|

A frigóba vágyik az iráni haditengerészet?

Irán partjai mentén jelenleg nagyszabású, Teheránnak címzett hadgyakorlat zajlik, ami minden bizonnyal nem kicsit csípi az irániak szemét. Így miközben a jövő hónapban esedékes, történelmük eddig legnagyobb légvédelmi hadgyakorlatukra készülnek, a haditengerészet részéről is érkeztek, a haderőnem parancsnoka által kommunikált bejelentések. Melyek alapvetően azon vitathatatlan tény köré csoportosultak, miszerint Iránnak ugyanúgy joga van bárhol megjelenni nemzetközi vizeken, mint más nemzeteknek, akik képesek erre. Habibollah Sayyari ellentengernagy szombati nyilatkozata szerint márpedig Irán haditengerészete képes arra, hogy az Északi-sarktól a Déli-sarkig bárhol képviselje Iránt.

Ennek bebizonyításának egyik módját úgy tűnik abban látják, hogy lehajókáznak antarktiszi vizekre – haditengerészetük parancsnoka legalábbis arról értekezett, hogy jelenlegi terveik között szerepel a sarki vizek felkeresése. Mindamellett, hogy az Atlanti-óceánon is meg akarnak jelenni.

Ezen szándékok esetleges realizálódása esetén egyébként összesen 4 hadihajó jöhet számításba: 3 hajó a 70-es évek első éveiben hadrendbe állított, angol eredetű Alvand-osztályú fregattok közül, illetve az iráni építésű, 2010-ben hadrendbe állított Jamaran. Amit az irániak első nekifutásra minősítettek már rombolónak és később fregattnak is, de valójában tényleg nagyjából az Alvand-osztályú fregattokkal megegyező mérető hadihajóról van szó. (De mint tudjuk a hadihajók besorolása rugalmas és nagyban függ az üzemeltető nemzet irányelveitől is.) Ellátóhajóként egyedüliként a szintén angol eredetű, 1984-ben hadrendbe állított, módosított Ol-osztályú Kharg jöhetne számításba.

Az iráni Sahand fregatt bő 2 héttel a megsemmisítése előtt

Az Alvand-osztályú fregattokból eredetileg 4 darabot rendszeresítettek az irániak. Ebből egyet 1988. április 18-án Harpoon és AGM-123 általi kezelésnek vetettek alá az amerikaiak a megtorló célzatú Operation Praying Mantis hadművelet keretében. A szóban forgó Sahand látszik a fenti képen, 17 nappal a megsemmisülése előtt. | Fotó: Alex Hicks ,

Megjegyezzük, hogy az ilyen jellegű nyilatkozatok nem szokatlanok Teherán részéről – tavaly például arra utalgattak, hogy ha az U.S. Navy ott parádézik partjaik mentén, akkor annak sem lehet semmi akadálya, hogy az Iráni Haditengerészet felvonuljon az Egyesült Államok vizeinek határán.

53 hozzászólás “A frigóba vágyik az iráni haditengerészet?”

 1. “Iránnak ugyanúgy joga van bárhol megjelenni nemzetközi vizeken, mint más nemzeteknek, akik képesek erre.”

  Nos, ebben van némi igazság, joguk van hajókázni nekik is nemzetközi vizeken, mint bárki másnak.
  Amennyiben van hajójuk hozzá, pénzük rá, nyugodtan mehetnek.
  Hajózzák körül a déli sarkot.
  Aztán mi lesz akkor ???
  Minden marad a régiben. :)

 2. @luper
  Iránon kívül az összes ottani ország kezét lábát összeteszi, úgy imádkozik az USÁkoknak, nehogy elmenjenek. 90ben, ahogy az amik nem akartak katonai kiséretet adni a kuvaiti hajóknak, befenyegettek, hogy akkor az oroszoktól kérnek segítséget. Meg is kapták az amerikai zászlót, és boldogan fizették az amerikai adókat.

 3. Helló!Új fiú vagyok még itt,annyira friss,hogy ez az első hozzászólásom!Lehet rosszul gondolom,e Kína is így kezdte!Semmije nem volt,és most arról beszélünk,hogy a katonai képességei 20 éven belül az USA képességei fölé nőnek!Kína másolt,Irán nem,ő fejleszt!!Igazából úgy gondolom,ez az egész nem megy ki másra,csak és kizárólag az olajra,gázra!Kell nekik egy olyan kormány,aki bármit megtesz a nyugatnak,lásd Irak,és akkor övék a teljes kőolaj készlet legalább felének a rendelkezési joga!Az atomról meg annyit,hogy mivel Iránnak van pénze,Észak Koreának meg nincs,akár egy jó kis üzletet is köthettek!Véleményem szerint igaz nem sokáig tartana ki egy szövetségi támadással szemben Irán,de nagyon meg tudná nehezíteni az USA dolgát a szokásos arabokra jellemző aszimmetrikus hadviseléssel.

