|

Lezuhant egy orosz MiG-29-es és még két másik gép

Elvesztette egyik gépét az Orosz Légierő, de hasonló módon járt Szíria légireje és a US Army is, sajnálatos módon mindegyik gépszemélyzet életét vesztette.

Szeptember 6-án, röviddel éjfél előtt, helyi idő szerint 23 óra 20 perckor a Domna légibázis közelében felszállás közben lezuhant az Orosz Légierő egyik MiG-29 típusú vadászrepülőgépe. A gép a beszámolók szerint egy dombos területnek repült, a pilóta holttestét megtalálták a kiérkező kutató-mentő egységek. A vezérkar beszüntette a MiG-29-esek repüléseit a balesetvizsgálat eredményéig.

Szeptember 5-én a szíriai felkelők lelőtték a légierő egyik MiG-21bis ‘Fishbed-L’ típusú repülőgépét. A pilóta katapultált, ám még ereszkedés közben tüzet nyitottak rá és megölték. (Az égő roncsról és a pilótáról készített videó itt érhető el, de csak erős idegzetűeknek ajánljuk!)

OH-58D Kiowa Warrior | Fotó: SSgt Shane A. Cuomo, US Army ,

Az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének légiereje szeptember 5-én elvesztett egy Bell OH-58D Kiowa Warrior típusú forgószárnyast afganisztáni Logar tartományban található Puli Alam közelében. A helikopter lezuhanásának okát nem közölték. A fedélzeten tartózkodó kétfős személyzet életét vesztette. Az elmúlt 10 napban ez a harmadik eset, mely során a Nemzetközi Békefenntartó Erők kötelékébe tartozó forgószárnyas veszik oda.

62 hozzászólás “Lezuhant egy orosz MiG-29-es és még két másik gép”

  1. Az ilyen „győztesek” duma helyett inkább azon gondolkodhatnál el te zseni, hogy technikailag mennyire kivitelezhető. Persze ma divat olyasfajta módon trollkodni, ahogy te teszed. Az említett duma meg a legnagyobb bullshit, amit mostanában szoktak puffogtani. Csak tudnám, ha a győzetesek írják, akkor a sok konteós/NWO-s balfasz meg a sok holokauszt meg mittomén mit tagadó vagy nem tagadó akkor honnan veszi a saját történelmét…?

    2004 óta netezek. Akkor is voltak idióták a neten, de ami manapság megy, az valami eszméletlen…

  2. Molni! Ha a témához írtál volna elnézném a személyeskedő sértéseidet de így kérném kérj bocsánatot! Leírtam egy véleményt hogy szerintem egy lelőtt gép ejtőernyőn lógó valszeg sérült pilótájára lőni embertelenség! Ha ez szerinted trollkodás akkor én az vagyok!Szerintem azt sem kéne vitatnod hogy nem lesz felelősségrevonás mert a „JÓ” oldalon áll! Akkor mire ez a kirohanás? Az „győztesekkel” pedig a „jaj a legyőzetteknek” idézetre célozztam,ez pedig műveltség kérdése!

  3. Nem tudom, h. a „menekülő ellenség” és az önmagát „megadó ellenség” közötti különbségek hogyan állapíthatóak meg pl. egy ilyen helyzetben mint ez volt… Finoman úgy is fogalmazhatunk: a visszavonuló ellenséges haderönek további veszteségeket okozni: hőstett / vagy durvábban: fegyvereiket eldobálva menekülő pl.gyalogosokat tüzérséggel lövetni: embertelenség vagy akár bűntett…
    Azt hiszem, (persze lehet h. tévedek) a háborúkat/harcokat ált.-ban nem a lovagi szabályok szerint vívják és többnyire lőnek az ejtőernyősökre is… meg az égő tankokból menekülőkre is….
    Kicsit meg is voltam lepődve, h. az IL2 Sturmovikban (2.vháborús repülős szimulátor) minden náció légvédelme tüzel az ellenséges ejtőernyősre…. igaz csak akkor, ha „ráér” …
    Amúgy ez elég messzire vezető kérdés már akkor is, ha nem vesszük bele a JÓ oldal/ROSSZ oldal problémáját és valóban nem annyira technikai, de azért a „hadakozásnak” akkor is az egyik alapkérdése.

