|

Pozitív fogadtatást kapott a BAE-EADS házasság

Az európai hadiiparban tevékenykedő vállalatok közül először a Finmeccanica részéről szólaltak meg az EADS és a BAE Systems lehetséges összeolvadása kapcsán. Az olasz médiában kongatták a vészharangot a talján konszern felett, azonban a Finmeccanica háza táján nem aggódnak, sőt!

„A lehetséges egybeolvadásról folytatott tárgyalások bejelentése fontos lépés az európai védelmi ipar megszilárdítása szempontjából, de még jelentősebb geopolitikai értelemben, figyelembe véve az utóbbi időben létrejövő kétoldalú megállapodásokat Franciaország és Németország, valamint Franciaország és az Egyesült Királyság között”- nyilatkozták az olasz konszern részéről.

„Ha figyelembe vesszük azt, hogy az MBDA és az Eurofighter GmbH vállalatban már közös a két cég története, akkor észrevesszük, hogy a jelenlegi felállás a jövőben sem fog sokat változni, viszont komolyan megerősítheti az Eurofighter programot, ami a nemzetközi sikerek terén fontos lépés lenne.”

A Typhoon-programnak mindenképp lökést adna az összeborulás ,

„A két gigász összeborulásának rövid távon nem lenne következménye Olaszországban, de a Finmeccanicának a fő tevékenységére, a védelmi és repülőipari ágazatra kéne összpontosítania”- mondta el Michele Nones biztonsági és védelmi ipari szakértő, az olasz külügyminisztérium tanácsadója és az Istituto Affari Internazionali munkatársa. Hozzátette, hogy a talján vállalatnak valóban jó hír, hogy az említett cégek egyesülnek. „Eddig problémát jelentett a hasonlítgatás, hisz a Finmeccanica nem tudott versenyezni az EADS és a BAE Systems vállalatokkal. Most már elérhetetlen távolságba kerültek, így az egyetlen hasonlítási alap a hasonló súlycsoportban mozgó Thales lesz.”

A Finmeccanica korábbi vezérigazgatója, a tavaly korrupciós vádak miatt távozó Pierfrancesco Guarguaglini szerint a legjobb megoldás az lenne, ha nem néznék tétlenül, hogy a riválisok elhúznak, hanem tárgyalásokat kellene kezdeni az olaszok csatlakozásról. Ahogy fogalmazott, két dologra lenne szükség: „kormányzati koordinációra és képzelőerőre”.