 4. galland:

  Üdvözöllek a HTKA-n ;)! Nem vagyok Irán szakértő,de szerintem azt azért túlzás kijelenteni,hogy ők nem másolnak,lopnak. Biztos,hogy ők is másolnak bizonyos technikákat,persze nem olyan nagy iparba mint a Kínaiak,de ők is élnek ezzel a lehetőséggel szerintem. Le vannak jobbra-balra embargózva,és az is igaz,hogy otthon tákolnak valamiféle tankokat,repülőket,kézifegyvereket,de a háttérben azért ők is ügyködnek:).

  Abban egyetértek,hogy a nyugatnak kell onnan az olaj meg,hogy félnek az iráni atomkísérletektől,de az ottani vezetés se kutya,benne van nekik is a kezük elég sok mocskos dologban. Nekem amúgy Iránnal semmi bajom,jó persze én is parázok az ő hülyeségeik miatt (atom stb..) de azért azt is jó nézni,hogy egy kis fityiszt mutat az USÁnak és az “azt hiszem,hogy mindent megtehetek Izraelnek”. Még mielőtt valaki elkezd oltani,hogy “rasszistákok” vagyok,vagy valami szélsőség közlöm,hogy nem csak nem minden legyen (vagy van) úgy,ahogy a világcsendőre és Izrael elképzelte.

 5. Irán nem másol? Amit használ és valamennyi potenciál van is benne az gyakorlatilag mind másolat. Amit fejleszt pl. F-5-ös módosítás, amerikai rakéták másolata stb.
  Nem azt állítom, hogy ez lenézendő teljesítmény, mert egyáltalán nem az, de ezeket ne tekintsük saját technológiának.

 6. Speciel most nem kell onnan az olaj ez tuti.
  Boven van enelkul is olaja most a nyugatnak, a gaz meg a padlasig er, mar nem tudjak hova rakni.
  Irannal egesz egyszeruen az a gond, hogy nem szabad engedni az arabokat (tudom tudom, ezeknemarabokhanemperzsakesazegeszenmas, de nekem tokugyanaz a ketto) atomfegyverhez jutni amivel egyet is ertek. Nem vagyok Izrael parti sem, de attol, hogy egy ilyen orszagnak atomfegyvere legyen, a hideg is kiraz.

 7. Persze hogy másolnak, van mit bepótolni. De azért nem mindig, és nem teljesen úgy mint a kínaiak.
  Példa:
  Ez úgy tűnik mintha:
  http://72.233.92.162/attachment.php?s=ffcb392da7c3c1c014fd776598605139&attachmentid=70039&stc=1&d=1348235566
  De ha megnézzük figyelmesen:
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Buk-m2_ky.jpg
  Rengeteg a különbség a járművön és a fegyveren is.
  A jármű az hazaiból lett:
  http://www.irandefence.net/attachment.php?s=ffcb392da7c3c1c014fd776598605139&attachmentid=70064&d=1348331484
  A torony indító emelőrésze pedig valószínűleg:
  http://www.ausairpower.net/PVO-SV/2K12M4-9A38-TEL-3M9-Gainful-1S.jpg
  Mert így volt a legolcsóbb.

 8. Miért gondoljuk,hogy az európai ember intelligensebb mint a nem európai?
  Lehet,hogy rosszul emlékszem,de mi találtuk ki a kommunizmust és a nácizmust is mik együtt kb 100-150 millió ártatlan CIVIL(nem katonákról beszélek akik harcoltak a háborúkban)halálát eredményezte arról nem is beszélve,hogy mik folytak a gyarmatosítások vagy a Keresztes háborúk idején…

 9. dudi:

  Az a vicces,mikor mi nyugati,fehér emberek fel vagyunk háborodva (persze sokszor jogosan),hogy miket csinálnak az arab országokban.Bezzeg azt már nem meri se az egyház se mi hangoztatni (tisztelet a kivétel),hogy a Keresztes háborúkban bizony sokszor százszor rémisztőbb dolgokat tettünk mi a muzulmánokkal,mint ők a keresztényekkel.Szaladint állították be véreskezűnek,holott a mi drágalátos nyugati uralkodóink,lovagjaink tette felért egy népírtáassal.
  A baj inkább az (és szerintem jogosan),hogy az iszlám hit annyira elavult,begyepesedett,hogy nem tud és nem akar változni. Egyszerűen eljárt felett az idő,ezért van részben a sok konfliktus is. Persze az Izraelitákat se kell félteni,ahol jó pár közösségben a nagyon “mély” vallásos rabbik tettek olyan kijelentéseket,hogy mikor meghallottam,lefordultam a székről:) pl: Az összes kutyát le kellene lőni,mert azok az ördög szolgái… :D.

