|

Szíria közelébe igyekszik a Royal Navy és a Marine Nationale

Október 1-jén, hétfőn Portsmouth kikötőjében a szokottnál is nagyobb embertömeg gyűlt össze, annak ellenére, hogy az eget sűrű, szürke felhőtakaró borította, az eső lába pedig erősen lógott, nem beszélve a szélről és a hidegről. A rossz idő azonban nem tántorította el azokat, akik látni szerették volna, miként indul útjára a Brit Királyi Haditengerészet HMS Illustrious helikopter-hordozója. Az esemény jelentőségét növelte, hogy 2010-óta, mikor is 40 millió font értékben felújították, ez a hajó első nagyobb bevetése, ezen kívül az esőtől áztatott fedélzetén az átlagosnál több repülőeszköz kapott helyet – az Illustrious célja ugyanis a Földközi-tenger keleti medencéje, a rajta települt egységeket pedig szükség esetén akár Szíriában is bevethetik.

Mint ismeretes, a jelenleg helikopter-hordozóként rendszerben tartott egység korábban könnyű repülőgép-hordozóként működött, ám miután Nagy-Britannia kivonta Harriereit, fedélzetéről végleg eltűntek a merevszárnyú típusok. A 22 000 tonnás vízkiszorítású HMS Illustrious, amint már említésre került, mediterrán éghajlaton tölti a követhető időszakot, mégpedig a Francia Haditengerészet repülőgép-hordozója, a Charles de Gaulle társaságában egy két hónapos hadgyakorlaton vegyen részt. A két hajó és kíséretük Szíria partjaitól nem messze tevékenykedik majd – nem titkoltan azért, hogy ha úgy hozza a helyzet, minél gyorsabban beavatkozhassanak az eseményekbe. A flottilla összetételéből arra következtethetünk, hogy egy esetleges hadművelet során a britek biztosítanák a helikopteres személyszállítási és közeltámogatási kapacitást, míg a francia hordozóról felszálló vadászbombázók adnák a csapásmérő erőt, illetve őriznék a légteret az esetleges szír ellenlépésekkel szemben.

Az HMS Illustrious, amint éppen kihajózik Portsmouthból ,

A Royal Navy helikopterei mellett a hajó fedélzetére a kihajózást követően több, a Royal Army állományába tartozó Apache és Chinook is landolt, melyek szintén részét képezik majd az HMS Illustrious állományának a következő két hónapban. További érdekesség, hogy az alapvetően 700 fős kiszolgáló személyzeten kívül, most még egyszer ennyi katonát kellett elhelyezni a hajón – az állomány ugyanis kiegészült a hét, helikoptereket üzemeltető század pilótáival és műszakisaival, valamint a Királyi Tengerészgyalogság 300 bőrnyakújával. S bár a cél elsődlegesen az új képességek kipróbálása a hadgyakorlat során, a Brit Királyi Haditengerészet úgy készítette fel a hajót, hogy az bármikor képes legyen beavatkozni Szíriában. Ennek érdekében kidolgozták a megfelelő terveket, amiknek végrehajtására felkészítették a személyzetet.

A „Lusty” becenevű helikopter-hordozó parancsnoka, Martin Connell kapitány a kihajózás kapcsán elmondta: „Fegyverzetünk éles, személyzetünk pedig képzett és motivált, így ha kell, bármikor képesek vagyunk beavatkozni bármilyen konfliktusba.”

A hadgyakorlatnak egyébként van egy harmadik résztevője is, mégpedig Albánia.

86 hozzászólás “Szíria közelébe igyekszik a Royal Navy és a Marine Nationale”

  1. Elég szubjektív , de 2009-ben testközelből láttam ezt a hajót! Már akkor is úgy nézett ki mint egy roncs, és itt a képeken sem nyűgöz le.
    Sok GB- hadihajót volt szerencsém élőben látni! (Kedvenc Swarovski 7×42 , nagyon jó szolgálatot tett mindig)
    Összességében egy nagy roncshalmaz benyomását keltették !
    Persze, mint mondtam ez csak szubjektív dolog!

  2. Commandante….
    Egyrészt, mert a törökök kiábrándultak az EU-ból és az USA-t szeretnék maguk mögött tudni….
    Másrészt amíg a „demokráciáért” harcolnak, senki sem kérdezi, hogy mi van a kurdokkal….
    Harmadrészt a török haderő köztudottan világiasabb, mint a politikai vezetés. Nem hiányzik nekik, egy Asszad-Ahmadinezsad-Kurd-Hezbollah befolyás…..

