetének eddigi legnehezebb feladata volt, legalábbis mérnökgárdájuk szerint, és egyben az első alkalom, hogy a US Army külső segítség nélkül, saját maga fejlesztett tovább egy már rendszerben álló helikoptertípust. A „Foxtrot” legfőbb pozitívuma, hogy üresen körülbelül 90,7 kilogrammal nyom kevesebbet, mint elődje, ami némileg javít a helikopter teljesítményén.

A most elkészült példánnyal együtt összesen három OH-58F épül meg az alabamai Huntsvilleben, majd a gyártás átkerül Corpus Christibe. Az első repülésre jövő áprilisban kerülhet sor, a második tesztgép pedig egy hónappal ez előtt, 2013 márciusában kerül átadásra. A harmadik, Alabamában készülő példányt már a sorozatgyártású darabok szabványának megfelelően készül el, ezt durván egy év múlva szállítják le a hadseregnek. Corpus Christiben az alacsony ütemű gyártást 2015 márciusában indítják be, az első századot pedig 2016-ban szeretnék felszerelni OH-58F-ekkel.

One Response to “Elkészült az első OH-58F helikopterrel az amerikai hadsereg”