  Sajnos a vallásos hitbuzgóság és az ezerféleképpen értelmezés a legnagyobb baj ezen a földön. Kell,hogy legyen hitünk de óvatosan kell vele bánni :).(Bocs az offért)

 10. ezt nem hiszem el mindenki a buta média miatt Irán “atomjától” fél
  holott az egész arra megy,hogy a bankárszövetség még nem tartja uralma alatt az országot
  Izrael atomjától senki nem félt mikor a jomkippur hábórúban a zsidó keze ott volt 300 atomtöltet inditógombján,mert vesztésre álltak,és leszarták hová nekik mindegy lett volna,
  a mi szerencsénk volt hogy megfordult a háború mert lehet ma nem lenne emberiség ha a bankárok nem tolják be a légiERŐKET!!%!

 11. egyébként mindenki baszogatja kínát meg iránt hogy másol
  izrael is másolt a ruszkik is másoltak és ki tudja lehet még az amcsik is
  mit számít?
  ha én vagyok most a miniszterelnök és hadrendbe állítok 200 f-35 másolatot ki fog nekem ártani a beszóláson kívül?

 12. Tudjátok,nem vagyok abban biztos,hogy nem mi élünk rosszul!Ott is vannak urak és szolgák,mint bárhol másutt!Mégis,ha megnézzük,tán ott kicsit igazabbul élnek!Kicsit furcsa ugyan a gondolkodásom,de nem hinném,hogy a házasságok 40-60%-a ott is válással végződne!Úgy gondolom,ott még van család!Az,hogy az iszlám elavult e,hát igazából szerintem egy vallás nem tud elavulni,csak hát valaki úgy gondolja,hogy elavult!Elavult,mert megakadályozza a fene nagy demokrácia térnyerését,és próbál a jól kipróbált “igaz úton” járni!Szerintem ott kicsit kevesebb a gyilkosságok száma is,mint manapság nálunk.Nem feltétlenül az iszlám miatt,hanem inkább a büntetések fajsúlyossága miatt!Mondjuk az atom tényleg necces kérdés!Annyira lutri!Mint a Diktátor c. filmben!”2 hétre vagyunk attól,hogy harcászati uránt dúsítsunk.Pusztán orvosi célra”!?:)Személy szerint az összes atomot kilőném az űrbe a fenébe,és visszatérnék a jó öreg kardokhoz,illetve a muskétákhoz!Az ott még becsületes harc volt!Felállni 2 sorba és tűz!Aki túléli az nyer!

 13. nomadharcos:

  300 atomtöltet? Nem túloztad el egy kicsit? Én nem tudom,hogy mennyi volt nekik,de én nem hiszem,hogy 5-10 darabnál több lett volna,sőt talán kevesebb.Volt egy film,amibe egy elveszett mert lezuhant az azt szállító vadászgép. Hogy ez igaz-e azt nem tudom (Lehet,hogy Holywoodi fikció vagy talán Tom Clancy adaptáció),de 300 töltet azért eléggé durva mennyiség.

 14. Vallás, középkori keresztények, bankárcsoport. Ez egyre jobb. Ki akarja benyögni a magyar édesvízkészletekre pályázó zsidókat is?

  @Unio: az Tom Clancytől “A rettegés arénája” volt.

  @galland: te magad nem tudod, ellenben ha elég ellenszenves vagy, akkor a szerkesztők automatikusan törlik neked :) Ez egy ilyen beépített feature :D

 15. unio:300 db ennyit ismernek el most, én írtam az akkorit tévesen de teljesen mindegy mennyi,meg akarták nyomni és meg is nyomták volna ha nem változik meg a háború menete, az atom az egy is hatással van az egész bolygóra
  és nézd meg a “nagyhatalmak” mennyit kinyomtak csak kísérlet címén
  galland:nagyon jól látod a helyzetet de miért mindenki azon parázik hogy lesz valakinek egy úristen,mikor a világon több ezer töltet van már főleg azok kezében akik a legjobban vergődnek
  nem gyanús ez egy kicsit?
  és legvégül:
  marcika:úgy látszik te többet olvasod mint én mert én nem olvastam ott

 16. GrGLy:

  „Ki akarja benyögni a magyar édesvízkészletekre pályázó zsidókat is?”

  Na szóval,a hazai édesvízkészleteket a zsi…. :):D Bocs nem hagyhattam ki :D

  Kösz a tisztázást GrGLy;). Akkor jól éreztem én is,hogy az a jelenet egy filmben volt.Ez esetben a Clancy könyvéből készült filmben,mégpedig az elején úgy emlékszem.Sokak szerint a legrosszabb adaptáció,nekem tetszett,igaz nem olvastam a könyvet :).