  3. Lehet éppen azért küldik oda koncnak, hogy meglegyen a casus belli… nem lennék meglepve ha egy csinos provokáció sülne ki az egészből. Őszintén szólva a török határon átlövöldözés esetében sem vennék rá mérget hogy melyik fél lőtt mellé, de ez már csak így megy.

  4. Nos van itt egy meglehetősen érdekes videó. Nagyon érdekes pillanatokat mutat a pillanatnyi harcokról. Az már biztos hogy a szíriai hadsereg nagyot változott. Jól látszik hogy a megfelelő csoportok esetén a T72-BMP1 es csoport 1-2 harcjármű, és 40-50 fős csoportok hogy nyomulnak előre a rendkívül kellemetlen városi környezetben. Érdemes megnézni. Ebbe belefér az is hogy a riporterek páncélos beszorul egy utcába, és kereszttűz alá veszik. Belülről készített felvétel is páratlan. Végül is a célpontot elfoglalja az egység.
    http://youtu.be/lUVzdMa3Wgo

  5. A szírek nyilván olyan hülyék, hogy ha leküzdötték a diverzáns alakulatok nagy részét, akkor unalmukban Törökországnak ugranak neki, aztán talán majd Angliának és Franciaországnak is…

    El tudnám kapni ilyenkor ezeket a politikus-bűnözőket, és miközben ráncigálnám a torkánál fogva, megkérdezném, hogy legalább ő elhiszi-e, amit mond?

    Úgy kerülgetik ezek az igazságot, mint kezdő buzi a gőzfürdőt.

  6. Papichulo
    „De azzal is tisztaban vannak, hogyha ralonek ezekre a hajokra, akkor ott ko, kovon nem marad :)”

    Már miért is? A szírek sztem egy CdG + Invicible csoporttól még meg tudják védeni magukat!
    Akkor nincs esélyük ha ehhez társulnak a Törökök meg az Izraeliek de ez így elég valószínűtlen! A Törökök meg az Izraeliek épp útálják egymást!
    Ha csak egyetlen nyugati hajó is elsüllyed be kell fejezniük az egész hadműveletet!

  7. C: Nincs nagy fordulat. Eleddig is kik támogatták leginkább a felkelőket? Törökó+SzA

    „Miért éri meg a törököknek azt nem értem meg.”
    Ezt meg itt nem taglalnám, mindenesetre nagyot fordult a világ

    Little: Tuti nem azért csinálják mert evvel jópontot szereznek USnál.

  8. „Nem hiányzik nekik, egy Asszad-Ahmadinezsad-Kurd-Hezbollah befolyás…..”

    Nem hiányzik Izraelnek egy erős Irán,
    Nem hiányzik a világnak egy erős Kína
    Nem hiányzik a világnak egy erős Oroszország.

    Már csak azt nem értem hogy miért nem mennek szembe nyíltan az Oroszokkal a jenkik?
    Nemhiába Putyin megköszönte Romney-nak hogy őszintén vallja hogy Oroszország „a legfőbb geopolitikai ellenfele” .

  9. @Chimera

    „A szírek sztem egy CdG + Invicible csoporttól még meg tudják védeni magukat!”

    Komolyan azt gondolod, hogy ha a szirek megtamadnak egy NATO TF-et, akkor mar masnap nem bombazza oket a teljes USAF es nem indul el azonnal oda egy CSG?

    „Ha csak egyetlen nyugati hajó is elsüllyed be kell fejezniük az egész hadműveletet!”

    Vagy pedig egy akkora RGM109 spam-et kapnak azonnal, hogy rohanhatnak sirva az oroszokhoz :)

    Megtorlas azt garantalom, hogy lenne! Nem hagyhatna a NATO, hogy zsebdiktatorok szorakozhassanak az egysegeikkel.

  10. A szírek sztem egy CdG + Invicible csoporttól még meg tudják védeni magukat!

    Nem, nem tudnának. Az egy dolog, hogy eltökéltek, és van AShM, de annak el is kell jutnia kötelékhez. Szerinted a Hawkeye-ok dísznek vannak a CDG-n? :) Mire kiszúrja a közeledő P-800-asokat, azt se felejtsük el, hogy nem tudják a szírek mindet egyszerre indítani, épp elég idő van a Rafale-okat felemelni, ha meg minden kötél szakad, az Astereket és a Mistralokat célba juttatni, amik a hajó védelmi fegyverei. És ez csak a CDG, a kísérőhajókról nem is beszélve (gondolom fregatt, romboló, bár erről bővebben a cikk nem tesz említést).

