|

Népszavazás a sorkötelezettségről

Michael Spindelegger, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke hétfőn az ORF televízió késő esti híradójában elmondta, hogy megállapodott erről Werner Faymann kancellárral, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetőjével. A lakosság megkérdezését jövő januárra tervezik. Spindelegger jelezte, hogy ő maga a sorkötelezettség fenntartását támogatja és úgy vélekedett, hogy „az osztrákok nagy többsége is támogatja a sorkatonai szolgálat egy modern formáját”. Amennyiben mégis ellenkező eredmény születik a népszavazáson, az ÖVP megszavazza a hivatásos hadseregre való átállásról szóló törvényt.

A kérdésben jelentős súlyt képviselhet, hogy az osztrák hadseregnek fontos szerep jut a belföldi katasztrófavédelemben, különösen az alpesi völgyekben és az Alpok előterében gyakori áradások idején. A sorozást pártolók szerint kérdéses, hogy egy önkéntes, hivatásos haderő is elegendő létszámban tud-e katonákat rendelkezésre bocsátani az ilyen feladatokra.

Darabos Norbert (SPÖ) sport és védelmi miniszter örömmel fogadta az ÖVP bejelentését mivel ő maga már évek óta jelentős erőfeszítéseket tett a sorkötelezettség eltörlésére (ő maga korábban megtagadta a sorkatonai szolgálatot), azonban ezidáig az ÖVP ellenállása miatt nem volt erre lehetősége. A témával kapcsolatban megkérdezett magas rangú Bundesheer vezetők állítása szerint a jelenlegi költségvetésből lehetetlen egy hivatásos állomány fenntartása, valamint nem biztosítható a hivatásos állomány feltöltéséhez szükséges 9000 katona, valamint további évi 1500 fő. Ezen felül a hivatásos modell bevezetése esetén további laktanyabezárásokra lenne szükség véleményük szerint. Darabos egy újabb interjújában kijelentette, hogy amennyiben az osztrák választópolgárok a sorkötelezettség eltörléséről döntenek már 2014-ben megszűnhet az. Arra a kérdésre, hogy amennyiben a választók a jelenlegi modell mellett szavaznak lemond-e a védelmi miniszter (mint a jelenlegi modell egyik legnagyobb ellenzője) Darabos azt mondta, hogy itt nem az ő személyéről szól a döntés hanem a különböző védelmi modellekről.

A témához kapcsolódóan megszólalt az osztrák zöld párt védelmi ügyekért felelős szóvivője Peter Pilz is. Pilz elképzelése szerint Ausztriának elég lenne egy 5000 fős haderőt fenntartania, mivel véleménye szerint egy ekkora haderő elégséges lenne ahhoz, hogy külföldi missziókra 1500 főt küldhessenek. Peter Pilz sajtótájékoztatóján a sorkötelezettség azonnali felfüggesztésére szólította fel Darabos Norbert minisztert.

Írta: forest

24 hozzászólás “Népszavazás a sorkötelezettségről”

  1. „Darabos Norbert (SPÖ) sport és védelmi miniszter örömmel fogadta az ÖVP bejelentését mivel ő maga már évek óta jelentős erőfeszítéseket tett a sorkötelezettség eltörlésére (ő maga korábban megtagadta a sorkatonai szolgálatot), azonban ezidáig az ÖVP ellenállása miatt nem volt erre lehetősége.”

    Ez a Darabos, „derék ember” lehet, szinte süt minden megmozdulásából, gyűlöli Ausztriát és az Osztrák hadsereget. :)

    „A témához kapcsolódóan megszólalt az osztrák zöld párt védelmi ügyekért felelős szóvivője Peter Pilz is. Pilz elképzelése szerint Ausztriának elég lenne egy 5000 fős haderőt fenntartania, mivel véleménye szerint egy ekkora haderő elégséges lenne ahhoz, hogy külföldi missziókra 1500 főt küldhessenek.”

    Na ez a „hazafias, szakmai csúcsokat verdeső” megnyilvánulás pedig, mindennek a teteje, szerintem. :)
    Megnyugodhatunk, egyik szomszédunknál, a haza védelme még annyit sem jelent, mint nálunk gondoltuk eddig, több politikus honfitársunk esetében. :)

  2. “Darabos Norbert (SPÖ) sport és védelmi miniszter örömmel fogadta az ÖVP bejelentését mivel ő maga már évek óta jelentős erőfeszítéseket tett a sorkötelezettség eltörlésére (ő maga korábban megtagadta a sorkatonai szolgálatot), azonban ezidáig az ÖVP ellenállása miatt nem volt erre lehetősége.”

    “A témához kapcsolódóan megszólalt az osztrák zöld párt védelmi ügyekért felelős szóvivője Peter Pilz is. Pilz elképzelése szerint Ausztriának elég lenne egy 5000 fős haderőt fenntartania, mivel véleménye szerint egy ekkora haderő elégséges lenne ahhoz, hogy külföldi missziókra 1500 főt küldhessenek.”

    Nekem ezekről egy régi reklám szövege jut eszembe:
    „A hülyeség ragad, dekódold magad!!!”

    Honvéddel teljesen egyetértek, az Osztrákok igen is megmutatják, hogy van lejjebb…

  3. „Megtagadta a katonai szolgalatot es honvedelmi miniszter lett?”

    Lehet most kiélni minden anti militarista és pacifista hajlamát :) Legalábbis nagyon úgy tűnik.