 17. @Unio

  Nekem is tetszett, bár a könyvet én sem olvastam. A legjobb rész, amikor a végén levadásszák a gonoszokat :D

  @nomadharcos

  miért mindenki azon parázik hogy lesz valakinek egy úristen,mikor a világon több ezer töltet van már főleg azok kezében akik a legjobban vergődnek

  Atomtöltetekkel nem lehet összefogni az embereket, míg a vallással igen. Bár ezt a legjobban vergődést azért cáfolnám.

 18. En olvastam a Clear and Present Dangert es lehet, hogy pont ezert nem tetszett a film… igaz, egyik Tom Clancy adaptacio sem tetszett.

  Az Executive Order utan meg mar a konyveit sem olvastam… nagyon poltikai propagandaba es sci-fi-be mentek at. Nekem eddig legjobb a Cardinal of Kremlin tetszett, az nagyon jo konyv volt. Meg persze a Red Storm Rising, de azt Larry Bond-dal kozosen irta, akinek sokkal jobbak a sajat neve alatt megjelent technothrillerei…

  Tudok meg ajanlani hasonlo konyveket, ha esetleg valakinek nincs olvasnivaloja ;)

 19. GrGLy:

  Sajnos már régen láttam,csak erre a rakétás részre emlékeszek meg arra,hogy kapják az atomot a jenkik :). Ja meg arra,hogy az orosz elnök nem rossz csak hibás a két fél között a kommunikáció :D.

  papichulo: Ha magyarul is vannak megjelent politikai thriller/sci-fik (hidegháború,alternatív háború),akkor jöhetnek,azokra vevő vagyok.:)

 20. normadharcos, az azert latszik, hogy mennyire vagy beszukult. Ha valaki nem zsidozik egybol habzo szajjal, akkor az mar megasztart nez. Gratulalok.

  Masreszt. Izrael egy darabot sem ismer el mai napig. Becslesek vannak arra nezve, hogy kb. mennyi toltetuk lehet, de ok maguk azt sem ismertek el, hogy van.

  A tobbi orszag akinek meg van az a par ezer.
  Nos. Ok bebizonyitottak – de Izrael is -, hogy nem hasznaljak ezeket a tolteteket, kizarolag elrettentesre. (nehogy itt elkezdj Hiroshimazni, az egy mas sztori) Ergo ezeknel az orszagoknal biztonsagban van. Iran viszont most mar naponta nyilatkozza le, hogy eltorlik Izraelt a Fold szinerol. Hogy oszinte legyek nekem se egyik, se masik nem hianyozna.
  DE.
  Gondolkozzunk csak kicsit sajat magunkra vetitve.
  Lenne a kozelben egy orszag, akik naponta nyilatkoznak le a TV-ben meg a neten, hogy Magyarorszagot meg kell semmisiteni. Nekunk itt lenne egy rakas atomfegyverunk, kurva modern raketakkal (Jericho III), mienk lenne a vilag egyik legmodernebb es leghadrafoghatobb serege, a kornyek messze legerosebb legierje, raadasul, a vilag legnagyobb katonai hatalma mindig itt lenne a hatso kertben, hogy segitsen, ezzel egyutt Te mint magyar ember nem akarnad azt, hogy azelott letorljuk ezt az orszagot meg a terkeprol is, mielott atomfegyverhez jutna?

  En egyre inkabb arrol vagyok meggyozodve, hogy nincs fekete feher, de foleg nincs olyan, hogy jo meg rossz. Nezpont kerdese csak.

 21. marcika:

  „En egyre inkabb arrol vagyok meggyozodve, hogy nincs fekete feher, de foleg nincs olyan, hogy jo meg rossz. Nezpont kerdese csak.”

  Ez így igaz,szürke szinte minden,vagy annak az árnyalatai.Ahogy minden embernek van sötét titka,úgy a országoknak,kormányoknak is.Ugyanakkor ott van az is,hogyha az ő szemszögükből nézzük,akkor már lehet,hogy nem is annyira fekete az a fekete vagy fehér,hanem inkább szürke.Kevés a tiszta,jó ember,a kormányokról,országokról meg ne is beszéljünk :).