  11. Nézd a Szírek védekeznek és nem támadnak senkit! Erre a NATO nem ugorhatna rá!
    Ha Franciák meg az angolok nekimennek Szíriának inkább ők rohannának sírva az USA-hoz aki ugye az elnökválasztás előtt nem lép semerre!
    Az USA nélkül ezek a középhatalmak igencsak papírkutyák és Szíriát ne tévesszük össze Líbiával!

  12. Eggyáltalán maradt bevethető fegyverzetük a NATO államoknak! Nem cikk volt hogy majd az összes komoly rakétafegyverzetet elpuffogtatták Líbiában?
    És ismétlem: Ha csak egy hajót is találat ér és csak egy katona is meghal nagy lesz a felbuzdulás hogy mindenkit haza!

  13. A török parlament kb. azt fogadta el valamelyik nap, hogy átmehet a hadseregük Szíriába casus bellit csinálni, közbe meg azt kommunikálják, hogy nem karanak háborút. De érdekes, hogy ilyen jól lekommunikálják, most vagy nagyon fejlesztették a PR-részlegüket, vagy kaptak segítséget, amiért cserébe mehet akár egy-két sziget középtávon (de ez már sci-fi).

    Érdekes, hogy a szírek még mindig milyen jól tartják magukat, ahhoz képest, hogy ki és mi van ellenük. Talán SzA-iak mondták régen, hogy fizetik a felkelőket (akkor már zsoldosok), vmely országból német lőszert kaptak a felkelők vhogy, vannak ott franciák, angolok is (1* volt, hogy vki a felkelők közé került, és eléggé Dél-Londoni akcentussal beszélt a társaság + volt, aki nem tudott arabul egy szót se). És ezeket mind a HTKA hírek + kommentek közül tudtam meg :-)

    Ha ez a fhanszia-brit egység odaér, onnantól valószínűleg felgyorsulnak az események, bár lehet, tévedek, mert júliusban Rodoszon láttam asszem az Eisenhowert , de nem történt sokminden akkor. Ha olyan ex-szovjet állapota van az Illustrius, megeshet, hogy belelőnek direkt (vagy robbantanak) egyet, ergo meglesz a casus belli, ami lehet simán a haderő terve, hogy több pént kapjanak (de ez megint egy konteó).

  14. A háborúhoz ész kell és erős irányítás. Ha a szírek voltak olyan hülyék hogy nekiestek a törököknek (tudnillik az az 5 áldozat biztos hogy semmilyen módon nem sértett szír érdekeket) akkor akármekkora gonosz nyugati összeesküvés is lehet a háttérben, megérettek az invázióra.

    Mondjuk nem értem ezt az ide oda átlövöldözős bohóckodást. Fenyegetésnek jó volt török részről, de inkább erődemonstrációt részesíteném előnyben ilyen esetekben és megszállnék x km sávot a határon túl.

    Bár ismert a magyar hadsereg katasztrofális állapota, de 1991-es téves bombázáskor is kicsit fenyegetőbben léptem volna fel a honatyák helyében.

  15. @Chimera

    Most te vagy trollkodsz vagy csak kenyszeresen probalod a politika agendadat itt prezentalni.

    Erre reagaltal: „“De azzal is tisztaban vannak, hogyha ralonek ezekre a hajokra, akkor ott ko, kovon nem marad :)””

    Majd jossz ezzel: „Nézd a Szírek védekeznek és nem támadnak senkit!”???

    Na neeeee!!!

  16. A törökök egyáltalán nem kívánkoznak Szíriába, azzal ellentétben amit mindenki vízionál. A török ellenzék nem szavazta meg a felhatalmazást és nagy népi tüntetés volt a felhatalmazás ellen. A törökök erősen muszlim beállítottságúak , pl. többször is a szélsőségesen iszlámista pártok kerültek hatalomra és csak a hadsereg fenyegetései tartották vissza a túlbuzgó iszlamista néphangulatot a vallásos állam kialakulásától. Ezért rühellik a nyugatiak vélt vagy valós ármánykodásait.

