|

Haladnak a Meteor tesztelésével

Már több ízben írtunk az MBDA által fejlesztett Meteor légiharc-rakéta teszteléséről, akkor rendszerint a Gripen volt a hordozóeszköz, ezúttal a franciák léptek előre a Rafale fedélzetén történő integrációval.

Október 4-én és 10-én újabb Meteor-indítást hajtottak végre, a jeles eseményekre a DGA (General Directorate for Armament – Védelmi Beszerzési Ügynökség) cazaux-i tesztközpontjának területén. A próbákban a B301 jelzésű Dassault Rafale vadászbombázó segédkezett. Az MBDA által fejlesztett BVR (Beyond Visual Range – látóhatáron túli) kategóriájú fegyver mindkét példánya sikerrel teljesítette a tesztet.

Az összeurópai MBDA konzorcium és Franciaország még 2010. december 22-én írt alá szerződést 200 darab légiharc-rakéta vásárlásáról. Az aktív radaros önirányítású, torló-sugárhajtóművel ellátott, 100 km feletti hatótávolsággal rendelkező Meteor a Dassault Rafale fő BVR-fegyvere lesz. Jelenleg a típus csak az R550 Magic és MICA rakétákat alkalmazhatja, melyek a kis- és közép-hatótávolságú kategóriába tartoznak.

Az eddigi megrendelők közül a britek és a svédek is legkorábban 2015-ben vehetik át az első példányokat, míg a spanyolok 2016-ban, a franciák pedig 2018-ban kaphatják meg első rakétáikat.

7 hozzászólás “Haladnak a Meteor tesztelésével”