 22. @Unio

  “Ha magyarul is vannak megjelent politikai thriller/sci-fik (hidegháború,alternatív háború),akkor jöhetnek,azokra vevő vagyok.:)”

  Sajnos a magyar megjelenesekkel kapcsolatban abszolut nem vagyok kepben. Az igazsag az, hogy olyan rettenet forditasokkal talalkoztam, hogy mar regota csak eredetiben olvasok. Raadasul a valasztek is joval nagyobb…

  Larry Bondtol, ami biztos, hogy megjelent magyarul az a Red Phoenix, azt lattam apukamnal, de kb. ez minden amit biztosan tudok. Viszont ez nagyon jo konyv. Egy hipotetikus DPRK-ROK/USA haborurol szol. Tole meg tetszett a Vortex (RSA/FLS konfliktus)(nekem pont a wikis linken talalhato kiadas van meg:)). A Cauldron-ban ugyan meg magyarok is harcoltak, de eleg valoszerutlen az alapfelallas, egy Francia-Nemet/USA-UK-Magyar-Cseh-Lengyel

  Alternativ history-ban nemreg olvastam egy erdekes trilogiat, John Birmigham-tol az Axis of Time-ot. Ebben egy modern CSG kerul vissz a 2. vilaghaboruba. HT szinten mondjuk vannak benne sci-fi elemek. Azota mar nekikezdett egy ujabb sorozatnak is, melynek elso kotete a Without Warning. Ezt ugyan nem olvastam meg, de megvan. Harry Turtledove meg hires az ilyen jellegu konyveirol, de tole meg nem olvastam olyan sokat.

  Military sci-fi-ben David Weber Honor Harrington sorozatat tudom nagyon ajanlani. Tulajdonkeppen a napoleoni haboruk sci-fi feldolgozasa, Horatio Hornblower jelleguen es stilusaban. Ez szerintem jo esellyel magyarul is megjelent, mivel nagyon nepszeru az USA-ban.

  Hagyomanyos military technothrillerben par kedvenc irom igy hirtelen: Harold Coyle, Barrett Tillman, Tom Wilson, P.T. Deutermann, Charles D. Taylor, Michael DiMercurio, Mark Berent… ok mind katonak voltak vagy kozuk volt a hadsereg valamely fegyvenemehez, tehat eleg autentikusak.

  Nagyon sokat tudnek meg irni a temarol, ezert egyszerubb lenne ha elmondanad, hogy kb. milyen konyvek tetszettek eddig es megprobalok hasonlot ajanlani, adni.

 23. mindegy ezen nem vitatkozok
  de Irán nem véletlenül fenyegetőzik
  csinálta az atomprogramját amihez szerintem ugyanannyi joga van mint bárkinek
  erre az amik a izrael odaálltak pattogni meg szankcionálni
  meg hogy lesöprik Iránt a térképről
  ezek után mit vársz?a zsidók uszítanak Irán meg küldjön nekik gyümölcskosarat?

 24. @nomadharcos

  “csinálta az atomprogramját amihez szerintem ugyanannyi joga van mint bárkinek”

  De NEM. Mivel alairt egy egyezmenyt, melyben vallalta, hogy kulfoldi nuklearis technologiakert cserebe lemond a katonai celu kutatasokrol es barmikor engedelyezi kulfoldi megfigyelok belepeset a nuklearis intezmenyeibe.

 25. Helló!Új fiú vagyok még itt,annyira friss,hogy ez az első hozzászólásom!Lehet rosszul gondolom,e Kína is így kezdte!Semmije nem volt,és most arról beszélünk,hogy a katonai képességei 20 éven belül az USA képességei fölé nőnek

  Erről szó nincsen. És akkor még finoman fogalmaztam.

 26. papichulo:

  Huh:) Köszönöm a kielégítő válaszodat;). Az igazat megvallva amiket,akiket felsoroltál,annak kb a 99%-át nem ismerem.Szóval nekem ezek nagyon újak,persze az a jó benne,hogy van mit olvasni,vagyis lenne mit olvasni:). Úgy látszik,hogy jobban rá kell állnom az angolra,ha jó könyveket akarok olvasni:).

  Hogy milyen típusú könyvek érdekelnek?
  Mint ahogy írtam:
  Alternatív háborúk,konfliktusok, mi lett volna ha típusú konfliktusok, kém játszmák,hidegháború vagy akármilyen háború,bár itt is inkább azok ahol már vannak lőfegyverek:). Érdekelnek a Disztópia tipusúak,vagy a totalitárius diktatúrák,kormányzatok.Sci-fi részről ezek egyveleg vagy az emberiség terjeszkedése,más fajokkal való összetűzések.példa erre a Csillagközi Invázió (bár itt csak filmeket ismerem,azon belül is csak az első rész a legjobb)
  Azon könyvek érdekelnek,ahol levezetik az okokat is,hogy mi miért tört ki vagy ha nem,akkor hogyan épül fel a rendszer,a technikai,haditechnikai dolgokat is levezeti,és lehetőleg mellőzi a love témákat.Persze nem gond ha van benne,de ne túlnyomó részben legyen.SW-ben is a bővített univerzum érdekelt és azon belül is inkább a rendszerek felépítés,a háborúk meg a katonák,annyira a jedik meg a sithek nem:).
  Most ami könyv engem megfogott,az John Scalzi-tól a Vének háborúja. A Geek blogon írtak róla egy rövid leírást,és nekem az alapján nagyon megtetszett. http://geekz.blog.hu/2012/09/19/old_men_s_war
  Elvileg film is várható belőle,kíváncsi leszek arra is.

  nomadharcos: Köszönöm az ajánlást,be fogom szerezni a könyvet;).