  17. A törökök eddig besegítettek a szír lázadóknak, a szír kormányerők pedig, jól ismerve az alapvető török néphangulatot, a büntetlenség tudatában visszaütöttek. Azzal együtt, hogy a törökök válaszoltak, a szírek elérték a céljukat mert a törökök ezután sokkal óvatósabbak lesznek a lázadók segítésében.

  18. A török vezetés eddig alulbecsülte a helyzetet, gyakorlatilag pofátlanul támogatták a szír lázadókat. A puszta katonai papírforma megnyugtatta őket. Most hogy egy háború ilyen közelségbe került azzal szembesültek, hogy a belpolitikai vonatkozások miatt számukra sokkal kellemetlenebb dolog egy ilyen háború.

  19. „Nézd a Szírek védekeznek és nem támadnak senkit! Erre a NATO nem ugorhatna rá!”

    Egyrészt nem a NATO, másrészt sok ilyen nem ugorhatot láttunk már… ld a mai Török esetet.

    „Az USA nélkül ezek a középhatalmak igencsak papírkutyák és Szíriát ne tévesszük össze Líbiával!”

    Tény Sziriában légitámogatás nélkül is folynak a lázadások 1.5éve míg Libiában pikpak elsöpörték volna a kormányerők a lázadókat.

  20. Ha igaz, hogy csak ekkora NATO flottila vonul fel Szíria ellen, ez ellen még tudnak védekezni, de szerintem is csak egy csali, mert sokkal több és komolyabb halak is vannak ott a vízben(USN egységek sora).
    A török szárazföldi erő egymaga képes lenne lenyomni a most már meggyengült és létszámában is lecsökkent Szír Sereget, de Kína,Irán és Oroszország nem hagyná szerintem, azon nyomban megnyitnák a kurd frontot, nehézfegyverzettel és ami kell. Asszád így is egyedülálló módon teljes függetlenséget adott a kurdoknak a fegyverszünetért és a kölcsönös meg nem támadásért cserébe, mert mindkét tábornak nagyobb ellenfele a török. Ezzel létrejött az önálló Kurdisztán első területi egysége a volt Szíria területén. Irakban ma járt az iráni mufti és fegyveres támogatást ígért, hadi eszközök szállítását és békét, ott is jelentős autonómiát élvez a számban még nagyobb kurd népesség. Iránban is szabad kezet(és kardot) fognak kapni, ha a törökök megindulnak.
    Azerbajdzsán a héten letette a lantot(onnan nem lesz Irán elleni csapás) és Grúziában is Putyin haverja nyert, Örményországról nem is kell beszélni. A törökök szépen sétálnak bele egy nagy csapdába, de lehet épp ez a nagy stratégák terve, hogy meggyengítsék Törökországot, mert jelenleg talán ő a legígéretesebb és erősebb hatalom a Közel-Keleten.

  21. doca: Nincs olyan, hogy NATO flotta.

    „azon nyomban megnyitnák a kurd frontot, nehézfegyverzettel és ami kell.”
    milyen nyomban? gondolkozz… miközben Töröko és SzA ahogy tudja nyomja a lázadókat nem sok nehézfegyverzetet látsz az oldalukon. Vajh mért. fordítsd meg. bingó.

  22. papichulo ha nem értesz valamit olvass vissza, ha meg gyengeelméjű vagy ne szólj bele!
    Ha odavonul egy flotta és a szír területeket támadják akkor a szírek védekeznek ahogy tudnak. Ha tudnak el is fognak süllyeszteni pár hajót mert nem tehetnek mást. Egy ilyen incidensre nem lehet az 5. cikkelyt életbeléptetni mert az érintettek támadták meg szíriát!
    Minden a majdani szírellenes szövetség összetételétől függ na meg az USA-tól mit lép az elnökválasztás évében! Obama ezen el is bukhatja az elnökségét!
    Fade: Az oroszoknál is évekig voltak lázadások(csecsenek) mégsem hívnám őket gyengének.

  23. A SZ.F.H. legnagyobb támogatói közt van Katar is , ami a világ egyik legszigorúbb katonai tábora/diktatúrája az éjjeli kijárási tilalmával többek közt(internet cenzúra stb.).

    Napi 1-2 ezer dolláros zsold fejében lehet manapság harcolni a függetlenségért. Mindenki igyekszik elfelejteni, hogyan is kezdődött a forradalom és szabadságharc. A nagyobb városokban a lakóházak tetejéről orvlövészek elkezdtek találomra lövöldözni az emberekre(civilek), majd 150 rendőrt is levadásztak sikeresen. Az a szóbeszéd járja, hogy profi mesterlövészek voltak.

