|

A380-ast fogtak a magyar Gripenek

Egy Dubajból érkező, Airbus A380-as típusú utasszállító repülőgép sértette meg hétfő délben a magyar légteret, ezért riasztást kapott a készenléti Gripen-géppár – közölte a Honvédelemi Minisztérium.

A közlemény szerint “sikeresen elfogott” hétfő délben a honvédség két Gripen vadászgépe egy utasszállító repülőgépet. Az Emirates légitársaság kétszintes óriásgépe Magyarország légterében nem létesített rádiókapcsolatot a polgári irányítással.

A JAS-39 Gripen típusú vadászbombázók éppen gyakorlaton voltak Taszár légterében, amikor 12 óra 15 perckor riasztást kaptak, és néhány percen belül “elfogták” az utasszállítót – tették hozzá.

A rádiókapcsolat még a levegőben helyreállt, ezért a vadászgépek visszatérhettek a bázisra; a Gripenek riasztására a magyar légtér védelme és a magyar állampolgárok biztonsága érdekében volt szükség – írta a HM.

Forrás: MTI

30 hozzászólás “A380-ast fogtak a magyar Gripenek”

 1. Nem akarok rossz májú lenni, de egy A380-at a Föld görbületén túlról is szabad szemmel lehet látni :) :)
  Mondjuk az A380 kinyitja a tehertér-ajtót és a Gripen simán berepül :) :)
  Vagy az A380 pilótája megkaparja a szélvédőt, mondván: “mi ez a légypiszok a szélvédőn? Jaaaa…. egy vadász repül előttem….”

 2. Valszeg már Romániában sem jelentkeztek be, a NATO ezért rendelte el az elfogást…. Sajnos, ilyen esetben az előbb említett pénzek miatt nem lesz szankció, pedig manapság a terrorhiszti és a légtérhasználat szigorítása miatt súlyos büntetést kéne kapnia a dubai légitársaságnak. De ha büntetnek, akkor a sejkek, stb. másfelé repülnek.

 3. Hamár szóba került Tököl. Azt a börtönt ugye ’57 óta már felújították egyszer? Mert rokon “közbinztonsági őrizet” alatt volt ’56 miatt, emiatt neki is építenie kellett, és hát normális emberként, direkt rosszul épített be egy-két vasrácsot a klotyóban…

 4. borisz szerint: 2012. október 15. hétfő @ 18:20

  Most képzeld el hogy jön az A380-as 11 ezer méter magasan 1000km/óra sebességgel (az egyszerűség kedvéért). 17 km-t tesz meg percenként. 400 km-t tesz meg 23,4 perc alatt. Nem tudom hogy működik a légi irányítás, de ha minden ország felett más irányítóhoz kell bejelentkezni, akkor itt a sok kis k-európai állam felett van dolga rendesen. Otthon meg nem ehhez szokott, ahol a szomszédok fél Európa méretű országok.

 5. johnibyg

  Én Tökölön nőttem föl, sok őrt ismerek onnan. Olyan még nem volt, hogy valaki “segítség” nélkül meglépet volna. Nem véletlenül. Egyszer mindenképp érdemes megnézni, komoly hely. Felújítva szerintem meg 57 óta nem nagyon volt, maximum meszelve. De ne is erre költsék az adómat, így is a legtöbb elítélt jobban él ott, mint otthon.

  UI: Az adómat inkább KOMONDORra költsék vagy a MI-24 felújításra.

 6. Ha hétfőn délben lépett be a légterünkbe, akkor ez a gép volt az:

  Airline: Emirates
  Flight: EK49
  From: Dubai Dubai (DXB)
  To: Munich Franz Josef Strauss (MUC)
  Aircraft: Airbus A380-861 (A388)
  Reg: A6-EDI
  Altitude: 40000 ft (12192 m)
  Speed: 459 kt (850 km/h, 528 mph)
  Track: 300°
  Hex: 8960EA
  Squawk: 2321
  Pos: 46.243 / 21.9015

  Itt vissza lehet nézni a repülés útvonalát:
  http://www.flightradar24.com/data/flights/ek49

 7. Érdekes egyből helyre állt a rádió kapcsolat! :)
  Persze én sem “vitatkoznék” két grippennel…
  Ennek a hírnek komoly jelentősége nincs..azaz annyi azért még is,hogy ha nem is vagyunk katonailag a legerősebb nemzet de azért nyitva van a szemünk..!
  (Egyben cáfolom is magam :) Akkor hol voltak a radarok,grippenek mikor az israeli kém repülő berepült? Ott kellett volna villogni….Dupla zárójelben megjegyzem a Gyurcsány és pár politikusunk Magyar-Isreli állampolgár. Miről is beszélünk??)

 8. Buci

  NEZSIDÓÓÓÓÓÓÓZZZZZ !!!! :D :D :D :D :D

  Nem tartom valószínűnek , hogy nagyon megemelkedett a pulzusuk a két griff láttán! Pilóták lévén nyilván mindegyikőnknél jobban tudták, hogy ez kb nem jelent többet, mint , hogy böfögjenek bele a mikibe, és kiszóljanak balra , hogy ne lobogj griffecske, mindjárt odacsörgünk a főnöködnek!

 9. @terminator

  “Nem tudom hogy működik a légi irányítás, de ha minden ország felett más irányítóhoz kell bejelentkezni”

  Sajnos meg eleg fregmentalt, de mar a megvalositasi fazisban van a Functional Airspace Block-ok rendszere.

  http://www.sumin.lt/files/5_1321946578_98.jpg
  http://en.wikipedia.org/wiki/Functional_airspace_block

  A vegso cel a Single European Sky, de ez meg messzeb van. Itt eleg jol osszefoglaljak: http://www.nytimes.com/2012/10/11/business/global/europe-aims-to-unify-its-air-traffic-system.html

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.