 27. @Unio

  “Úgy látszik,hogy jobban rá kell állnom az angolra,ha jó könyveket akarok olvasni:).”

  Az a jo ebben, hogy ha tenyleg olyan konyvet talalsz ami erdekel, akkor lesz incentiva arra, hogy haladjal benne. Az elso oldalon lehet, hogy meg 20-30-50 szot kell megnezned, de a 100.-on mar csak otot es a konyv vegere mar ha esetleg nem is ismersz egy-egy szot, arra akkor is tudsz a kontextusbol kovetkeztetni. Szerintem ez egy nagyon effektiv mondja a nyelvtanulasnak.

  “Most ami könyv engem megfogott,az John Scalzi-tól a Vének háborúja.”

  Kicsit szegyenlem magam, de ezt a konyvet csak par honapja olvastam el… viszont tenyleg nagyon jo es mar harom masik konyve is megjelent a szerzonek ebben az univerzumban.

  Ha tetszett a SW, akkor erdekessegkeppen elolvashatod EE Doc Smith-nek a Lensman sorozatat, ami eleg nagy hatast gyakorolt ra. Ez tipikis 50-es evekbeli pulp sci-fi, de mivel az ember a tudos volt (PhD kemiabol), ezert valos fizikara alapulnak a dolgok.

  Egy masik kedvenc sorozatom David Weber “Dahak” trilogiaja. Ennek elso kotetet ingyen letoltheted a kiado oldalarol: http://www.baenebooks.com/p-291-mutineers-moon.aspx
  Mar az alapszituacio is nagy meglepetes, ezert nem is akarom leloni a poent, de nagyon tudom ajanlani. A masodik kotetben (Armageddon Inheritence) mar tobb millios flottak csapnak ossze :)

  Ha dystopia, akkor peldaul WH40K (konyvek)vagy a Xeelee sequence
  Ujabb nagyon jo sorozat a Dan Simmons Hyperion Cantos-a, melyben a sci-fi-k egyik legjobb power armor-ja talalhato…

  Aztan ott van meg Ian M. Banks Culture sorozata, amiben a sci-fi egyik legbrutalisabb haditechnikaja talalhato, bar egyaltalan nem erre vannak kihegyezve a konyvek, a szerzonek a The Wasp Factory cimu konyve peldaul kotelezo olvasmany a UK-ben. Itt fordulhat elo peldaul olyan flottaosszecsapas ahol tobb fenyeves tavolsagokon 11 microsecundum alatt er veget a tenyleges csata :)

  Orson Scott Card sok dijat nyert Ender’s Game sorozatat feltetelezem, hogy mar ismered, de ha nem, akkor ez is egy nagyon jo konyv egy interplanetaris haborurol. Most keszitenek belole filmet Harrison Ford foszereplesevel.

  Aki esetleg a harckocsikat szereti annak be fognak jonni a Bolo-krol szolo konyvek. Ezek tobb tizezer tonnas, szentiens tankok… De ezektol fuggetlenul elvezetes tortenete is van a konyveknek.

  Summa summarum, military sci-fi vonalon en kezdesnek a legutobb emlitett Honor Harrington sorozat elso kotetet ajanlam az On Basilisk Station-t, mely ugyancsak letoltheto szabadon innen vagy a masik fentebb emlitett Mutineer’s Moont.

  Technothrillerben meg ha nem olvastad, akkor barmely Larry Bond konyvet, (a Vortex megvan nekem pdf-ben), vagy ha a szovjet szempontbol vivott WW3 erdekel, akkor elolvashatod Ralph Peters Red Army cimu klasszikusat (ezt is el tudom kuldeni)

  Mar megint nagyon belelovaltam magam a temaba… ha esetleg ezek kozul nem tetszik valamelyik, akkor szolj es mondok helyette mast! ;)

  ps: Ezek legtobbje ugy sorozat, hogy osszefuggo tortenetek tenyleges veggel. Nem ugy mint peldaul a Star Trek.