    56-ban kaptak volna a pesti srácok ennyi Bazooka-t és Super Bazooka-t, mint most kétes eredetű RPG-t a szír harcosok, akkor más lett volna a helyzet, de lehet épp nem az volt a cél,hogy az 56-os lázadást sikeresen megvívják.

  24. Megy a HMS Defender ami Type-45 ös. A franciáknál nincs leírva mi a kíséret de szerintem az egy vagy két Horizon fregattot biztosan visznek. Azok 48 aster-t vihetnek fejenként. Ha a franciáknak esetleg van néhány teszt példányuk a SCALP naval-ból(1000km hatótáv) és azokat a Aquitaine al odaviszik akkor egy rafinak se kell felszállnia az ellencsapáshoz. A Exocet MM40 Block 3 is képes földi célokat támadni bár kicsi a hatótávja.

    Olyat is olvastam hogy nemcsak gyakorlatozni mennek. Hanem hogy szükség esetén kimenekítsék a polgáraikat a környékről. Ez azért hihetőbb mese mint az hogy pont ott kell gyakorlatozniuk.

    Nem akarom lebecsülni a P-800at. De a Horizon és a Type-45 egyaránt korszerű légvédelmi hajó. Szerintem meg tudják magukat védeni.

  25. Érdekes dolog, a jelentőségét mérjétek le.
    Skype-oltam a londoni haverral, a következőhöz jutottam:
    Az Illustrious baleset/meghibásodás miatt nem tér haza: 1:12
    Az Illustrioust megtámadják: 1:22
    Nem történik semmi és két hónap múlva hazatér: 1:3

  26. Oroszország stratégiai partnere Szíria és a jelenlegi vezetés. Kína meg Oroszországgal kölcsönös partnerségben van. Ma mondjuk csak Oroszország vétózott a BT-ben, de ez szerintem a rossz zsaru-jó zsaru taktika, mert Kína is ellenezte eddig a külföldi intervenciót.
    Szerintem a lázadók támogatásában bőven benne van az egész szövetség, nem csak Katar,SZA és Törökország, ezért gondolom túlmutat Szíria ügye, Irán-Törökország-SZ.A.-Katar négyszögön.

  27. Ettől független nem posztom a rezsim védelme, mert egyáltalán nem tudjuk, hogy mi ment ott, milyen volt az élet előtte. Kik állnak és miért az események mögött. Szerintem itt is mint általában, a kisemberek szívnak, a megvezetett tömegek , meg harcolnak vélt vagy valós igazukért.
    Ha valami balhé lesz, az meg nekünk nem jó, mert a NATO 4.cikkelye alapján nekünk is kötelezettségünk pl. Törökország védelmére kelnünk(tegnap ezt a NATO gyűlésen meg is erősítették), habár épp vastagon benne voltak a homokvihar megkavarásában.

  28. Doca….
    Hülyére röhögtem magam, jó a vizuális fantáziám. Magyarország a kötelezettségeinek eleget téve hadat üzen Szíriának. Első körben megkérjük a lngyeleket, hogy vigyék oda a TEK-et, mivel a hadsereg érdemi része Afganisztánban van lekötve. Második körben a MOL-fúrókommandó hazalopja az olajlelőhelyeket, hazautalják a kinti vagyonukat. Az esti híradóban a TEK-vezetője bejelenti, hogy Asszad nekik adta meg magát, mert merevgörcsöt kapott a röhögéstől. Stb.

  29. @chimera

    „papichulo ha nem értesz valamit olvass vissza, ha meg gyengeelméjű vagy ne szólj bele!”

    Ha meg nem tudsz kulturaltan es logikusan ervelni, akkor ne szolj hozzam!

    „Ha odavonul egy flotta és a szír területeket támadják akkor a szírek védekeznek ahogy tudnak.”

    En arrol beszeltem, hogy ha megtamadjak a nyugati hajokat. Nem olvastad az idezetet amire te reagaltal? Ki beszelt itt arrol, hogy megtamadjak Sziriat? En nem! Csak te! Akkor meg miert kotozkodsz a sajat magad altal felallitott fantazmagorian? Ne reagalj paraszt modon, ha nincs igazad!

