HTKA – Haditechnikai Kerekasztal

AESA radart kap a Tejas

India hazai fejlesztésű aktív fázisvezérlésű (AESA) radarral kívánja ellátni a szintén indiai fejlesztésű és gyártású HAL Tejas vadászbombázót, közölték a napokban az ázsiai ország légierejének illetékesei.

Az indiai DRDO (Defence Research and Development Organization – Védelmi Kutatási és Fejlesztési Szervezet) fejleszti az LCA program termése számára a nevezett berendezést, mellyel jelentősen nőne a Tejas harcértéke. Az új eszköz az Mk-2 verziótól lesz elérhető, mely első példánya várhatóan 2013-ban emelkedhet a levegőbe. Indiai források szerint a potensebb verzió fejlesztésének 70 százalékánál tartanak, ám szükség van a fejlesztésekre, mivel a típus 2 tonnával nehezebb a tervezettnél, emiatt szükség is van az új, nagyobb tolóerejú General Electric F414-INS6 típusú hajtóművekre.

Az Indiai Légierő első Tejas repülőgépe ,

Bár a 15 éves csúszásban lévő LCA program gyümölcséhez, a Tejashoz még a franciák segítségével sem sikerült saját hajtóművet fejleszteni, ám a hasonlóan komplikált feladatnak ígérkező AESA radarba nem valószínű, hogy beletörik a bicskájuk, ugyanis egy repülőgép-fedélzeti berendezést más fejlesztettek a légtérellenőrző gépükhöz, de az méreteiben és teljesítményben mindenképpen felülmúlja majd a Tejas számára készítendő eszközt.

Exit mobile version