 28. papichulo:

  Megint kielégítő válaszokat kaptam tőled,köszi szépen;). Semmi gond nincs vele,hogy ennyire beleéled magad és sokat írsz,bár lehet,hogy nem a HTKA ezen cikkét kellene szét offolnunk (elnézést HTKA:)).
  Örülök neki,hogy részletezed a dolgokat;).

  „Kicsit szegyenlem magam, de ezt a konyvet csak par honapja olvastam el… viszont tenyleg nagyon jo es mar harom masik konyve is megjelent a szerzonek ebben az univerzumban.”

  Szégyenled magad? miért,mert “csak” pár hónapja olvastad?:) Én még nem is olvastam,csak nagyon felvillanyozott,de részben a te ajánlásod miatt is el fogom olvasni.Igaz a Geekz cikknél 1-2 embernek nem jött a kommentek alapján,de ugye ahány ember,annyi ízlés.Lehet,hogy nekem se fog tetszeni (Remélem,hogy tetszeni fog!:D).

  Nekem például új infó,hogy EE Doc Smith hatással volt az SW-re,Akkor nekem kötelező darab lesz:).

  A 40k-t szerencsére ismerem,na az aztán egy brutális világot mutat be.Terveztem,hogy belekezdek de eddig valahogy kihagytam.Az igazat megvallva azt a világot azért emészteni kell,sok olyan embert ismerek akinek nem veszi be a gyomra,persze itthon is nagy a rajongótábora a táblás játék révén:).A fajok kerettörténetét nagyon nagy kedvel olvastam,pl a Tau faj nekem nagyon tetszetős,igaz itt a pc stratégiai játék miatt is:).

  „The Wasp Factory cimu konyve peldaul kotelezo olvasmany a UK-ben. Itt fordulhat elo peldaul olyan flottaosszecsapas ahol tobb fenyeves tavolsagokon 11 microsecundum alatt er veget a tenyleges csata :)”

  Az nem semmi,hogy egy ilyen háborús sci-fi (gondolom,hogy ezek szerint az) kötelező olvasmány Angliában:). Bár ugye a híres flottájuk miatt nem is csodálom,hogy kötelezővé tettek egy ilyen könyvet,egy volt gyarmatbirodalomban:)(gondolom,hogy nem ezért,de nem lepődnék meg ha ez is közrejátszott). felvillanyozott a könyv:).

  Most szégyenkezek kicsit,de én erről Ender’s Game-ről semmit se halottam,pláne,hogy film lesz belőle Fordal együtt.Ford Ezeréves Sólyom nélkül,na erre is kíváncsi leszek:).

  Tényleg köszönöm a segítséged!;) Amiket ebbe és az előző hozzászólásodban leírtál,azokat fogom megkeresem és lekönyvjelzőzőm mind,hogy meglegyen,és szépen utánanézek az összesnek,hogy melyik az amit most szívesen elkezdenék olvasni,de figyelembe veszem az ajánlásodat és lehet,hogy belekezdek a On Basilisk Station-ba. Most hirtelen nagyon a bőség zavarában vagyok:),nehéz dönteni,meg nem számítottam ennyi íróra,könyvre.Nagy könyvkedvelő lehetsz,de az nem is baj,hisz olvasni jó és sokat lehet belőle meríteni+agyilag is fejlődni:). Én is így vagyok a történelmi,haditechnikai könyvekkel,de gondolom te se azért vagy a HTKA-n mert pl jól néz ki az oldal(A két KÉK szeméért :D),hanem téged is ez,ezek foglalkoztatnak;):).
  Még egyszer kösz mindent,ha kell nekem valami könyv ajánlás,akkor tuti téged foglak keresni (Persze több ember véleményét is szívesen meghallgatom);).

 29. @Unio

  Nagyon szivesen segitettem es remelem fogsz talalni par kellemes olvasmanyt! ;)

  ps: “Az nem semmi,hogy egy ilyen háborús sci-fi (gondolom,hogy ezek szerint az) kötelező olvasmány Angliában”

  Itt valoszinuleg felreerthetoen fogalmaztam. Az ironak egy masik konyve kotelezo olvasmany, de az nem a Culture sorozatbol van es nem is Sci-Fi. Ez a Pittance csata (11microsec) egyebkent az Excession cimu konyvben talalhato.

 30. papichulo:

  Tuti,hogy találok jót,ha meg nem,akkor kérek megint útmutatást tőled;).

  Értem.Lehet,hogy én is félreértettem,de kösz a javítást.Kicsit csodálkoztam is,hogy Sci-fi kötelező olvasmány,ez olyan mintha a kincskereső kisködmön mellett kötelező lenne itthon az Star Wars:). Igaz ha akkor kötelező lett volna,mikor én ált iskolás voltam,örültem volna mint majom a farkának :D.