  30. Ismét egy kis adalék Huley Szép, új világához:
    Ha a szövetségesünket, Törökországot Asszad megtámadja, akkor melléjük állunk védemi a NATO-t és a Szent Demokráciát. Ha viszont a szövetségesünk Izraellel akassza össze a bajuszt, akkor az agresszor, fundamentalista, antiszemita Törökország nem érdemel kíméletet. Üzenjünk hadat annak az országnak, ahol legalább VAN magyar gazdasági érdekeltség, ezáltal a MOL árfolyama a béka segge alá kerül és a forint elveszíti 5%-át. A monetáris részt Rátok bízom. Ha nem üzenünk hadat, megszegjük a szövetségben vállalt kötelességünket. ha hadat üzenünk, még csóróbbak leszünk. Viktor, hol az a véres kard?

  31. Különben is….
    Írogatunk itt a brit flottáról,vég a CDG kötelékéről viszont alig. Úgy látszik, az öreg Charlest Toulonban végre rendesen összerakták. Mostanában nem hallani világító személyzetről, szivárgó reaktorról, leeső hajócsavarról….. Ha tényleg megbütyizték, akkor lehet bármilyen gloire-t emlegetni, akkor is Eu-hordozó. A csapatáról nem is beszélve. A kísérók is a világ legmodernebb egységeinek számítanak és meg lennék lepve, ha nukitengót nem vittek volna…. Biztos, hogy az történik, amit látunk? Az US-kötelék az Öböl környékén korzózik. A brit és francia kötelék – hangsúlyozom, kifejezetten erős légvédelemmel – Izraelt segít védeni a Földközi keleti medencéjében. Iránban tüntetések törtek ki a valuta elértéktelenedése miatt. Nem egy utolsó lökést látunk Irán ellen?

  32. Törökország kész a háborúra:
    „Megismétlődni látszanak a június végi események, újra kiéleződött a feszültség Szíria és Törökország között. Nyáron egy török katonai repülőgép lelövése miatt vált kritikussá a helyzet, most egy Szíriából kilőtt aknagránát ölt meg egy nőt és négy gyereket egy határ menti török faluban. Törökország megtorlásként szír célpontokat kezdett bombázni, levélben kérték az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy avatkozzanak közbe, a török parlamentben pedig a Szíria elleni invázió lehetőségét készítették elő. A török miniszterelnök szerint ők nem akarnak háborút, elrettentésnek szánják a hadsereg külföldi bevetésének engedélyezését.”

    http://index.hu/kulfold/2012/10/04/torokorszag_kesz_a_haborura/

  33. Irán lemondhat a dollárról, ez már csak idő kérdése. Kérdés, hogy a metropolita nép mennyire fogja ezt jól fogadni. A vidék megszokja, ahol mindenhol a hasonlót. A kieső olajbevételek(kb. 40-50% körüli) mind dollárban voltak elszámolva. Indiával most csere-bere megy, Kína meg jüanban fizet. Igazából nem is a dollár embargó a gond, hanem, hogy egyáltalán nem tudják beváltani a maradékot se, mert kereskedelmi embargó is van és a SWIFT-ről is le vannak kapcsolva már hónapok óta(gyakorlatilag a bankrendszer nem működik).

  34. Iránban elszánt és potenciálisan erős belső ellenzék van. Ha ők belekezdenének egy soha nem látott forradalomba akkor könnyebben le lehetne nyeletni a beavatkozás piruláját. Az öböl menti országokból fegyverek a felkelőknek a többit meg a bombázók elintézik.
    Pontot tehetnének a 33 éve tartó iszlám forradalom végére.
    Az orosz beavatkozás az iráni kormány mellett szerintem elenyésző lenne, eddig se igazán volt arrafele komoly üzletük.

  35. little:
    „Ha a szövetségesünket, Törökországot Asszad megtámadja, akkor melléjük állunk védemi a NATO-t és a Szent Demokráciát. Ha viszont a szövetségesünk Izraellel akassza össze a bajuszt, akkor az agresszor, fundamentalista, antiszemita Törökország nem érdemel kíméletet.”

    Egyrészről ez egy fantazmagória amit te találtál ki. Másrészről látom nem ismered azt a dolgot, hogy a NATO alapjában egy védelmi szerveződés. Ezért ha „Aszsad megtámadja” (nem fogja) Törökoot, akkor bizony ott az ominozus 5.cikkej. Ha viszont Töröko megtámadja Izraelt akkor nincs ilyen.