  4. @Chimera

    Abban igazad van, hogy Moni kissé túl lőtt a célon a megütött hangnemével. De abban igaza volt teljes mértékben, hogy a Szíriában és a korábban az arab világban lezajlott forradalmak során számos hasonló bűncselekményt követtek el a szemben álló felek. Hibás következtetés lenne bármely oldalt vagy eseményt ez miatt kiemelni.

    Szíriában mind a felkelők mind pedig a kormány válogatás nélkül lövi már a civileket, az elkapott informátorokat mindkét oldalon (halálra) kínozzák stb. Kár lenne bármelyik felet is pátyolgatni.

  5. @Roni

    Mivel csóri földönfutóknak nincs máshová menniük ezért térnek vissza szétlőtt és szétrabolt otthonaikba. A visszafoglalt területről pedig értelemszerűen áthelyeződik a frontvonal más településekre vagy városnegyedekre.

  6. „A múltkor volt hír hogy a hadsereg által visszaszerzett területekre folyamatosan térnek vissza a civil lakokos .
    Akkor ezek szerint mégsem a Szíria hadsereg kezdett népirtásba ahogy állítja azt a média.”

    vagy csak szimplán „logikus”, hogy visszamennek a kormánykézen lévő városokba, ugyanis a felkelőknek nincs nehéztüzérségük sem légierejük amivel szisztematikusan porig lehetne rombolni egy várost, ezzel a civilek halálát okozva, régi dakota közmondás, hogy a „lövedék” nem válogat és nem tesz különbséget azon tömbök között amiben civilek és azon tömbök között amikben felkelők vannak…

  7. Mig-29 kárpátalja egén.
    Magyarul:http://hu.goloskarpat.info/zakarpattya/item/5061-munk%C3%A1cs-%C3%A9gboltj%C3%A1n-mig-29-kik%C3%A9pz%C3%A9s-folyik-/-fot%C3%B3k-/
    Ukránul:http://www.mukachevo.net/ua/News/view/61441-%D0%9D%D0%B0%D0%B4-%D0%9C%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BC-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%8C-%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D0%B7-%D0%BB%D1%96%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D0%9C%D1%96%D0%B3-29-%D0%A4%D0%9E%D0%A2%D0%9E

  8. Molni ! De igen, elítélem a civileket ágyúzókat is! Sajnos ugyanaz a helyzet mint amikor a palesztinok iskolaudvarról indítják a Kassam rakétákat! A civilek két tűz közé kerülnek. Szíriában az a helyzet hogy csak a felkelők használják a civil lakosságot pajzsként szinte kikényszerítva a bombázást és a tüzérséget és evvel egyenesen arányosan a külföldi beavatkozást. A rezsim meg csak úgy tud védekezni hogy nem enged be újságírókat…..

  9. pepe2211(88)

    Tudtommal vállalta a nevét. Molnár Balázs-nak hívják (azt hiszem). Amit meg írt az nem volt szép, de azért neked sem kéne káromkodni. Az meg, hogy törlik a hozzászólásaidat, hát… nekem eddig vagy 5 öt töröltek már, pedig nem is káromkodtam, uszítottam, illetve közösség ellen sem izgattam… Ki érti ezt…

  10. GrGly :DDD néha jókat lehet nevetni, meg kell néha egy kis feszültség is az ember életébe)

    Apropó egy műszaki jellegű kérdés, olvasok pont egy cikket az osztrák Pandúrokról és ott írják, hogy az Afgánba küldött Pandur II-esek a hagyományos kiegészítő páncélzat helyett kerámia páncélzatot kaptak. A kérdésem az lenne, hogy tömegben hogyan viszonyul a kerámia páncél a hagyományos megoldásokhoz képest?