    Érdekesség, hogy Ausztriában számon tartják az építkezéseket és az építkezéseken használatos munka gépeket is. Így ha katasztrófa helyzet áll elő, akkor a hadsereg tudja mit és honnan tud mozgósítani. A katonákat oda küldik, akik a megfelelő képesítéssel rendelkezik, elviszik a gépeket, elvégzik a munkát majd vissza teszik őket. A mentésben résztvevő munka gépeket pedig valamelyik nagyobb biztosító biztosítja.

  4. Elméletileg. Sokszor arra panaszkodnak, hogy a katasztrófát szenvedett helyi lakosság nem tesz semmit.

    A „rekvirálást” ide haza szerintem csak minősített időszakban lehet foganatosítani. De szerintem arra még nem volt példa, hogy mondjuk a Strabagnak fogják a munka gépeit és erősítik a gátakat.

    Továbbá a Honvédségnek vannak szervezeti egységei amiket ilyen helyzetben vet be. Szépen katonásan vannak beosztva, nehéz munkagépesek, rocsósok, búvárok, lapátoló tűzcsoport :)

  5. Az osztrák helyzet egyébként még egész jónak mondható a szlovákiaihoz képest. Van vagy 5-6 anyagom félbehagyva, de most ünnepélyesen megígérem, hogy holnapra összehozok egy anyagot a szlovák haderő kálváriájáról. (Phonix, ha olvasol akkor nézd meg a leveleidet légyszi)

    Ausztriával kapcsolatban még annyit jegyeznék meg, hogy amennyiben megmarad a sorköteles formájában a haderő akkor is komoly veszteségeknek néz elébe mert Darabos kitalálta, hogy csökkenteni kell a hivatásos állomány létszámát és az ő helyükre is sorköteleseket kell helyezni. Tehát képzett, tapasztalt katonákat zöldfülűekkel váltanának fel, úgy, hogy a haderő létszáma emellett tovább csökkenne.

  6. @dudi

    De a szlovákok nem is repülnek velük túl sokat, tavaly pl a Migekkel hajózónként mindössze 51 órát repültek. a Minyóiknak meg jövőre lejár az üzemideje és úgy néz ki, hogy nem lesz pénz új gépekre… a kiherélt haderejük immáron kevesebb mint 13 500 főből áll amit még tovább kasztrálnak most. Szerintem sovány vigasz szerencsétleneknek, hogy nem büdös a minyójuk :D

  7. Ezt a Darabos fel kéne szerintem darabolni… Ő volt az, aki az olimpiáról 0 éremmel hazatérő osztrák sportolókat turistának nevezte. Képzelem, mennyire jó kedvűk volt szerencsétleneknek, ez a majom meg még jól beléjük is rúg. Hát meg az anyád p*csája…
    Itt HTKA-n megfordulók úgyis tudják, mennyire szívem csücske a bődöletesen fantasztikus magyar politikai elit (oldal függetlenül), de ez a Darabos még köztük is kitűne. Ő lenne a bolondok királya…

  8. háháhááá ez a Darabos tuti a mi emberünk! :) ha még 1-2 évig pozícióban tud maradni, mi hajtjuk végre az anschlusst, mivel addigra annyira megerősödik a tartalékos állományunk, hogy muszáj lesz rászabadítani valakire… reszkessetek labancok :)

    „sport és védelmi miniszter” ez a sport! és mellesleg védelmi is már önmagában vicc…

    „ő maga korábban megtagadta a sorkatonai szolgálatot” az meg annyira magyar :)

  9. forest

    Lehet,hogy csak apróság és nincs jelentősége de a szlovák gép teherterében van egy nagyon vékony párnázás ami egy kicsi komfort javításnak jó de ha nem lenne akkor sem lenne semmi baj.Viszont még ezt az apróságot is az akkor rendszerben lévő terepmintával megegyező anyagból varrták,ez nekem azt mutatja,hogy ott odafigyelnek a részletekre és átgondolják az apró dolgokat is.

    http://i1195.photobucket.com/albums/aa382/Old_Bloke/P1060336.jpg

    Gondolom látszik miről beszélek.

  10. Egy kis ismertető, az egykori Jugoszláv események Magyarországi reakcióiról, kissé szubjektív hangvételben, de érdemes elolvasni.
    Nyilván rengeteg a titok az akkori eseményekkel kapcsolatban, de aki kételkedik, miért is kell hadsereget fenntartanunk az adófizetők drága pénzén, annak külön ajánlom.
    Még akkor is, ha nem hadtörténészi munka, de érdekes, annak aki akkor még nagyon fiatal volt, vagy soha nem volt a Néphadsereg, később Honvédség, katonája.
    A mostani Osztrák álláspont kapcsán jutott mindez eszembe.

    http://szoli.eu/20-eve-haborus-veszely-harckeszultseg-a-magyar-jugoszlav-hataron/

  11. Egyre inkább úgy érzem, hogy ezt odatette valaki.
    Esetleg az „Új Magyarország Területfejlesztési Program” keretében.
    5000 fő?
    A budapesti kertészeti rendőrségben ülnek annyian…
    Egyébként érdekes lehetne az osztrák határőrség, rendőrség, egyéb fegyveres szervek létszámának, felszerelésének alakulása.
    Az európai országok, szép lassan csak államok, egyre inkább felszámolja az ország védelmi alakulatokat, és amellett, hogy a világ másik végében termesztik a demokráciát, a saját polgáraikat tekintik potenciális ellenfélnek.
    Lásd akár az EGF. Halkan mondanám a TEK-et is, bár ez inkább a szakma végső megalázása.