|

A Lockheed Martin korszerűsíti a tajvani Falconokat

Az amerikai kormány milliárdos szerződést kötött a Lockheed Martin vállalattal a tajvani F-16A/B Fighting Falconok modernizációjáról. Ami biztos, hogy az amerikai konstruktőr koordinálja majd a modernizációs programot, az AESA radarok szállítója azonban még nem eldöntött, itt a Raytheon és a Northrop Grumman versenyez egymás ellen.

A Lockheed Martin 1.85 milliárd dolláros szerződés keretében modernizálja a 145 darab tajvani F-16A/B Block 20 verziójú vadászbombázót. A munka során AESA radart, műholdas navigációs rendszert, fejlettebb elektronikai hadviselési rendszert és egyéb avionikai eszközöket építenek be, sőt strukturális megerősítést is végeznek. Az említett összeg csak az integrációs és átalakítás költségeit fedezi, az avionikai rendszer és a radarok beszállítójával külön-külön szerződést kötnek majd, így jön ki a teljes programra kalkulált közel 3.8 milliárd dollár.

A tajvani modernizáció elnyerésével „kiegyenlített” a Lockheed Martin, ugyanis a dél-koreai gépek korszerűsítésének lehetőségét a BAe Systems zsebelte be. Az ádáz csata tehát tovább folytatódik az USAF gépeinek ráncelvarrásáért, ám valószínű, hogy itt is a hazai pályán játszó Lockheed Martin győzedelmeskedik majd.

17 hozzászólás “A Lockheed Martin korszerűsíti a tajvani Falconokat”

  1. Ertem en, ertem, de Taiwan kevesebbet fizetett akkori aron magukert a gepekert, mint most fog az upgrade-ert :)

    ps: Ugy varom, hogy most valaki belekosson, hogy ez nem igy van, meg MLU, meg csomagban, meg inflacio, stb… miattuk hasznaltam a bold-ot! ;)

  2. Összehasonlításképpen:

    http://manna.ro/porta/megveszi-az-f-16-os-vadaszgepeket-romania-2012-09-28.html

    http://actmedia.eu/daily/dobritoiu-romania-to-pay-around-600-million-dollars-over-five-years-for-12-second-hand-f-16-fighter-jets-from-portugal/42293

    Lehet újrakezdeni a vitákat hogy ez drága vagy sem. A végtelen vita kialakulásához nagy segítség, hogy most sem tudjuk, mit tartalmaz és mennyi időre szól 550 millio Eurós logistic support.

    >120 million euros go to paying for the 12 second-hand F-16

    10 millio Euro az kb 13 millio USD.

  3. Amit linkeltél az csak 1.85 részletre eső rész szerintem.

    https://htka.hu/2012/05/19/zold-utat-kapott-a-tajvani-falcon-uzlet/
    Ennél hírnél volt egy pdf lista, am BTW iszonyatos méretű fegyverzetcsomagot is takart és emlékeim szerint hajtóműveket is. Tehát felesleges a kalkulációd, mert brutális mennyiségű egyéb nem az F-16 hardverhez kötehető tétel van benne. Most nincs időm megkereseni a pdf-et – viva F-15 cikk – de ha az él még mindig, akkor…

  4. @molnibalage

    „http://defense-update.com/20110921_taiwan-air-force-modernization.html”

    Ebben a szovegben a hajtomucsere csak theoretikusan merult fel, olyan kontextusban, hogy ezutan mar kepesek lesznek a gepek fogadni az ujabb hajtomuvet is, ez nem lett volna csomag resze. Anelkul lett volna $5.3bn a musor, melybol ha kivesszuk a valoban impressziv GBU/CBU fegyverzetet (+ezt-azt), marad meg kb. a $3.8bn, amirol itt szo van. Hogy ez draga-e vagy sem, ez persze szubjektiv, de szemmel lathatoan Taiwannak megeri.

    ps: Mondjuk az a gepenkent 1db 9X az inkabb etvagycsinalonak lett volna jo, mintsem tenyleges segitseg egy PRC invazio ellen :)

  5. @molnibalage

    Ez igy eleg pontos, viszont a hajtomuveket illetoen ez is azt erositi meg amit en irtam: „engineering and design study on replacing existing F100-PW-220 engines with F100-PW-229 engines”

    Tenyleges hajtomuvek nem voltak a csomagban. Amugy azt gondoltam, hogy ennel (112 GBU/64 CBU/96 GBU kit) azert tobb PGM-et kapnak…