    Amúgy itt a cikk ha valakit érdekel:
    http://www.doppeladler.com/da/misc/pandur-2-in-afghanistan/

  11. Le akartam korábban fordítani az anyagot, de akkor lelövöm a poént ha már a hazai sajtóban is megjelent a hír:
    http://www.origo.hu/itthon/20120831-bevetnek-a-hadsereget-a-francia-droghaboruban.html

    Szóval Marseille-ben kitört a drogháború, a magyar média ugyan nem ecseteli a dolgot, de a törökök és nagy haverjaink az örmények háborúznak éppen. A nyár eleje óta 19 embert öltek meg, a rendőrség tehetetlen, ma jelent meg a hír, hogy több mint 200 rendőrt küldenek a térségbe. A napokban egy családot is kivégeztek, ajtó szélvédőn keresztül mind a 4 utast fejbe lőtték, köztük egy kislányt is. A francia közvélemény és néhány politikus is a hadsereg bevetését követelik a közbiztonság helyreállítása végett.

    Megjegyzem, hogy ezen események és néhány hasonló német tapasztalat miatt fogadták el a törvényt, hogy a Bundeswehr már hazán belül is bevethető legyen. (ezért írtam le a fentiket)

  12. forest

    „A ruszkik is beszálltak a buliba 3 partra szállító hajón 120 kommandóst indítottak Szíria irányába.”

    Valami nem kerek!Ha 3 hajón 120 valószínűleg tengerészgyalogos és nem „kommandós” utazik akkor azok nem hajók hanem ladikok.

    Oroszországban a tengerészgyalogság ugyan úgy elit mint az angoloknál az RMC de ettől ugyan úgy nem lesznek „kommandósok” az orosz tengerészgyalogosok mint ahogy az RMC-sek sem azok a nevükkel(Royal Marine Commando) ellentétben.

  13. @Mackensen

    Jogos a felvetés, valóban 3 bakot lőttem egyből az este:
    1.) Felületesen olvastam és az alábbi mondat áll a cikkben: „Jedes der Kriegsschiffe habe bis zu 120 Marineinfanteristen an Bord” ez azt jelenti, hogy MINDEN EGYES hajón 120 tengerészgyalogos tartózkodik.
    2.) Valóban tengerészgyalogosokról volt szó mint ahogyan azt Dudi mondta.
    3.) A cikk már korábban megjelent csak én voltam lemaradva. A hajók egyébként Tartus kikötőjébe indultak.

    Mentségemre szolgáljon, hogy este már erősen be volt szűkülve a tudatom olyan szinten kómás voltam.

  14. Közben találtam egy másik forrást is az esettel kapcsolatban, mivel régebbi infóról van szó ezért nem fogom már cikkbe leírni de a lényeg a következő:

    Oroszország a fent említett 3 hajón egyenként 120 tengerészgyalogost küldött Tartus kikötőjébe. Oroszország az esettel kapcsolatban korábbi nyilatkozatára utalva válaszolt melyben kifejtette, hogy készen áll orosz katonákat Szíriába küldeni ha veszélyben érzik az ott állomásozó egységeiket vagy a bázisukról való kivonulás ezt szükségesség tenné. A források alapján és a közlés időpontja szerint a tengerészgyalogosok kb 3 hete megérkeztek. (mint feljebb is írtam, a cikk korábban jelent meg, csak én néztem be) A megérkezésük óta kivonás nem történt, a bázisok megerősítésére pedig már korábban is mozgósítottak erőket. Meg hát a 360 tengerészgyalogos a már kint állomásozókkal együttvéve azért komoly harcértéket képvisel. Szerintem inkább más céllal érkeztek azok oda… A cikk megjelenésének időpontja egybevág az orosz kőolaj/fegyver/pénzbeli segítség bejelentésével/útbaindításával. Még mielőtt valaki megkövezne, természetesen nem volt hivatalos fegyvertámogatás csak olyan hajók érkeztek amiknek nem publikálták a szállítmányát és nem is engedélyezték az ellenőrzésüket a megfigyelők számára. Gondolom, hogy nem szardíniakonzerv volt bennük. Ezt követően pár napon belül Assad megkezdte az ellenoffenzívát a lázadókkal szemben. Milyen meglepő… :)