  36. Littlejohn: értem már. Mennyi a legkisebb megadható tét?
    Attól még, hogy nem szólnak a hírek, hogy milye világít éppen a CdG-nek, lehet az az oka, hogy már megszokták. Mondjuk éjszakai leszállásnál segít, hiszen nehezen lehet eltéveszteni egy zölden világító 250 méteres hajót

    Az Eisenhower (CVN-69 és ne arra gondoljatok) merre van most? Nyáron a Földközi-tengeren volt. Ott maradt, vagy átkelt Szueznél?

  37. Littlejohn szerint:
    2012. október 4. csütörtök @ 21:33

    Lehet, hogy az egész „arab tavasz” ellenünk irányul???? (XD)
    Amúgy megszokhattad volna már, hogy mindig oda állunk ahol jól megszívjuk. Nem tudom, hogy anno (módszerváltás) miért nem próbáltunk meg függetlenek maradni. (NATO, EU nélkül).

  38. Fip7…
    …mert akkor most Hazánk lenne Európa bűnbakja. A demokrácia kátyúja. Lenne olcsó hazai kajánk, fele ennyi munkanélkülink, kétszer ekkora hadseregünk. Körülvenne minket az EU és – igaz, a reptéren másik sorba kellene állni -, de jól megélnénk belőle….
    VAGY NEM.

  39. Felhívnám a figyelmet arra is, hogy ha a brit és francia kötelék BÁRMIT is akarna tenni Szíriában, ott van a parton a tartusi orosz bázis. Putyin hallgatólagos beleegyezése nélkül szerintetek kezdeményeznének bármit is a szír partoknál? Ha esetleg Tartus közeléből támadják meg az okos kis szírek a két köteléket? Igaz, ez már megint az istenverte fantázia. De ha én lennék a szírek helyébe, mit tennék? Ha én szír iszlamista demokrata felkelő lennék és a felkelésem épp lefelé ívelő szakaszában volna, kilőnék-e valamit, hogy a kormány szívja meg? Na jó… a fantázia birodalma határtalan. Ahogyan a stratégiai/taktikai tervezők fantáziája is…..

  40. Fade

    Pár ok amiért ezt gondolom:
    Az Amerikai Egyesült Államokban 2012. november 6-án, kedden elnökválasztást tartanak.
    Izrael: október-novemberre ígérte a támadást.
    Törökország mintha megkezdte volna ezzel az akcióval az „előjátékot”
    Brit-Francia hordozó csoport tart Szíria felé akik az ALBÁNOKKAL!!! akarnak HADGYAKORLATOT tartani. (Nehezen bírom ki röhögés nélkül)
    Szíriában a lázadók ideje vészesen fogy, nagyon vesztésre állnak.
    Irán nemzeti valutáját jó ideje támadják, de az idők végtelenségéig nem lehet mesterségesen nagyon alacsonyan tartani egy valutaárfolyamot.
    Iránban a gyönge pénz, és az ellenzéki szervezkedés miatt „zúgolódnak”.
    Szíria hadereje most nem tudná felvenni eredményesen a harcot kb senki ellen.
    Most per/pill ennyi jutott csak eszembe, de biztos van még. Én úgy látom ez egy jó időpont. (ez mondjuk nézőpont kérdése)

  41. Nekem az albánokkal kapcsolatba nem csak az az érthetetlen hogy max part menti járőrhajókat mi a lópikulának küldenek hanem az is hogy azok hogy jutnak ki és tartózkodnak majd a földközin (Szíria partjaihoz közel ahogy a hírbe van pláne 2 hónapig)

  42. US: és?
    Izrael: Egyrészt erről egy linket… Másrészt hujh hány helyen olvastam én, hogy jövő héten indul a támadás. Itt a forumon meg se tudnám számolni.
    Töröko: Minek? Egy Irán elleni háborúnak? Arról írtál…
    Brit, Francia….: Ha Irána cél bazi rossz irányba van az az adria…

    „Irán nemzeti valutáját jó ideje támadják, de az idők végtelenségéig nem lehet mesterségesen nagyon alacsonyan tartani egy valutaárfolyamot.”

    Nem a valutáját támadják hanem a gazdaságát. A kettő nem ugyanaz… hamár közgázon végeztél ezt biztos tudod.