 31. @papichulo

  Ha tényleg megfilmesítik a végjáték sorozatot akkor én leborulók a producerek ellőt .
  Amúgy köszi az infót szereztél egy jó percet nekem, és van mit várni a mozikban a 2013 -as évre.
  De egy kicsit félek , hogy egy Avatar jellegű filmet fogunk kapni és nem sok köze lesz a regényekhez.

 32. @Luthero

  “Ha tényleg megfilmesítik a végjáték sorozatot akkor én leborulók a producerek ellőt .”

  Ez mar nem felteteles mod… a film kesz van. Mar csak az utomunkak zajlanak :)

  Orson Scott Card is eleg pozitivan nyilatkozott a forgatason tett latogatasa utan: http://geektyrant.com/news/2012/5/17/enders-game-orson-scott-card-talks-about-his-set-visit-in-de.html

  Ezenkivul remelem, hogy jovore a Foundation film is el fog keszulni, de a Randezvous with Rama adaptaciot is varom. Meg persze egy masik kedvencem a Neuromancer is elokeszites alatt van!

 33. Ha már a könyveknél tartunk,most olvasom Larry Bond és Tom Clancy közösét a Vörös Főnixet.Sajnos csak magyarul megy.Tudtam én,hogy közületek nagyon sokan küldenek idegen nyelveket,azért vagytok ennyire felvilágosultak.Nem tudom valaki mondta e már,de biztos,hogy magyarul megjelent Tom Clancy: Vörös Vihar című könyve.Szerintem a világ legjobban sikerült műve (saját kategóriájában)!Már vagy 6 éve várom hogy újra elolvassam,úgy hatodszorra,csak mindig eltolom egy évvel,minél több legyen benne a homályos rész!Aki teheti olvassa el,nekem nagyon bejött!

 34. Ennek a dolognak max akkor lenne értelme szerintem, ha lenne hajóról indítható ballisztikus rakétájuk vagy valami nagyon komoly robotrepülőjük (vagy szárnyasbomba, ahogy tetszik). Beparkolnának Kubába, elhíresztelnék pletyka szinten, hogy valami tömegpusztító fegyverrel van felszerelve és akkor lenne egy kis elrettentő erő az USA -val szemben is.

  Off:
  Néhány Tom Clancy könyvet én is olvastam, bár egész szórakoztató, főleg a kémes részei, de néha szinte a fejemet vertem a falba annyira túlbecsüli az amerikai katonai képességeket. Ha jól emlékszem a Medve és a Sárkányban úgy lőttek le több száz kínai vadászgépet, bombázták porig a Kínai vasúti (és talán valamilyen más?) infrastruktúrát, számolták fel a kínai atomarzenált és sok száz harckocsit, hogy közben egy db F-14 -est vesztettek…

  @papichulo
  Egy Red Army -t tudnál dobni a mr.h.f1end(kukac)gmail.com -ra. :)
  Kössz előre is. :)

 35. “most olvasom Larry Bond és Tom Clancy közösét a Vörös Főnixet.”

  Red Phoenix nagyon jo, azt mar en is ajanlottam az elozo oldalon. Nekem is megvan elso kiadasu hardcover valtozatban :) Ja, ehhez amugy semmi koze Tom Clancy-nek…

  A Red Storm Rising meg mindig az egyik kedvenc konyvem. Sokszor olvastam, bar nem mindig elejetol a vegeig es bar retrospektiven vannak benne a valosagtol elrugaszkodott reszek, de a 80-as evekben ez volt a technothrillerek non-plus-ultra-ja! Sohasem fogom elfelejteni Vigdis Augustdottir nevet ;)

  “Ha jól emlékszem a Medve és a Sárkányban úgy lőttek le több száz kínai vadászgépet[…]”

  Igen, sajnos eleg olvashatatlanna valt Clancy. Szamomra a hatar az Executive Order volt, azutan tobbet nem olvastam tole…

  Amugy ha mar harmadik vilaghaborus konyveknel tartunk, a multkor olvastam ki sokadjara Harold Coyle Team Yankee cimu konyvet. Klasszikus. Egy Tank Heavy Cavalry Team parancsnokanak szemszogebol a Fulda Gap ellen iranyulo szovjet tamadas es az azt koveto haboru. Alapmu, mindenkeppen ajanlom. A szerzo aktiv harckocsizo tiszt volt, amikor a konyvet irta :)

  @F1End
  Elkuldtem, sajnos csak – jo minosegu – PDF valtozatban volt meg. Ha nem megfelelo, akkor remelem nem jelent nehezseget a konverzio.
  Amugy ebbol is volt nekem egy elso kiadasu paperback, de sajnos egy 10 oras repulout utan figyelmetlensegbol a gepen hagytam ;(