  15. @Mackensen

    Vagy éppen néhány tanácsadó és kiképző érkezett a személyükben. Assadék az orosz segítséget megelőzően igencsak szarban voltak. A felkelőknek pedig gondolom, hogy adtak annyi tanácsot külföldről, hogy ne piszkálják az orosz bázist. (a saját érdekükben) Egy esetleges támadás az orosz bázis vagy katonák ellen komoly ürügyet szolgáltatott volna az orosz félnek egy komolyabb beavatkozásra.

  16. Egyes amerikai érdekkörök már hivatalosan is szeretnének beszállni a történetbe:
    John McCain , Joe Lieberman, Lindsey Graham szenátorok felszólították Washingtont, hogy kezdje megy a fegyverek szállítását (mintha eddig nem tették volna) a lázadók számára. Véleményük szerint az ország déli részét részben hatalmuk alatt tartó lázadók némi fegyvertámogatással hatékonyan fel tudnának lépni az Assad rezsim bombázásai és helikopterei ellen. Majd ezt követően egy biztonsági zónát kialakítva saját kormányukat hozhatnák létre. Ezek se rettegnek már attól, hogy véletlen a tálibok kezére kerülnek a fegyverek..

    http://www.zeit.de/politik/ausland/2012-09/syrien-usa-senatoren

  17. De hát ez van Molninak mindent szabad :(

    Az ilyen dumával szerintem most állájál le. Egyébként, ha nem tűnne fel, az én hsz-eimet is törölték. Semmiféle ráhatásom nincs az adminokra, semmiféle hozzáférésem sincs az oldalhoz. Ha valami törölve lett azt azért van, mert nekik nem tetszett és nem azért mert nekem nem.

    Valahol csodás, hogy egyeseknek nincs jobb dolguk, mint engem basztatni. Ezt a sok energiát talán tessék már cikkírásba vagy tanulásba fektetni…

  18. Nem hiszem, hogy különösebben beszámolási kötelezettséggel rendelkeznénk a moderálás kapcsán, de ezen eszközhöz elsősorban akkor szoktunk fordulni, mikor az alábbi követelményt nem sikerül teljesítenie valakinek:

    „Nem használunk jelzős szerkezeteket a másikra. Nem szidunk senkit sem vallása, sem származása, sem egyéb nézetei miatt.”

    DEFCON 1 esetén előfordul, hogy olyan kommentek is szanálásra kerülnek, amik alapvetően ugyan nem sértik ezen szabályt, de a törlendő hozzászólásokhoz kötődnek, így önmagukban teljesen feleslegesek a topicban. Tegnap is volt ilyen, ha úgy tetszik járulékos veszteség…

    És mint fentebb írta is, molni – és senki – nincs kivételezett státuszban. Igen, valóban tud olyan hangnemben, stílusban reagálni, ami már a címzett fél által bicskanyitogatónak nevezhető, talán többször is a kelleténél, DE ezzel párhuzamosan én még nem nagyon futottam bele olyan vita vonalas kommentjébe, melyben valakit ordenáré módon, káromkodva szidalmazva sértegetne. Pedig nem tegnap óta írogat nálunk! Eddig talán ha 1-2 alkalommal volt olyan, hogy az ő kommentje is erősen érett moderálásra, és nem csak járulékos veszteségként. Meg is kapta, mint más, szóval erről ennyit :)

    De azért szerintem moderálás szempontjából 2 eset, mikor valaki a kelleténél durvább hangnemben reagál valamire és, az, mikor valaki vitapartnerének anyai felmenőjét szidalmazó nickkel reggel és azzal folytatná tovább a bannolása előtt megkezdett anyázást. Tegnap erre is volt példa.

    Ezen téma itt ezennel lazárva :)