    „Szíria hadereje most nem tudná felvenni eredményesen a harcot kb senki ellen.”
    És tán nem Iránról beszéltél?

    lázongás: Volt anno baromira nagy forradalmi láz nemrég Iránban akkor sem volt semmi.

    IMHO: Úgy néz ki, hogy a forum közgázt végzett részének véleménye ellenére a szankicók hatnak. Még csak most kezdtek de az Iráni vezetésnek el kell gondolkodnia azon, hogy mi, hogy miért éshogy megéri e. Eddig, mármint az elmúlt ~5évben soha nem volt ilyen helyzetben. Ez pedig alapot adhat a tárgyalásos rendezésre. Ha erre lehetőség van és Obama nyer imhom az, hogy kizárt a direkt konfliktus.

    Szíra: Annak ellenére, hogy az ENSZben Oroszo, Kína sorra megvétóz mindent ez imho annyira nem zavarja az US/EUt. Mert jobb e egy alkaida/vahabitás, háború kiterjed… Szíria, vagy jobb egy bár Irán barát de szekuralizált Szíria? Nincs válasz.

  43. „Hülyére röhögtem magam, jó a vizuális fantáziám. Magyarország a kötelezettségeinek eleget téve hadat üzen Szíriának.” tessék emlékezni a történelemre. Volt már cifrább is. Ellentengernagyunk hadat üzent az USA-nak. Szerintem elég nagy gázba lehettek hogy jön a magyar flotta az usa ellen. Aztán rájöttek hogy ők vannak nagy gázban mert egyetlen flottát sem tudtak ránk küldeni földrajzi okokból. Ezért ide küldték a légi erejüket eztán lett is égzengés.

  44. Iráni gazdaság: Minden igaz, és fordítva is. De hogy egy nagy magyar politikust idézzek (többre is igaz): „az autópályát nem lehet elvinni” hiába van hitelből. Csak a görögök is rá ne jöjjenek erre a mondásra.
    Aras free zona:
    http://www.youtube.com/watch?v=IwjGxIUNmc0&feature=share&list=PL537D08DF2C72E989
    http://www.youtube.com/watch?v=3mjNsduwLJo&feature=share&list=PL537D08DF2C72E989
    http://www.youtube.com/watch?v=z6eD3ce1Rlw&feature=share&list=PL537D08DF2C72E989
    Térkép részletet kéretik tanulmányozni:
    https://maps.google.hu/maps?q=Arash,+Tehran,+Ir%C3%A1n&hl=hu&ie=UTF8&ll=35.749333,51.430757&spn=0.009386,0.021136&sll=39.928695,-1.19751&sspn=0.567616,1.352692&oq=Aras&t=h&hnear=Arash,+Tehran,+Ir%C3%A1n&z=16

  45. Fade:

    Remélem a HVG elég hiteles hírforrás neked:
    http://hvg.hu/vilag/20120816_Kuszobon_az_izraeli_irani_haboru

    „Nem a valutáját támadják hanem a gazdaságát. A kettő nem ugyanaz… hamár közgázon végeztél ezt biztos tudod.”

    A valutáját is támadják. Lásd. Irán elleni bankszankciók. Továbbá a mai világban a „szabadon lebegő” valuták rendszere van érvényben. Mivel letértünk az aranystandardról ezért egy valuta értékét nagyrészt egy ország gazdasági teljesítménye határozza meg…. Folytassam??? :D

    Azt meg, hogy mi lesz a jövőben nem tudom. Szerintem ha támadni akarnak akkor azt most fogják megtenni. Szerinted nem. Majd kiderül…

  46. Ezt aki kicsit is képes gondolkodni az tudta eddig is. Mind Nyugaton élő általában többedgenerációs közel-keleti gyökerű bevándorló, akiket jó adag zsoldért rá lehetett bírni a kalandra. Honnan van sniper Galiljuk,AWM-jük,műholdas helymeghatározójuk és telefonjuk, ki nem fogy soha a muníciójuk, pedig egy lőszerraktárat se foglaltak még el a szír hadseregtől ?

  47. Hm… mi nem akarjuk kiküldeni az egyik naszádunkat? Ha már Líbiáról lemaradtunk ezt a bulit nem kéne kihagyni, biztos csurranna, cseppenne valami, főleg hogy egy EGÉSZ (nem fél) naszádot küldenénk. Mondjuk mi tarthatnánk sakkban az oroszokat a tartuszi kikötőben.

    (:D)